Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jest, choć nie wiedziałem, że i 'Blue Train' wyszło na xrcd. Nigdy się nie spotkałem z tym przypadkiem. Wiem i mam wymienione przez Ciebie 'Black Pearls', 'Settin The Pace', Soultrane' i 'Colrane & Kenny Burrell'.

Parker's Mood

Nie wiem czy to ten sam adres bo u mnie stoi,że w stadio Universalu.

Znalazłem taką smaczną anegdotę.W latach 50 pewien perkusista w przerwie występu swojego zespołu zajrzał do sąsiedniego klubu w którym grał J.C.Miał przerwę 15 min. i poszedł posłuchać na chwilę.I nie wrócił.Po paru minutach jego koledzy z kapeli poszli go szukać i.....też nie wrócili.Wreszcie dołączył do nich właściel klubu i także przepadł.Zespół perkusisty dokończył koncert dopiero po występie Johna.Jak nazywał się ten perkusista?

Nie wiem jak się nazywa ten perkusista. Co do ulicy Coltrane'a, to oprócz Ventura w Kalafiorni jest jeszcze jedna w Północnej Karolinie w Trinity, i jedna w Oregonie.

Parker's Mood

Eddie Marschall.

Ok.

Czy wyobrażasz sobie taki adres róg Coltrane'a i Davisa?

Tak, wyobrażam sobie i pewnie chciałbym mieszkać w takiej okolicy. W miastach US wiele ulic nosi nieformalną, drugą nazwę - nadaną na przykład przez władze dystryktu, miasta... na życzenie danej społeczności z okazji na przykład jakiegoś ważnego jubileuszu - zresztą jakikolwiek pretekst 'community' jest dobry, żeby uruchomić tego typu mechanizmy i uhonorować kogoś ważnego i wnoszącego w dzieje ludzkości. W NYC też o ile pamiętam nadano odcinek 77 Ulicy imieniem Milesa Davisa - dokładnie tam gdzie miał Miles swoją kamienicę i mieszkał quodrę wieku. Chyba rozmawialiśmy już o tym w jakimś wątku? Kilka lat temu? Kojarzę temat, ale nie pamiętam dokładnie co i jak i kiedy...?

Co się wydarzyło 28 lipca 1995 roku w Longwy we Francji?

Parker's Mood

Tak jest - Tapscott, Sonny SImmons, James Lewis i John Betsch w koncertowym projekcie 'Among Friends'. Cztery wielkie standardy na płycie włącznie z prawie szesnastominutowym 'So What' i ponad dwudziestominutowym 'Caravanem'. Pozostałe dwa numery to 'Milestones' i pomnikowy 'Body and Soul'.

Parker's Mood

Szkockiego.Po zniesieniu niewolnictwa Murzyni przybierali nazwiska od swoich właścicieli.W miejscu urodzin Trane'a mieszkali potomkowie osadników szkockich.

Co do sopranu to są dwie wersje.Znalazł w bagażniku taksówki,otrzymał od Milesa.

O tym, że znalazł JC saksofon sopranowy w bagażniku taksówki to nie słyszałem? I co? Taksówkarz dał mu ten saksofon? Jak to znalazł w bagażniku taksówki? Znależć to można pięć złotych na ulicy, bo komuś wypadło, ale saksofon? W bagażniku taksówki? Znalazł?

Miles w swoich wspomnieniach mówi, że dał Trane'owi sopran w 1960 roku, który dostał od handlarki starociami w Paryżu.

Parker's Mood

Temat M F T. tematem jak to temat. Wiadomo kto popełnił itd. Ciekawsze są improwizacje. W kilku miejscach są zbliżone w pewnym sensie do ragi. Jest jeszcze ważna część w rodzaju interludium pomiędzy i ciekawy wstęp.

W książce Chrisa DeVito jest przytoczony fragm artykułu z niusłika, "nieznanego autora" (?) gdzie trane wspomina że pod koniec 59r wracali z jakiegoś koncertu taxą w przerwie pomiędzy Village Gate z jakimś saxiarzem z tyłu. W Baltimore zatrzymali się na chwilę relaksa, po czym wrócili do taksówki i odjechali. Dopiero za jakiś czas zorientowali się że tego gościa co był z nimi nie ma. Wychodzi na to że gość zaginął nie sax.. W NY John zabrał jego rzeczy do siebie. W futerale znalazł sopran i zafascynował się nim i jak stwierdził;" i tak go odkryłem".

Właściciel saxu odzyskał zgubę , porzucił muzykowanie i został dziennikarzem.."

Jeszcze w którymś z wywiadów pobieżnie to wspomina. O tym prezencie od Davisa nie wspomina. Co nie wyklucza że prezent taki dostał. Jest tam kilka niejasności , jak było? Pewnie wszystkiego po trochu.

To jak to jest z tą wersją Coltrane M F T jest w metrum 3/4 czy 6/8?

I w 3/4 i w 6/8. W większości kołysze się jak walc, więc przeważa 3/4, tak?

