Skocz do zawartości
IGNORED

Kiedy mówimy o nadawaniu w HD

Adek45

Rekomendowane odpowiedzi

więc cytuję

"Myślisz, że coś co zostało nagrane głośniej da większą dynamikę, hm, nie koniecznie.

Dokładnie!"

wydaje mi się, że Twoje Dokładnie! mówi co innego ale nie będziemy tu takimi głupotami się zajmować.

Przyznałem Ci rację - wtedy, i teraz też. Dokładnie podzielam od początku zacytowane zdanie, iż to nie jest tak, iż coś co zostało nagrane głośniej ukazuje większą dynamikę.

myślę, że to tylko pozornie niższy poziom dzwięku i tak jak napisałeś, którego celem jest ukazanie możliwości.

Precyzyjnie: niższe natężenie dźwięku. Inaczej niższy poziom głośności, a nie jakości. - Żebyśmy znów źle się nie zrozumieli. :)

Jak tez i czy można nazywać te transmisje jako HD no bo patrzeć na normy jakie obowiązują nie ma mowy w nich o dzwięku.. Czy wg Was są to przekazy, programy, filmy HD, czy są to kanały nadawane w HD czy tylko ściąganie klientów tym znaczkiem (HD). Można niejako wymusić wydębić na sprzedawcy (platformie) obniżenie cen za jego usługi z racji... , właśnie czy można i z racji czego jeśli już. Czy jest to uzależnione krótko od warunków umowy, która jest taka jaka jest i nikt nie ma na nią wpływu.

Full HD to po prostu 1080 linii w pionie. Sam ubolewam nad tym, iż tak ogromnej różnicy jest jakość na płytach Blu-ray (nawet jest o tym temat na forum), a co dopiero w telewizji.. Po prostu miejmy świadomość, iż sam znaczek HD mówi o rozdzielczości obrazu, a niestety nie o tym, jak bardzo ten obraz będzie skompresowany. Poczytaj swoją umowę w takim razie - może znajdziesz jakiś element, z którego się nie wywiązują? Ja nie wykupuję płatnej telewizji - zdecydowanie wolę poobracać sobie krążkami, jakość lepsza i mogę do nich wrócić, albo sprzedać/oddać znajomym gdy okaże się, że nie chcę do nich wracać.

więc cytuję

"Myślisz, że coś co zostało nagrane głośniej da większą dynamikę, hm, nie koniecznie.

Dokładnie!"

wydaje mi się, że Twoje Dokładnie! mówi co innego ale nie będziemy tu takimi głupotami się zajmować.

Przyznałem Ci rację - wtedy, i teraz też. Dokładnie podzielam od początku zacytowane zdanie, iż to nie jest tak, iż coś co zostało nagrane głośniej ukazuje większą dynamikę.

wiesz co, hm, dopiero teraz siadłem w spokoju i przeczytałem co napisałem, i Ty faktycznie napisłaeś , że przyznajesz mi rację (,,hm, niekoniecznie, Dokładnie!") , przepraszam Cię , to ja to zle zrozumiałem.

Tu ciekawa strona, gdzie mozna sobie dokladnie sprawdzic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Plus jakosc jest zmniejszana.

Tu przypadek BBC. Kiedys bylo 16Mb/s, a teraz jest 9Mb/s:

On 5 August 2009, the channel's satellite encoders on the Astra 2D satellite were replaced by newer models. A side effect of this change was a drop in bitrate from 16 Megabits per second (Mb/s) to 9.7 Mbit/s, leading to a large number of complaints to the BBC. The problem only occurred on the satellite platforms as the cable versions were encoded by the provider themselves and so remained at 17 Mbit/s while the later launched terrestrial version was statistically multiplexed between 3 Mbit/s and 17 Mbit/s. Further anger ensued that the new satellite bitrate fell below the recommendations set out by the European Broadcasting Union (EBU), of which the BBC is a member. These recommend a minimum of 12 Mbit/s, but as Andy Quested, principal technologist at the BBC, stated the current technology gave a consistent reliable output of 8-10 Mbit/s which would soon become the requirements with improved technology. Within four months of the change, by mid December, the number of complaints on this issue to the BBC reached 130 of which one was passed straight to the BBC Trust. At around the same time a petition was added to the official Number10 website in December 2009, petitioning then Prime Minister Gordon Brown to bring the BBC into line with the EBU standards. The petition was sparked by the BBC's insistence that there was no problem with the bit rate. In addition, tests run by consumer publication Which?, published in December 2009, found no significant decline in picture quality on the BBC HD channel, labelling the difference in picture quality between the new and old BBC HD broadcasts as "insignificant". Meanwhile, the international version of BBC HD continued to broadcast on satellite at the higher bitrate and screen resolution. The following year, on 30 April 2010, a delegation of viewers who had complained met with Andy Quested and Danielle Nagler to argue that BBC HD was failing to "deliver a very high quality technical service to viewers, by adhering to, or seeking to exceed, industry standards for picture resolution". The visitors took part in an evaluation of the new and old encoder's picture quality (by an ITU R500 test) and the results demonstrated that the new encoder, at much reduced bit rate, was not only "as good as" but actually much better than the old.

