Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z połączeniem iPada i komputera z Avr 155 przez Hdmi

Radek Zaniewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z uzyskaniem dzwieku. Ipad (badz laptop doll) przez przejściówek lightning - hdmi do Avr 155. Następnie hdmi do projektora. Brak dzwieku. Nie wiem jak go wydobyć z Avr.

Może chodzi o skonfigurowanie playera. Na jakim playerze odtwarzasz. Do Harmana AVR 155 masz wpiętą końcówkę kabla hdmi do jednego z wejść hdmi tak, zazwyczaj jest ich kilka, 4,5,6 a w tym modelu są trzy, w każdym bądź razie do wejścia IN 1 lub 2 lub 3, chcąc dalej przesłać sygnał np na projektor poprzez kabel hdmi musisz drugi kabel wcisnąć/włożyć w wyjście OUT (hdmi z opisem MONITOR OUT na takim zakreskowanym polu) , jeśli tak masz to tu jest dobrze więc teraz zostaje skonfigurowanie playera na Twoim I-Padzie bądź laptopie. W zakładce Audio musisz zapodać mu ścieżkę wyjścia, tzn z listy musisz wybrać podłączony do I-Pada/laptopa amplituner Harman Kardon AVR-155 a dzwięk wychodzący zaznaczyć , że ma być taki jak na wejściu. Podaj nazwę playera z lapka i I-Pada.

Może chodzi o skonfigurowanie playera. Na jakim playerze odtwarzasz. Do Harmana AVR 155 masz wpiętą końcówkę kabla hdmi do jednego z wejść hdmi tak, zazwyczaj jest ich kilka, 4,5,6 a w tym modelu są trzy, w każdym bądź razie do wejścia IN 1 lub 2 lub 3, chcąc dalej przesłać sygnał np na projektor poprzez kabel hdmi musisz drugi kabel wcisnąć/włożyć w wyjście OUT (hdmi z opisem MONITOR OUT na takim zakreskowanym polu) , jeśli tak masz to tu jest dobrze więc teraz zostaje skonfigurowanie playera na Twoim I-Padzie bądź laptopie. W zakładce Audio musisz zapodać mu ścieżkę wyjścia, tzn z listy musisz wybrać podłączony do I-Pada/laptopa amplituner Harman Kardon AVR-155 a dzwięk wychodzący zaznaczyć , że ma być taki jak na wejściu. Podaj nazwę playera z lapka i I-Pada.

Wpiete jak mówisz, a player to you tube i tyle. Na innych nie sprawdzałem. Jesli wpinać hdmi jw i z iPada dźwięk Jackiem w czincze na Avr, to tez brak dzwieku.

Czy ten model amplitunera obsługuje audio i video przez hdmi ? Niektóre niskie modele obsluguja jedynie video a dzwiek musi isc optykiem.

Nie wiem. Avr 155. Przy połączeniu hdmi iPada i Jackiem w czincze Avr, tez brak dzwieku. Ipad połączony z tv Sony bravia hdmi, daje i obraz, i dzwiek.

Czy ten model amplitunera obsługuje audio i video przez hdmi ? Niektóre niskie modele obsluguja jedynie video a dzwiek musi isc optykiem.

Cooo?!

Pierwszy raz słyszę. To, że ma hdmi ver.1.3 nie oznacza, że po hdmi nie idzie dzwięk. Już w versji 1.0 i późniejszych "szedł" przez niego dzwięk , fakt LPCM ale był i to 8-śmio kanałowy i 24bit/192 kHz

Napisałem niektóre modele ...

Opanuj hormony kolego Adek

to było tylko zdziwienie się a nie szał :)

Wpiete jak mówisz, a player to you tube i tyle

no co Ty , próbowałeś tylko na YT i "mówisz" tu, że nie daje dzwięku, ja spróbowałbym z jakiegoś playera, nie tylko z jednego źródła

Ipad połączony z tv Sony bravia hdmi, daje i obraz, i dzwiek.

i po takim podłączeniu też próbowałeś tylko z YT

to było tylko zdziwienie się a nie szał :)

no co Ty , próbowałeś tylko na YT i "mówisz" tu, że nie daje dzwięku, ja spróbowałbym z jakiegoś playera, nie tylko z jednego źródła

Tak. Nie chce żadnego playera, chce you tube.

i po takim podłączeniu też próbowałeś tylko z YT

Tak. Nie chce żadnego playera, chce you tube.

i kupa, z YT nie pójdzie dzwięk na inne urządzenie, tez próbowałem i gra mi tylko na głośnikach podłączonych do kompa , nie da rady puścić sygnału na inne, zewnętrzne kolumny

Czyli u Ciebie będzie grało tylko na głośniczku/czkach I-Poda lub laptopa i na niczym więcej.

