Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

to dla chętnego - może ktoś spróbuje np.z szuflady zrobić trójgłowicowca; z "kasety" więcej się nie "wydębi" - po sprawdzeniu pasma przenoszenia to 15kHz to max; jak wspominałem - za mała prędkość przesuwu i za wąski ślad, tak więc mimo przenoszenia przez tor foniczny częstotliwości do 40-50 kHz jest granica, której się nieprzekroczy; "kaseta" do szpuli "nie podskoczy" (szczerze mówiąć dziwi mnie trochę, jak przy kaseciaku piszą, że ch-ka z-o dochodzi do 20kHz - raczej to "pobożne życzenia")

Kaseta do szpuli nie podskoczy - jest to w pewnym sensie prawda. Na pewno pod względem szumów bo kaseta szumi o wiele bardziej. Z tym wiąże się dynamika. Jednak pod względem pasma przenoszenia nie jest już tak źle. W obu przypadkach pasmo mierzy się przy -20dB dlatego osiągnięcie 20 czy nawet 22kHz jest jak najbardziej realne. Sam mierzyłem wielokrotnie. Jest też deck mający zadeklarowane przez producenta pasmo przenoszenia do 30kHz (Pioneer CT-95).

Kaseta do szpuli nie podskoczy - jest to w pewnym sensie prawda. Na pewno pod względem szumów bo kaseta szumi o wiele bardziej. Z tym wiąże się dynamika. Jednak pod względem pasma przenoszenia nie jest już tak źle. W obu przypadkach pasmo mierzy się przy -20dB dlatego osiągnięcie 20 czy nawet 22kHz jest jak najbardziej realne. Sam mierzyłem wielokrotnie. Jest też deck mający zadeklarowane przez producenta pasmo przenoszenia do 30kHz (Pioneer CT-95).

Zmierz jeszcze raz po kilku przewinięciach kasety i po kilku miesiącach jej grania, gwarantuję że nie dostaniesz stabilnego sygnału 15 czy więcej kHz. Tutaj szpula tez wykazuje ogromną przewagę.

pozdrawiam

Edytowane przez mirek24

twerdzenie o 15 k Hz jest lekko przesadzone nieprawda ? ;}

być może wyższe częstotliwości blokuje u mnie filtr MPX (mimo, że wyłączony) - spróbuję go ominąć i wtedy sprawdzić; co do zapisu wyższych częstotliwości - praw fizyki nie oszuka się - na długość zapisanej fali ma wpływ szerokość szczeliny głowicy i prędkość przesuwu nośnika; dokładnie jest to opisane w fachowej literaturze

Edytowane przez geelo07

średnica lewej rolki nie ma żadnego wpływu na prędkość podawania taśmy przez lewy capstan. Tu ważna jest prędkość obrotowa samego capstanu Ale naciąg taśmy w deckach "dual capstan" realizowany jest również poprzez hamulec bądź sprzęgło lewej szpulki. Dlatego jeśli taśma zbyt słabo przylega do głowicy kasującej, to przyczyny tego nie szukaj w zbyt małej średnicy lewej rolki dociskowej. Sprawdź lepiej sprzęgło lub hamulec lewej szpulki. Bo nie wiem, jak to wygląda w tym decku. Czasem jest to hamulec który działa tylko podczas odtwarzania i nagrywania. A czasem jest to sprzęgło.

Witam serdecznie,

zdaje się, że podobny defekt jest w moim Nakamichi 480z. Przy odtwarzaniu i nagrywaniu po pewnym czasie od startu nagranie cichnie.

Po załączeniu i zwolnienu pauzy taśma naciąga się i znów przez chwilę gra dobrze.

Dzieje się tak głównie w przypadku taśm 90 min., zwłaszcza gdy na prawej szpulce kasety jest jeszcze mało nawiniętej taśmy.

