Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

> papageno: cajun, tak jest!

Zostały jeszcze dwie nieodgadnięte zagadki z poprzednich stron.

Który z kubańskich muzyków był pionierem Cubanbop i gdzie, kiedy oraz z kim wystąpił pierwszy raz w USA.

Z jakimi okolicznościami związany jest album Kenny Wernera 'No Beginning No End'

Parker's Mood

Który z kubańskich muzyków był pionierem Cubanbop i gdzie, kiedy oraz z kim wystąpił pierwszy raz w USA.

Dizzy Gillespi był zafascynowany Cubanbopem i zatrudnił kubanskiego drummera Chano Pozo a później Mario Bauza który grał na saksofonie i klarnecie.Oni byli pionierami Cubanbopu. Później dokoptował Charlie Parkera.

51siEmHFyRL._SS280.jpgNie mogłem wkleić płyty więc podsyłam linka. Jak to z kim grał z Dizzym Gillespi !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kiedy

Przestań się wygłupiać, może jeszcze chcesz aby podać kiedy miał rozstrój żołądka ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

Kenny Werner jest na okładce płyty z niemowlakiem. Swoim? Współczuję dzieciakowi. Od małego słuchać free, brrr. Sorry, ale free to nie moja muzyka. Choć się starałem, naprawdę.

Jaka to melodia?

post-20349-0-82797600-1462640312_thumb.jpg

post-20349-0-00885600-1462640324.png

Kiedy odbyła się pierwsza stuprocentowo (jak się przyjmuje) bebopowa sesja płytowa?Wzięli w niej udział Gillespie i Parker.

Pewnie chodziło Ci o piesenkarkę Elis Reginę.

Bird i Dizzy spotkali się po raz pierwszy w Kansas City w 1939 roku i najprawdopodobniej po raz pierwszy zagrali tam razem.

Pewnie chodziło Ci o piesenkarkę Elis Reginę.

Tak jest, brawo!

Parker's Mood

Album Bird & Dizz w 1950 i dołączone do tego albumu wybrane sesje z 1949. Parker i Gillespie grali razem w 1943 w zespole Earla Hinesa, ale nie wiem dokładnie czy są jakieś wcześniejsze płyty gdzie grali razem.

Parker's Mood

Tak, cajon. Czyta się kahun, a właściwie kahon, ale tu już dochodzą niuanse w akcencie i ja słyszę u autochtonów bardziej kahun niż kahon, ale w sumie co ma za znaczenie. Ważne, że wiemy o co chodzi.

Parker's Mood

> papageno

Nie zgodzę się, że Kenny Werner to free. Dużo oczywiście jest w jego grze nowoczesności, contemporary, ale żeby to było free? Chyba raczej nie. Faktem jest, że jego muzyka nie jest jednoznacznie melodyjna i przystępna, jednak do free to raczej daleka droga.

Parker's Mood

Wielki polski pianista przełomu XIX i XX wieku Józef Hofman był wynalazcą pewnego urządzenia samochodowego.Wzorowanego zresztą na metronomie.O jakie urządzenie chodzi?

Wielki polski pianista przełomu XIX i XX wieku Józef Hofman był wynalazcą pewnego urządzenia samochodowego.Wzorowanego zresztą na metronomie.O jakie urządzenie chodzi?

Wycieraczki samochodowe :-)

Gość papageno

(Konto usunięte)

jednak do free to raczej daleka droga.

Pewnie jest, jak mówisz. Kompletnie się na tym nie znam.

Który z kompozytorów przekształcił muzyczne życie Brazyli

Jobim, Gilberto, Lobos? Czy wszyscy razem?

Mówią, że w klasyce to Villa Lobos. I chyba nie wychodzi nic innego? Kenny Werner to poważna liga - jeden z najbardziej respektowanych muzyków i edukatorów ever. Te dramatyczne okoliczności nagrania 'No Beggining No End' to śmierć jego jedynej córki, szesnastoletniej wtedy Katheryn. Wracały z mamą samochodem z zajęć artystycznych Katheryn i uległy wypadkowi. Mama przeżyła, Kate niestety nie. Kenny Werner to wielki gość - zapanował nad tą tragedią. Na pewno było to niezwykle trudne i wielkie wyzwanie, ale jednak możliwe. Siła Sztuki posiada wielką moc! Szacunek!

Czyta się kahun, a właściwie kahon, ale tu już dochodzą niuanse w akcencie

Napisałem 'czyta' - i teraz jak na to spojrzałem, to się puknąłem w czoło. Oczywiście powinno być 'wymawia'.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.