Skocz do zawartości
IGNORED

końcówka mocy czy amplituner do kina 9.2

Rafał35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, będę kupował chyba DENONA AVR-X5200W 9.2 a także potem drugi sub tj. velodyne ultra1200 oraz już posiadam REL T9I oraz serię monitor audio-2 fronty silver 10,silver centre,2 sztuki silver 1,2 sztuki silver 2 oraz jako atmosowe onkyo SGH 400.Oglądam filmy/muzyka 90/10% i chciałbym dokupić jakąś końcówkę mocy lub coś innego co by w filmach miało jeszcze większe pierd..cie, tylko już nie ogarniam dalej tak tematu żeby wiedzieć co mogę podłączyć do tego amplitunera.

Czy mógłbym dokupić np ATOLL AV5006 tj pięcio kanałowa końcówka mocy albo coś w tym stylu albo lepsze żeby to grało głośniej?Ma to wogóle sens czy szkoda pięniędzy.Ile musiałbym szykować siana żeby te wszystkie głośniki podłączyć do czegoś lepszego niż ten denonik?Czy może odpuścić ten amplituner i od razu iść w coś innego?Dzwięk przypasuje mi każdy oprócz brzmienia yamahy.Wiem ,że w kinie liczy się duży ekran,sub a ja mam tak,że lubię oglądać

głośno i chciałbym,że jak będę oglądał już jakiś film z browarem w ręku na moim poddaszu 30m, to mury mają się walić jak w czeczeni:-)Tak myślę,że budżet na piec,by to napędzić będę miał z 20 tysi.Z góry dziękuje za jakieś podpowiedzi i pozdrawiam.

Jeżeli twój post jest prawdziwy,i chcesz wydać 20 tyś ,to daj sobie spokój z tymi zabawkami,kup raz a dobrze,wejdz na tą stronę,i sobie skompletujesz konkretne kino,nie musisz kupować tego co wszyscy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli myślisz o pięciokanałowej końcówce mocy,to kumpel wspominał,że będzie sprzedawał Rotela RMB 1075 THX. Miałbyś prawie dziesięć razy taniej,bo coś mówił,że do 3000 tys. góra to będzie kosztowało.

3 tyś to sporo za dużo ja taką końcówkę kupiłem 3 lata temu za 2 tyś zł.

Końcówkę mocy jest sens kupić ale do procesora,nie do amplitunerów,które mają już kiepskie końcówki za które płacimy w komplecie,zdecydowanie lepiej procesor.

Atmos fajny jest z sufitu , to raz . A , dwa , 30m2 to nie kosmos :) zamiast bawić się w kilka klocków i masę kabli , nie wystarczy Anthem 1120 ?

Najwęższym gardłem zostają głośniki i akustyka . Może zacząć zabawę od tej strony ?

Wydane dziesiątki tysięcy w klocki mogą dać mizerny efekt bez adaptacji akustycznej .

Do KD polecam głośniki Klipsch , jest moc i zabawa :) Tylko NIE serię F , Synergy !

Z klocków do KD mogę polecić Onkyo . Sam mam RZ 900 , brakuje tylko więcej sufitowych :( ( 5.1.2 ) . Pojawi się wkrótce RZ 3000 .

Witaj,

a może od razu pójść lepiej w możliwie najlepsze amplitunery wielokanałowe, spójrz np. na najnowszy Anthem MRX-1120 (http://q21.pl/anthem-mrx-1120.html) czy Arcam AVR850 (http://q21.pl/arcam-avr850.html).

Kontaktuj się proszę z naszym salonem i rozmawiaj z Michałem Chmieleckim (605 789 290) bądź Marcinem Graczykowskim (605 725 900), którzy odpowiadają za najbardziej złożone zestawy wielokanałowe.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kinomaniak ten xmc-1 to widać kosmiczny sprzęt ale chyba nie dla mnie bo nie ogarnę go z podłączeniem i do tego po angielsku tam jest sr.yNa mój prosty umysł:-) ten anthem i arcam wydają mi się bardziej dla mnie.Max a nie wiesz może,kiedy ma wyjść w końcu ten RZ-1000 i 3000?Hmmm a dałoby radę kupić jakiś procesor by podłączyć te moje 9 głośników a potem dokupić końcówki mocy dla chociaż pięciu albo siedmiu?Czy to już by wyszło za drogo i jak w porównaniu do takiego arcama czy anthema pod względem walnięcia w kinie panowie?Rozumiem,że wtedy zamiast amplitunera denona musiałbym kupić procesor a potem dokupić końcówkę mocy jakąś tak?

