Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe wymiana frontów

vienio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przyszedł czas na wymianę frontów w moim kinie domowym. Dlatego zwracam się do Was z pytaniem. Obecnie posiadam amplituner Denon AVR-1610, głośniki frontowe to STX F-240, centralny i głośniki surround to też STX i subwoofer aktywny diy. Oglądam filmy, koncerty ale zdarza się posłuchać muzyki różnego gatunku (film 60%, muzyka 40%), pokój 16m2. Chciałbym kupić fronty w których poczuję różnicę, pomiędzy tymi stx. Kwota jaką chce przeznaczyć to 3000 - 4000 tysiące. Wstępnie myślałem o kolumnach Klipsch RP-260F, ale nigdy ich nie słyszałem, więc pewnie reklama tej firmy na mnie zadziałała.

https://www.audiostereo.pl/topic/128583-kino-domowe-wymiana-front%C3%B3w/

Polecam Focale, bo też mam amp Denona i fajnie to gra.

Potarguj się o te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Konkurencją dla Klipscha w USA jest Polk Audio - też duże przetworniki, ale bardziej zrównoważone brzmienie

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tsx440t-tsx-440t-kolumny-podlogowe-2-szt

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tsx550t-tsx-550t-kolumny-podlogowe-2-szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Focal 826v super opcja, ale bez odsłuchu nie chciałbym wydać tyle kasy, mieszkam w Warszawie a do Zgorzelca kawał drogi.

Adek45 tak na fronty 3-4tys. Uważasz że za dużo co do możliwości denona 1610? W planach mam rozbudowę całego sprzętu, ale chce zacząć małymi krokami. Uważasz że od "złej strony" się do tego zabieram?

Jeśli na same fronty to jest wiele lepiej grających par kolumn. Pytanie co nie odpowiada ci w dźwięku i na ci chciałbyś zmienić. W sensie na jaką barwę na jaki dźwięk. Pamiętaj tylko że kolumny czy nowe czy używane w kwocie 4000 zł to do 1610 będzie za dużo. Musisz pomyśleć także o wymianie amplitunera. Nie wykorzystasz ich potencjału.

Polecam sprawdzić klipsch rp260 , magnat quantum 757, dali zensor 7,

W razie pytań lub wycen zapraszam

Co do Focali i amplitunera kinowego to radzę ostrożnie. Sporo modeli Focali ma impedancje na poziomie poniżej 4 ohm, a nawet 3. Więc amplituner musi być bardzo wydajny, albo z końcówką mocy, bo tak albo się wyłączy , albo cienko zagra. Model 826v w 16m i z cienkim amplitunerem, po co robić nadzieję ?

Tzn, że te 3-4 tys chcesz wydać na same fronty?

Adek45 tak na fronty 3-4tys. Uważasz, że za dużo co do możliwości denona 1610? W planach mam rozbudowę całego sprzętu, ale chce zacząć małymi krokami. Uważasz, że od "złej strony" się do tego zabieram?

Jeśli chodzi o to co mi nie odpowiada, to uważam ze te stxy grają nijako, zero ekspresji, dopiero po włączeniu "polepszaczy dźwięku" w denonie robi się znośnie, ale to nadal nie to co chciałbym usłyszeć. Mam kilka koncertów na Blu-ray i w niektórych dźwięk HD jest do zaakceptowania, a reszta słabo.

Adek45 tak na fronty 3-4tys. Uważasz, że za dużo co do możliwości denona 1610?

nie, po prostu chciałem wiedzieć czy to wszystko na parę kolumn. No to za taką kasę można już niezłe kolumny sobie śmignąć a Denona zawsze można zmienic w pózniejszym czasie gdyby coś nie tak grało. Klipsch ogólnie ma bardzo dużą skuteczność i będą grały głośno praktycznie z każdym nawet słabym wzmakiem nawet 2x25W-owym ale myślę, ze ze wzmakiem który utrzyma je w ryzach nie z tanimi amplitunerami bo może byc kiepski efekt. Jak wspomniałem można już za tą kwotę zakupić niezłe kolumny ale problem będzie wtedy z elektroniką bo im droższe kolumny tym w większości przypadków są wymagające co do niej. Lepsze kolumny lepiej napędzić wzmakiem bo dopiero w parze z nim kolumny pokażą swoje możliwości. Fajną propozycją jest Tannoy DC4T, moc akurat i do Twoich metrów jednak słaba skuteczność (87dB) będzie wymagała wydajnej końcówki mocy. Nie są to jednak kolumny z wylewającym się basem za to bardzo muzykalne z dobrą sceną ale do niezbyt "zatłoczonej" muzyki. Takie malutkie drobniutkie podłogówki, Albo te Tannoy-e, które mają o 6dB większą skuteczność (93dB) od DC

Ukryta Zawartość

tym basu na pewno nie zabraknie albo coś z Pylon Audio natomiast z STX-a popatrz na serię Electrino i np model 250

Ukryta Zawartość

Electrino to całkiem inne kolumny względem Twoich F-240, to klasa Hi-End od STX-a więc cos to znaczy ale przypuszczam i one będą grały dopiero dobrze ale w parze ze wzmakiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłem w pierwszym sklepie zobaczyć kilka modeli na żywo. Widziałem model Klipsch 250 takie zabaweczki i chyba ten tannoy dc4t ma podobne wymiary więc po tych kolumnach co mam teraz trudno mi było się zdecydować na takie małe do kina. Tannoy mercury 7.4 dopisany do listy. Co do stx to jeśli gdzieś będą to chętnie przesłucham i porównam z moimi, ale chyba teraz wolałbym jakaś inna markę.

