Skocz do zawartości
IGNORED

Optoma HD 91 - to dobry wybór ?

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe, ciekawe, suby przy kalibracji podbiło do 19, oddaliły się od miejsca odsłuchu a robiłem na trybie classic, to przy movie jest 24 i jest dobrze

Przyklej do ramy , a potem miedzy ramą , a ścianą wcisnij paski płyty mdf 3mm.

Inaczej światło z led będzie przebijać przez płutno . Jeżeli masz ramę Adeo , to paski powinny być szerokości 8 cm .

Ekran mam Kaubera, tej płyty nie dam rady wcisnąć bo ekran ściśle się styka z kamieniami na ścianie, taśmę led przyklejać na ramę czy pod ramę ?

Oj rany...to takie proste.

Kupujesz ceowniczek lub kątownik z aluminium. Przyklejasz go (może najprościej) dobrym klejem montazowym pod ramą - wokół. Profil który będziesz miał (ceownik lub kątownik - może byc również profil zamknięty - kwadratowy) musi mieć jeden z boków o wymiarze 10mm. O tyle też odsuniesz ekran od ściany. Profil musi być oddalony od brzegu ramy ekranu o jakieś 3, 4 cm - tak aby nie było ich widać.

Aluminium jest niezbędne z uwagi na zapewnienie długiej żywotności diodek - nagrzewają się i bez radiatora zaczną tracić jasność aż wreszcie się mogą przepalić.

Na tak przygotowanej ramce przyklejasz taśmę - zadbaj aby nie było przebicia do profilu oraz aby rogi zatępić aby nie przeciąć taśmy led.

Diody montujesz tak aby oczywiście świeciły równolegle do ściany.

Generalnie montaż jest banalny a efekt niewspółmiernie zaje.. do nakładu finansowego i robocizny :)

Darek a czy widziałeś taki ekran na żywo z takim podświetleniem, bo tutaj troszkę moim zdaniem w chodzimy w gust danej osoby... może i te diody dają efekt głębszej czerni ale np. mi one totalnie już nie podchodzą w kinie domowym. Widziałem taki ekran na pokazie i to nie moja bajka. Od razu mi się kojarzy TV Philipsa i jego tylne podświetlenie. Ja uwielbiam jak jest jaskinia, jeszcze nie widziałem w żadnym kinie czy multipleksie dodatkowych diod wokół ekranu... ;-)

ale o gustach się nie dyskutuje może akurat Ci takie coś podejdzie...

Nie za bardzo wiem o co chodzi z tym przyleganiem do kamieni...

Chyba tak powinno być, gdyby tak nie było - świadczyło by to o tym, że rama jest krzywa.

Nie widzę związku z tym, ze ekran teraz jest oparty bezpośrednio o ścianę, a tym, że można go podświetlić diodami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam ekran Kaubera, rama jest z aluminium od zewnatrz jest pokryta czarnym zamszem ale od wewnętrznej strony od ściany na, której wisi na ramie są specjalne rowki z prowadnicami, może w to wpuścić taśmę led ?

Od wewnetrznej strony ramy na całej objetości ekranu są dwa rowki, jeden szerszy, w którm są zaczepy płótna oraz drugi węższy ok 5 mm głebokości, jakby taśme przecisnął pod zaczepami i dał do tego cieńszego rowka - ok 5mm szerokości ? Z płótnem styka sie ten szerszy ok 10 mm szerokości

Ukryta Zawartość

post-36-0-00857600-1473682903_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.