Skocz do zawartości
IGNORED

Clarity Cap ESA vs ... właśnie co i dlaczego?

Samuraj

Rekomendowane odpowiedzi

Później, bo teraz zajęty jestem, łączeniem dodatkowych baterii. Będę podłączał po 12-cie baterii (6F22) na stronę :-)

Już nie mogę się doczekać, co będzie się wyprawiać po podłączeniu 12-stu baterii (w miejsce 6-ciu), choć doskonale wiem czego mogę się spodziewać.

Szybciej skończę, szybciej posłucham, nie ma czasu na pisanie, tylko na słuchanie... Ale będą muzyczne emocje i nowa jeszcze większa adrenalina :-)

tylko napisz mi jak obliczy napięcie z baterii dostosowane do zwrotnicy i w które miejsce je wstawić.

ciekawe rozwiązanie warte chociaż wypróbowania...

Tak na szybko, wpierw musisz mieć zwrotnice "Charge-Coupled Linear Definition™ Dividing Network" aby poczęstować je konkretnym woltażem rzędu 60-100VDC :-)

Jest na ten temat topic na forum.

Jak dla Ciebie, do Twoich kolumn 27VDC spokojnie wystarczy. Może nie wyrwie midwoofer'ów i nie puści z dymem tweeter'ów ;-)

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

w niektórych aplikacjach Mundorf SGO z najnowszej serii spisał się gorzej niż Jantzen SG. W wysokotonowcu brzmienie było bardziej wyostrzone. Z Mundorfem lekko się rozmyło.

w porównaniu między Mundorfem SGO starszej serii a najnowszej serii lepszy dla mnie był starszy (oczywiście piszemy teraz o wysokotonowcu). Różnice nie były oszałamiające ale jednak występowały.

Mam już lekki wybór na którym chciałbym się oprzeć przy ostatecznym wyborze:

Clarity Cap ESA - 140 funtów

Clarity Cap MR - 580 funtów

Auricap XO - 260 funtów

Jantzen Silver - 246 funtów

Jantzen Superior - 218 funtów

Co Wy na to..??

Rok temu miałem podobny dylemat. Stanęło u mnie na Auricap XO vs Clarity Cap MR. Ostatecznie wybrałem te drugie i w porównaniu do Mundorfa Supreme posiadanego szybciej przepaść, kolumny dostały drugie życie. Co do samych Auricap XO są dużo mniejsze od CC MR i zgodnie z tym co wyczytałem mają szczegółowość Mundorfa Silver Oil bez jego delikatnie "jasnej" prezentacji, co mnie bardzo do nich zachęciło.

Stanęło u mnie na Auricap XO vs Clarity Cap MR.

Robiłeś bezpośrednie porównania tych kond..??

Ostatecznie wybrałem te drugie i w porównaniu do Mundorfa Supreme posiadanego szybciej przepaść

Czyli potwierdza się moja opinia że Mundorfy Supreme wcale nie są takie dobre.

tylko napisz mi jak obliczy napięcie z baterii dostosowane do zwrotnicy i w które miejsce je wstawić.

ciekawe rozwiązanie warte chociaż wypróbowania...

tego nie liczysz (no może poza dodawaniem napięcia samych baterii), tu nie możesz przebić max napięcia pracy kondensatora :) rozwiązanie przynosi rewelacyjne efekty, nie mniej dublujesz rozmiar zammmienianego kondensatora i jego ilość

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Samuraj, do midwoofer'a wystarczą Tobie dobrej klasy jak najlepiej dobrane kondensatory z CC (Charge-Coupled) zagrają o niebo lepiej niż jakiekolwiek najdroższe kond. podłączone standardowo.

Będziesz miał taki bas i niższą średnicę, jak nigdy wcześniej. Może na Auricap'ach XO ? Ile to by wyniosło do Twoich kolumn? - licząc, że potrzebujesz 4 x więcej pojemności kondensatorów, aby połączyć je w szeregowe pary i uzyskać tyle uF ile tam Tobie potrzeba do zwrotnic.

Jak do midwoofer'a to i jak najbardziej do tweeter'a także podłącz zwrotnice z CC

U mnie bass (jak i cała reszta) świetną jakość ma z 12 x 9V (6F22) łączone jako 54V || 54V równolegle. Nie ma limitu, wszystko od wokalu do metalu, wymiata na całej linii.

Wiem co dają dodatkowe baterie dorzucane z osobna szeregowo jak i równolegle.

Z czystej ciekawości, dorzucę jeszcze tak gdzieś do około 80V || 80V, bo na średnicy w dolnoprzepustowych stare amerykańskie PiO (Sprague Vitamin Q 196P) są w większości na 100VDC.

Ile to by wyniosło do Twoich kolumn? - licząc, że potrzebujesz 4 x więcej pojemności kondensatorów, aby połączyć je w szeregowe pary i uzyskać tyle uF ile tam Tobie potrzeba do zwrotnic.

u mnie w jednej zwrotnicy siedzą na gwizdku 5.5uF a na basie 32uF i 13.6uF. dzięki obliczeniom jednego naszego kolegi (dzięki jeszcze raz) potrzebuje 2x11uF, 2x64uF i 2x27uF. Teraz pytanko które kondy najlepiej polecą z tematem?? Myślisz o Auricapach XO?? Może jeszcze jakieś propozycje??

druga sprawa to elektronika. wszystko będzie ciągnięte z monobloków 18W SE. Da to radę wysterować kolumny po tych modyfikacjach??

druga sprawa to elektronika. wszystko będzie ciągnięte z monobloków 18W SE. Da to radę wysterować kolumny po tych modyfikacjach??

Po tych modyfikacjach będą najłatwiejsze do wysterowania. Zagrają Tobie :-) z referencyjną jakością w każdym aspekcie.

Poza tym będziesz mógł sobie zwiększać poziom wysterowania całego pasma, poprzez dorzucanie kolejnych baterii szeregowo, jak i szeregowo-równolegle tworząc tzw. pakiety ogniowe ;-) ... dające zajebiste wysterowanie i genialną jakość brzmienia.

Dorzucisz do zwrotnic tyle ogniw / baterii, ile będziesz uważał za optymalne dla swych głośników / kolumn.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.