Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dziękuję za pamięć.

Widzę, że w watku nadal pełna kultura.

Pozdrawiam Kolegów.

Jakbyś coś potrzebował z tego przebrzmiałego nieco gatunku muzycznego to z czasów przemawiania do narodu i prezentacji nagrań na antenie mam jedną z największych kolekcji w Polsce;-)

Zauważyłem że w "wiadomym miejscu" można nabyć Optonicę RT 7100 w super stanie wizualnym.

Podejrzewam, że uda się ją nabyć za niewielkie pieniążki. Ze względów kolekcjonerskich napewno warto kupić.

PS,- W piątek po południu miałem "bliskie spotkanie" z szlifierką kątową, która najwyraźniej miała ochotę podciąć mi tętnicę szyjną :-)) Wymknęła mi się spod kontroli, ale dała radę tylko rozciąć kawał skóry i podciąć mięsień poniżej. W efekcie mam za sobą wspaniały weekend w szpitalu. Teraz przypominając nieco wujka Frankensteina muszę zaczekać parę tygodni, zanim będę mógł zreperować jakiegoś olbrzyma "Vintage". No a musiał bym w końcu naprawić przewijanie w Pioneerze CT 9191.

Kasjelu, dobrze że to Ty wygrałeś tę potyczkę, a nie szlifierka, ale jak to się stało, że szlifierka rzuciła się bez ostrzeżenia na Ciebie, tak doświadczonego w posługiwaniu się narzędziami!?

Zauważyłem że w "wiadomym miejscu" można nabyć Optonicę RT 7100 w super stanie wizualnym.

Podejrzewam, że uda się ją nabyć za niewielkie pieniążki. Ze względów kolekcjonerskich napewno warto kupić.

PS,- W piątek po południu miałem "bliskie spotkanie" z szlifierką kątową, która najwyraźniej miała ochotę podciąć mi tętnicę szyjną :-)) Wymknęła mi się spod kontroli, ale dała radę tylko rozciąć kawał skóry i podciąć mięsień poniżej. W efekcie mam za sobą wspaniały weekend w szpitalu. Teraz przypominając nieco wujka Frankensteina muszę zaczekać parę tygodni, zanim będę mógł zreperować jakiegoś olbrzyma "Vintage". No a musiał bym w końcu naprawić przewijanie w Pioneerze CT 9191.

Kasjelu: Życzę ci bardzo szybkiego powrotu do zdrowia.

Edytowane przez SirJack7

Zdrowiej, Kasjel, zdrowiej, bo magnetofony czekają :)

>>Ocasek

No, powrócił!!! :)

>>Kasjel

Ty już lepiej nic nie remontuj :) Choć pojedynek wygrałeś, to odpocznij sobie, bo szlifierka już pewnie siły zbiera na nową batalię! Ale za to Ty możesz jej przez jakiś czas nie karmić :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam

Czy ktoś z grona szanownych kolegów spotkał się ze zjawiskiem "ECHO" przy odtwarzaniu dźwięku w trakcie nagrywania z włączoną funkcją "monitor". Deck jest 3 głowicowy, nigdy nie widział serwisu. Dodam, że podłączony był na odtwarzaniu przez kable o długości 5 m, które na innych magnetofonach sprawują się wyśmienicie. Zaintrygowało mnie to choć w sumie to działa magnetofonik bardzo dobrze. Odtwarza bardzo dobrze i nagrywa czysto i wiernie. Gdzie jest powód odtwarzania z tzw. echem przy nagrywaniu z uruchomioną funkcją "monitor" ? Czy ktoś z Was miał taki przypadek ?

Pozdrawiam

Kasjel bój się Boga. Chciałeś urządzić masakrę szlifierką elektryczną? I ci się chłopie omskła próbując odciąć głowę? Zakop cholerę w ogródku i zakop szpadel.

Szczęście wielkie, że na paru szwach się skończyło. Wracaj do zdrowia.

Pozdrawiam Włodek.

Mógł być mój....

Nie kupiłem z przyczyn oczywistych. A jak Wam się podoba Panowie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS,- Dzięki za życzenia powrotu do zdrowia. Myślę że będzie dobrze :-)

Ukryta Zawartość

No Apollon CL-550 dotarł :) Jest nawet w niezłym stanie.

Przeglądając wnętrze nadal nie mogę rozszyfrować producenta.

Niektóre elementy są z napisem Toschiba a inne mają znak podobny do loga Mitsubishi.

Płyty z elektroniką są podpisane TD-377 , może to coś mi da ? Poszukam w necie.

Daty na silniczkach sugerują rok produkcji na przełom lat 1979/1980.

Po wyczyszczeniu i demagnetyzacji przesłuchuję pierwsze kasetki, na razie wrażenia dobre. Basy super.