Mam pytanie od jakiego elementu mechanizmu powinienem zacząć. Co potraktować papierem ściernym, co wyczyścić, a czego nie ruszać?

być może wyższe częstotliwości blokuje u mnie filtr MPX (mimo, że wyłączony) - spróbuję go ominąć i wtedy sprawdzić; co do zapisu wyższych częstotliwości - praw fizyki nie oszuka się - na długość zapisanej fali ma wpływ szerokość szczeliny głowicy i prędkość przesuwu nośnika; dokładnie jest to opisane w fachowej literaturze
Chciałbym Szanownemu Koledze rację przyznać starszy brat szpulowiec jest wiele razy lepszy od Kasetowca lecz wyższe półki tego sprzętu na taśmach typ IV Metal sobie nieźle radzą, nie oczywiscie jak szpulowce lecz na znośnym poziomie. Jesli Kolega chce podam linka do stronki na temat cześci zamiennych (głowice) firmy Nakamichi są opisane szerokości głowic rec,a odzielnie głowic play sa to dosłownie mikrometry np. głowica bx-300E play ma 0,8 mikrona a głowica do Nakamichi Dragon ma 0,6 mikrona w paśmie odtwarzania. Pozdrawiam XTR71 C.D. E-2D - Erase head (BX-100, BX-125, RX-202) E-8L - Erase head (ZX-7, 680ZX) P-8L - Playback head, 0.6 micron gap width, Crystalloy core (ZX-7, 482Z, 1000ZXL, 700ZXL, ZX-9, LX-5, RX-505) P-8LH - Playback head, 0.6 micron gap width, Crystalloy core (RX-505) P-9F - Playback head, 0.6 micron gap width, Crystalloy core (670ZX, 680ZX) PA-1L - Playback head, 0.6 micron gap width, Crystalloy core, 4-track, 2-channel stereo, split gap - 1 channel in each direction (Dragon & TD-1200 all versions) R-8L - Record head, 3.5 micron gap width, Crystalloy core (ZX-7, 482Z, 680ZX, 1000ZXL, 700ZXL, Dragon., ZX-9, LX-5, RX-505) R-3L - Record head, 3.5 micron gap width, Crystalloy core (BX-300, CR-5, CR-7) RP-2D - 1.2 micron gap, Record/Playback head (BX-100 BX-125, RX-202) RP-2G - Record/Playback head (RX-202) P2C-5D - Hard-Permalloy core, 1.2 micro gap (TD-300) The 1000 used a 0.7micron playback head and a 5micron record head. Dane pobrane z strony :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Sankyo)
Witam serdecznie, zdaje się, że podobny defekt jest w moim Nakamichi 480z. Przy odtwarzaniu i nagrywaniu po pewnym czasie od startu nagranie cichnie. Po załączeniu i zwolnienu pauzy taśma naciąga się i znów przez chwilę gra dobrze. Dzieje się tak głównie w przypadku taśm 90 min., zwłaszcza gdy na prawej szpulce kasety jest jeszcze mało nawiniętej taśmy. Mam pytanie od jakiego elementu mechanizmu powinienem zacząć. Co potraktować papierem ściernym, co wyczyścić, a czego nie ruszać?
Witam Na początku radzę przyjrzeć się paskowi łączącym 2 koła zamachowe prawe z lewym czy nie jest za luźny lub zużyty za bardzo w razie trafnej diagnozy na ebay można kupić paski od sprzedającego blackreel.de pozdrawiam XTR71

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

wyższe półki tego sprzętu na taśmach typ IV Metal sobie nieźle radzą

masz rację - po usunięciu filtrów MPX "dociągnąłem" do 19,4 kHz na taśmie Me (zaczynają się pojawiać wzajemne interferencje - pp+sygnał foniczny - efekt taki jak przy przestrajaniu radia na falach K; być może trzeba będzie zmienić f gen pp); będę musiał dopracować bias-trapy w torze zapisu, a być może także wstawić do toru odczytu (tak jak w szpulakach);

także "zwracam honor" miłośnikom "kaseciaków"

właśnie dotarła do mnie dziś "Rejestracja sygnałów fonicznych" B.Urbańskiego, więc pogłębię jeszcze swoją wiedzę w temacie

Nie dalej jak rok temu w grudniu na allegro można było kupić NOS`y głowic produkcji CANON (Spora ilość tego była). Takie same jak do technicsów. Na wolumenie u "Bajana" kilka lat temu były - Trzeba popytać i z całą pewnością się znajdzie.

Do tej listy należy dodać tzw. "Elektrośmieci" gdzie wala się każdego miesiąca sporo magnetofonów.

W ostateczności jest jeszcze E-bay/.

