Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka tania karta dźwiękowa do głośników komp. 2.1 ?

jorket

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam jakiejś używanej karty dźwiękowej do głośników trust tytan 2.1, wczesniej miałem zintegrowana realtek 889a Teraz przesiadłem sie na nowsza podstawke intela i płyta ma nie tylko gorsza numerycznie dzwiekówke ale i słuchowo realtek 887, chce ją zastąpić jakąś inna, ale ze jestem zielony nie wiem czym sie kierować przy wyborze takiego sprzętu, już prawie płaciłem za audigy 2

Ale wyczytałem ze nie ma wsparcia dla nowych systemów windows i że te karty sa juz wiekowe i mozna nabyc jakies trzeszczące, podobno xi-fi music jest dużo lepsza ale na allegro jest tylko jedna z tego co widze Czemu taka posucha w kwestii audio na allegro ? Czy może teraz używa sie czegos innego niz karta pci do muzyki ?

Podobaja mi sie te całe DAC ale chyba to za drogie zabawki dla mnie Podajcie mi jak najtansze rozwiazanie które będzie działać na win7/10 chociaż na poziomie mojej ex dzwiekówki 889a Musze szybko podiac decyzje i zamówić Pozdro !

sb0410

tzw live 24 bit , i raczej trzymaj sie tego numeru a bedzie dobrze - gdzies ok 25-35 zł

sterowniki szukaj pod blog daniel k drivers

tam gdzie masz wymienione 17x / live 24bit

pod opisem kilka linijek jest download z google drive

bedziesz maił dokladnie te samą jakosc co na x-fi music tyle ze bez opcji bit perfect - roznica pomiedzy nimi jest nie wykrywalna na wielokrotnie droszych kolumienkach na zestawie za 2000 tez nie :)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

sb0410

tzw live 24 bit , i raczej trzymaj sie tego numeru a bedzie dobrze - gdzies ok 25-35 zł

sterowniki szukaj pod blog daniel k drivers

tam gdzie masz wymienione 17x / live 24bit

pod opisem kilka linijek jest download z google drive

bedziesz maił dokladnie te samą jakosc co na x-fi music tyle ze bez opcji bit perfect - roznica pomiedzy nimi jest nie wykrywalna na wielokrotnie droszych kolumienkach na zestawie za 2000 tez nie :)

Dzięki za podpowiedź! stery juz ściagnięte i karta już zakupiona Teraz tylko czekam aż przyjdzie i zobacze jak wyjdą testy Nie weryfikowałem autentyczności informacji przez Ciebie podanych ale zaufałem na słowo ale w wolnej chwili poczytam o tej karcie w google Jeszcze raz dzieki i milego dnia :)

są też inne fajne karty za grosze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak masz 150zł to można kupić chińskiego meridia explorera czy jakoś tak na pcm5102? i xmos

Ukryta Zawartość

są też inne fajne karty za grosze

Ukryta Zawartość

jak masz 150zł to można kupić chińskiego meridia explorera czy jakoś tak na pcm5102? i xmos

150 to troche nie moje progi :) za sb 24 dałem 10x mniej :)

właśnie dziś mi przyszła i ją testuje, zainstalowałem sterowniki od daniel k jak zalecał erazm2 mam panel kontrolny ale wydaje mi sie ze jak zmieniam w equalizerze pozycje nawet skrajnie w dół czy góre to dźwięk sie nie zmienia Tak samo jak próbuje zmieniać efekty eax

Pomoże ktoś w konfiguracji tej karty ? Mam win10 pro i chciałbym ustawić dźwięk pod swoje preferencje Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

I już słysze że bas jest dudniący, nie zniose tego, wyczytałem dopiero o tej "dogodności" już po zakupie dopiero teraz w linku wrzuconego przez podsędek

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak można polecić tą kartę moim zdaniem ten defekt całkowicie ją dyskwalifikuje gdy bass nie schodzi nisko i nie jest mięsisty tylko kartonowy jak właśnie z zestawów 2.1 tożsamej firmy co zakupiłem karte