Dam trochę rozbieranych zdjęć ;)

Ukryta Zawartość

post-26690-0-70867900-1315925988_thumb.jpg

post-26690-0-89074000-1315925998_thumb.jpg

post-26690-0-77401700-1315926010_thumb.jpg

post-26690-0-70672900-1315926021_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

O ! Widzę że scalak "Toshiby" w układzie sterowania jest ten sam co w decku "Metz Mecasound CX 4962" którego miałem kiedyś i w "Benytone MCD 3000" którego posiadam nadal.

Z tego wniosek, że te IC montowano w wielu magnetofonach przez parę ładnych lat !

Edytowane przez Kasjel

witam:)

prosiłbym o opinie na temat tego decka

Ukryta Zawartość

mam okazje kupic takie "cudo" za rozsadne pieniądze

pozdr

Ukryta Zawartość

kaczak,

Magnetofony JVC nie były zbyt popularne i trudno może być znaleźć kogoś, kto ma doświadczenie właśnie z tym modelem. Sądząc z tego, co można zobaczyć, ma on dwuwałkowy napęd bezpośredni, więc zaawansowany. Pamiętaj jednak, że napęd dwuwałkowy działa prawidłowo tylko wtedy, gdy nie jest zużyty i jest bardzo dokładnie wyregulowany; napędy jednowałkowe zwykle sprawiają mniej problemów.

Do tego zaawansowanego napędu trochę nie pasuje brak kalibracji taśmy, a jedynie regulacja prądu podkładu "na słuch".

Jeśli możesz sprawdzić magnetofon przed zakupem, weź jakąś kasetę z cienką i śliską taśmą, metalową C-90 lub dłuższą, a najlepiej dwie różne kasety metalowe, i sprawdź jak magnetofon sobie z nimi radzi, i zrób to zarówno na stronie A jak i B, na początku i pod koniec taśmy. Jeśli nie będzie problemów z prowadzeniem taśmy, to mechanizm jest prawdopodobnie OK.

Edytowane przez MaciejLK

ok

dziękuje za podpowiedz:)

Od tego sprzedawcy /Cumulation/kupiłem deck SONY TC-199SD z lat 70'tych w stanie faktycznie idealnym zarówno technicznie jak wizualnie oraz amplituner Technics SA-300 z tego samego okresu - również stan techniczny i wizualny perfekcyjny. Facet kompetentny i sympatyczny - odbierałem osobiście pod Łodzią. Myslę że można mu spokojnie zaufać jeśli pisze że deck jest O.K. Zbyszek

Jakbyś coś potrzebował z tego przebrzmiałego nieco gatunku muzycznego to z czasów przemawiania do narodu i prezentacji nagrań na antenie mam jedną z największych kolekcji w Polsce;-)

Witam,

dziękuję bardzo. Nie omieszkam się w przyszłości zwrócić. :)

Pozdrawiam,

witam:)

prosiłbym o opinie na temat tego decka

Ukryta Zawartość

mam okazje kupic takie "cudo" za rozsadne pieniądze

pozdr

Ja mam TD-V541, nie wiem jaka roznica jest do 542, sam mechanizm jest bezszelestny i gra ok.

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia,

Wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten magnetofon znowu się pojawił w "wiadomym miejscu" w jeszcze bardziej atrakcyjnej cenie.

Mi sie pokićkało :-) , myślałem o Pionerze CT-9191, który jest moim marzeniem , nad Optonicą myślę , zobaczymy jak pójdzie licytacja.

Mi sie udało zdobyć Nakamichi BX-125 w idealnym stanie wizualnym, mechanizm ma jednak problemy z odtwarzaniem i przewijaniem. Wstępnie zdiagnozowałem ślizgający się idler. Podobno mozna to łatwo wyczyścić bo bardzo prosto się jest do niego dostać , generalnie zobaczymy , ale mam nadzieje że go naprawię.

Dzieki za info.

Pozdrawiam

P

Mi sie pokićkało :-) , myślałem o Pionerze CT-9191, który jest moim marzeniem , nad Optonicą myślę , zobaczymy jak pójdzie licytacja.

Mi sie udało zdobyć Nakamichi BX-125 w idealnym stanie wizualnym, mechanizm ma jednak problemy z odtwarzaniem i przewijaniem. Wstępnie zdiagnozowałem ślizgający się idler. Podobno mozna to łatwo wyczyścić bo bardzo prosto się jest do niego dostać , generalnie zobaczymy , ale mam nadzieje że go naprawię.

Dzieki za info.

Pozdrawiam

P

Mam tego Pioneera CT 9191. Z resztą widać go w moim avatarze. To kawał pięknego decka "Vintage", ale brzmieniowo przegrywa z takimi konkurentami z epoki jak Sony TC 209 lub Sony TC 229SD. Ten magnetofon niestety nie brzmi najlepiej...

W którym miejscu? , bo chyba juz nie ma :-(.

Pozdro

A ja myślałem, że ta nieuszkodzona ma dobrą cenę. Sam się przymierzałem do zakupu.

Również pozdrawiam.

