Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór projektora i ekranu

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie uzycie lens shifu bedzie absolutnie minimalne, wiec mam nadzieje na dobry obraz bez krzywizn.

Szkam uchwytu do tego soniaka tak zeby projek byl maksymalnie pod sufitem, ktos moze wie gdzie taki kupic ??

Banankiem się nie martw bo na dole ekranu jest niezauważalny...chyba że kogoś wtajemniczysz....przy filmach z czarnymi pasami góra-dół jest kompletnie niewidoczny.... poszukaj uchwytów vogelsa lub peerles czy coś takiego.... i zdaj relacje po próbach tego hw.... :)

wydygalem tych przypadkow babana, na zagranicznym forum wyczytalem, ze to podobno tylko jak jest podwiedlszony pod sufit i uzywa sie bardzo duzo lens shift.

Nie jest to prawda. Podwieszenie sufitowe tylko spowoduje ze tzw. banan bedzie na górnej krawędzi. Nie jest tez związany z shiftem, chociaż byc moze maksymalne ustawienie shifty moze mieć jakis tam wpływ....bardziej podejrzewałbym o taka beczkowate dystorsje maksymalne ustawienie zoomu projka.

Tak jak u mnie hw55 rzuca prawie z 6 metrów...

Ponadto u mnie hw55 stoi na polce i jest tylko moze z 0,5 metra na środkiem ekranu i pomimo to banan jest widoczny na dolnej krawędzi.

Natomiast widziałem tez banana na dolnej krawędzi w Simie, rownież stojącym na polce, tak na pocieszenie:)

Ale wy kombinujecie - nie chcecie miec bananka to bierzcie jvc :)

Co prawda ja wymieniłem z optomy (HD82) i tam żadnego bananka nie miałem, ale jednak obraz jest lepszy z d-ila.

Mogłem brac soniaka, ale skoro w tej samej cenie miałem jvc to sorry ale:

gwarancja jest , 4k jest ( ubogie ale jednak ), elektryczny zoom i shift z pamięcią no i większy natywny kontrast nie wspominając o "ciut" lepszej optyce - wybór był prosty.

Zawsze byłem fanem marki, szczególnie kloców Esprita, jednak tu rachunek był prosty :)

BTW - w porównaniu z moją optomą jvc nie jest jakoś szczególnie lepiej wykonnay - przy przenoszeniu plastik trzeszczy... Jest jednak cichszy ( 21dB vers. 22dB papierowo ) ale to słychac/nie słychac.

No i gorąco polecam malowany ekran na płycie - bordery też malowane ale szerokie - ja mam takie, że wystarczają na pokrycie szerokości głośników in-wall - oczywiście nie każdy może sobie pozwoli na takie przeróbki w pokoju, ale jak może to naprawdę POLECAM.

Farba tikka g499 ( albi h499 ? - ten jaśniejszy odcień ).

...i niestety input lag w jvc go dyskwalifikował przy moim wyborze...

Zupełnie zapomniałem o Input lagu w JVC więc w moich zastosowaniach JVC odpada.

Mam nadzieję że gdy JVC zdecyduje się na wypuszczenie projektora z natywnym 4k to poprawią ten aspekt.

...i niestety input lag w jvc go dyskwalifikował przy moim wyborze...

To prawda, ale ja już nie gram więc to dla mnie nie ma znaczenia, JVC to pJ stricte kinowy.

Send from IOS with Tapatalk

To prawda, ale ja już nie gram więc to dla mnie nie ma znaczenia, JVC to pJ stricte kinowy.

I z tego co słyszałem ( chyba nawet tutaj na forum ) jvc nie ma zamiaru nic robić z input lagiem bo interesuje ich tylko aspekt kinowy......

...ja "niestety" ;) będę grał zawsze... granie na 110 " calach daje mega fun i niech nikt mi tu nie wyjeżdża że to jest to samo co granie na 32" calach z odległości powiedzmy 50cm... bo i takie głosy słyszałem ... może technicznie przy zachowaniu pewnych odległości kąty są takie same ale odczucia zupełnie inne...

Np chyba nie - hw65 ok 12 k, JVC x500 11.5k

11,5k za nówkę JVC x500 to dobra cena, gdzie takie dają? Najtaniej widziałem za 14k i to jest cena 40% większa niż to co zapłaciłem za mojego Sony.

Dokładnie 11.9 - jakaś przecena.

Ogólni ejestem zdania, że wybiera sie sprzęt, kóry daje wiecej w tej samej cenie.

Tak, wiem, imput lag ale jeżeli myśli sie poważnei o kinie to jvc jest lepsze ( choc jak już wpominałem mogliby robic sztywniejsze chassis :))

Dokładnie 11.9 - jakaś przecena.

Ogólni ejestem zdania, że wybiera sie sprzęt, kóry daje wiecej w tej samej cenie.

