Skocz do zawartości
IGNORED

Optoma HD 91 - to dobry wybór ?

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie planuję zmianę projektora na wyższy model - obecnie Optoma HD 25, HD 91 mogę mieć za 9500 zł, ktoś testował ? Czy odczuję dużą róznicę w porównaniu do obecnego do obecnego ? 4 K to na razie kosmos cenowy - chyba nie ma sensu ? Mój budżet przeznaczony na projektor to - 10 tys. zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/128018-optoma-hd-91-to-dobry-wyb%C3%B3r/

10k to budżet w którym można rozważać przejście z technologi DLP na SXRD/LCoS. Tu masz porównanie HD91 do Sony HW40:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i generalnie Sony wypadł lepiej, a mowa o najniższym modelu Sony SXRD.

Z kwotą 10k powinno się udać upolować HW65 który jest jeszcze lepszy. Oczywiście przy zakupie Sony radzę przetestować konkretny model w salonie pod względem optyki.

Możesz też rozważyć coś ze stajni JVC ale pewnie do 10k tylko używki ale i tak uważam że to lepsza opcja niż Optoma HD91.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Akuram mając taki wybór brałbym Optomę - lepsza optyka n o i raczej nie bedzie problemów z matrycami (przypadłość sxrd).

Tej przypadłości podobno nie ma w modelu 65ES ale czy da sie go kupić za <10 tys raczej wątpię.

Oczywiście czerń będzie lepsza w Sony ale za to w Optomie nie będzie problemów z wymianą lampy :)

Na jakie problemy z wymianą lampy mam się szykować w moim Sony?

Po prosty w soniaku trzeba będzie wymienic lampę a co za tym idzie ponownie kalibrowac pj. W optomie prędzej wymienisz go n inny model niż wymienisz ledy :) Chyba że kupujesz pj na okres krótszy niż czas życia lampy ( ale i tak trzeba go rekalibrowac bo lampy tracą jasnosć z biegiem czasu, ledy nie )

Zresztą pj na ledach jest doskonałą alternatywą dla tv, w inny przypadku zarówkowy będzie lepszy.

A co sądzicie o Optomie 83, jest na żarówce, 91 na led. Ma w suficie 15 m kabel Prolink

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , czy po podłaczeniu wyzszej klasy projektorów, na tę chwile myślę o Optomie 83 lub 91 nie będzie problemu z przesyłem : 3D, 1080 P, itp ?

Ukryta Zawartość

Panowie planuję zmianę projektora na wyższy model - obecnie Optoma HD 25, HD 91 mogę mieć za 9500 zł, ktoś testował ? Czy odczuję dużą róznicę w porównaniu do obecnego do obecnego ? 4 K to na razie kosmos cenowy - chyba nie ma sensu ? Mój budżet przeznaczony na projektor to - 10 tys. zł.

za 10k kupisz hw45 i to jest chyba najlepszy nowy projek w tej cenie.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

rozejrzyj sie jeszcze za Optomą hd91+, jest jasniejszy i ma lepszy kontrast ,podobno piekny i nasycony obraz , ja gdbym miał mozliwośc z checią zamieniłbym swojego soniacza hw 55 na ta maszynkę

Jestem bardzo ciekawy jak ta optoma91+ świeci....ale różnica w cenie między 91 a 91+ jest b.duża...+ to koszt prawie 20 kpln... a co mnie ciekawi to wszyscy mówili o niesamowitej ciszy przy projach led a tu mamy poziom sony jeśli chodzi o db... oczywiście sony jest mega cichy jak na "żarówę" ale myślałem że led będzie całkowicie "głuchy" a tu 23db... mam nadzieje że gdzieś zobacze tego plusa bo jest to chyba najtańszy proj led który może dać naprawdę wysokiej jakości obraz...