Ps.

Przeróbki magnetofonów na mechanizmach ZRK wydają się dość karkołomne. Elektronikę możemy w nich dopracować do perfekcji projektując ją od podstaw ale mechanicznie to one wołają o pomstę do nieba. Nierównomierność przesuwu taśmy stoi o rząd gorzej niż ma to miejsce w prostych Technicsach czy nawet AKAI GX32.

Z dużą nierównomiernością przesuwu taśmy w tych magnetofonach się nie zgodzę. Mechanizmy są całkiem dobre, koło zamachowe jest duże i ciężkie, więc co może być nie tak? Na pewno większa nierównomierność jest w modelach, które mają jeden silnik i sprzęgło napędzane jest z koła zamachowego - tu faktycznie szału nie ma. Ale np. M 9115 czy 9012 mają osobne silniki napędzające sprzęgło centralne, co znacznie zmniejsza nierównomierność przesuwu. Poza tym, łatwo to przerobić w każdym z tym modeli, montując dodatkowo taki silnik (do napędu szpulek wystarczy byle badziewie z Silmy) i sam myślę o takiej drobnej przeróbce... Dziwi mnie natomiast, że M 9010, który jest w sumie topowym modelem ZRK, nie ma tego dodatkowego silnika.

A co do elektrośmieci - trafiłeś w sedno, bo niedługo się tam wybieram... ;-) Oto co raz wywieźliśmy stamtąd z kolegą... :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie zapomnę, jak nam się michy cieszyły, kiedy odjeżdżaliśmy stamtąd samochodem pełnym fajnego sprzętu, uratowanego przed utylizacją :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie,

zdaje się, że podobny defekt jest w moim Nakamichi 480z. Przy odtwarzaniu i nagrywaniu po pewnym czasie od startu nagranie cichnie.

Po załączeniu i zwolnienu pauzy taśma naciąga się i znów przez chwilę gra dobrze.

Dzieje się tak głównie w przypadku taśm 90 min., zwłaszcza gdy na prawej szpulce kasety jest jeszcze mało nawiniętej taśmy.

Mam pytanie od jakiego elementu mechanizmu powinienem zacząć. Co potraktować papierem ściernym, co wyczyścić, a czego nie ruszać?

Nakamichi rozwiązało swój mechanizm w tym modelu jako 2 wałkowy 2 głowicowy model z padem podnoszącym filc w kasecie ,naprężenie taśmy jest wykonywane przez mechanizm 2 wałkowy.

Prawy wałek dociska taśmę jako pierwszy ułamek sekundy lewy wałek dociska taśmę jako drugi powstaje naprężenie opasające głowice kasującą i uniweralną.Ta usterka może wystepować również gdy prawa rolka jest brudna lub zniszczona.

Kolega pozna bardzo łatwo co się dzieje włączając Play i unosząc lewą rolkę lekko w górę by pracowała sama prawa.

Mechanizm ten jest podobny jak Nakamichi LX-3

Pozdrawiam XTR71

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Faktycznie dzięki za podpowiedź.

I życzę "Muzycznie" udanego weekendu XTR71

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Faktycznie dzięki za podpowiedź.

I życzę "Muzycznie" udanego weekendu XTR71

Ja również;-) Cieszę się właśnie nowiutką partią TDK SA z Niemiec. Wszystkie zafoliowane. KX-9010 będzie miał co robić. Teraz nagrywa składankę z lat 80-tych. Najlepsze czasy;-)

Mój weekend raczej nie będzie udany :-( Po ostatnich moich eksperymentach, polegających na testowaniu swojego słuchu okazało się, że spaliłem wysoko tonowca w kolumnie "Uher High Dynamic". To przez dyskusję w temacie "Czy kaseta magnetofonowa wróci do łask" czy jakoś tak.....Zachciało mi się odtwarzać sygnał 16kHz na CD przy większej głośności to teraz mam ! Za głupotę trzeba płacić. W moim przypadku 75zł za komplet pasujących wysoko tonowców z Tesli.

Kasjel przcież nawołuja w TV do badania słuchu i prostaty za frico. Nie lepiej było?:-) A trza było sprawdzac na słuchawkach, one wytrzymuja takie wygłupy.