Ciekawe czy jest gdzieś jakieś porównanie albo czy ktoś słyszał co w kinie lepiej się sprawuje,ten anthem czy arcam najwyższe modele hmmm.

A ten nowy Onkyo RZ-3000 ma wogóle start do tych modeli najwyższych anthema albo arcama?Bo przynajmniej może ten onkyo nowy nie będzie taki golas jak anthem:-)

Naprawdę coraz bardziej głupieje już.

procesor nie wzmacniaczy,

musisz dokupić końcówkę,

najtańszy sensowny 11.2 to chyba:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzieś czytałem , że Marantz nie jest taki ciekawy . Chcesz emocji , to Onkyo 5530 .

Ale trzeba sprawdzić , czy ma Atmosa z sufitu . Dla mnie , to właśnie ta lokalizacja głośników jest najlepsza .

Onkyo 3000 powinno pojawić się we wrześniu (?)

amplituner = procesor (przedwzmacniacz) + końcówka mocy,

sam procesor nie zagra (chyba że się ma kolumny aktywne),

końcówka mocy może być klasyczna stereo, wielkonałowa (zazwyczaj 5 lub 7), można to wszystko łączyć ze sobą,

jeżeli chcesz zasilić 9 głośników to potrzebujesz np. 5 końcówek stereo (5x2>9), 2 końcówki 5kan. (2x5>9), końcówkę stereo (2kan.) i 7kan. (2+7=9)

jest trochę możliwości :>

tu masz przykładowy test zestawu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak , jak powiedział kolega wyżej . Potrzebujesz koncówki mocy i dobre kable , aby , to spiąć . Czyli następne złotówki :)

Moim zdaniem , póki nie uporasz się z akustyką i głośnikami , możesz wydać 50k i dalej efekt będzie nijaki :(

Widzę , że na siłę chcesz wydać 20k , podam może mój numer konta :)

Lubisz KD , Onkyo 3030 ( brak Atmos z sufitu , tak zrozumiałem instrukcję ) lub zbliżające się Onkyo 3000 i Klipsch . Mam słabszy zestaw ( Onkyo - Kilpsch ) , ale w KD jest naprawdę siła . Z kąd jestes ?

Onkyo TX-NR3030 pobór 1100W hmm faktycznie może być nieżle,okolice łodzi max.Po rozmowie dziś z jednym z panów sprzedawców ten powiedział mi,że procesor+końcówka mocy to jeśli byłbym audifilem muzycznym a jeśli same filmy tylko to jakiś amplituner dobry spokojnie wystarczy.I chyba tak zrobię :-)

Witaj,

Jeśli oczekujesz mocnego uderzenia polecam jak poprzednicy procesor i końcówkę mocy.

Albo system marantza albo onkyo w zależności od budżetu. Marantza da się złożyć nieco taniej.

Zagra to lepiej od amplitunera zintegrowanego. Polecał bym także zmienić kolumny silver 10 na coś z twardszy i bardziej kontrolowanym basem.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Onkyo TX-NR3030 pobór 1100W hmm faktycznie może być nieżle,okolice łodzi max.Po rozmowie dziś z jednym z panów sprzedawców ten powiedział mi,że procesor+końcówka mocy to jeśli byłbym audifilem muzycznym a jeśli same filmy tylko to jakiś amplituner dobry spokojnie wystarczy.I chyba tak zrobię :-)

Słusznie :) Reszta na głośniki i ustroje akustyczne :)

będę kupował....chciałbym dokupić jakąś końcówkę mocy lub coś innego co by w filmach miało jeszcze większe pierd..cie,

No właśnie, będę kupował... chciałbym żeby miało większe itd. itp. Jeszcze nie kupiłeś, ba pewnie jeszcze nie słuchałeś, a już wiesz, że będzie cicho w filmach itd.