"Wszyscy mówili" - czyli kto? ;)

Mało prądu to ciągną ledowe projektory, ale "pico" - kinowe nadal wymagają wydajnego chłodzenia.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Napisałem ogólnie :) .... bo Sam czytasz różne fora i panują takie opinie a czym podparte ? Pewnie plotkami...

Ale 20 tyś.to mogę wydać na jvc serie RS a nie na optome .... dla mnie lampa to żaden problem...skończy się jedna to zamontuję następną... :)

No właśnie, co jakiś czas taki tekst się przewija, ale póki co praktyka mówi co innego. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Panowie jeszcze nie widziałem w akcji projektora z wyższej półki, na tę chwilę użytkuję Optomę HD 25 i obraz jest ok ale powiedzcie szczerze w razie czego jakbym przesiadł się na Optomę 91, będzie to duży strzał jakościowy obrazu ?

• 3 tygodnie później...

Ciekawe jak to swieci...cena wieksza jak nowego sony hw45.

Sugerujesz (chyba że zle Cię zrozumiałem) że lepiej kupić hw45? Moim zdaniem to jest przyszłość projektorów (laser) a soniak to już pomału przeżytek i startu nie ma do tej Optomy.

Sugerujesz (chyba że zle Cię zrozumiałem) że lepiej kupić hw45? Moim zdaniem to jest przyszłość projektorów (laser) a soniak to już pomału przeżytek i startu nie ma do tej Optomy.

aaa to LED... czytalem na projectorcentral i jakis specjalnych wodotryskow nie ma... tyle, ze styka na 20k godzin.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Wg mnie swieci ok, bardzo dobry obraz. Trzeba brać pod uwagę niska jasność 91 i pomieszczenie w którym ma świecić.

Porównywałem go jak kupowałem projektor- wtedy to była super nowość.

czy ponownie teoretyzujesz....?

Nie denerwuj się Yodas - śmiało możesz dalej żyć w przekonaniu że mając proja sony trzymasz Pana Boga za nogi..... nie mówiąc o tym co wisi u Ciebie na ścianie :)

Wracając do meritum - ja osobiście jestem fanem led w proju m.i z funkcji użytkowych tego rozwiązania - oprócz konkretnych seansów filmowych bardzo często mam ochotę na jakieś krótkie oglądanie czegoś na proju, tak na szybko ale jak wiadomo takie częste włączanie i wyłączanie lampowca niezbyt dobrze służy lampie no i jak mam czekać na rozgrzanie i później chłodzenie lampy to po prostu odpuszczam i włączam tv. W ledowcu ten aspekt jest już bardzo zbliżony do klasycznego telewizora.

Zapomniałem dodać wcześniej emotikony " :) " .... jestem "very" spokojny....

Pana Boga za nogi złapę jak powieszę proja 4k nie koniecznie od Sony :).... jak coś zrobią z input lagiem to na pewno będzie to JVC. ...

U mnie wisi (na ścianie) u Ciebie jest namalowane...ale podejście mamy identyczne hehe.... ;)

Co do funkcji użytkowych to oczywiście masz zupełną rację...

Projektor wisi obraz rewelacja a oglądam przy odsłoniętych oknach

Sorry za jakość zdjęć po weekendzie zrobię aparatem

Ukryta Zawartość

post-36-0-07958500-1471191474_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy zasłoniętych oknach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiem tak dopasowanie obrazu z 91 do ram ekranu - bajecznie proste a jakość obrazu w zaciemieniu - nie mam słów. Jak ktoś użytkuję Optomę HD 91 niech podzieli się swoimi ustawieniami obrazu lub z jakiego trybu korzystacie

Czemu, czerń też super

Ze zdjęć wynika zupełnie coś innego..A właśnie zdjęcia zazwyczaj przekłamują w tą drugą stronę czyli ukazują głębszy czarny...

Ten biały sufit zabija kontrast...jest mydło...

Nie widzisz tego?

Zrób fotki jak należy bo pewnie to wina aparatu.... proj tej klasy nie może rzucać takiego obrazu...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.