Skocz do zawartości
IGNORED

Dac Aune x1s vs SMSL M8 vs raspiberry lub coś innego

venom200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako że z ciężkim sumieniem sprzedałem swój Simple Audio Roomplayer + szukam czegoś w zamian

Wiem że jakościowo będzie ciężko mi zastąpić SAR+ bo ten jest w swojej cenie urządzeniem wybitnym ale potrzebuję czegoś taniego w miarę dobrego z portem USB do podpięcia pod PC który jest pasywny działa u mnie w szafce na stałe i ma dzialac ma działać na Windows foobar lub daphile.

Na razie urządzenia jakie sobie upatrzylem to tak jak w tytule.

Chcę widzieć które z tych urządzeń zagra relatywnie najlepszym dźwiękiem. Budżet jak widać do 1200 -1500 złotych wskazana obsługa dsd choć nie konieczna

A może ARCAM airDAC w cenie się zmieścisz, tylko nigdy go nie słuchałem ale na forum często jest chwalony. Ja z dac-ami dałem sobie spokój bo to ciągła pogoń a zmiana jakości niewielka, może jakbym kupił coś powyżej 3-4 tys. to może byłaby odczuwalna znacząco. Już kilka razy zauważyłem, że ważniejsza jest jakość samego pliku FLAC, 16 a 24 bit. Przerobiłem SMSL Sanskrit, M6 i Sanskrit Pro, złożyłem sam 2 dac-i, jeden na AK4495 i jeden na AK4490 i mam CA SM6 i Marantza NA7004 i najczęściej słucham na Daphile AK4495 (bo jest akurat podłączony), bo ciągle siedzę przy komputerze i najłatwiej mi wybierać muzykę. Nie słuchałem niczego na Sabre ES9018. Ale AKM słuchałem na 3 układach i Ak4495 jak i AK4490 są naprawdę udanymi przetwornikami i oparty o nich sprzęt gra naprawdę fajnie. Do Nad-a C356 najlepiej mi właśnie pasuje AK4495, jest i dynamiczny i przestrzenny i ma fajne wypełnienie barwne zdecydowanie fajniejsze niż PCM1794.

Koledze kiedyś kupiłem CA dacmagica plus i cóż z tego jak standardowo tylko słucha z cd, pomimo, że faktycznie jak słuchaliśmy pliki przykładowe 24/192 z 2L był zachwycony jakością, ale on nie lubi komputerów i najłatwiej mu włożyć cd do odtwarzacza.

A może ARCAM airDAC w cenie się zmieścisz, tylko nigdy go nie słuchałem ale na forum często jest chwalony. Ja z dac-ami dałem sobie spokój bo to ciągła pogoń a zmiana jakości niewielka, może jakbym kupił coś powyżej 3-4 tys. to może byłaby odczuwalna znacząco. Już kilka razy zauważyłem, że ważniejsza jest jakość samego pliku FLAC, 16 a 24 bit. Przerobiłem SMSL Sanskrit, M6 i Sanskrit Pro, złożyłem sam 2 dac-i, jeden na AK4495 i jeden na AK4490 i mam CA SM6 i Marantza NA7004 i najczęściej słucham na Daphile AK4495 (bo jest akurat podłączony), bo ciągle siedzę przy komputerze i najłatwiej mi wybierać muzykę. Nie słuchałem niczego na Sabre ES9018. Ale AKM słuchałem na 3 układach i Ak4495 jak i AK4490 są naprawdę udanymi przetwornikami i oparty o nich sprzęt gra naprawdę fajnie. Do Nad-a C356 najlepiej mi właśnie pasuje AK4495, jest i dynamiczny i przestrzenny i ma fajne wypełnienie barwne zdecydowanie fajniejsze niż PCM1794.Koledze kiedyś kupiłem CA dacmagica plus i cóż z tego jak standardowo tylko słucha z cd, pomimo, że faktycznie jak słuchaliśmy pliki przykładowe 24/192 z 2L był zachwycony jakością, ale on nie lubi komputerów i najłatwiej mu włożyć cd do odtwarzacza.

