Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Sun Ra

Który z wielkich amerykańskich dyrygentów odmówił Ronowi Carterowi przyjęcia do orkiestry czym przesądził o pozostaniu przez niego jazzmanem.

Nie wiedziałem, że 'Deep Purple' jest standardem - i faktycznie jest. Znajduje się na 295-tym miejscu.

Nie wiedziałeś, że Deep Purple jest standardem???

Przecież wcale nie trzeba zaglądać do listy, wystarczy posłuchać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A lista, do której zajrzałeś jest mocno subiektywna, bo wśród wymienionych na niej 1000 standardów nie ma np. "Just one more chance", "Sister Kate" czy "Yes sir, that's my baby".

A jeżeli już o standardach mowa, to mam zagadkę;

jaki standard jazzowy został bardziej rozpowszechniony na całym świecie przez jego użytkowników niż przez muzyków?

Ukryta Zawartość

Nie wiedziałeś, że Deep Purple jest standardem???

Nie wiedziałem, ale rozumiem, że wszyscy wiedzą, bo to taki przecież oklepany standard, że grają go niemalże wszyscy przy każdej okazji.

Przecież wcale nie trzeba zaglądać do listy, wystarczy posłuchać:

Tak, prawda.

A lista, do której zajrzałeś jest mocno subiektywna, bo wśród wymienionych na niej 1000 standardów nie ma np. "Just one more chance", "Sister Kate" czy "Yes sir, that's my baby".

Co złego z tą listą? Korzystam z tej strony całe lata i nie mam zastrzeżeń - spełnia moje wymagania, a to, że tam czegoś niema co sobie akurat wymyśliłeś, to już nie moja wina. Jak mam rozumieć, że lista tysiąca standardów na tej stronce z opisami, historią i przykładami jest mocno subiektywna? Co jest subiektywne? Tysiąc standardów? Kompletnie nie rozumiem o co ci chodzi?

Podejrzewam, że tak sobie klepiesz, żeby tylko coś udowodnić, ale w sumie się nie dziwię - to nasza specjalizacja. Żyję jednak chyba w innym świecie - oczywiście gorszym.

Który z wielkich amerykańskich dyrygentów odmówił Ronowi Carterowi przyjęcia do orkiestry czym przesądził o pozostaniu przez niego jazzmanem.

Leopold Stokowski - half Polish half Irish - i był to Anglik.

aki standard jazzowy został bardziej rozpowszechniony na całym świecie przez jego użytkowników niż przez muzyków?

Nie wiem, ale mam też zagadkę standardową: jeden z wielkich jazzmanów napisał pewien utwór i umieścił go na swojej pierwszej płycie w celu zwiększenia sprzedaży tejże płyty - utwór ten stał się standardem i wielkim hitem. O kogo chodzi, o jaki standard i o jaką płytę.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

mam też zagadkę standardową:

Mam też standardową odpowiedź:

Herbie Hancock, Watermelon Man, Takin' Off

Leopold Stokowski

|Young man, you play wonderful bass. But I’m in Houston, and my orchestra would never hire you|

Kogo zainspirowała poniższa pieśń do napisania superprzeboju?

Chicago

Użyłem określenia amerykański bo znaczną część życia spędził w w Ameryce i kierował amerykańskimi orkiestrami.Urodził się oczywiście w Anglii.

Pewna roślina zakwitła o nietypowej porze. Ktoś napisał o tym wiersz, ktoś inny skomponował muzykę i nazwał całą płytę od tego jednego utworu. O kim mowa?

Wiem, że nie wiem. Za to mam fajny wierszyk - podoba mi się.

Jan Brzechwa - 'Na straganie'

Na straganie w dzień targowy

Takie słyszy się rozmowy:

"Może pan się o mnie oprze,

Pan tak więdnie, panie koprze."

"Cóż się dziwić, mój szczypiorku,

Leżę tutaj już od wtorku!"

Rzecze na to kalarepka:

"Spójrz na rzepę - ta jest krzepka!"

Groch po brzuszku rzepę klepie:

"Jak tam, rzepo? Coraz lepiej?"

"Dzięki, dzięki, panie grochu,

Jakoś żyje się po trochu.

Lecz pietruszka - z tą jest gorzej:

Blada, chuda, spać nie może."

"A to feler" -

Westchnął seler.

Burak stroni od cebuli,

A cebula doń się czuli:

"Mój Buraku, mój czerwony,

Czybyś nie chciał takiej żony?"

Burak tylko nos zatyka:

"Niech no pani prędzej zmyka,

Ja chcę żonę mieć buraczą,

Bo przy pani wszyscy płaczą."

"A to feler" -

Westchnął seler.

Naraz słychać głos fasoli:

"Gdzie się pani tu gramoli?!"

"Nie bądź dla mnie taka wielka" -

Odpowiada jej brukselka.

"Widzieliście, jaka krewka!" -

Zaperzyła się marchewka.

"Niech rozsądzi nas kapusta!"

"Co, kapusta?! Głowa pusta?!"

A kapusta rzecze smutnie:

"Moi drodzy, po co kłótnie,

Po co wasze swary głupie,

Wnet i tak zginiemy w zupie!"

"A to feler" -

Westchnął seler.

Parker's Mood

jaki standard jazzowy został bardziej rozpowszechniony na całym świecie przez jego użytkowników niż przez muzyków?

Widzę, że pytanie było trudne, więc dla ułatwienia dodam filmik

Grają pięknie ragtime na 'My Foolish Heart - Live at Montreux' - koncert z 2001, płyta wyszła dopiero w 2007, 2CD set

(Ain't Misbehavin, Honeysuckle Rose, You Took Advantage Of Me)

R-1606754-1231767673.jpeg.jpg

Parker's Mood

Stride to styl gry, ragtime to muzyczna forma.

Czy jakoś tak? Ja tam słyszę ragtime na Live at Montreux jak diabli. Nie zastanawiałem się czy to stride, czy nie stride.

Poezja jako narracja na jazzowej płycie - o jaką płytkę chodzi i kto jest narratorem? Wśród muzyków Charles Mingus i Leonard Feather.

Parker's Mood

Poezja jako narracja na jazzowej płycie - o jaką płytkę chodzi i kto jest narratorem? Wśród muzyków Charles Mingus i Leonard Feather.

'Weary Blues' - narrator i wokal: Langston Hughes. Dwa składy z muzyką zaaranżowaną przez Charlesa Mingusa i Leonarda Feathera.

Skład Mingusa: Charles Mingus - bas, Jimmy Knepper - puzon, Shafi Hadi - tenor, Horace Parlan - piano, Kenny Dennis - perkusja

Skład Feathera: Leonard Feather - produkcja, aranżacja, Red Allen - trąbka, Vic Dickenson - puzon, Sam Taylor - tenor i klarnet, Al Williams - piano, Milt Hinton - bas, Osie Johnson - perkusja.

Nagrania z 18 marca 1958, Nowy Jork.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Pewien wybitny amerykański kompozytor napisał na zamówienie ( za 2 tys. $) dla wybitnego jazzmana koncert.O których artystów chodzi?

Dla jasności nie chodzi tu o utwór z błękitem w tytule.

Kilka koncertów napisał Aaron Copland i Leonard Bernstein, między innymi dla Woody Hermana i Benny Goodmana. Z naszych, to Penderecki popełniał takie rzeczy - Action to przecież jego dzieło napisane dla free jazzowej orkiestry. Ale z tymi dwoma kilo$ami za koncert, to czy nie chodzi właśnie o parę Copland i Goodman?

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.