Poza tym przeciez na YT jest tragedia z jakością dzwięku. Taka jakość wystarczy Ci na głośniczku/czkach I-Poda lub lapka. Wiesz jaka kicha będzie gdy puścisz to na kolumny. Będzie "pikseloza" dzwięku jakbyśszukał stacji na radio i masz tylko charakterystyczne zakłucenia z eteru

Żadna przejściówka i inne połączenie nie załatwią sprawy, nie rozumię Ciebie, masz dobry sprzęt a chcesz brać taki kiepski obraz z obszczanym dzwiękiem. Rozdzielczość obrazu fakt jest w full hd ale bitrate to jakieś 2-3 tys kbps, no ok, przy 3-4 minutowych kawąłkacg to nie jest jeszcze tak zle ale ten obszczany dzwięk rozwala mnie , przecież to jakość kiepskiej mp-3-ki sprzed kilkunastu lat, jest to w porywach do 160 kbps , przecież to masakra. I gdzie tu jest to Full-HD . HD to nie tylko obraz oo minimalnym bitrate jaki jest w YT w rozdzielczości HD ale również dzwięk HD. Normalnie masakra, co WY ludzie widzicie w tym YT. Wez sprzedaj tego I-Pada i kup sobie jakiegoś , nie wiem , Klarka czy jakieś ustrojstwo tego rodzaju i wtedy podłączaj się do YT, szkoda tego Twojego sprzętu na te kiepskie jakości.

I Ty chcesz to jeszcze na projektor dawać, chyba Cię pogięło (bez urazy) :), na małym ekranie tego I-Poda moze to i ładnie wyglada ale już na TV 32" jest kaszana. Pikseloza jakich mało.

W sumie to pytam o podłączenie sprzętu, którego nikt nie umie podłączyć, na tym forum tez, a nie o porady skad mam go odtwarzać, co mam jeść i jak mam wychowywać swoje dzieci, ale ok.

A czy ja cos pisałem o dzieciach, żywieniu czy wychowaniu

poza tym jak to nie wiedzą TU jak podłączyć

Wpiete jak mówisz,

więc nie pitol, że nie umiemy , a , że nie leci dalej na AVR155 to pech poza tym jak Ty sobie wyobrażasz, że słuchając na YT czyli już na jakimś playerze, bo przecież te materiały z YT są już na jakimś serwerze i z niego są odtwarzane właśnie na tym playerze na YT i jak Ty sobie wyobrażasz, że z tego playera sygnał przejdzie przez Twojego I-Pada i "poleci" na Harmana i podłączone do niego kolumny, , żeby takie coś zrobić musiałbyś wejść w ustawienia tego playera z YT ale nie te zdawkowe typu wybór rozdzielczości filmu czy szybkosć odtwarzania a w te jakie mają playery a jest ich mnóstwo a chodzi o wysłanie sygnału na konkretne urządzenie a konkretnie Harman Kardon AVR 155 ale on musiałby być podłączony bezpośrednio do tego playera czyli kompa czyli serwera więc sam widzisz, nie możliwe bo do niego podłaczony jest I-Pad i jak już to tylko na nim będzie leciał dzwięk a jak chcesz słuchać to co na YT to ściagnij sobie ten materiał na I-Pada i wtedy gdy zapodasz go na jakiegoś playerka to za jego pomocą po odpowiednim skonfigurowaniu poleci Ci na HK AVR155 w przeciwnym wypadku zapomnij. Moze nieco chaotycznie ale mniej więcej o to chodzi :)

Zapukaj do hakerów :)

Dotarło teraz czy dalej będziesz się upierał, ze TU nikt nie potrafi podłączyć Ci sprzętu.

Wpiete jak mówisz - sam na to wpadłem, a kompletnie nie znam sie na tym.

A ze nie leci dalej przez AVR to pech - cenna fachowa rada.

