Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki do 15tys

Huberto1984

Rekomendowane odpowiedzi

W sieci jest dostępny test Kef R900 z AUDIO.

Test zrobiony przez osobę która słuchała dziesiątek różnych kolumn i sama takowe sprzedaje.

Warto przeczytać z uwagą a zwłaszcza porównanie ich i różnice do modelu Blade za 100 000zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak właśnie jest z kolumnami KEF R900, które naprawdę bardzo zbliżają się do firmowej referencji, czyli do Blade. Uświadamiając to sobie i czytelnikom, nie znajdę już chyba mocniejszego argumentu "za"; kosztujące okrągłe sto tysięcy Blade należą do ścisłej hi-endowej elity nie tylko ze względu na prestiż, markę, design, wykonanie, ale także realne możliwości brzmieniowe - bez żadnych "ale".

I oto kolumny KEF R900 mogą "prawie" tyle samo, a główna różnica dotyczy już nie audiofilskich smaczków, ale możliwości bardzo wymiernej - nagłośnienia bardzo dużych pomieszczeń; Blade mają cztery 10-calowe woofery, a KEF R900 - "tylko" dwa. Co z tego wynika, nie trzeba wyjaśniać, ale zwróćmy uwagę, że i tak potencjał kolumn KEF R900 jest znakomity. Daję słowo, podczas słuchania R900 przypomniały mi się Blade, wprost z powodu brzmienia, a nie innych skojarzeń - ta sama swoboda wolna od napięcia, kultura pokazania dźwięku bogatego, zróżnicowanego, ale ani odrobinę niewyostrzonego, i wreszcie ta wyrafinowana plastyczność, niepotrzebująca podgrzewania, aby pokazać tak realistyczne, świetnie pozycjonowane pozorne źródła dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Daję słowo, podczas słuchania R900 przypomniały mi się Blade, wprost z powodu brzmienia

Ale takie coś to można napisać o każdej firmie....

Słuchałem wczoraj wilson audio alexx i przypominała mi się sabrina, odnośnie 'koloru' brzmienia. Nic z tego nie wynika.

Przeciez KEF r900 to bardzo dobre kolumny - Bardzo dobra propozycja w swojej cenie ale jest kilka innych rownie dobrych propozycji w podobnych cenach. Polka wyzej kef reference a pozniej dopiero blade ale inne cenione firmy maja bardzo podobna oferte. Np focal Electra, pozniej Sopra, no i sa tez utopie - czy to gorsze kolumny niz KEF - z pewnoscia nie - ale na pewno troche inaczej grajace. Jak ktos szuka sw Graala to niech szuka - jesli ktos chce osiagnac sensowny kompromis to juz inna sprawa. Pozdrawiam

Kef seria R bardzo dobra, ciut zbyt "metaliczna" jak na moje ucho.

Te MF9 widzialem na eBay. Potwor glosnik, trzeba transformator miec osobny do tego pod domem. Za wysokie progi jak dla mnie :)

Wieza STEREO Technics :)

Myśle ze Huberto szuka innego dzwieku niz kefy proponują .Kefy dobra firma z fajnymi produktami ale to inna Signwtyra brzemienia niz Hubert szuka . Tam mnie ma soczystej średnicy i lekko ocieplanej - tam jest szybkość detalicznosc z szybkim fajnym basem . Słuchałem seri r chyba duże podłogówki i dla mnie było za sucho bez wypełnienia moze cyrus ktory był podpięty nie rozbujał tych kolumn

:)

Ale takie coś to można napisać o każdej firmie....

Chyba nie w każdej firmie model z niższej serii gra prawie jak topowy ;)

Kef seria R bardzo dobra, ciut zbyt "metaliczna" jak na moje ucho.

Nie są metaliczne a wręcz zbyt łagodne . Po prostu są wrażliwe na sygnał jaki dostaną . Nie upiększą słabego sygnału jak powiedzmy Vienny .