Ukryta Zawartość

tak gra creative

czego oczekiwałes - dudniace to predzej masz kolumny, u wielu gra creative i sa az nadto zadowoleni

tam samo gra titanium x-fi music i sb24live - ten sam dac te same wzmacniacze ten sam sterownik

raczej zaden zawodnik sie nie znalazł co wymienil creative na "herkulesa" albo bardziej wiekowe

to dudnienie to sprawa kolumn, w karcoie sie liczy s/n dynamika

wymianiac karte mozna wiecznie jesli do niczego kolumienki - raz bedzie z mało raz za dudniacy inny raz...

zmien kolumienki a przestanie byc dudniacy

p.s

poza tym sterowniki daniel k znacznie eliminuja podbicie basu wiec ta historia sie kupy nie trzyma

mniej dudniace jest owszem elite pro- tylko ciezko to nazwac tania kartą za kilka zł

raczej audiotrack hifi7.1 tez nie kosztuje porownywalnie

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

To jak wytłumaczyć że na integrze ALC889A moj co prawda nie zaden pro zestaw logitech x-230 grał zadowalająca a nawet lepiej, a na niby lepszej karcie creativa pas dudni az w głowie niedobrze sie robi od tego "stukania"

Jakość dźwięku na tej sb 24bit jest ok ale przypuszczam ze tylko na 2.0, na poczatku troche zdziwiony byłem ze nie był przebarwiony i podbity jak na ALC889A tylko poprawny wiernie odwzorujacy kazdy dzwiek I o co chodzi ze nie moge wyregulować niczego bo przy zmianie suwaków na modowanych sterach dźwięk nie ulega zmianie ? cokolwiek bym nie ustawił ?

Bynajmniej ja nie słysze roznicy Ale przeciez na ALC889A doskonale czulem roznice i np w dsp w aimp4 kiedy zmieniam EQ to dzwiek rowniez sie zmienia A w konsoli od sterownikow Xifi creative cokolwiek nie ustawie dzwiek gra tą samą barwą i czestotliwosciami Jedynie dźwięk kiedy krece gałką to reguluje sie głośność a inne rzeczy zmieniane nie przynosza skutku w odsłuchu

wyrłumacze to tym ze moze pozostalo domyslnie właczone "ubogacanie " typu crss czy jak tam to sie zwie w zakładce sorroundy iinne - wszystko powyłaczac trzeba bo to masakruje niemiłosiernie

musiałbym wytaszczyc z głebin szuflad i zainstalowac by sprawdzic co jak i gdzie ale nie bardzo chce bo .. z duzo z tym babrania, co gorsza trudniej pozniej to odinstalowac by bylo czysto

logitech 230 tez nie gra zadowalajaco - wlasnie dudni i trzeba usuowac bas by grał

a bas ma grac ale to musza byc zdeko lepsze kolumienki a nie bas usuwac kartą i sterownikami

creative t20 gra duzo lepiej a kosztuje 50 zł jak sie trafi a sa i lepsze za niewiele wicej

nie mozna kupowac kiepskiej karty tylko po to by bas usunac bo mi kolumienki dudnią

przestan kupowac dudniaki w głosnikach a ozyjesz i zdrowy bedziesz

wywal te 2.1 na allegro i kup chocby połprzyzwoite 2.0 a cale dudnienie zniknie za to pojawi sie wiele innych rzeczy w dzwieku

dobrze ustawione a panelu 24bit czy x-fi nie dudnią i napewno nie dudnia na modyfikowanych sterach - wszyscy sobie chwalą

2.0 nie beda dudnić bo tam nie ma basu wiec nie ma co dudnić :D miałem x-230 na 889a i grały fajnie bas był przyjemny długi Wiadomo jak podkrecisz na maxa na subie to bedzie przesyt basu Wydaje mi sie ze te stery od daniela k sa pisane pod monitory 2.0 bo ten dudniacy bas na tej sb24bit jest taki krotki jakby wykrecony za bardzo, na kolumienkach 2.0 moze go brakowac i dlatego tak jest podbity,

i co do tematu to miałem nowe Modecom MC-SHF56U i oddałem bo wcale nie grały lepiej od x-230 a do tego nie miały wcale basu w porownaniu do logitechow, gdyby były lepsze to bym zostawił, miałem tak samo kolumny podłogowe pod tv heco victa 501 i też sprzedałem bo bez basu to nie jest to, po co mi kolumny które nigdy nie zagraja mocno dolnym pasmem, a przecież na maksa nie bede puszczał takich kolumn 150w w domu zeby wydobyć nizsze tony