Zachciało mi się odtwarzać sygnał 16kHz na CD przy większej głośności (...)

Nawiązując do wspomnianego tematu, to właśnie dlatego magnetofony wcale nie muszą przenosić 16 czy 20 kHz przy 0 dB. Do słuchania muzyki w zupełności wystarczy poziom -20 dB :-)

Mój weekend raczej nie będzie udany :-( Po ostatnich moich eksperymentach, polegających na testowaniu swojego słuchu okazało się, że spaliłem wysoko tonowca w kolumnie "Uher High Dynamic". To przez dyskusję w temacie "Czy kaseta magnetofonowa wróci do łask" czy jakoś tak.....Zachciało mi się odtwarzać sygnał 16kHz na CD przy większej głośności to teraz mam ! Za głupotę trzeba płacić. W moim przypadku 75zł za komplet pasujących wysoko tonowców z Tesli.

Parę lat temu zrobiłem dokładnie to samo - odtworzyłem przez kolumny sygnały sinusoidalne ze zrobionej przez siebie "płyty testowej" CD i spaliłem głośniki wysokotonowe w moich Tonsilach. Wymieniłem same membrany z cewkami, chyba po 5 albo 10 zł sztuka. Może nie jest to tak dobre jak całe głośniki, ale zadziałało. Ale zanim wymieniłem te kopułki, zdążyłem na Allegro kupić niezłe kolumny Eltaxa.

Nakamichi rozwiązało swój mechanizm w tym modelu jako 2 wałkowy 2 głowicowy model z padem podnoszącym filc w kasecie ,naprężenie taśmy jest wykonywane przez mechanizm 2 wałkowy.

Prawy wałek dociska taśmę jako pierwszy ułamek sekundy lewy wałek dociska taśmę jako drugi powstaje naprężenie opasające głowice kasującą i uniweralną.Ta usterka może wystepować również gdy prawa rolka jest brudna lub zniszczona.

Kolega pozna bardzo łatwo co się dzieje włączając Play i unosząc lewą rolkę lekko w górę by pracowała sama prawa.

Mechanizm ten jest podobny jak Nakamichi LX-3

Pozdrawiam XTR71

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Wyczyściłem obie rolki dociskowe benzyną oczyszczoną. Na wacie zebrało się sporo brudu i rolki wyglądają teraz lepiej, jednak efektu to nie dało. Pasek na kołach zamachowych zdaje się być w dobrym stanie. Nie jest sparciały, ani obwieszony. Natomiast kółka cierne napędzające szpulki kasety są mocno "wyświecone" - błyszczą jakby były posmarowane olejem. Czy to może mieć jakiś związek prawidłowym naciągiem taśmy, skoro za naciąg ten odpowiadają rolki dociskowe? Tak czy owak spróbuję trochę zmatowić te kółka. Może lepsze tarcie coś poprawi.

Chciałbym polecić sprzedającego z Ebay ,sprzedaje idlerki do Nakamichi

Ukryta Zawartość

Zdjęcie z aukcjii Ebay :

post-27174-0-47786000-1350154508_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmierzyć suwmiarką i coś dopasować. Może nie trzeba będzie przepłacać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym polecić sprzedającego z Ebay ,sprzedaje idlerki do Nakamichi

Ukryta Zawartość

Dziękuję za naprowadzenie. Nowy idlerek może się okazać niezbędny. Ale jest jeszcze jedna rzecz, tylko nie wiem jak ją sprawdzić (?). Na stronie 46

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pokazany jest rysunek na którym elementy 05 i 06 opisane są, jeśli dobrze rozumiem, jako mechanizm napinający.

Faktem jest, że jak się palcem przyhamuje lewe kółko cierne to zaczyna grać prawidłowo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za naprowadzenie. Nowy idlerek może się okazać niezbędny. Ale jest jeszcze jedna rzecz, tylko nie wiem jak ją sprawdzić (?). Na stronie 46

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pokazany jest rysunek na którym elementy 05 i 06 opisane są, jeśli dobrze rozumiem, jako mechanizm napinający.

Faktem jest, że jak się palcem przyhamuje lewe kółko cierne to zaczyna grać prawidłowo.