The issue was resolved when, on the 3 June 2010, the BBC introduced variable bitrate encoding and fixed previous problems with mixing, fading and noise in pictures. The variable bitrate encoding allowed the channel to maintain the same average bandwidth while allowing an increase in bitrate for more demanding programme scenes such as fast movement. Equally the fixes for mixing and fading treated specific problems with changing scenes, while a configuration change for ‘noisy’ video means the BBC no longer needed to use noise reduction techniques that often reduced the overall picture quality. The changes were welcomed by campaigners.

3D Broadcasts[edit]

Whenever the BBC has broadcast programmes or events in 3D, there were other technical changes made to the channel that accompanied it. The BBC's first broadcast of the Wimbledon finals in 2011 saw the screen resolution increased from the usual 1440 by 1080 to 1920 by 1080 between 13 June and 6 July. Equally, the same occurred for the 2011 Strictly Come Dancing final when the resolution was changed between 8 December 2011 and 5 January 2012. An increase to 1920 horizontal resolution was again observed on 30 May 2012 as part of the preparations of 2012's 3D broadcasts.

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Adek45, dzięki za ten wpis, ważne żeby dojść do porozumienia - wiadomo, iż niekiedy droga ku temu jest wyboista. :)

Odnośnie bitrate'u - na płytach blu-ray są naprawdę duże różnice między przepływnością 25 a 35Mbps. Tak naprawdę mocno cieszy obraz dopiero na płytach z 35Mbps. Szkoda zatem, iż nawet do tej niższej wartości telewizjom tak wiele brakuje.

Tu ciekawa strona, gdzie mozna sobie dokladnie sprawdzic.

Ukryta Zawartość

Świetna stronka. Dzięki za link :)

Ukryta Zawartość

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Tez na nia przypadkowo trafilem. Zostala dodana do zakladek.

Dzieki. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Odnośnie bitrate'u - na płytach blu-ray są naprawdę duże różnice między przepływnością 25 a 35Mbps. Tak naprawdę mocno cieszy obraz dopiero na płytach z 35Mbps. Szkoda zatem, iż nawet do tej niższej wartości telewizjom tak wiele brakuje.

Nawet gdyby wymusić nadawanie z 35Mb/s to i tak jakość byłaby gorsza od tego co jest na Blu-ray ze względu na inną technikę kodowania, pisałem już o tym. Bitrate to nie jedyny wyznacznik jakości.

Materiał źródłowy z którego tworzona jest płuta Blu-ray to najczęściej skany oryginalnej taśmy filmowej poddane cyfrowej obróbce. Nie ma siły żeby telewizja temu dorównała.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

8 meczy w UHD nadaje Rai Sport hd na platformie tivusat przez specialny moduł cam i rejestracje na www można oglądać w PL.Fakt na zagranicznych kanałach nawet FHD euro wygląda i brzmi lepiej niż na TVP czy Polsat sport 2,3.

Ja na kanałach CP jeśli chodzi o dźwięk zauważam różnicę na kanałach Discovery HD(wszystkich w HD) i National Geo HD(wszystkich HD) są dynamiczniejsze i bardziej szczegółowe niż pozostałe inne

No nic tylko wziac i zastrzelic kogos z polsatu. Na wczorajszym meczu albanczykow i rumunow myslalem ze mnie trafi. Ogladam i w pewnym momencie myslalem, ze trace wzrok, ze dzialac zaczal zlocisty trunek a po chwili, zaraz, zaraz, przeciez nic nie pije. Jakosc obrazu sie tak pogorszyla jakbym cofnal sie do lat sprzed wejscia hd. Normalnie szok. I tak w kratke, raz byl lepszy, taki niby hd a raz masakra i to na calym meczu. Zauwazyliscie cos podobnego czy moze u mnie na tv z neta tak sie dzialo. I teraz mie wiem czy to wina netii czy polsat tak lecial w kulki. I jak tu mowic o nadawaniu w hd. Kpiny.

Ja oglądałem Rumunów na Ipli też w tym pseudo HD ale nie zauważyłem nic z obrazem.Drugi oglądałem na WeebTV Francuzów też obraz był ok ale tam lagowało często serw musiał być oblężony

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.