mysle ze mieszasz bas z jakims tłem cos robiacym

dla mnie bas to jest we "wiolonczeli" bass to nie jest cos co wybiija rytm i pukacz do taktu ....to o wiele wiecej

no niewazne jak dobrze skonfigurujesz to bedzie dobrze taka jest opinia wiekszosci o tych sterach i o samej creative

na normalnych kolumnach nic nie dudni

problkemy z "basem" maja ci ktorzy maja problemy z kolumnami a po danielu k nawet im w wiekoszosci ustepują

mi na wotanach nic nie dudni w zyciu nie slyszalem dudnienia -ludzie od edfinfderów tez sobie chwalą od modecomów tez

jestes jednym z nielicznych ktorzy maja problem

nie widze go w karcie , widze go w jakichs ustawieniach

a jesli widzisz w karcie zawsze mozna sprzedac i kupic audiotraka hifi 7.1 tyle ze ciezko to nawac bardzo tanią kartą - karta kosztujaca tyle co zestaw kolumienek to nieporozumienie

lepiej zostawic sobie te karte i jednak skupic sie na kolumnach

bo zbyt powszechna jest opinia ze jednak sb24/x-fi na danielu k gra na tyle przyzwiocie ze mozna jej podpiac wszystko a i tak nie pokaze wszystkiego

najtanszym rozwiazaniem jest x-fi jak mowiłes na poczatku wielu sie wypowiada ach i och i racje mają na moje - wszystko zalezy od głosników

jesli najtansze sie nie sprawdza zawsze istniej drozsze- audiotrack hifi 7.1

Wedlug mnie problem sterownikow, jeśli nie możesz nic regulować. Miałem creativa x-fi i ta karta posiadała w opcjach mozliwosc odlączenia windosowskiego mixera wraz ze wszystkimi efektami jak eax i cala reszta.Wtedy karta zachowuje się tak jak opisujesz. Nie reaguje na żadne zmiany na suwakach bo są poprostu odlączone, działa tylko chyba poziom sygnału. sam mam zestaw 2.1 i przy włączeniu tej opcji bas jest właśnie bardzo podbity tak jak u ciebie i zestaw 2.1 nie gra dobrze. Więc albo masz kiepskie stery albo źle ustawione opcje w sterach ale obstawiam to drugie.

c.d edit

audiotrack hifi 7.1 kladzie mniejszy nacisk na nizsze tony i mniej "dudni"

Własnie nie wiem czy 889a czasami nie grała płasko więc sie zgrywała z tymi logitechami ale to dziwne zeby lepiej grała od tego sb 24bit Co do tego ze nie moge nic ustawić jak pisał Toots to moge ustawiać klikać enable disable w opcjcach w panelu voklume od sb 24bit ale to nie daje żadnych zmian w brzmieniu w dźwięku, musi byc problem w sterownikach jakiś czy ustawieniach

W programie do osluchu muzyki aimp4 zmieniam suwaki w equalizerze i dźwięk reaguje na te zmiany inną barwą wydobywającego się dźwięku, musze to ogarnąć ustawić dźwięk pod swoje upodobania i ocenić czy zostawie ta karte sb 24bit Ide na youtube może ktoś nagrał jakiś poradnik

musisz znalesc takie stery ktore daja dostep do panelu sterowania - jesli nie masz widocznej zakladki sorround i cmmss to sie nie nadaja

musisz miec panel i mozliwosc tam wejsc i ustawic - wiedziec napewno ze wyłaczone cmss

przysle ci stery

tylko przekopie pamiec bo nie wiem ktore były ok i jaki system (mam jak juz tylko do 7)

daj meila na pw jesli potrzeba innych

jaki masz numer bo mam 17x support pack 2.8

No to masz odpowiedź jak reaguje w aimp to ten program również pomija windosowski mixer, a juz na pewno wybierając wasabi w źródle dźwięku ,wieć sterowniki.