Oczywiście nie twierdzę, że będzie miód i maliny, ale piszesz głównie o filmach i na takim w sumie normalnym metrażu to bardzo solidny sprzęt uzupełniony dobrymi subwooferami.

Więc najpierw sobie posłuchaj zestawu w salonie, czy już u siebie i dopiero po jakimś czasie wybieraj i kupuj końcówki mocy.

Nie ma jak to profesjonalne doradztwo.

Już mi koledzy wyjaśnili,raczej nie starczy mi kasy na procesor + końcówki mocy z atmosem :-)

A dlaczego nie starczy, problem w tym że nie masz wiedzy i nie wiesz jak to poskładać żeby zagrało. Procesory + używane końcówki to jedna z opcji, amplituner z atmosem i dokupienie choćby końcówki na kanały frontowe to druga. Zwykłe ampli to trzecia choć propozycje które ci złożono w postaci ampli za 20kz uważam za bardzo nieoptymalny wybór.

Ja zastanawiam się dlaczego uparłeś się na atmosa skoro zaczynasz się w to bawić. Osobiście nie neguję ale to już sporo kanałów do poskładania, więc nieftrafiony wybór będzie kosztowny i można go wprost policzyć : błąd x ilość kanałów. I niestety nadal nie wiadomo czy ten format się przyjmie. Nie wiem czy zorientowałeś się ile wydań BD jest z Atmosem.

Bardziej zasadne byłoby sobie wyrobić, określić preferencje a potem bawić się w drogie zabawki. Widzę też że w ogóle prawie nikt poza chyba jedną osoba no i Tobą oczywiście nie pisze nic o kolumnach, tylko kup to , tamto. Nie wiem jakie kto ma doświadczenia ale to przecież niewiele mniej istotne niż w stereo. Jeśli to źle dobierzesz to będzie miał 9-cio lub 11-to kanałowa kupe.

I na koniec, w pierwszym poście wpisałeś coś takiego

głośno i chciałbym,że jak będę oglądał już jakiś film z browarem w ręku na moim poddaszu 30m, to mury mają się walić jak w czeczeni:-)

I tu Cię pocieszę, wcale drogo nie będzie , byle jaki ampli wykorzystany jako przedwzmacniacz, to tego najtańsze końcówki estradowe, albo w ogóle cokolwiek i sub za 15 koła, pewnie ci zburzy mury łącznie z dachem.

A na poważnie? To przechodzi.

Risto , co konkretnie byś polecił do zbudowania systemu z Atmosem ? Konkretne modele procesora , końcówek , kabli . Mam tylko 5.1.2 z sufitu i jest fajnie budowana scena . Nad frontami jakoś mnie nie przekonują , tak samo skierowane w sufit , który ma odbić dźwięk .

Atmos na BR może jest ciekawością , ale na UHD sądzę będzie standardem .

Czemu się nie wyrobisz. Zarówno z procesorem i końcówka onkyo jak i marantza zmiescimy się w budżecie. Różnica w brzmieniu to indywidualne podejście.

W razie pytań i wycen zapraszam

Risto , co konkretnie byś polecił do zbudowania systemu z Atmosem ? Konkretne modele procesora , końcówek , kabli . Mam tylko 5.1.2 z sufitu i jest fajnie budowana scena . Nad frontami jakoś mnie nie przekonują , tak samo skierowane w sufit , który ma odbić dźwięk .

Atmos na BR może jest ciekawością , ale na UHD sądzę będzie standardem .