Witam

Po analizie tego rysuneczku cześć 05 i 06 rozpoznaję jako hamulc , stawia on opór podczas play można lekko spróbować rozciągnąć sprężynkę

Po objawach jednak myślę należy zakupić zamienniki rolek dociskowych

Ukryta Zawartość

RS- TR373

Sam to wszystko odrestaurujesz ?

To, co się dało (czyli większość) - już zostało odrestaurowane :-) Nie jestem sam! ;-) Tylko nie mogę dorwać talerza do Fonomastera, no i Radmor wygląda już jak nowy - jednak ma spaloną końcówkę mocy i od tamtego czasu schodzi mi oddawanie go do naprawy... :-( Był wtedy też Bernard GS 434 w bdb stanie, sprawny, ale on od razu trafił do mnie na półkę i gra ;-)

Po analizie tego rysuneczku cześć 05 i 06 rozpoznaję jako hamulec , stawia on opór podczas play można lekko spróbować rozciągnąć sprężynkę

I ten hamulec, jak się zdaje, jest na 90% przyczyną problemu. Na stronie 22 instrukcji widać lepiej, że hamulec (oznaczony F16) ma wypustkę. Jak pcham tą wypustkę w stronę koła ciernego to gra ok. Z kolei do blaszanej płytki, na lewo od ośki koła ciernego zamocowany jest kołek z prostokątnym oczkiem. Zamieszczam zdjęcie. Wyraźnie brakuje tu jakiejś części. Wydaje się że powinna na nim być jakaś druga sprężynka lub coś co dociska hamulec. Pomogłoby mi zdjęcie tego miejsca z innego egzemplarza - może ktoś ma taką możliwość?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gin

Witam

Pytanie pierwsze czy Kolega jest 1 właściciel i czy był grzebany w jakimś servisie?

Tylko nie mogę dorwać talerza do Fonomastera, no i Radmor wygląda już jak nowy - jednak ma spaloną końcówkę mocy i od tamtego czasu schodzi mi oddawanie go do naprawy...

Przeslij mi adres na PW, wyślę ci końcówki Radmora.

Parę lat temu zrobiłem dokładnie to samo - odtworzyłem przez kolumny sygnały sinusoidalne ze zrobionej przez siebie "płyty testowej" CD i spaliłem głośniki wysokotonowe w moich Tonsilach. Wymieniłem same membrany z cewkami, chyba po 5 albo 10 zł sztuka. Może nie jest to tak dobre jak całe głośniki, ale zadziałało. Ale zanim wymieniłem te kopułki, zdążyłem na Allegro kupić niezłe kolumny Eltaxa.

Dołączam się do szacownego grona ;-). Kiedyś otrzymałem 'Płytę tesową audio' i po testach zostałem bez głośnika wysokotonowego zestawu Dali 606. Było to parę lat temu i już wtedy były problemy z jego dostępnością - co się go naszukałem to moje...

M.

Witam

Nateszcie udało Mi się kupic kasetę demagnetyzacyjną TDK HD-30 skończy sie mordęga z lutownica transformatorową

Witam

Nateszcie udało Mi się kupic kasetę demagnetyzacyjną TDK HD-30 skończy sie mordęga z lutownica transformatorową

Trzeba było kupić demagnetyzer ręczny, który jest dostępny w wiadomym miejscu za 78zł. To nie mało, ale kiedyś schodziły takie w drodze licytacji po 150zł. Ręcznym można zdemagnetyzować cały tor przesuwu taśmy. No i do szpulaka jest jak znalazł :-) Tą kasetę TDK HD-30 też posiadam. Ale mnie udało się kiedyś kupić ją nową za 50zł.

Witam

Pytanie pierwsze czy Kolega jest 1 właściciel i czy był grzebany w jakimś servisie?

Nie jestem pierwszym właścicielem i prawdopodobnie było coś grzebane.

Niestety, jak już chyba doszedłem do przyczyny defektu (prawdopodobnie brakujący element lub/i zużyty filc hamujący), to przy okazji musiałem zepsuć coś co do tej pory działało dobrze. Padło wybieranie funkcji. Przy play nie podnosi do końca głowic i nie załącza górnego silnika. Natomiast przewija jak szalony i nie rozłącza przewijania na końcu taśmy.... na jakiś czas chyba dam mu spokój.

• Pokaż nowe odpowiedzi