Ja miałem dac marantz

Miałem ca sm6v2

Miałem Audio gd nfb28 amanero ver 2016

Miałem teraz Simple Audio Roomplayer + który oferował najlepsze brzmienie że wszystkich wymienionych.

Mam nadal filozofii e07k wzmacniacz słuchawkowy z dać i ten gra chyba lepiej niż DAC w marantz bez znaczenia czy w SR7008 czy serii na7004.

Teraz chcę jakiegoś taniego chinola.

Tylko mam dylemat smsl czy aune x1s

Mam Nada c356 po modzie od mudy i kef r300

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

to zaproponuje ibasso skoro "taniego" chinola - na tyle ciekawy ze warto spojrzec co to

wprawdzie kosztuje aune+ i "nie wyglada" ale .. spojrzec warto, działa szczególnie dobrze jako dac choc jest przewidziany do zastosown mobilnych jako dap

problem to opoznienie sygnału - kazdy ruch suwakiem w odtwarzaczu czy właczenie wyłaczenie utworu opóznione o 1.5 sek w odpowiedzi

no i tym samym nie da sie uzywac filmowo- obraz z dziwiekim sa tak samo niezsynchronizowane

dla odtwarzania z "foobara" nie ma znaczenia a ozywia martwych ;) oczywiscie zapewnie odpowiednio do ceny gd28 (tak daleko nie byłem to i nie wiem)

w kazdym razie dwa mobilne 9018k2m swoja robote robią

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Zakupiłem Smsl m8

Maleństwo że szok nie spodziewałem się takiego małego czegoś.

Ładnie wygląda i tu koniec subiektywizmu.

Jak gra próbuje czarować nie powiem ale na początku nie chciało mi się instalować sterowników więc podałem mu dźwięk po optyku z mede8er i mój Boże nawet mój 7 letni syn przy jego ulubionym kawałku Hotel California wersja live xrcd stwierdził że coś jest nie tak z tym DAC iem.

Przy każdym większym nasyceniu dźwięków zaczyna dźwięk faulował w jakiś taki dziwny sposób aż uszy bolały.

Zainstalowałem sterowniki i zobaczę jak daphile i foobar wydaje się na początku że nie będzie falowania dźwięku

Edith dźwięk po USB gra normalnie ale brakuje stereofoniczne i przestrzeni jaką prezentował Simple Audio Roomplayer +

Kiedyś czytałem, że na Sabre 9018 dobrych urządzeń jest niewiele, a jak są to są drogie. Cóż na razie nic z tym przetwornikiem nie testowałem. Jak pisałem polecam AKM 4490 lub 4495, mi w moode wykrywa mojego składaka jako Aune S16 ale to chyba tylko ze względu na sam przetwornik. Barwa wypełnienie super tylko przestrzenność na firmowych lepsza.Ale części kosztowąły mnie tylko około 750 zł i czyta dsd natywnie oraz w DoP. Naprawdę polecam przetestować coś na AKM. Nawet SMSL Sanskrit Pro ciekawie grał, tylko był bardzo stonowany i nadawał się do ostrych systemów (jasnych).

sabre 18 ma wymagania ktore ciezko spełnic by było tak jak byc moze - nie wprowadzaj iluzji ze 18 niby jest słabym przetwornikiem

i co innego 18 a co innego 18km

to ze komus słabiej wyszło niz wyszło drugiemu ktory podołał drozej to nie znaczy ze urzadzenia z sabre niby słabsze od tych z akm w wersji mobile - to tylko znaczy ze układ ma potencjał wiekszy niz jednemu sie udało a innemu sie nie udało- to nie oznacza twierdzen ze ten ktroremu sie nie udało dojsc do samego konca ma urzadzenia słabesze niz ten z ktory sie rzucił w robote na akm - to tylko znaczy ze nie doszedł do konca a nie ze sabre to cos mniej niz akm .. i to jego nie dojscie do konca nadal moze byc lepsze niz tego z akmem wcale nie powiedziane ze jest gorsze bo nie dotarł do szczytu mozliwosci 18

a juz naprawde jest niekoniecznie porozumieniem twierdzic ze dwa sabre to mniej niz akm

obstawiał bym sie ze gustard x20 na 2x 18km "zjada" przed sniadaniem telefonicznego akm w dowolnej aplikacji

monofonicznie pracujacy 18km jest potworem zjadajacym wszystko ;) ... i o wiele latwiejszy do zaaplikowania a niz reference