Nic by nie polecił kiedy nie zdecydowałem się ostatecznie na odsłuch, nie widząc jak grają poszczególne rozwiązania. Z wypożyczeniem jest problem i nikt nie chciał droższych klocków wypożyczyć. Zresztą pytanie jak sądzę retoryczne skoro masz atmosa. Napisałem tylko że można spokojnie w tym budżecie złożyć zestaw bo fakt że się na niego nie zdecydowałem nie oznacza że nie rozpatrywałem konkretnych rozwiązań i cen. Do 7.1.x czy 9.1.x rozpatrywane były choćby Marantz 7702 i 8802 , przy tym pierwszym jest ze 12-13 kz na końcówki. Pomijam walory soniczne bo różnie się o nim pisze, ale mi nie chciano wypożyczyć żadnego modelu. tzn było porównanie ale w 7.1 8802 vs procesor emotivy+ dwie xpa2 + xpa3 i niestety Marantz poległ z kretesem.

Nie zmienię jednak zdania że proponowane amplitunery za 20kz i 22kz Arcama to lekkie nieporozumienie dla kogoś kto jak wynika z opisu nie ma wiedzy z temacie. A powód jest taki że tenże użytkownik kupi głośniki dajmy na to niskoskuteczne i nikt nie przekona mnie że jakikowliek ampli wysteruje odpowiednio 11 kanałów. Dla przykładu zanim nastał atmos zmieniłem 3 amplitunery w tym onkyo 905 chwalone za wydajność a żaden nie poradził sobie z kolumnami które nie uznawane były za super wymagające MA Gold które grają w kinie dobrze dopiero z procesorem i końcówkami mocy. No może bez rewellacji stąd planuje zmiany. Ale też do tego dochodzę po kliku latach zmian elektroniki żeby wyrobić sobie zdanie że pewne kolumny do kina się nie do końca nadają.

zasugerowałbym, że ceny katalogowe mają się nijak do ceny zakupu,

jak się ma więcej do wydania można liczyć na rabat,

przykładowo (zaznaczam, że nie mam pojęcia ja to się zgra) taki zestaw:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to ok 22kzl - przy zakupie zapewniam że mniej :>

albo końcówka marantza x2:

Ukryta Zawartość

to nie aż tak dużo,

na rynku wtórnym wzmacniacze mocy sporo tańsze - raczej tam nie ma się co zepsuć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic by nie polecił kiedy nie zdecydowałem się ostatecznie na odsłuch, nie widząc jak grają poszczególne rozwiązania. Z wypożyczeniem jest problem i nikt nie chciał droższych klocków wypożyczyć. Zresztą pytanie jak sądzę retoryczne skoro masz atmosa. Napisałem tylko że można spokojnie w tym budżecie złożyć zestaw bo fakt że się na niego nie zdecydowałem nie oznacza że nie rozpatrywałem konkretnych rozwiązań i cen. Do 7.1.x czy 9.1.x rozpatrywane były choćby Marantz 7702 i 8802 , przy tym pierwszym jest ze 12-13 kz na końcówki. Pomijam walory soniczne bo różnie się o nim pisze, ale mi nie chciano wypożyczyć żadnego modelu. tzn było porównanie ale w 7.1 8802 vs procesor emotivy+ dwie xpa2 + xpa3 i niestety Marantz poległ z kretesem.

Nie zmienię jednak zdania że proponowane amplitunery za 20kz i 22kz Arcama to lekkie nieporozumienie dla kogoś kto jak wynika z opisu nie ma wiedzy z temacie. A powód jest taki że tenże użytkownik kupi głośniki dajmy na to niskoskuteczne i nikt nie przekona mnie że jakikowliek ampli wysteruje odpowiednio 11 kanałów. Dla przykładu zanim nastał atmos zmieniłem 3 amplitunery w tym onkyo 905 chwalone za wydajność a żaden nie poradził sobie z kolumnami które nie uznawane były za super wymagające MA Gold które grają w kinie dobrze dopiero z procesorem i końcówkami mocy. No może bez rewellacji stąd planuje zmiany. Ale też do tego dochodzę po kliku latach zmian elektroniki żeby wyrobić sobie zdanie że pewne kolumny do kina się nie do końca nadają.

Wszystko co kolega pisze to szczera prawda,jest tak że amplituner to jedno a kolumny to druga sprawa,i to ważniejsza

Dlatego do KD polecam Klipsch , może nudzę , ale jak na moje ucho są zadawalające .

