Skocz do zawartości
IGNORED

Szerokopasmowy głosnik Visaton B200

Barthuss

Rekomendowane odpowiedzi

->buble_corp

czekamy na twoje wrażenia odsłuchowe z GC, teoretycznie powinno być ciekawie;

fakt że solo 50 nie mają jednak wysokiej efektywności, ale GC powinien je swobodnie pociągnąć...

• 5 miesięcy później...

Odswiezam watek. Moje kolumny oparte o glosnik Visatona B200 juz gotowe. Obudowy zgodne z kitem SOLO 50, ale narazie bez tylow, wytlumienia, zwrotnic, ale juz fajnie gra :). Nawet jakis bas sie pojawil.

Tym razem musi sie udac ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam. Dołączam do nielicznego chóru właścicieli zestawów SOLO 50. Kupione (w całości) właśnie poprzez Audiopunkt w Warszawie. Ja ich słucham ich z lampą ASL MG SI 15 DT i póki co starym cd SONY cdp-297 (beznadziejne cd ktore i tak nie psuje dobrego wrażenia z odsłuchów w N. Targu i w Warszawie). Na pokoik w którym stoją (17m2) efektywność 88 db w zupełności wystarcza. Pozdrawiam

buble_corp??? Solo 50 z ASL-em bardziej mi się podobają niż: Mission m35, -m34, Wharfedale evo 30, Avance Dana 509, Esa Vivace 3, Audio Physic Yara 3, JM Lab Chorus 715, Triangle Zerius, Dali Concept 6. Mniej mi się podobają niż brzmienie Harbeth HL 5. Wybrałem je dla: równowagi, muzykalności, średnicy, ceny, jednej płyty Jordi Savalla, urody skrzynek ... a może po prostu z własnej głuchoty? (braku doswiadczenia w słuchaniu muzyki?). I żonie też się podobają. Ładnie grają ...na całe lata. Stereon.

PS. Aha, ostrzegam przed Visatonem z Gdyni, który traktuje kolumny w Audiopunkcie za Solo 50 choć te nie mają przynależnych im terminali Hi-endowych tylko zwykłe ST 77. Ot kwestia kultury osobistej zwanej cwaniackim podejściem do klienta. Pozdrawiam

Tyly juz przykrecone, kolumny wytlumione zgodnie z dokumentacja do projektu, brakuje jedynie zwrotnic, ale dzieki temu maja duza efektywnosc. Odnosnie brzmienia to moge rzec narazie tyle, ze nagrania koncertowe brzmia swietnie. Latwo uslyszec otoczenie, wyczuc klimat panujacy w pomieszczeniu. Brak filtra daje sie jednak we znaki. Srednica jest znacznie wysunieta, w przenosni jak i doslownie tzn. wokalistki wychodza bardzo do przodu. Duza wada jest dla mnie brak najwyzszych czestotliwosci, co owocuje nienaturalnym brzmieniem instrumentow perkusyjnych(blacha brzmi jak syk). Zobaczymy jak wplynie na to zastosowanie zwrotnicy.

No i oczywiscie dynamiczna i zywa muzyka w stylu ostrego gitarowego rocka jest ulagodzona. Poprostu mam takie wrazenie, ze przetwarzanie w tym samym momencie wysokich jak i niskich tonow wypada ogolnie na szerokopasmowcach nieciekawie. Jednak jezeli ktos slucha glownie muzyki zlozonej z wokalu i naturalnych instrumentow bedzie zadowolony.

• 2 tygodnie później...

Na stronie Visatona ponoć wielka obniżka ... B200 za 399,00zł.

buble_corp

Napisz więcej jak grają u Ciebie te głośniki.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Wielka obniżka to była jak kosztował 379zł :), a tak poważnie już trochę pisałem o brzmieniu. Nadal nie mam zwrotnic korygujących charakterystykę częstotliwościową, ale słucham na nich nadal. Osobiście wydaje mi się konieczna inwestycja w dobry wysokotonowiec, bo brakuje wykończenia, chyba, że nie przepadasz za tym dzwięcznym brzdękiem blachy perkusyjnej. Przestrzenność jednak dużo łatwiejsza do osiągnięcia niż z typowych 2 bądź więcej drożnych kolumn. Kolejna cecha jaką zauważyłem po przełączeniu dzisiaj na moje Audiowave 141, to brak w Visatonach tego basowego nalotu na każdym dzwięku, inaczej można to określić lekkością dzwięku.

