Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Do celów kolekcjonerskich już chyba lepiej poszukać Eumiga FL-1000 - po pierwsze, jest naprawdę najwyższym modelem, po drugie, to oryginał, a nie jakiś rebadge.

Akurat też jest na ebayu za mniejsze pieniądze, bo do naprawy.

Tak się skałada,że przypadkiem trafiłem na Eumig FL-1000 w Austrii i go kupiłem. Ku mojemu zaskoczeniu nie było prawie różnicy w dźwięku z FL-900 który posiadam od lat, jednak 1000 grał nieco mniej dynamicznie ale nadrabiał designem i za to należą mu się brawa. Jeśli ktoś ma inne zdanie to oczywiście uznaję to. Atutem największym 1000-czki jest chyba ogromna gabarytowo konstrukcja, jednak nie zamieniłbym na niego mojej 900-tki.

Chętnie przeczytam inną opinię jeśli ktoś porównywał te dwa decki.

Wracając na chwilę do powyższych wypowiedzi nie uważam że dwa wymienione decki ALPINE odtwarzają i nagrywają lepiej od 900-tki, a jeśli jednak się mylę to proszę o jakiś krótki opis, co tak zaskakuje w ich brzmieniu co stawiałoby niżej Eumig-a a nie chociażby na równi.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Parę zdjęć z naprawy Philipsa N5846.Magnetofon się włączał, ale nie kręcił taśmą.Po rozkręceniu - wiadoma sprawa - zębatki :-)Ale z tym nie ma problemu

będą dorobione, tylko nie pamiętam jak się zdejmowało stare z wtopioną mosiężną tulejką - podgrzewało się lutownicą ośkę czy ta tulejkę ?

Druga sprawa to brak obrotów silnika capstana - jak się okazało - brak napięcia -a dalej poprzez nacisk na obudowę a tym samym na płytkę - gniazda pod płytki w pionie - popękana płytka i ścieżki - już przelutowałem - mam nadzieję że da efekt.Co ciekawe paseczek w stanie idealnym :-)Głowiczki - miodzio.Lubię ten magnet :-)

Ukryta Zawartość

post-19017-0-80588700-1310582801_thumb.jpg

post-19017-0-99701100-1310582820_thumb.jpg

post-19017-0-49344200-1310582835_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwa nowe nabytki przywiezione dziś z Tarnowa ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

First SONY WALKMAN TPS-L2 1979

I jedne z lepszych reklam tych maleństw jakie widziałem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>RS-TR373

Ten górny nabytek bardzo ładny, jak u niego z kalibracją pomieszczenia? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Słodki ten kiciuś, zrób więcej fotek :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Obawiam się że modele AL-85 i AL-90 od Alpine mają więcej do zaoferowania - mimo wszystko. Alpage AL-300 to Eumig FL-900 w wersji OEM.

Akurat znam goscia ktory sprzedaje to Alpine, mieszka kilka ulic odemnie, dziwi mnie ze tak duzo chce za ten deck, nie mysle zeby ktos to tu kupil za te pieniadze.

Pozdrowienia z Kanady,

a tu "nowy" stary sony...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słodki ten kiciuś, zrób więcej fotek :)

To niby nie w temacie, ale ok, jedno zdjęcie nie zaszkodzi ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To niby nie w temacie, ale ok, jedno zdjęcie nie zaszkodzi ;-)

Śliczny Kotek :-)Moj kot też od czasu do czasu interesuje się analogiem,

A tak z innej beczki zrobiłem porządek w moim sprzęcie audio - sprzedałem parę klocków, pozbyłem się technicsa oraz częściowo AKAI [sprzedałem AKAI GX7, Technics RS RX 626 itp ] Drugie foto - to co miałem jeszcze rok temu - obecnie została mi tylko jedna kompletna wieża AKAI [AKAI GX-F51 [Deck] -AKAI AM-U61 [wzmacniacz] AKAI AT-S61 [tuner] AKAI EA-G90 [EQ]] plus nowość zaprzyjaźniłem się z firma Pioneer - sprawiłem sobie Pioneer CTS620, CD Pioneer PD-8700. Musze przyznać że jestem zadowolony z CDka - gra czysto i ładnie, chociaż tak wole słuchać muzyki z winyla - lepsza głębia no i te trzaski - żaden CD nie da tego .... Co do decka - nagrałem na nim na razie 10 kaset [głównie maxell XL II z moich zapasów] na potrzeby walkmana - dźwięk jest bardzo czysty, bas głeboki.