Z tymi odsłuchami , to moje zdanie jest takie , że odsłuchy TYLKO w swoich warunkach i na spokojnie bez pośpiechu oraz zbędnych emocji .

Marantz zawsze był przereklamowany z tymi procesorami i końcówkami . Fakt , wygląd zaj... , ale chyba nie oto chodzi w KD .

I jeszcze jeden temat : akustyka ( jej poprawa ) może więcej dodać jak wydane złotówki na wyższy model

Może i dobrze piszecie panowie,z tymi moimi silver 10 nie ma się chyba co porywać na takie sprzęty.Ja jestem chyba tak stęskniony za kinem domowym,że już co dzień myślę o tym ,że jak się wprowadzę z rodziną w te wakacje do budowanego domu i rozstawię cały ten sprzęt to będę siedział i się śmiał sam do siebie.Żona powiedziała,że chyba oszalałem na tym punkcie a ja po prostu w styczniu sprzedałem kino yamahy kupione za 4 tysi zł w 2009 roku i do dziś zbieram tylko wszystko na nowe kino+projektor i ekran.Do tego wyobrażcie sobie,że te wszystkie głośniki w pudłach stoją mi w pokoju obok biurka i tylko przechodzę obok i się ślinię jak patrzę na to wszystko:-)Powiedziałem sobie tylko,że dopóki mieszkam w blokach i jeśli znów mam tak rozstawić kolumny(normalnie zero miejsca i zero akustyki) i bufer to nie wyjmuję tego wszystkiego z pudeł i kropka a największe katusze przeżywam oglądajac zdjęcia tu z forum ludzi co przysyłają zdjęcia swojego kina;-)

Risto a możesz podać jakiś przykład tylko na te końcówki estradowe i suba za 15tysi tak z ciekawości tylko co by miało mi zerwać dach ?:-) dobre hehe

Risto a możesz podać jakiś przykład tylko na te końcówki estradowe i suba za 15tysi tak z ciekawości tylko co by miało mi zerwać dach ?:-) dobre hehe

Taki żarcik, same końcówki odpowiedzialne są za kanały czy to 5 czy 7 i raczej z nich nie uzyskasz trzęsienia chatą, z suba owszem. Ja używam Paragidma Reference sub 25. Salka ma 122m3 kubatury i pierwsze odpalanie było szokiem. Nie wiem czy generuje 3,5 kW RMS i 7kW w szczycie jak podaje producent, ale efekt soniczny przy rozkręceniu na godz 1.00 to coś warte posłuchania , a raczej odczuwania, coś na skraju zdenerwowania i już chyba braku przyjemności. Fakt że na chwilę , teraz skupiam się na czymś innym w kinie niż demontaż dachu:) Z subem trochę zabawy jest żeby zagrał dobrej jakości basem bo sam efekt rozwalenia chaty nie tak trudno uzyskać, a to było fajne na dosłownie kilkadziesiąt może sesji filmowych , teraz mnie to męczy. Szukam tzw. smaczków w ścieżce a do tego dynamika systemu wydaje się kluczowa.

Masz silvery od MA , jeśli zachowują się podobnie jak Goldy a tak słyszałem to jest nimi pewien kłopot, po potrzebują sporo prądu żeby zagrać fajnie i z reguły cicho grają kiepsko , bardzo płaskim dźwiękiem. I fakt zagrają jak chcesz ale z mocnymi końcówkami. Jak pisałem wcześniej onkyo 905 , na ówczas najwyższy i mocny ampli w mocnym rozkręceniu przesterowywał, robiła się miazga. Nie sądzę stąd że nowe ampli będą bardziej wydajne prądowo. Mocne końcówki które mam radzą sobie z tym wyśmienicie, ale same MA nie chcą grać ciszej tj. wtedy kiedy znudzisz się efektami , powerem a będziesz chciał posłuchać szumu wiatru, szelest liści, padający deszcz i masę innych rzeczy. Oczywiście nie popadając w paranoję robią to nieźle, ale słyszałem już dwa zestawy w salkach znajomych gdzie te efekty dają efekt gęsiej skórki. A to przynajmniej wg. mnie daje klimat filmu a nie tylko bas. U mnie teraz sporo wniosła adaptacja akustyczna salki, pojawiły się te oczekiwane smaczki, złagodził się zdecydowanie bas ale jest wiele lepszy, ale pojawiły się inne problemy i tak do usranej śmierci:)

Risto to twój sub?