buble_corp

Bardzo dziękuję za zaproszenie ... ale chyba nie dam rady się wyrwać (mieszkam w Poznaniu), chyba , że przy okazji wyjazdu do Wwy. Sam używam szerokopasmówek sph60x Monacora - to maluchy przy tych Twoich Visatonach ale ślicznie grają. Nic nie przeszkadza, można słuchać każdej płyty i nie męczy. Najlepszy efekt uzyskałem jak podpiąłem przed GC (LM3875) preamp na tpa6120 - fenomenalna przestrzeń, śliczna średnica :-). Co do ubogich tonów wysokich i niskich ... nie przeszkadza mi to w ogóle, no mam jeszcze głośniki sph212 i tak rozmyślam czy nie dodać ich jako wypełnienia dołu ale nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać :-(.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ja mam podobne doswiadczenie z B200 bez filtra (zwrotnicy?). Pierwszy odsłuch w Audiopunkcie w W-wie też odbył się (na moim ASL MG SI 15 DT) bez filtra korygującego i podobnie miałem wrażenie, że brakuje podstawy dołu pasma przy bardzo szczegółowej i "lekkiej" średnicy. Być może przez odtwarzacz Exposure 2010, być może przez srebrne kabelki (nie pamiętam nazwy). Po zmianie na Atolla CD100 i głośnikowe Eichmanny Six dźwięk się ocieplił i jakoś tak wyrównał ale wciąż był bez mocnego dołu. A ponieważ wcześniej słuchałem w Greltonie w Nowym Targu większego modelu Solo 100 w pełnym wyposażeniu więc zdecydowałem na drugi odsłuch Solo 50 z założonym filtrem. Po dwóch tygodniach stawiłem się na odsłuch z lampą i po godzinie zdecydowałem się zamówić w Visatonie-Audiopunkcie kolumny z filtrem (choć "smak" nieobciążonego filtrem głośnika pozostał do dziś). Trudno mi pisać obiektywnie o kolumnach - być może kolumny posiadają pewne braki w przekazie pasma, lecz mnie jest trudno powiedzieć bo porównywałem solo 50 z kolumnami do 3tys. zł (wielodrożnymi - o czym pisałem parę wpisów wcześniej) i żadne z nich nie zbliżyły sie do prezentacji Visatonów. Po prostu kiedyś chwilę słuchałem w Big Foxie w Krakowie "Fidelio" na Lowtherach EX-4 podłączonego do Caina TA-35 i wyszedłem oniemiały z wrażenia i z przekonaniem ze warto szukać kolumn na gł. szerokopasmowych.

Tak naprawdę, ja do swojego systemu spróbuje poszukać odtwarzacza (może Arcam 73 lub CA 640 v2), który troszkę lepiej zdefiniowałby bas i być może ...wyciagnąłby trochę góry pasma (może właśnie te blachy). Tak czy inaczej uważam te kolummny za najlepszy zakup pod słońcem w kwocie do 2,5 tys złotych. Pozdrawiam

• 1 rok później...

B200 chyba potaniał. No chyba, że to cena netto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Nie chce zakladac nowego tematu Wiec tu zadam pytanie. Czy mozliwe jest , aby glosnik Visatona B200 zostal uzyty w kolumnach HECO seria Celan?

Dla porownania zdjecia B200 i Heco.

Ukryta Zawartość

post-1391-100000047 1247773753_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

nie jest to mozliwe,

to sa zupelnie inne glosniki, mimo, ze moga sie Tobie wydawac podobne,

inne sa :

srednica cewki, sposob klejenia i ksztalt nakladki przeciwpylowej, inne jest zawieszenie, inny jest profil membrany, inny kosz i rozstaw srub... to tak na szybko

;)

pzdr

• 1 rok później...

Witam,

Zbudowałem 2 lata temu kolumny SOLO100 wg projektu Visatona. Podoba mi się ich muzykalność, przestrzeń i dobry bass, bez przebarwień, chociaż mało precyzyjny.

Niestety tony wysokie są dosyć ubogie, powyżej 5-7kHz ciężko usłyszeć co autor/wykonawca utworu miał do przekazania. Postanowiłem zatem moje kolumny uzupełnić o dobry głośnik wysokotonowy, grający od około 5kHz.

Nie znam się na konstruowaniu zwrotnic - nie posiadam sprzętu do pomiaru głośników itp żeby to zrobić fachowo.

Znalazłem tylko takie dwie konstrukcje bazujące na głośniku Visaton B200 uzupełnione o tweeter Visatona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz pytania:

1. Czy któryś z użytkowników kolumn SOLO100/50 próbował uzupełnić zestaw o głośniki wysokotonowe i co uzyskał?

2. Czy zamieszczone w w/w linkach schematy zwrotnic będą "grać" w takim układzie?

3. Czy ktoś ostatnio kupował głośnik B200 /jeden uszkodziłem mechanicznie/, gdzie i za ile?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam przymierzam się do tego wysoko tonowego głośnika z tego co widziałem to na zachodzie bardzo dużo osób właśnie z tym głośnikiem łączy B200 pozdrawiam.

Arczi

• 6 miesięcy później...
  • 4 miesiące później...

widzieliscie??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) fajny projekt, szkoda ze takie spadki na skrajach pasma, bez subwoofera sie nie obejdzie, gore tez by warto czyms dopalic. Z checia bym sie do tego przymierzyl...ktos z was juz probowal??

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

widzieliscie??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) fajny projekt, szkoda ze takie spadki na skrajach pasma, bez subwoofera sie nie obejdzie, gore tez by warto czyms dopalic. Z checia bym sie do tego przymierzyl...ktos z was juz probowal??

nie wiem jak podaje Visaton, ale na wykresy nie patrz . Posłuchaj i wtedy powiesz czy brakuje Ci krańców. Słuchałem kilku zestawów visatona i z brakiem krańców pasma sie nie spotkałem

Ten projekt jest podobno bardzo udany. Z takimi opiniamu się spotkałem na jednym z forum - tylko ze to strasznie duze :(

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.