Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w skompletowaniu zestawu

Michał K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dostałem w "spadku" używany niepełny zestaw firmy B&W. W skład wchodzą:

2 x monitor CDM 1NT

1 x subwoofer ASW 2500

Do tej pory muzyki słuchałem głównie poprzez serwisy streamingowe ( spotify premium ) . Chciałbym dobrać pod tym kątem urządzenie które mi to umożliwi przy użyciu w.w. kolumn . Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem będzię zastosowanie laptopa + dac + wzmacniacz czy lepiej skupić się na urządzeniach all-in-one ? Pomieszczenie w którym docelowo będzie używany zestaw ma około 30 m 2. Preferuje muzykę rockową oraz gatunki zbliżone. Budżet jaki mam to około 2000 zł.

I jeszcze jedno pytanie natury ogólnej : czy muzyka strumieniowa dorównuję już jakością utworów w formacie flac lub MP3 320 kb/s ? Nie chciałbym przez zły dobór sprzętu bądź źródła dźwięku "wykastrować" tego zestawu. Jeżeli ktoś może polecić dobry sklep audio w okolicach Łodzi bym był wdzięczny.

Zacznij od dobrego piecyka bo to bardzo dobre monitory i szkoda byłoby marnować ich potencjał. Jak będzie miał daca to na początek laptop w roli źródła wystarczy.

Witaj,

Także proponuję w pierwszej kolejności zakup wzmacniacza,

Z używek do tych kolumn pownieneś dostać NAD 356 BEE, NAD 326 BEE (ten ma wyjscie na suba) Denon PMA seria 15XX

Pozdrawiam

Dziękuje za odpowiedzi.

Zakup samego wzmacniacza średnio rozwiąże mój problem , ponieważ cały czas nie będę miał źródła muzyki. Z wymienionych wyżej urządzeń w moim budżecie mieści się tylko NAD 326 BEE. Żeby używać laptopa wraz ze spotify potrzebował bym pewnie DAC , na którego też parę stówek będe musiał wydać.

Na pewno wygodniejszym rozwiązaniem był by jakiś amplituner stereo np.onkyo tx-8130 . Nie jestem pewien tylko czy tego typu urządzęnie sprawdzi się dźwiękowo.

czy muzyka strumieniowa dorównuję już jakością utworów w formacie flac lub MP3 320 kb/s ?

jak DAC będzie kiepski to nawet ultra hiper mega wypasiony gęsty format polegnie.Jesteś na początku krętej drogi,ale wyrobisz sobie swoiste poglądy w tej dziedzinie.

Powodzenia :)

Łokmen Saba

Żeby używać laptopa wraz ze spotify potrzebował bym pewnie DAC, na którego też parę stówek będe musiał wydać.

Każdy DAC co wnosi od siebie.

flac / MP3 320 kb/s i reszta - jedni słyszą róznicę, inni nie. Sam musisz sprawdzić jak z tym jest u Ciebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.