Reszta to wiedza z " Przyjaciółki" myśle..

A czy ja cos pisałem o dzieciach, żywieniu czy wychowaniu

poza tym jak to nie wiedzą TU jak podłączyć

więc nie pitol, że nie umiemy , a , że nie leci dalej na AVR155 to pech poza tym jak Ty sobie wyobrażasz, że słuchając na YT czyli już na jakimś playerze, bo przecież te materiały z YT są już na jakimś serwerze i z niego są odtwarzane właśnie na tym playerze na YT i jak Ty sobie wyobrażasz, że z tego playera sygnał przejdzie przez Twojego I-Pada i "poleci" na Harmana i podłączone do niego kolumny, , żeby takie coś zrobić musiałbyś wejść w ustawienia tego playera z YT ale nie te zdawkowe typu wybór rozdzielczości filmu czy szybkosć odtwarzania a w te jakie mają playery a jest ich mnóstwo a chodzi o wysłanie sygnału na konkretne urządzenie a konkretnie Harman Kardon AVR 155 ale on musiałby być podłączony bezpośrednio do tego playera czyli kompa czyli serwera więc sam widzisz, nie możliwe bo do niego podłaczony jest I-Pad i jak już to tylko na nim będzie leciał dzwięk a jak chcesz słuchać to co na YT to ściagnij sobie ten materiał na I-Pada i wtedy gdy zapodasz go na jakiegoś playerka to za jego pomocą po odpowiednim skonfigurowaniu poleci Ci na HK AVR155 w przeciwnym wypadku zapomnij. Moze nieco chaotycznie ale mniej więcej o to chodzi :)

Zapukaj do hakerów :)

Dotarło teraz czy dalej będziesz się upierał, ze TU nikt nie potrafi podłączyć Ci sprzętu.

Reszta to wiedza z " Przyjaciółki" myśle..

hahaha

Wpiete jak mówisz - sam na to wpadłem, a kompletnie nie znam sie na tym.

no to jesteś inteligentny faciu a gdyby TU nie wiedziano jak to podpiąć to nawet to nie zostałoby napisane to co Ty wyczaiłeś :)

A ze nie leci dalej przez AVR to pech - cenna fachowa rada.

nie uważam się za żadnego fachowca, może trochę bardziej obyty z niektórym sprzętem

Nie wiem o co Ci chodzi z przytoczeniem całej mojej wypowiedzi ale może jednak znalazłem rozwiązanie,

zapytam tak, próbowałeś bezprzewodowo, tzn w ten sposób, na I-Podzie uruchomić YT ale do tego potrzebny by był TV z wejściem , tak z wejściem hdmi z ARC( Audio Return Cchanell) wtedy zapodajesz bezprzewodowo ( w zależności jakiej firmy jest TV w każdym inaczej się to nazywa (może to być DLNA, a moze i Wi-Fi albo Sync coś tam jak ma Sony, nie wiem jak to się nazywa w LG czy Samsungu czy Panasie , tu chyba nazywa się coś jak Bravia coś tam hihi) i gdy zapodasz materiał z YT na TV (przyznam, że jakośc obrazu jak na taką cieniznę z YT jest świetny) poprzez (mimo, że to wejście a nie wyjście) więc poprzez ARC zasówa na Harmana 155 i na kolumny, obraz jak do tej pory z ampla na projektor. Więc między I-Pada a Harmana musisz wpiąć TV z ARC, jest to zazwyczaj TV z 3D choć niekoniecznie, mój nie jest 3D i ma wejście z ARC. Popatrz do instrukcji TV bo nie każde gniazdo hdmi ma ARC.

Właśnie wróciłem z pracy i córa zapodawała muze na naszym TV Sony ze smartfona Sony M2 i leciało na amplitunerze . Od razu przypomniałem sobie o Twoim problemie więc na Twoim I-Padzie spokojnie da radę to zrobić jeśli masz odpowiedni TV.

Teraz już chyba wyczerpałem wszystkie możliwości podłączenia :))

Ajajaj , jest problem bo ten amplituner ma tylko jedno wyjście a do tego potrzebowałbyś dwa wyjścia, jedno do podłączenia TV a drugie na puszczenie sygnału na projektor poza tym nie wiem czy sygnał video wychodzi dwoma wyjściami, chyba raczej nie więc znowu jesteśmy w czarnej dupie.

