Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, to trudna zagadka, ale wpadłem na pomysł z tym pytaniem po przeczytaniu w hi-endzie o łatwości reprodukcji dżwięku organów Hammonda przez sprzęt audio. Od razu skojarzyłem to z moją najulubieńszą płytą DP. Kilkusekundowy dżwięk w intro Fireball, to dżwięk startera w Hammondzie. Silnik główny, który napędza 96 tonacyjnych kół w B3 był za słaby, żeby sam zastartował (musiało być coś, co go załączy i wprowadzi główny silnik w odpowiednią prędkość). Zastosowano mały silnik startujący uruchamiający ten główny - i to jest właśnie jego dżwięk w pierwszych sekundach intro Fireball. Podobnie jak w czołgu z tymi silnikami. Jak się mylę i coś pomieszałem, to proszę kompetentnych forumowiczów o szczegółowe wyjaśnienie zasady pracy B3 - n/b bardzo ciekawego instrumentu i brzmiącego tak, że absolutnie żaden system audio nie da sobie z nim rady. Uwielbiam organy Hammonda.

Parker's Mood

Kto to jest Rick Nelson i dlaczego większość (o ile nie wszyscy) fani progresywnego rocka widzieli jego dzieła?

Wiem kim był Ricky Nelson (znany głównie z uprawiania piosenek country-rock and rolla), ale nie mam pojęcia dlaczego większość fanów prog rocka widziała jego dzieła?

Parker's Mood

Zbieżność imion i nazwisk przypadkowa,w jednym z wywiadów Jordan Rudess na pytanie dziennikarza o wytwórcę wymyślnych standów do jego keyboard'a odpowiedział:to mój sąsiad Rick Nelson.

Właśnie ten zbudowany nie tak dawno,obrót 360' plus hydrauliczny przechył na prawą stronę to jego dzieło,widziałem to cudo na żywo,Rudess grający na z wolna przechylających się klawiszach wygląda nieco dziwacznie,natomiast na plus,że klawiszowiec nie sprawia wrażenia zbyt statycznego,coś się wokół klawiszy dzieje i przyciąga to uwagę.

Wygląda to mniej więcej tak:

l'enfant sauvage

Gość papageno

(Konto usunięte)

Wojciechu, skoro nikt nie odpowiada na militarną zagadkę, podaj nam właściwą odpowiedź. Może i ja coś dorzucę.

Cha - cha - cha w jazzie. Przykłady, please.

Chicago niebawem będzie na chodzie, i on nam poda ;)

Np. Beethoven Zwycięstwo Wellingtona pod Vittorią,Czajkowski Uwertura rok 1812,Szostakowicz I część Allegretto z VII Symfonii "Leningradzkiej".

Concerto to utwór kilkuczęściowy na orkiestrę a concerto grosso na grupę instrumentów solowych i orkiestrę.Obie formy wykształciły się w okresie Baroku.

Concerto to utwór na orkiestrę smyczkową plus basso continuo.

Cha cha cha - mambo, bambo, ósme smake - oye como va. Dużo tego jest, bardzo dużo - Perez Prado, Arturo Sandoval, Poncho Sanchez, Paquito D'Rivera... Chucho Valdes, Bebo Valdes, Irakere...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

To może walce w jazzie?Na początek Waltz for Debby.

Albo trochę szerzej.Tańce w jazzie.Der Schmalz Tango i Namysłowski.

I Hasta Siempre Garbarek i Stenson z płyty Witchi-Tai-To.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Do militariów w muzyce dodam La Battalia Bibera, poemat symfoniczny Liszta Bitwa Hunów, Kurpińkiego Bitwa pod Możajskiem (pięknie nagrana przed śmiercią przez Bruggena). A opis uroków służby wojskowej roztaczany przez Figara w słynnej arii? No i Symfonia Militarna Haydna. A Britten też się zmieści?

Libertango, Suicyde Waltz

Słynna kompozycja Footprints na Miles Smiles - co to za forma muzyczna?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Tak jest boss!

To może jeszcze jeden walczyk?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.