Skocz do zawartości
IGNORED

modyfikacja zwotnicy Audio Note AN-E

Samuraj

Rekomendowane odpowiedzi

Wątek do kolegów którzy mieli styczność z tym modelem Audio Note i eksperymentowali ze zwrotnicą. Co w niej wymieniali i na co, oraz jaki uzyskali efekt brzmieniowy. Najbardziej chodzi mi o wymianę kond, rezystorów.

Napisałem w klubie Audio Note ale tam rzadko ktoś zagląda.

Dzięki za wszystkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/126706-modyfikacja-zwotnicy-audio-note-an-e/

A chcesz coś tą modyfikacją uzyskać, czy tylko się pobawić- taka sztuka dla sztuki?

Każdy szuka najlepszego brzmienia i dąży do pełnej satysfakcji. Tak samo jest w moim przypadku.

Potrzebowałem u siebie otworzyć górę i po wymianie kond na gwizdku z oryginalnych na Jantzen Silver w pokoju zrobiło się jaśniej. Koc który przykrywał do tej pory wszystkie wysokie tony zniknął. Aż mi się mordka uśmiechnęła :)

I o to mi właśnie chodzi w tym wątku. Aby koledzy którzy robili modyfikacje tych kolumn podzielili się swoimi spostrzeżeniami. Co wymieniali, na co i jaki to przyniosło efekt...

Najlepsi Audio Note'owcy w swych Audio Note'ach mają zwrotnice na topowych Mundorf'ach S/G/O z bateryjkami :-)

No i elektronikę z najdroższymi Black Gate'ami :-)

Ale ich nie znajdziesz tu, jak i nigdzie indziej na forum.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Obudowa - sklejka.

Nie mowimy tutaj o modelu Sogon tylko o AN-E/LX

Porównywałem z modelem AN-E/ Spe HE i jak dla mnie brzmienie LX było lepsze. Na wyższe modele poprostu mnie nie stać :( dlatego próbuje jak najlepiej ulepszyć to co mam.

Kwotę przeznaczę taką jaką będzie trzeba ;)

Zajrzyj może tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jest schemat, wartości elementów i jakieś próby modyfikacji zwrotki.

Poza tym są pewne nazwijmy je: dogmaty otwarcia dźwięku.

Szeregowe elementy w torze kopułki to na pewno nie kondensatory

elektrolityczne, ale mkt, mkp czyli foliowe.

Jak ma być jaśniej, to mając dobrą kopułkę kondensatory na jak

najniższe napięcia i przewód 24 AWG; nie grubszy czyli 0,5 mm średnicy.

Zwrotnica oczywiście też nie na PCB, ale P2P.

Owszem, czasem pojawia się, ale NATURALNA agresywność, tyle, że bez

seplenienia, dzwonienia i krwi z uszu.

Poza tym prawie zawsze są rezerwy w wytłumianiu itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zajrzyj może tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest schemat, wartości elementów i jakieś próby modyfikacji zwrotki.

To wszystko widziałem ale dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam klony AN ED i to co robilem to zmiana kondensatorów i bocznikowanie teflonowym rosyjskim przy wysokotonowcu. Póżniej jeszcze biwire z parą grubszych i cieńszych srebrnych kabli sonus oliwa.

Ja mam klony AN ED i to co robilem to zmiana kondensatorów i bocznikowanie teflonowym rosyjskim przy wysokotonowcu. Póżniej jeszcze biwire z parą grubszych i cieńszych srebrnych kabli sonus oliwa.

jakie wystąpiły różnice w brzmieniu w porównaniu do poprzedniego. wymieniłeś kondy tylko przy gwizdku czy na basie również? jak grają kable SO u Ciebie i z jaką elektroniką są podłączone?

Wymieniałem z 10 lat temu. Kondy to sonic cap zamiast ruskich olejowych dla mnie wyraźniejsza średnica a bocznikowanie teflonem to wyraźniejsze nie stłumione górne rejestry. Mam chyba z 10 zwmacniaczy i tyle samo pre, daców itp itd różnie podłączam w zależności od tego co chcę uzyskać. Są oczywiście teraz znaczniej lepsze kondy ale ja mam takie.

Wymieniałem z 10 lat temu. Kondy to sonic cap zamiast ruskich olejowych dla mnie wyraźniejsza średnica a bocznikowanie teflonem to wyraźniejsze nie stłumione górne rejestry. Mam chyba z 10 zwmacniaczy i tyle samo pre, daców itp itd różnie podłączam w zależności od tego co chcę uzyskać. Są oczywiście teraz znaczniej lepsze kondy ale ja mam takie.

dzięki za info. moje AN mają 20 lat :) wymień okablowanie wewnątrz kolumn. najlepiej na srebro. wyraźna poprawa każdego zakresu.

Czy kolumny masz dosunięte blisko ściany ?

tak. stoją jakieś 10cm od tylnej i tyle samo od bocznej. skierowane do środka. lepsza scena i głębszy bas w porównaniu z innym ustawieniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.