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Kiedyś czytałem, że na Sabre 9018 dobrych urządzeń jest niewiele, a jak są to są drogie. Cóż na razie nic z tym przetwornikiem nie testowałem. Jak pisałem polecam AKM 4490 lub 4495, mi w moode wykrywa mojego składaka jako Aune S16 ale to chyba tylko ze względu na sam przetwornik. Barwa wypełnienie super tylko przestrzenność na firmowych lepsza.Ale części kosztowąły mnie tylko około 750 zł i czyta dsd natywnie oraz w DoP. Naprawdę polecam przetestować coś na AKM. Nawet SMSL Sanskrit Pro ciekawie grał, tylko był bardzo stonowany i nadawał się do ostrych systemów (jasnych).

Mi z każdą chwilą się coraz bardziej podoba ten mini dac.

Naprawdę gra coraz lepiej jest dynamiczny i faktycznie ma dosyć mocną górę porównywalną z SAR+ ale jakby ciut mniej dociążony dół ale środek jakby lepszy.

Pierwsze nuty były wręcz tragiczne ale szły po optyku i może dlatego taki fakt

Za te pieniądze uważam gra genialnie w porównaniu do jakości grania i ceny jaką płaciłem na początku roku za nfb28 Audio Gd

Z SMSL poza M8 miałem Sanskrita 1955+, Sanskrita Pro i M6, każdy z nich w swoich pieniądzach bardzo dobrze grał. Szkoda tylko, że opampy w nich nie są wymienne (poza 1955+), bo można byłoby jeszcze ich dźwięk poprawić. A w daphile jak odtwarza Ci pliki DSD, natywnie czy DoP? Bo mojego SMSL Pro właśnie dsd nie wykrywał, tylko w foobar udało mi się ustawić na dsd natywne.

• 1 miesiąc później...

Pierwsze nuty były wręcz tragiczne ale szły po optyku i może dlatego taki fakt

Czy coś się z czasem zmieniło? Nadal po optyku/coaxialu gra falująco? Czy zmieniłeś zasilacz?

Jestem ciekaw oceny tego DACa jako element dużego zestawu, zastanawiałem się nad Audio GD ale skoro można równie dobrze a taniej...

Czy coś się z czasem zmieniło? Nadal po optyku/coaxialu gra falująco? Czy zmieniłeś zasilacz?

Jestem ciekaw oceny tego DACa jako element dużego zestawu, zastanawiałem się nad Audio GD ale skoro można równie dobrze a taniej...

Witam po optyku grałem jak dźwięk z tv leciał. Z kanałów typu Viva lub coś w ten deseń rzadko oglądam te gniota więc bardziej w celach testów. Głównie dźwięk po USB z minipc leci i gra b dobrze tak jak napisałem nie ma dużych różnic względem AGD NFB 28. Ale do sedna wtedy dźwięk urywał się jak puszczalem flaki przez mede8er do daca po optyku .Z tv tego nie uswiadczylem ale to nie znaczy że tego nie ma. Bo gnioty tv współczesnej same w sobie się urywają .

Wieczorem sprawdzę jak dalej sprawa wygląda i napisze

dźwięk urywał się jak puszczalem flaki przez mede8er do daca po optyku

A jak się ten DAC ma przy odtwarzaniu radia typy Tidal lub Spotify? Tam są mp3 lub AAC - zdaje się poniżej częstotliwości jaką obsługuje - sprawdzałeś? No i jeszcze jedno pytanie: Mede8er to chyba Linux - wówczas jakieś drivery?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.