"Z uwagi na ogromną moc jaką generuje SUB-25, maskownica umieszczona na froncie subwoofera jest przytwierdzona na stałe."

jeżeli tak to LOL:-) pochwal się resztą sprzętu i powiedz gdzie tam mieszkasz to wpadnę z czteropakiem żebyś mi pokazał jak to gra:-)

a myślałem ,że velodyne 1200 ultra to już by mi wystarczył a tu Risto dowalił teraz ostro.Tego twojego jakoś już chyba nie ma w sprzedaży ale widzę wersję trochę gorszą

Paradigm Reference Signature Sub-15-za 13.5 koła omg.Kiedy ty kupiłeś tego swojego i za ile Ci się udało go wyszarpać Risto?

Sub fabrycznie stał za 17 z hakiem kz , rabat to pewnie wszędzie taki sam dają i jest chyba ze 4 lata i dopiero dobrze wygrzany:). Choć jest z nim pewnien kłopot, producent deklaruje zejście do 9Hz, nie wiem bo nie potrafię tego potwierdzić ale na pewno 22 Hz w ścieżce kinowej odtwarza bez problemu bo to pierwszy mod mojej salki który słychać i chyba już z nim przestanę walczyć. Trzeba więc sporo powalczyć z kalibracją i ustawieniem. Reszta To MA Goldy 60 komplet z efektowymi GXFX. Kolumny raczej do zmiany.

Elektronika Emotiva , procek z końcówkami, dwie xpa2 i jedna xpa3, projektor jvs rs49 i BD oppo. Jest świetnie w torze wizyjnym , dobrze w dźwięku, ale może być i będzie lepiej. Adaptacja akustyczna salki sporo wniosła więc teraz będą mam nadzieję już świadome decyzje co do wyboru kolumn.

Jak w każdym przypadku, także i tutaj polecam przetestowanie klocków przed ostateczną decyzją co zostanie w systemie.

Wszystkich wspomnianych wyżej urządzeń Emotiva można posłuchać u nas w salonie lub u siebie w domu w swoim systemie [istnieje możliwość zwrotu w ciągu 30 dni od zakupu bez konieczności podawania przyczyny].

O procesorze Emotiva XMC-1 można szczegółowo i po polsku przeczytać tutaj:

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o końcówki mocy Emotiva XPA, są jeszcze dostępne wersje 2- i 5-kanałowe serii Gen 2, a w tym tygodniu dotarły pierwsze z serii Gen 3:

Ukryta Zawartość

W końcu, jeśli chodzi o kolumny głośnikowe i subwoofery, można u nas zapoznać się z produktami SVSound oraz MK Sound, w tym największymi modelami subwooferów: SVS SB-13 Ultra, PB-13 Ultra oraz MK Sound X12.

Zapraszamy ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to zdaje się już ostatnią xpa-2 kupowałem u Was. I dobrze , bo ostatnimi czasy Emotiva zaczęła z klientami zza aceanu walić w kulki. Kontakt jak z byłą żoną która wystąpiła o alimenty:) I też z koronnego argumentu dla potencjalnych kupujących z europy że w razie awarii próbują temat zdiagnozować i wysłać ewentualnie części po chamsku się wykpili i kazali odsyłać sprzęt do stanów. Owszem na początku tak działali i bez problemu wysłali całą płytę procesora bez zbędnego wnikania, ale front zmienili co oczywiście było przy ciężkich końcówkach droższe niż kupienie od nich nowej. Mówię oczywiście zanim zostaliście dytrybutorem ich marki.

Tak czy siak Wy załatwiliście temat sprzedaży ekspresem i w naprawdę dobrej cenie więc dzięki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.