Cholera a już myślałem, mmm. Chyba, że zrezygnujesz z projektora i będziesz oglądał na TV.

Dodam , że gdy uruchomisz YT na pasku narzędziowym u góry powinna pokazać się ikonka takiego telewizorka z jakby promieniem (ikonka podobna do tej gdy włączasz Wi-Fi) bezprzewodowej łączności po lewej w dolnym rogu wtedy wciskasz ją i powinno pokazać komunikat o podłaczeniu do TV i tu powinien byc model Twojego TV, wciskasz to i łączy Ci I-Pada z TV a pózniej juz po ARC ładuje na AVR155. Tak jest gdy leci to na TV, na projektor nie ma jak bo jak zaznaczyłem sygnał wychodzi jednym wyjściem, no chyba, że nowsze i wysokie modele potrafią wysłać sygnał na dwa wyjścia.

hahaha

no to jesteś inteligentny faciu

W porywach

a gdyby TU nie wiedziano jak to podpiąć to nawet to nie zostałoby napisane to co Ty wyczaiłeś :)

nie uważam się za żadnego fachowca, może trochę bardziej obyty z niektórym sprzętem

Sorry myślałem ze jestes jakimś branżowemu czy cuś

Nie wiem o co Ci chodzi z przytoczeniem całej mojej wypowiedzi ale może jednak znalazłem rozwiązanie,

Nie chciało mi sie zagłębiać

zapytam tak, próbowałeś bezprzewodowo, tzn w ten sposób, na I-Podzie uruchomić YT ale do tego potrzebny by był TV z wejściem , tak z wejściem hdmi z ARC( Audio Return Cchanell) wtedy zapodajesz bezprzewodowo ( w zależności jakiej firmy jest TV w każdym inaczej się to nazywa (może to być DLNA, a moze i Wi-Fi albo Sync coś tam jak ma Sony, nie wiem jak to się nazywa w LG czy Samsungu czy Panasie , tu chyba nazywa się coś jak Bravia coś tam hihi) i gdy zapodasz materiał z YT na TV (przyznam, że jakośc obrazu jak na taką cieniznę z YT jest świetny) poprzez (mimo, że to wejście a nie wyjście) więc poprzez ARC zasówa na Harmana 155 i na kolumny, obraz jak do tej pory z ampla na projektor. Więc między I-Pada a Harmana musisz wpiąć TV z ARC, jest to zazwyczaj TV z 3D choć niekoniecznie, mój nie jest 3D i ma wejście z ARC. Popatrz do instrukcji TV bo nie każde gniazdo hdmi ma ARC.

Właśnie wróciłem z pracy i córa zapodawała muze na naszym TV Sony ze smartfona Sony M2 i leciało na amplitunerze . Od razu przypomniałem sobie o Twoim problemie więc na Twoim I-Padzie spokojnie da radę to zrobić jeśli masz odpowiedni TV.

Teraz już chyba wyczerpałem wszystkie możliwości podłączenia :))

Ajajaj , jest problem bo ten amplituner ma tylko jedno wyjście a do tego potrzebowałbyś dwa wyjścia, jedno do podłączenia TV a drugie na puszczenie sygnału na projektor poza tym nie wiem czy sygnał video wychodzi dwoma wyjściami, chyba raczej nie więc znowu jesteśmy w czarnej dupie.

Cholera a już myślałem, mmm. Chyba, że zrezygnujesz z projektora i będziesz oglądał na TV.

Dodam , że gdy uruchomisz YT na pasku narzędziowym u góry powinna pokazać się ikonka takiego telewizorka z jakby promieniem (ikonka podobna do tej gdy włączasz Wi-Fi) bezprzewodowej łączności po lewej w dolnym rogu wtedy wciskasz ją i powinno pokazać komunikat o podłaczeniu do TV i tu powinien byc model Twojego TV, wciskasz to i łączy Ci I-Pada z TV a pózniej juz po ARC ładuje na AVR155. Tak jest gdy leci to na TV, na projektor nie ma jak bo jak zaznaczyłem sygnał wychodzi jednym wyjściem, no chyba, że nowsze i wysokie modele potrafią wysłać sygnał na dwa wyjścia.

So compicated, ale sprobuje

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.