Edytowane przez Max_5

Kiedyś była taka tytanowa Optonika RT 7100 za ok. 120zł w super stanie wizualnym, i nikt przez bardzo długi czas nie chciał kupić. Też uszkodzona, ale przyczyna owego "uszkodzenia" w tych deckach jest banalna. Jeśli w opisie jest podane, że magnetofon po chwili się wyłącza, to wiadomo o co chodzi. Szczegółów nie podaję w tej chwili z wiadomych względów. Ogólnie myślę, że magnetofon jest warty ok.150zł (nawet z tym uszkodzeniem). Jeśli komuś baaardzo zależy a magnetofon jest w bdb stanie wizualnym, to można maksymalnie zapłacić 200zł. Przyszły posiadacz RT 7100 może mieć problem z zużytymi mikrostykami w panelu sterowania. Ale ich wymiana nie jest aż tak trudna, jeśli kupi się odpowiednie mikrostyki. A ja ostatnio kupiłem na zapas takie mikrostyki "Alpsa" w cenie 60gr/szt :-)

Edytowane przez Kasjel

W dniu wczorajszym zaskoczył mnie deck SONNY TC-k515S bardzo bolesnym uszkodzeniem. Okrutnie potraktował początek taśmy SA-X90 mnąc ją tak drastycznie, że musałem poddać ją resekcji 23cm nośnika. Mam ten deck długo i zawsze lubiłem go za prosty i trwały jednowałkowy mechanizm przesuwu taśmy, posiadający jednocześnie trzy głowice i pełną kalibrację. Oczywiście natychmiast wymontowałem rolkę dociskową i ogląjąc przez lupę zobaczyłem pięknie zwulkanizowaną skorupę. Rolka pozostała równa nie zbeczkowana, więc po zapięciu w wiertarkę delikarnie zeszlifowałem skorupę za pomocą cudownego narzędzia jakim jest pilniczek do paznokci z napylonym proszkiem diamentowym. Po szlifowaniu przetarłem wacikiem nasączonym czystą naftą i odczekawszy aż odparuje zamontowałem w decku. Odzyskała elastyczność i śmiga jak nowa, co uratowało Was koledzy przed czytaniem moich rozpaczliwych próśb o odstąpienie mi takiej rolki, ponieważ nie posiadam jej w swoich zapasach.

W dniu wczorajszym zaskoczył mnie deck SONNY TC-k515S bardzo bolesnym uszkodzeniem. Okrutnie potraktował początek taśmy SA-X90 mnąc ją tak drastycznie, że musałem poddać ją resekcji 23cm nośnika. Mam ten deck długo i zawsze lubiłem go za prosty i trwały jednowałkowy mechanizm przesuwu taśmy, posiadający jednocześnie trzy głowice i pełną kalibrację. Oczywiście natychmiast wymontowałem rolkę dociskową i ogląjąc przez lupę zobaczyłem pięknie zwulkanizowaną skorupę. Rolka pozostała równa nie zbeczkowana, więc po zapięciu w wiertarkę delikarnie zeszlifowałem skorupę za pomocą cudownego narzędzia jakim jest pilniczek do paznokci z napylonym proszkiem diamentowym. Po szlifowaniu przetarłem wacikiem nasączonym czystą naftą i odczekawszy aż odparuje zamontowałem w decku. Odzyskała elastyczność i śmiga jak nowa, co uratowało Was koledzy przed czytaniem moich rozpaczliwych próśb o odstąpienie mi takiej rolki, ponieważ nie posiadam jej w swoich zapasach.

Trzeba było zmierzyć ją suwmiarką i podać wymiary. Bo mam zapas nowych rolek. Istnieje niestety ryzyko, że po jakimś czasie Twój Sony ponownie zrobi to samo :-(

Trzeba było zmierzyć ją suwmiarką i podać wymiary. Bo mam zapas nowych rolek. Istnieje niestety ryzyko, że po jakimś czasie Twój Sony ponownie zrobi to samo :-(

Wobec tego, jak dopadnie go recydywa piszę od razu do Ciebie:-) Dziękuję i życzę szybkiego powrotu do pełnej sprawności.

Idzie do mnie Dual C - 830. Być może odrobinę przepłaciłem (200zł) ale stan podobno jest bez zarzutu i jest to chyba drugi od góry model moich ulubionych magnetofonów. Dołączy do znakomicie sprawującego się i cieszącego oko C - 824, po czym zostanie podłączony do zestawu wieżowego i poddany porównaniom z reprezentantem kolejnego pokolenia magnetofonów, jakim będzie Aiwa AD-F810.

Btw. Piękny film:

Ukryta Zawartość

Szkoda tylko, że dali podkład dźwiękowy od czapy (nie mam nic do śp. G. Moore'a) zamiast naturalnych dźwięków sprzętu. NA filnie mamy i C - 830 i C - 846. Bajka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Daniel84
  • Pokaż nowe odpowiedzi