Mam pytanie odnośnie decka CTS620 - szukałem i nie znalazłem - czy może ktoś wiec coś więcej na jego temat ? [parametry itp?]

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-24346-476982_thumb.jpg

post-24346-131275_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez akai
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Instrukcja do pobrania:

http://www.hifiengine.com/manuals/pioneer/ct-s620.shtml

Lubię Pioneery z tej serii. Sam mam CT-S 710 i chwalę go. Może dlatego że jest absolutnym ideałem pod względem wyglądu i stanu technicznego.

Instrukcja do pobrania:

Ukryta Zawartość

Lubię Pioneery z tej serii. Sam mam CT-S 710 i chwalę go. Może dlatego że jest absolutnym ideałem pod względem wyglądu i stanu technicznego.

Dzieki za link - sprawdziłem sobie parametry deka całkiem przyzwoite, z magnetofonu jest zadowolony tym bardziej ze kosztował mnie 140 zł,wizualnie ładnie sie prezentuje, bias reguluje ręcznie na razie testowane to było na maxell xl II - dźwięk z kasety nie wiele różni sie od CD.

na dzień dzisiejszy jest to moj 2 deck po AKAI GXF51 i to mi wystarcza...

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

>>RS-TR373

Koteczek jest w deseczkę! Siupeloski!

>>akai

Jednak ta seria Akai ma coś w sobie, niepowtarzalny design, magnetowid rozumiem, nie tylko do oglądania, ale i muzyczkę nagrywałeś na niego, jak brzmi?

>>wojteks

Masz ten zestaw w domu? Jak to to gra i z czym?

>>RS-TR373

Koteczek jest w deseczkę! Siupeloski!

>>akai

Jednak ta seria Akai ma coś w sobie, niepowtarzalny design, magnetowid rozumiem, nie tylko do oglądania, ale i muzyczkę nagrywałeś na niego, jak brzmi?

>>wojteks

Masz ten zestaw w domu? Jak to to gra i z czym?

Akai zawsze mi sie podobało zwłaszcza z 80 lat - jest bardzo oryginalne - wzmacniacze grała czysto i ładnie, posiadają też dobry przedwzmacniacz gramofonowy - co dla mnie jest najważniejsze

Megnetowidu nie używałem miał jakiś problem z elektronika - nikt nie chciał mi go naprawić z uwagi na niską wartość - sprzedałem go rok temu na aledrogo. Szkoda bo był to wysoki model tej firmy.

Z sentymentu zostawiłem sobie wzmaka AM-U7 oraz wieże z dużym włącznikiem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć! Wczoraj mój sony tc-k7bII (bliźniaczy do tc-229sd) zaniemógł w połowie odtwarzanej kasety, po zdjęciu obudowy okazało się, że trachnął pasek napędowy (płaska taśma).....jako zupełny (w temacie magnetofonów) inwalida techniczny zwracam się do Was z prośbą o pomoc.....jakiego paska (wymiar) mam szukać i gdzie go można kupić....no i jeszcze jedno...oglądam, oglądam i niestety nie mogę dojść gdzie pasek był zamontowany....jest duże koło zamachowe oraz silnik, ale jakoś nie mogę skonkretyzować pozycji paska.....może mi ktoś życzliwy i wyrozumiały, dla nietechnicznego słuchacza analogu, pomóc ?....a może ktoś z okolić Wrocławia podałby pomocna dłoń i uchronił porządnego kaseciaka przed moją niefachową ingerencją? ..... domniemuję, że naprawa może być prozaicznie prosta, ale niestety nie dla mnie:) ....z góry dziękuję i pozdrawiam - Andrzej.

Cześć! Wczoraj mój sony tc-k7bII (bliźniaczy do tc-229sd) zaniemógł w połowie odtwarzanej kasety, po zdjęciu obudowy okazało się, że trachnął pasek napędowy (płaska taśma).....jako zupełny (w temacie magnetofonów) inwalida techniczny zwracam się do Was z prośbą o pomoc.....jakiego paska (wymiar) mam szukać i gdzie go można kupić....no i jeszcze jedno...oglądam, oglądam i niestety nie mogę dojść gdzie pasek był zamontowany....jest duże koło zamachowe oraz silnik, ale jakoś nie mogę skonkretyzować pozycji paska.....może mi ktoś życzliwy i wyrozumiały, dla nietechnicznego słuchacza analogu, pomóc ?....a może ktoś z okolić Wrocławia podałby pomocna dłoń i uchronił porządnego kaseciaka przed moją niefachową ingerencją? ..... domniemuję, że naprawa może być prozaicznie prosta, ale niestety nie dla mnie:) ....z góry dziękuję i pozdrawiam - Andrzej.

