Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Pearl 25 vs STX Electrino 250 vs Qacoustics 2050i

budyn

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację kolego. Po wielu odsłuchach przestałem już bezwzględnie przyjmować recenzje z pism branżowych.

Najważniejsze przed zakupem to zabrać zestaw ulubionych płyt i posłuchać na swoim sprzęcie (to co chcemy pozostawić+nowe elementy) lub zestawem, który planujemy kupić.

Bardzo dobrze jest też spotkać na drodze obsłuchanego pracownika sklepu HiFi, który przeprowadzi nas po ścieżce zakupowej.

Ja miałem zamiar wymienić stary amplituner na konstrukcję "nowożytną". Po rekomendacji pracownika salonu i odsłuchu, zrozumiałem, że potrzebuję jedynie zrobić upgrade zestawu - zakup nowych kolumn. Tutaj wielki ukłon w stronę doradców "pasjonatów" (a nie wyłącznie sprzedawców), którzy potrafią zapytać co posiadamy i czego szukamy w zmianie sprzętu lub czego oczekujemy od nowego zestawu.

PS Melodika BL40 zmieniła ostatnio linie tego modelu (moja opinia dotyczyła starej linii produktu).

Najciekawsze doświadczenie miałem z Heco Music Style 900. Czułem się jak bym stoczył walkę bokserską i wyszedłem mocno poobijany z tego ringu. Dźwięk na sterydach!!! Przez kilka minut może i efektowny, ale na dłuższy czas mógłby mnie zamęczyć. W recenzjach pisali, że diametralnie zmieniają swój charakter po wygrzaniu - nabierają spójności w przekazie. Nie chciałem jednak sprawdzać i odrzuciłem te kolumny ze swojej listy. STX Electrino 250 używam już od trzech miesięcy i nie odczułem zmiany w brzmieniu po tzw. procesie wygrzania kolumn.

Super, że polskie audio powraca z konkurencyjną ofertą do zachodnich konstrukcji.

Często oferuje lepszy stosunek jakości do ceny. Poza tym budujemy lokalne miejsca pracy i wspieramy gospodarkę :-).

Opinii będzie tyle ile osób.

Każdy ma swoją, słucha na innym źródle, w innych akustycznie warunkach.

Tobie spasowały STX, do nas przyszedł kiedyś klient który ten model wymienił na Heco 900. Odsłuch i mówił że tu odnalazł tego co mu brakowało.

Dlatego zawsze zachęcam do własnych odsłuchów. Brawo dla Ciebie że sprawdzałeś na swoim amplitunerze i swoich preferencji.

• 1 rok później...

Tak to sprawia, że słuchałem jeszcze kilkunastu innych kolumn w cenie do max 2000zł, oczywiście z tym samym wzmacniaczem(dwoma) i z tymi samymi nagraniami( pomieszczenia 2, ale dobrze zaadoptowane akustycznie ), ale absolutnie nie stawiałbym tych 3 kolumn na piedestale, zwłaszcza Pearla 25.

To jak je oceniłeś i jak pisałem, jest Twoją subiektywną opinią, nic mi do niej. Ważne aby każdy miał SWOJĄ .Natomiast załamało mnie zdanie, że brać je w ciemno...(Czytam fora od lat i taki wpis jest szkodliwy w kontekście wielu rozczarowań z tak kupionych kolumn w tym także perl 25) no sorry.

MA MR4 jako jedyna konkurencja, żart ? Słuchałem np. ( kolejność przypadkowa) Monitor Audio bx5, MR4, Tannoy V4, Qacoustic , Pylon perl 25, ( a Stx 250 nie było jeszcze), Wharfedale diamond 10.6 KEF C-7, Magnat quantum 675, Jbl , Indiana line nota 550, tesi 560, Melodika bl40, Canton gle, Mission mx4, Boston, yamaha ns160 i parę innych, były też oczywiście droższe modele, ale i tańsze w marki i modele popularne typu Klipsch F, Yamaha ns 555, jamo, Audio pro avanto. Tak więc jak widzisz kolumny które można było bez proszenia i znajomości kupić grubo poniżej nawet 1900, a nawet 1700zł.

Żeby nie było że mam coś do Pylona, nie np. Saphiry 25 są ok, ale perl 25, no cóż.

Nie jestem też fanem StXa, ale przyznaje, że electrino są ciekawym produktem, ale też nie naj, nawet w jego cenie.

W ogóle mam brzydkie wrażenie ;/, że uczestniczę w jakimś amatorskim starciu miłośników, czy może nawet sprzedawców. Ponieważ opinie na pojawiających się ostatnio często podobnych tematach są dziwnie mocno spolaryzowane, ale nic mi do tego, gdzie dwu się bije tam trzeci korzysta, aby klient najbardziej.

Wczoraj przeczytałem np, że stx 250 jest świetnym wyborem kolumny do 5tys i spadłem z łóżka, takie wpisy świadczą tylko o bardzo ograniczonej znajomości rynku.

Perle25 były polecane jako super uzupełnienie do wzmacniaczy od jazgotników po ciepłe kluchy, od poezji śpiewanej , po trash metal, polecane niestety przez sklepy;( jako panaceum.

Przypominają trolling, że altus jest najlepszy na świecie w każdej kategorii, takie wpisy niczemu nie służą.

Nie odmawiaj innym prawa, które sam masz, tak ocenił jego broszka. Sam nie lubię takich ocen, skrajności, źle mi pachną, zapala mi się czerwona lampka .

Natomiast zgadzam się poniekąd z Twoimi uwagami, że to gdzie są robione kolumny w czasach globalizacji przestaje mieć powoli znaczenie(ale to bardziej kwestia samego montażu), drugim odnośnie stażu firmy, bo są firmy które są znane i cenione z tego tylko że są stare i znane, a robią badziew, a są też nowe dobre debiuty firm.

Także tym, że parametry nie są kluczowe, czy jakoś cudownie przenoszą się na brzmienie, bo większość z nich, to można sobie wsadzić, a jak ktoś kupuje na podstawie parametrów to życzę szczęścia. Co do pkt 5 to ja też nie widzę większego związku, że kolumna mająca typowy głośnik średnio tonowy, drugi basowy, musi grać lepiej od takiej której głośnik gra razem średnie i niskie pasmo.

Kolego arekm czy mógłbyś opisać swoje odczucia z odsłuchu//wyrazić opinię na temat Indiana Line tesi 560 oraz Kef C7 w porównaniu do Stx electrino 250?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.