Tak, wiem, imput lag ale jeżeli myśli sie poważnei o kinie to jvc jest lepsze ( choc jak już wpominałem mogliby robic sztywniejsze chassis :))

to ile wkoncu ten jvc 11,5k czy 11,9k gdzie kupiles? podaj linka ??

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

poszukaj uchwytów vogelsa lub peerles czy coś takiego....

Jeden widzialem na forum to diy jest a jeszcze widzialem kiedys na necie taki tez co projek kompletnie dolega do sufitu. Taki mi jest potrzebny.

Jak ktos taki widzial to prosze o linka.

Mam ten i prawie dolega do sufitu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Probem taki, ze ten i temu podobne uchwyty na 2 lub 3 wkrety obok siebie a ja wolablym cos szerokiego tak zeby przynajmniej jedna strona wbic sie w profil a do betonu nie chce wiercic.

Mam teraz uchwyt za 150zl i to straszna tandeta a Ty na takim za 50ziko wieszasz projek za 10k ??

Tak, bo z krótkich tylko ten znalazłem. Ma dobrze trzymać, na tym możnaby się podciągać, nie interesuje mnie jak wygląda bo jest prawie niewidoczny, o to chodzi by był mały dlatego taka cena. Proj to Mitsubishi HC7900DW.

Taki jak potrzebujesz to raczej tylko DIY, zobacz jeszcze na ebay.

Ja najlepsze co znalazlem to cos takiego

Ukryta Zawartość

ma juz troche szerszy rostaw srub no i na 4 sztuki.

Ukryta Zawartość

Ja mam ten i sobie chwalę. Od kilku lat mam na nim powieszonego soniaka i nic się nie rusza ani nie obniża.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peerless-AV PRG-UNV ....... to jest mega uchwyt....nie tani ale...mega

Mam i polecam. Wykonanie, precyzyjna regulacja mikrometryczna przechyłu i pochyłu, mechanizm szybkiego montażu dla mnie są warte ceny jaką zapłaciłem. Dodatkowo do PRG-UNV zakupiłem wysięgnik ścienny EXA (możliwy montaż sufitowy) który jest bardzo stabilny i nie wygina się pod ciężarem Sony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

spoko, tylko on ma min 97mm od sufitu, ja znalazlem taki co ma 49mm i chyba nic mniej juz nie ma

Tylko sprawdź czy jak tak blisko sufitu proja przykleisz to czy Ci lens shiftu starczy. .. żebyś nie musiał ekranu wyżej wieszać....

Mam i polecam. Wykonanie, precyzyjna regulacja mikrometryczna przechyłu i pochyłu, mechanizm szybkiego montażu dla mnie są warte ceny jaką zapłaciłem. Dodatkowo do PRG-UNV zakupiłem wysięgnik ścienny EXA (możliwy montaż sufitowy) który jest bardzo stabilny i nie wygina się pod ciężarem Sony.

Ukryta Zawartość

Ile Cię ten zestawik peerless kosztował?

Ukryta Zawartość

Tylko sprawdź czy jak tak blisko sufitu proja przykleisz to czy Ci lens shiftu starczy. .. żebyś nie musiał ekranu wyżej wieszać....

spokojnie lens shift bedzie w uzyciu minimalnie

teraz mam projek z dluzszym uchwytem i keystone musze miec na 1, ze wstepnych obliczen sony z tym krotszym wyjdzie na podobnej wysokosci.

spokojnie lens shift bedzie w uzyciu minimalnie

teraz mam projek z dluzszym uchwytem i keystone musze miec na 1, ze wstepnych obliczen sony z tym krotszym wyjdzie na podobnej wysokosci.

To albo masz niskie mieszkanie....albo ekran b.wysoko......

....a o korekcji keystone zapomnij....bo to najgorsze co może być dla jakości obrazu....

To albo masz niskie mieszkanie....albo ekran b.wysoko......

....a o korekcji keystone zapomnij....bo to najgorsze co może być dla jakości obrazu....

teraz oko projka mam tyle i zalecal kalkulator do gornej krawedzi projekcyjnej a pomieszczenie napewno troche nizsze jak np. pokoj w bloku.

Idealnie to zrobilbym sobie podwieszana polke na projka, ale niestety nie ma na to miejsca.

• 2 tygodnie później...

wow kasa jest to znowu projka ni ma :( musze czekac i to dobry miesiac, ale nic na pocieszenie zamowilem innego sprzeta.

• 2 miesiące później...

Witam,

w końcu zdecydowałem się na ekran i projektor. Teraz pozostaje kwestia amplitunera. 50% filmy, 50% muzyka w tle ze spotify - tutaj jakość nie jest kluczowa (ważniejsza jakość w kinie). Ze względu na kiepską adaptację akustyczną salonu (i tego nie zmienię) szukam czegoś z dobrą korekcją akustyki (Audyssey MultEQ XT32 oraz LFC). Docelowo planuję 5+2. Co polecacie? Wstępnie miał być Marantz sr7009 lub Denon AVR-X 4200W.

----------------

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.