Jedną z ich ogromnych zalet jest rewelacyjne rozpraszanie w różnych kierunkach a to jest kolejny mocny argument .

Na basie są po dwa woofery 8 cali ( prawdziwe 8 cali ) i to też robi swoją robotę .

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Nie ale od kiedy czytam Audio Kisiel nie zachwyca się wszystkimi kolumnami a i też na zachodzie są bardzo wysoko oceniane .

R900 to nie są złe kolumny, ale to porównanie Kisiela mi się nie podoba. Prawdą jest ,że brzmieniowo kolumny kefa są podobne, to przecież jest ta sama technologia przetworników. Ale pisząc coś takiego Kisiel robi za duży skrót myślowy i zostawia czytelnika z wrażeniem ,że kupuje głośniki warte o wiele więcej. Ten sam zabieg zrobił jakiś recenzent w steophile opisując ls50. Napisał jeszcze z grubszej rury ,że ls50 to jest blade bez basu ;)

Znajomy ktory pracuje w sklepie powiedział mi ze kefy blade kupują za 7tysiecy funtów a sprzedają za 18tysiecy . Czyli ile koszt wytworzenia kosztuje takich kolumn ?! Mówił ze przy takiej cenie ludzie juz sie nie targują , dla nich stówka czy dwie w to czy we to nie ma różnicy.

Ls50 fajna kolumna ale poztrebueje starannego dobrania reszty toru jesli nie graja przeciętnie

:)

Zawsze te porownania rzekome do kolumn 10 razy drozszych daja wrazenie ze nie tak wiele brakuje.Jskby napisal ze woli r900 od blade to ok a tak to porownanie bez znaczenia. Tez moge porownac Pianocraft do Krella i stwierdzic ze i to gra i to gra.R900 to fajne kolumny ale jesli Muda nie sluchales blade to Twoja opinia ze graja podobnie nie jest ok i nie ma znaczenia.

R900 to nie są złe kolumny, ale to porównanie Kisiela mi się nie podoba. Prawdą jest ,że brzmieniowo kolumny kefa są podobne, to przecież jest ta sama technologia przetworników. Ale pisząc coś takiego Kisiel robi za duży skrót myślowy i zostawia czytelnika z wrażeniem ,że kupuje głośniki warte o wiele więcej. Ten sam zabieg zrobił jakiś recenzent w steophile opisując ls50. Napisał jeszcze z grubszej rury ,że ls50 to jest blade bez basu ;)

Obstawiam, że Kisiel celowo tak napisał artykuł, żeby potencjalny klient na r900 myślał, że za mniej niż 15 tys kupuje coś co praktycznie gra jak kolumny z poziomu Blade. Marketing.

Proponuje nie sugerować się recenzjami dopóki nie jesteśmy w stanie ich zewryfikowac.

Znajomy ktory pracuje w sklepie powiedział mi ze kefy blade kupują za 7tysiecy funtów a sprzedają za 18tysiecy . Czyli ile koszt wytworzenia kosztuje takich kolumn ?!

Ale tak jest wszędzie . Marże są ogromne a koszt samych elementów zwłaszcza w hurcie to ułamek kosztów wytworzenia produktu .

Obstawiam, że Kisiel celowo tak napisał artykuł, żeby potencjalny klient na r900 myślał, że za mniej niż 15 tys kupuje coś co praktycznie gra jak kolumny z poziomu Blade.

Pomiary swoje też mówią .

Słyszałem kilkukrotnie droższe kolumny grające gorzej od R900 ale o tym pisał nie będę .

Warto je sprawdzić , ważne żeby były dobrze dotarte !

Ale tak jest wszędzie . Marże są ogromne a koszt samych elementów zwłaszcza w hurcie to ułamek kosztów wytworzenia produktu .

Pomiary swoje też mówią .

Słyszałem kilkukrotnie droższe kolumny grające gorzej od R900 ale o tym pisał nie będę .

Warto je sprawdzić , ważne żeby były dobrze dotarte !