Tak mi się skojarzyło...? - Czy niemalże biblijne 'A Love Supreme' nie jest tak jakby w jakimś sensie odbiciem w lustrze 'My Favorite Things'?

Parker's Mood

Zgadza się. przeważa 6/8. W wersji studyjnej Od ok 2:36 min na 6/8 jadą większość i pod koniec ok 12:18 na temacie znów bliżej 3/4

Oczywiście można album A L S jako całość odnieść do podsumowania modal, nie mniej mamy tu coś nowego.. Jest ciekawe użycie pentatonik,

mamy ruch kwartowy, po za tym dominanty, ruch akordowy..

• 6 miesięcy później...

Jestem tutaj nowa - zaciekawił mnie ten wątek .....wspaniały kopalnia wiedzy. Tak się cieszę, że znalazłam to forum,

ale od początku;

na forum społecznościowym na którym od kilku lat działam założyłam kilka wątków muzycznych/ między innymi jazz, bo najbardziej lubię takie klimaty:)

Ale , też zgaduj-zgadulę muzyczną , właśnie taki wątek /moim zdaniem/ najbardziej pogłębia wiedzę muzyczną , a dzięki użytkownikom takiego wątku można dowiedzieć się wielu ciekawostek z historii muzycznej , której nie znajdziemy w internecie - niestety i to dla mnie jest najwspanialsze.

Więc, aby się wkupić przychodzę z zagadką muzyczną i czekam na odpowiedż

ZAGADKA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ten link łatwo użyć do odtwarzania muzyki , ale

UWAGA

/wybieramy tylko WOLNE POBIERANE

bo jest darmowe/.icon_smile.png

Jest to muzyka do filmu -w który zaangażowana była oczywiście Polska, ale i Anglia. W realizację filmu zaangażował się

również znany autor muzyki filmowej - który między innymi skomponował tło muzyczne do "Requiem dla snu", " "Czarnego łabędzia".

Już udzieliłam wielu podpowiedzi , a teraz zadam pytanieicon_smile.png

Do jakiego filmu /ostatnio wszedł na ekrany kin w Polsce/ napisano muzykę i kto jest jej autorem?

Ukryta Zawartość

Następna zagadka

Enrique Iglesias, Nicole Scherzinger - Heartbeat (LIVE HD)

z zapytaniem ;

Ukryta Zawartość

co to za rytm -solo gitarowe w pierwszej minucie "Heartbeat" jest początkiem znanego utworu????

Ukryta Zawartość

Kolejna zagadka ......./może wreszcie ukarzą się-zatwierdzi je moderator;)

Wielki można powiedzieć bart XX wieku

Umarł, ale ""zmartwychwstał" po zastrzyku w......szyję lecz żył tylko rok.

Dalej tworzył, śpiewał swoim specyficznym głosem , a my słuchaliśmy jego i słuchamy

Cytat: nas też do walki wzywał los, lecz coś tam nam wypadło, no a poza tym jak na złość pękło nam sznurowadło... Obecnie chodzą o nim legendy/kolorowa postać/;)

na you tube możemy posłuchać niezliczone jego utwory, a nawet powstał film biograficzny nakręcony /o dziwo/ w jego kraju/chyba jego?????/

O kim piszę ????? Clip mile widziany

bart XX wieku

Tym bardem był Włodzimierz Wysocki.

film biograficzny nakręcony /o dziwo/ w jego kraju/chyba jego?????/

Film ten nakręcił jego syn w Rosji, a główną rolę - ojca - zagrał drugi syn. Film genialny.

Film Twój Vincent muzyka Clint Mansell.

ewikomega

Wybacz ale Twoje wpisy są bardzo nieczytelne.

Świetna odpowiedź-- wieczorem zadam następną, bo wychodzę

Świetna odpowiedź-- wieczorem zadam następną, bo wychodzę

Postaram się o bardziej przejrzyste - bardzo dobra odpowiedź

Nie wiem co na myśli miałaś rytm"

Jeśli chodzi o temat gitary;

Ukryta Zawartość

Nie wiem co na myśli miałaś rytm"

Jeśli chodzi o temat gitary;

Dziękuję bardzo , świetna odpowiedź tak to Chris Isaak - Wicked Game

Tak to miałam na myśli[rytm???] może nie fachowo nazwałam - to proszę popraw mnie :)

Ewa

Czekam niecierpliwie.

Więc niecierpliwie kolejna zagadka :)

Mroźny 19... styczeń.

Na dworze śnieg, mróz i przenikliwy wiatr.

W takiej niesprzyjającej aurze pewien zespół rockowy zagrał swój ostatni koncert..

Koncert w niecodziennej scenerii, bo na dachu kamienicy w samym centrum europejskiej stolicy..

Był to chyba pierwszy w historii koncert na dachu.

Jaki to zespół tak nietypowo/choć oryginalnie pożegnał się z fanami?

Proszę podać datę i miejsce tego koncertu?

A może link? (mile widziany) bo koncert ten był nagrywany; powstał nawet film.:)

Miłego późnego wieczoru Ewa

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.