Najlepiej udać się do sklepu z częściami elektronicznymi z zerwanym paskiem w ręku i tam dobrać coś o takich samych wymiarach lub minimalnie krótszy - tak nawet lepiej. Można też kupić coś takiego w sklepach internetowych, linki były podawane w tym wątku wielokrotnie. Wymiary to średnica koła jakie tworzy pasek i wielkość przekroju, grubość i szerokość. Średnicę określasz na podstawie długości paska złożonego na pół. Pasek najprawdopodobniej jest założony na ośkę silnika lub koło pasowe na tej ośce jeżeli jest oraz na koło zamachowe - to możesz sprawdzić właśnie na podstawie jego długości a najlepiej w instrukcji serwisowej, trzeba poszukać w internecie.

Z innej beczki - zakupiłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

wiem, że mamy zasadę nie podawania linków do trwających aukcji ale w tym przypadku jet to dobre rozwiązanie dla wielu z nas chcących podpiąć kilka magnetofonów jednocześnie do jednego wejścia we wzmacniaczu. U mnie sprawdza się bardzo dobrze.

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wojtek

Zmierz długość całkowitą tego pękniętego paska. Może znajdę taki w swoim magazynku :-) Ostatecznie mogę się podjąć wymiany, ale koszty wysyłki będą duże i cała sprawa nieopłacalna.

Zmierz długość całkowitą tego pękniętego paska. Może znajdę taki w swoim magazynku :-) Ostatecznie mogę się podjąć wymiany, ale koszty wysyłki będą duże i cała sprawa nieopłacalna.

Witam, całkowita długość to 27 cm, szerokość to ok.3 mm, ale to chyba pasek jeszcze od nowości i troszkę mu już przybyło :)...myślę, ze nowy ma średnicę ca 12,5 cm.... jak się dziś, przy dobrym świetle, przyjrzałem, to chyba dałbym sobie sam radę z wymianą.... mam pod bokiem sklepik w którym może dostanę coś podobnego....zaraz idę i poinformuję Cię czy udało mi się kupić....pozdr. Andrzej.

...niestety, zawsze było w sobote otwarte, ale dziś to tylko karteczka, że "sorry"....:-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Przy okazji mam pytanie, czy ten magnet ma automat do kalibracji? Chodzi mi o ten osławiony accubias. Na wyświetlaczu jest taka pozycja, ale przycisku nie ma. Jak to uruchomić, bo dla mnie to nowość :-) Czy ktoś ma lub miał ten magnetofon? Ciekawy jestem opinii. Wrzucam cztery zdjęcia jak to wygląda po doprowadzeniu do porzadku:

A co się dzieje, gdy kręcisz potencjometrem na przednim panelu, oznaczonym "Accubias"?

GM

Cześć! Jakiś czas opisywałem Wam swoja przygodę z deckiem Onkyo TA-2850, którego zmieszałem z błotem, bo był tragiczny zarówno pod względem mechaniki i elektroniki, jak i brzmienia. Tak się złożyło, że kilka dni temu sprawiłem sobie wyższy model z tej serii czyli TA-2870 (chyba nawet najwyższy). Kupiłem go na mało zachęcającej aukcji z All. za 150 zł z przesyłką. W przeciwieństwie do "50", ten ma już porządny mechanizm na 3 silnikach, 3 głowice i 2 rolki. Dotarł nieźle zasyfiony i z lepiącym się paskiem. Posiedziałem nad nim dwa dni, i było warto, bo po wyczyszczeniu i ogólnej konserwacji gra bardzo fajnie. Przy okazji mam pytanie, czy ten magnet ma automat do kalibracji? Chodzi mi o ten osławiony accubias. Na wyświetlaczu jest taka pozycja, ale przycisku nie ma. Jak to uruchomić, bo dla mnie to nowość :-) Czy ktoś ma lub miał ten magnetofon? Ciekawy jestem opinii. Wrzucam cztery zdjęcia jak to wygląda po doprowadzeniu do porzadku:

Ja tam "automatu" nie widzę. Jest tylko zwyczajna zewnętrzna regulacja prądu podkładu.

Witam, całkowita długość to 27 cm, szerokość to ok.3 mm, ale to chyba pasek jeszcze od nowości i troszkę mu już przybyło :)...myślę, ze nowy ma średnicę ca 12,5 cm.... jak się dziś, przy dobrym świetle, przyjrzałem, to chyba dałbym sobie sam radę z wymianą.... mam pod bokiem sklepik w którym może dostanę coś podobnego....zaraz idę i poinformuję Cię czy udało mi się kupić....pozdr. Andrzej.