1232.PNG

cos takiego widzisz i odkliknąłes? masz w ogole panel?

moze byc inny ten duzy niebieski albo ten - zalezy od sterów

no i pozniej wasapi ekskluziw :) i nie mozne byc zle

a jesli zle to w komputer/ panel sterowania / dzwieki - tam karta i ustawienia tony niskie suwakiem mozesz zejsc ile potrzeba jesli wciaz zbyt podbite ale to juz zbytek w normalnej sytuacji

Chyba już ustawiłem panowie zanim napisaliście kolejne posty Coś poprzestawiałem powłaczałem Ustawiłem głośniki sb live jako domyslne urzadzenie komunikacyjne bo było jeszcze ustawione amd hmdi bo mam kablem tv podłączony Teraz głosniki reaguja zmiana brzmienia na regulacje suwakami w eq i dsp Ale nie moge przestestować za bardzo dzisiaj juz glosnikow i tak mi sie zebrało ze cisza nocna Ale jestem very happy chyba Dźwięk jest krystaliczny bass i inne tony mozna regulować

Ale to też zależy od nagrania i jakości i rodzaju muzyki Nie zawsze jedno ustawienie działa dobrze dla każdego utworu Jutro jeszcze może tu napisze coś tylko nie wiem czy bede mógł testować bo mam w domu antyoptymistów I najlepsze ze zamowiłem 2 te karty w roznych zrodlach I po weekendzie dojdzie mi kolejna ktora podaruje bratu Pewnie tez bedzie zadowolony Jutro potestuje głosniej i finalnie zobacze ale chyba będzie dobrze Na początku dziwnie sie przestawić bo dźwiek nie jest tak podbarwiany przesterowany jak na integrze Nowa jakość i moc :)

Głośników nie potrzebuje lepszych Graja bardzo dobrze nie potrzebny mi nowy wydatek paru stówek Tylko mnei zastanawia jak robie test to lewy front gra bardzo cichutko a prawy normalnie Byc moze to wina tego ze kabel był lutowany bo chomik przegryzl i cos tam jest nie haloo Ale graja dobrze wiec nie bede chyba ruszał nic Jutro dam znać jak uda mi sie zrobić testy finalnie jak sie karta sprawuje i jak wrażenia poczatkowo koncowe :) Pozdro i dzieki za fatyge doceniam wasz poswiecony czas Najlepszego!

wepnij słuchawki zamiast głośników i zobacz czy dobrze sygnal karta wypuszcza by nie miec zas wątpliwości gdzie leży problem, no chyba że żle wpiołeś głosniki bo jeśli to 5.1 to ma trzy wejścia na kolumny. Co do karty napewno jest lepsza niz integra, poprostu ocenisz ja po miesiącu albo i dłuzszym odsłuchu bo na początku to wiecej sie wydaje niz słyszy. Za ta cene a moze i troche wyższą nic lepszego nie kupisz

Na sluchawkach normalnie na teście słychać lewy i prawy front Takze nie wiem co z tymi 2.1 ze lewy cicho slychac na tescie ale w niczym to nie przeszkadza poprawnie graja No jest jakość nowa musze sie przyzwyczajać do nowego kreowania głosu i muzyki

Dzisiaj juz nie chce mi sie sluchawek podpinać Ale ten "nie oceniajac wykonawcy itd" kawałek ma taki przyjemny kontrolowany mocny bas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) miodzio :)

Jednak dobra dźwiekówka bardzo duzo robi i poprawia Ja mam słuch czuły i dobry nie raz sie o tym przekonałem w roznych sytuacjach gdzie inne osoby bedace ze mna nie słyszały albo dopiero później to co ja Bede sie teraz delektował muzyką a nie przesterami i zlewaniem sie dzwieków i instrumentów z wydawało mi sie dobrej integry

Najlepsze ze wyrwałem 2 te karty z olx i all. jedna za 10zł druga za 15 Na druga jeszcze czekam mam nadzieje ze przyjdzie dobra stery do niej juz czekaja :) Dzieki jeszcze raz za fatyge to jest bezcenne jak ktoś poświęca swój czas pomagając komus Doceniam to Miłej nocki bo pozno juz pozdro warjaty :)

Ukryta Zawartość

no to miło ze spprawa sie ogarnęła - oby sie tak a i lepiej utrzymało na zawsze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.