A ile średnio nowe kolumny się docierają? I co się najbardziej zmienia? Pytam poważnie bo mam nowe w domu a od lat nie miałem "fabrycznie nowych" w chacie ;)

????

Kefy R szczególnie długo bo około tygodnia .

Nowe grają płasko , z płytkim basem , bez barw i z małą mikro dynamiką .

Bardzo długo też docierają się przykładowo nacinane midwoofery Scana

A ile średnio nowe kolumny się docierają? I co się najbardziej zmienia? Pytam poważnie bo mam nowe w domu a od lat nie miałem "fabrycznie nowych" w chacie ;)

Pewnie to indywidualna kwestia ale nawet 150 godzin lub więcej. Czyli czasem to trwa ponad dwa mce.

Kef blade to chyba kupujesz zeby wizualnie wpasowaly sie w wystroj pomieszczenia bo aktualna seria reference gra w zasadzie tak samo a kosztuje polowe ceny. Mysle ze kase duzo zbija sie na kefach...

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Kef blade to chyba kupujesz zeby wizualnie wpasowaly sie w wystroj pomieszczenia bo aktualna seria reference gra w zasadzie tak samo a kosztuje polowe ceny. Mysle ze kase duzo zbija sie na kefach...

Skąd to wiesz? porównywałeś?

Kef r700/900 sluchalem jak Tannoy kupowalem. To nie ten dzwiek, ktorego szukam. Mi wysokie troche pod Bowersy podchodzily...takie metaliczne, srednica ladna i pamietam, ze precision wzialem tylko dlatego, ze obudowa zamknieta z bardziej kontrolowanym basem byla i scena lepsza. Ogolnie te kef-y to bardzo udana konstrukcja. Ja Tannoy wygrzewalem ze 200-300 godzin.

Kef ls50 to odsluchiwalem jak Roksana k2 tr5 kupilem...taki troche dzwiek jak u mojego kumpla w bmw. Dziwnie to brzmialo. Ale moze to wina reszty toru.

W Polsce ciezko o te kolumny, ale jak bedziecie mieli okazje, to posluchajcie neat ultimatum xls. Sluchalem ich kiedys z naimem (system dzielony) I to byl rewelacyjny dzwiek. Caly system ok 15tys funtow.

Nie wiem czemu teraz wszystkie te kolumny jakies takie waskie robia. Pamietam jeszcze swoje Tannoy 607...one zupelnie inaczej graly.

precision wzialem tylko dlatego, ze obudowa zamknieta z bardziej kontrolowanym basem byla i scena lepsza.

Precision 6.4 to nie jest obudowa zamknięta, tylko obudowa z membraną bierną, której zasada działania jest podobna do bass reflex.

Skąd to wiesz? porównywałeś?

Slyszalem obie - jest faja firma na polnoc od Londynu nazywa sie nintronics - niedaleko st albans. U nich kupilem swoj zestaw - spko chlopaki i maja sporo roznych dobrych rzeczy. Umow sie na odsluch ;)

Kef r700/900 sluchalem jak Tannoy kupowalem. To nie ten dzwiek, ktorego szukam. Mi wysokie troche pod Bowersy podchodzily...takie metaliczne

No właśnie to była wina nieodpowiedniego zestawienia bo R700/900 mają ta górę zbyt łagodną jak na metalowe przetworniki .

Ja swoje R900 dodatkowo modyfikowałem i wtedy się dopiero otworzyły ale to inny temat .

Odsluchy bede mial w Analogueseduction I Fanthorpes, bo mam blisko. Jak czegos tam nie bedzie to bede kombinowal. Londyn to wyprawa na 4h min w jedna strone. Jak dodac korki, to wyprawa od switu do wieczora.

No tak, z membrana pasywna...nawet z dwoma, jesli to komus roznice tu zrobi :)

Living Voice-nie znam tej firmy, pewnie tak samo jak ART wspomniany juz wczesniej. Mala manufaktura.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.