...niestety, zawsze było w sobote otwarte, ale dziś to tylko karteczka, że "sorry"....:-)

Mam nowy pasek o długości całkowitej 24cm i szer. 3mm. Lub stary używany o długości całkowitej 25cm i szer. 5mm. Nie jest sparciały. Wręcz przeciwnie...guma zmiękła z biegiem lat.

Często jeden wyświetlacz montowano do kilku typów i stąd nieaktywne napisy.

Ostatnio miałem kłopoty z moją Aiwą 3800.Co było?.

Jak zwykle slizgające się kółko idlera.Obejrzałem dokładnie .Nie wygląda zle.Postanowiłem użyć specjalnego płynu do konserwacji gumy, który dostałem od forumowego kolegi.Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.Magnetofon przewija jak nowy,aż furczy.Nie ma to jak dobra chemia.

Często jeden wyświetlacz montowano do kilku typów i stąd nieaktywne napisy.

Ostatnio miałem kłopoty z moją Aiwą 3800.Co było?.

Jak zwykle slizgające się kółko idlera.Obejrzałem dokładnie .Nie wygląda zle.Postanowiłem użyć specjalnego płynu do konserwacji gumy, który dostałem od forumowego kolegi.Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.Magnetofon przewija jak nowy,aż furczy.Nie ma to jak dobra chemia.

Marek41 - to zdradź jego nazwę (preparatu). Ja od dawna mam problemy z kółkami ciernymi, rolkami przesuwu taśmy itp.

U Onkyo nazwa "Accubias" (zapewne = accurate bias, dokładny prąd podkładu) oznacza regulację ręczną. Regulacja automatyczna w żargonie Onkyo nosiła nazwę "Auto Accubias".

A jeśli chodzi o niepotrzebne stale świecące napisy i inne ozdóbki, Onkyo w tym po prostu celowało - ten napis na pewno pali się po prostu dla ozdoby, tak jak w wielu magnetofonach stale świeci symbol HX Pro, mimo tego, że magnetofon nie ma możliwości jego wyłączenia.

W teście TA-2570 w niemieckim Audio został on opisany jako "wesołe miasteczko nocą". ;-)

Edytowane przez MaciejLK

Kasjel.Niestety nie mam pojęcia jak się to cudo do gumy nazywa.Po prostu nalano mi flaszeczkę z dużego pojemnika bez napisów.Z tego co wiem,to preparat z U.S.A,ale jak wiekszość ich wyrobów już dawno nie produkowany.

Z tego co wiem,można go zastąpić płynem do mycia wałków kserokopiarek.Jak ktoś ma w okolicy takowy serwis,to pewnie uda mu się troche tego wysępić.Powodzenia.

Edytowane przez Marek-41

Witam,

Czy ktoś może mi pomóc w zakresie doboru długości pasków i ich układu w dualu 830?

Ratuję kolegę i prócz tego że na "dzień dobry" zaprezentował mi wystrzał kondensatora filtrującego 0,047uF /230V (ale zapach ;-)

i spalił bezpiecznik (po wymianie na nowy i kondensator na razie jaki miałem 0,022uF) zasilanie chyba stabilne (oj to był chyba ostatni moment by kondensatory jeszcze ożyły) do wymiany mam wszystkie 3 paski - jakie powinny być wymiary tychże i czy wszystkie są napędzane przez ten sam silnik,

a głównie czy na jedną kremową rolkę przypadają dwa okrągłe w przekroju paski?

O widzę że ktoś nabył na znanym portalu takiego - ja mam w brązie.:-)

Edytowane przez musiko

Witam,

Czy ktoś może mi pomóc w zakresie doboru długości pasków i ich układu w dualu 830?

Ratuję kolegę i prócz tego że na "dzień dobry" zaprezentował mi wystrzał kondensatora filtrującego 0,047uF /230V (ale zapach ;-)

i spalił bezpiecznik (po wymianie na nowy i kondensator na razie jaki miałem 0,022uF) zasilanie chyba stabilne (oj to był chyba ostatni moment by kondensatory jeszcze ożyły) do wymiany mam wszystkie 3 paski - jakie powinny być wymiary tychże i czy wszystkie są napędzane przez ten sam silnik,

a głównie czy na jedną kremową rolkę przypadają dwa okrągłe w przekroju paski?