Sprzedawca w sklepie który byłem również zwrócił uwagę że Denona, ale zaprosił mnie z nim na odsłuch, gdyż ten model tak jak pisał michal535 był w miarę udaną konstrukcją w tym przedziale cenowym.

vienio a po co ci wielkie kolumny do kina, do stereo to rozumiem ale do kina takie 250 wystarcza, sam bym sie teraz zastanawial nad sensem kupowania 280 jak w kinie i tak sie kastruje te 20 cm basowce na 80 hz a z czestotliwosciami powyzej to i te 250 poradza sobie swietnie, wielki ma byc sub o jak najwiekszej mocy oraz najlepszy na jaki stac centralny, to robi robote w kinie reszta to tylko dodatek

edit - teraz doczytalem ze 40 % to ma byc muza - tylko ze bez zmiany ampli na cos z polki 4-6 tys, albo dodaniu koncowki mocy na fronty to i tak nie wykorzysta i nie wysteruje sie prawidlowo duzych kolumn

używek raczej nie bo po pierwsze z odsłuchem ciężko, a po drugie nigdy nie wiadomo kto co z nimi wcześniej robił.

Nie wiem czy widziałeś na żywo te klipsch 250 ale aż mi się buzia uśmiała jak je zobaczyłem że takie małe zabaweczki. Te moje stx to dość duże kolumny i do takich jestem przyzwyczajony, nie wyobrażam sobie jak np na froncie są jakie małe kolumny podstawkowe w kinie. Jednak muzyki w stereo też dość dużo słucham, więc dlatego rozglądam się za czymś większym.

Denon po auto kalibracji zawsze te stxy ustawia od 40hz uważasz że jednak powinny być odcięte wyżej?. Tylko co wtedy z stereo zawsze trzeba by było to przestawiać?

mnie moje rp 280 onkyo 636 tez odcina na 40hz, ale jest kolosalna roznica gdy zmieniam na 80hz stad moje stwierdzenie ze do kina duze fronty sa zbedne, a co do stereo to ampli automatycznie wylacza kalibracje, zostaja tylko ustawienia korektora z basem i srednimi chyba ze wlaczam pure direct

mnie moje rp 280 onkyo 636 tez odcina na 40hz, ale jest kolosalna roznica gdy zmieniam na 80hz stad moje stwierdzenie ze do kina duze fronty sa zbedne, a co do stereo to ampli automatycznie wylacza kalibracje, zostaja tylko ustawienia korektora z basem i srednimi chyba ze wlaczam pure direct

czy sądzisz że mój denon też wyłącza kalibracje w stereo? czy piszesz o swoim ampli?

teraz zaczynam myśleć że ja potrzebuje dobrego suba a w drugiej kolejności fronty :)

Właśnie jestem po seansie filmu Deadpool na blu-ray, wszystkie głośniki ustawione na small i odcięte na 80hz cały dół poszedł na sub i powiem że je jestem mile zaskoczony. Bardzo mi to się to podobało!

Tylko co teraz z muzyką w stereo czy słuchać na głośnikach small, wtedy sub jest cały czas wlaczony. Jak na tym deononie użyć pure direct?

• 1 miesiąc później...

Witam

Podepnę się do tematu, żeby nie powielać. Mam podobny problem jak kolega z doborem frontów.

Trzy lata temu zakupiłem amplituner Denona avr 2113 i do niego KD Tannoy SFX 5.1. Zestaw gra do dziś i jestem z niego dość zadowolony. Lecz nadarzyła się teraz okazja (po remoncie salonu), żeby wymienić fronty na podłogówki (tylko na takie żeby jednak nie musiały stać za daleko od ścian czyli chyba najlepiej z przednim bas refleksem).

I tu moja prośba o doradztwo w wyborze sprzętu. Salon ma 15m2 i do tego 7m2 aneksu kuchennego (głośniki tylko w salonie) i z tego pomieszczenia przechodzi się do otwartego przedpokoju 4m2. Chciałbym, żeby te kolumny zagrały w miarę dobrze w stereo z tymi ampli, muzyka jaką słuchamy najróżniejsza (jakieś 75%), a najczęściej to leci radio internetowe oraz jakieś 25% to film. Przedział cenowy jaki chcę przeznaczyć na te kolumny to 3000zł.

Moje sugestie to :

- xavian delizia - słuchałem,

- focal chorus takie z spiczastymi maskownicami - słuchałem,

- MA bronze chyba 5 bo 6 wydaje mi się, że będą za duże do mojego salonu i czy denon da z nimi radę - nie słuchałem.

Wszystkie oprócz MA bronze 6 są w moim zasięgu cenowym bo są to kolumny powystawowe z pełną gwarancją. MA 5 są nówki fumki (lecz ich nie słyszałem) i mogę sobie wybrać ich kolor jaki chce, niestety dwie pozostałe są w kolorze trochę mi nie podchodzącym, lecz jakoś bym to przebolał.

A może koledzy podrzucą jakieś inne propozycje, bo nie jestem sztywno nastawiony na te podłogówki.

A ha mamjeszcze okazje kupić półroczne visaton vib170ke nowe kosztowały 6500zł a teraz są w moim zasięgu, ale mało o nich słyszałem i czytałem także może ktoś by coś podrzucił na ich temat.

Mam nadzieję, że można coś znaleźć w tym przedziale, żeby mój Denon jeszcze bardziej cieszył moje ucho.

Pozdrawiam endriu998

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.