O widzę że ktoś nabył na znanym portalu takiego - ja mam w brązie.:-)

Ja wymieniałem paski w swoim Dualu C 830. Ale wymiarów ci nie podam, ponieważ sam próbowałem różnych rozmiarów. Aż stwierdziłem że jest OK. Tam jest tylko jeden sinik napędzający wszystko. Jeśli masz zapas różnych pasków napędowych, to nie ma problemu. Ten płaski sam sobie dobierzesz, bo to nie problem. Ten który napędza plastikowe kółka może mieć przekrój kwadratowy ok. 1,2 X 1,2mm. Ale jego naciąg nie może być zbyt duży, bo mechanizm będzie hałasował. Natomiast jako pasek do licznika taśmy możesz śmiało zastosować gumkę recepturkę. Jeśli założysz gruby gumowy pasek o mocnym naciągu, to mechanizm przełączania funkcji będzie zablokowany. Zwróć uwagę na kółko zębate które porusza się wzdłuż własnej osi podczas przełączania funkcji. Ono musi mieć swobodę ruchu, dlatego pasek musi być cieńki i mało naprężony. Dobra, nie strzępiąca się gumka recepturka nadaje się doskonale ! Tyle pamiętam i tyle mogę ci pomóc...

Kasjel

Ja wymieniałem paski w swoim Dualu C 830. Ale wymiarów ci nie podam, ponieważ sam próbowałem różnych rozmiarów. Aż stwierdziłem że jest OK. Tam jest tylko jeden sinik napędzający wszystko. Jeśli masz zapas różnych pasków napędowych, to nie ma problemu. Ten płaski sam sobie dobierzesz, bo to nie problem. Ten który napędza plastikowe kółka może mieć przekrój kwadratowy ok. 1,2 X 1,2mm. Ale jego naciąg nie może być zbyt duży, bo mechanizm będzie hałasował. Natomiast jako pasek do licznika taśmy możesz śmiało zastosować gumkę recepturkę. Jeśli założysz gruby gumowy pasek o mocnym naciągu, to mechanizm przełączania funkcji będzie zablokowany. Zwróć uwagę na kółko zębate które porusza się wzdłuż własnej osi podczas przełączania funkcji. Ono musi mieć swobodę ruchu, dlatego pasek musi być cieńki i mało naprężony. Dobra, nie strzępiąca się gumka recepturka nadaje się doskonale ! Tyle pamiętam i tyle mogę ci pomóc...

Dziękuje za informacje, na pewno pozwolą mi uniknąć problemów które mogą wystąpić przy dobraniu niewłaściwego paska, pamiętasz może ile pasków napędza silnik?(pomijam dwa do licznika i ten płaski do koła zamachowego)?

Posiadam AKAI GX 32. Mam problem. Przy włączeniu kasety magnetofon po 2 sekundach się wyłącza. Tak samo się dzieje jak chcę nagrać audycję z radia. Zaobserwowałem , że jedna z rolek się jakby zablokowała, ale nie jestem pewny. Czy wie ktoś co może być przyczyną tego zjawiska?

Posiadam AKAI GX 32. Mam problem. Przy włączeniu kasety magnetofon po 2 sekundach się wyłącza. Tak samo się dzieje jak chcę nagrać audycję z radia. Zaobserwowałem , że jedna z rolek się jakby zablokowała, ale nie jestem pewny. Czy wie ktoś co może być przyczyną tego zjawiska?

To sprawdź palcem lub patyczkiem, czy lewa rolka obraca się swobodnie. Jeśli jest zablokowana całkowicie, to musisz zacząć od wstrzyknięcia na oś rolki paru kropel WD40. Rozruszaj ją palcem. A gdy będzie się już lekko kręcić, to usuń wacikiem resztki WD40 i daj na oś kroplę oleju silnikowego. Jeżeli jednak magnetofon będzie się w dalszym ciągu wyłączał, to do sprawdzenia masz napęd prawej szpulki. Jeśli tam jest idler z kółkiem ciernym, to do czyszczenia i zmatowania będzie oponka na kółku ciernym. Lub może nawet zaistnieć konieczność wymiany oponki. Ale prawdę mówiąc, to nie wiem jak w tym decku rozwiązano napęd prawej szpulki.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Tu http://www.hifiengine.com/manuals/akai/gx-32.shtml jest instrukcja serwisowa. Wystarczy się zarejestrować.

Bardzo ładnie jest w niej rozrysowany mechanizm magnetofonu.

Moim zdaniem, bez otworzenia magnetofonu i przeanalizowania pracy jego mechanizmu, odpowiedź na pytanie "Czy ktoś wie co może być przyczyną tego zjawiska" może być tylko jedna. Tak, ktoś wie na pewno.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi