Skocz do zawartości
IGNORED

aranżacja salonu kolumny podłogowe czy wiszące

ztwoorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam prośbę o poradę w temacie wyboru sprzętu do salonu. 50% oglądanie TV a 50 % słuchanie muzy, rock, metal, jazz pewnie też czasem pop. Co do oglądania telewizji to porostu chodzi mi o lepszą jakość stereo niż z głośników telewizora.

Przewidzimy budżet na wzmacniacz i kolumny to 6 tyś.

Pomieszczenie w którym sprzęt to salon z antresolą na górze i przejściem do kuchni. powierzchnia pokoju do 20m2, wysokość w czesci z stropem do 2,7m, a w częsci z antresolą to nawet 5 m.

Na etapie wykańczania mieszkania wyprowadziłem przewody z miedzi beztlenowej 2x2,5 w wyznaczonych punktach patrz rys 1, kable wyprowadzone pod 5.1, kable pod 5 głosników ale z czasem doszedłem do wniosku zę wolę posłuchać muzy w lepszej jakości niż filmy z efektem łup łup.

I teraz do sedna sprawy żona wymyśliła zmianę - przeniesienie telewizora pod schody rys 2 ( nawiasem mowiąc tam miał stać od początku tylko powstał temat antresoli i gdzies trzeba było wstawić schody) moje pytanie czy kolumny ustawione w taki sposob jak na rys 2 będą grały czy tylko wydam kasę na sprzęt a efekt będzie i tak marny i juz lepiej zdecydować się na kino domowe i zainwesowac w lepsze słuchawki do muzy ?

Słuchałem takich głośników takich jak

Magnat Shadow 207

Magnat Shadow 209

JBL Studio 180

Melodika BL 40

na wzmacniaczu hybrydowym Magnat MA 600 i ONKYO A-9050.

Jak dla mnie najlepiej grały Shadow 209

ale słuchałem tego w sklepie więc ciężko do przełożyć na mieszkanie

z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-63751-0-38588200-1471269926_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No do zestawu do wyboru weszły jeszcze kolumienki podstawkowe ELAC B6 albo stojące ELAC F6.

Jeżeli ktoś je posiada był bym wdzięczny za info odnośnie basu w przypadku ELAC-a B6.

Przy takim pomieszczeniu nie jest się w stanie przewidzieć jak dana kolumna zagra..

..a duże paczki potrzebują trochę więcej przestrzeni wokół siebie nie zaleca się wciskać ich w sam kąt.. należy pomyśleć o odpowiednim miejscu lub mniejszych zestawach głośnikowych.. szerokość bazy powinna mieć przynajmniej 2m.. ale trzeba to sprawdzić na sobie popróbować kilku ustawień i wybrać jakie się podoba..

..zwłaszcza że każdy ma inny gust.. więc dobrym wyjściem są odwiedziny sklepów słuchanie i wybranie swojego brzmienia.. powodzenia.:)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Witaj - pomijając wybór sprzętu to warunki masz mega trudne . Ten układ pod schodami wydaje sie lepszy ale tez uspzyskac choć poprawny efekt będzie bardzo trudno . Szerokość bazy 2 metry ok ale odległość od kolumn + bliskość ściany z lewej moze wpłynąć na to ze będzie grało ale stereo będzie żadne - niestety . Przy okazji ktory wzmacniacz bardziej Ci pasował magnat czy onkyo ?

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Co tamtych kombinacji to milszy dla ucha dzwiek wg mnie był z magnata.

Ale jeszcze odsłuchałem kilku innych zestawów

wzmacniacz maranz melody media MCR611 z kolumnami

ELAC DEBUT F6

QUADRAL Ferrum 7000F

QUADRAL Chromium Style 2

ELAC FS 78

QUADRAL AURUM Megan VIII

Plan powstał taki że chyba zdecyduję sie na głosniki podstawkowe i dzięki temu będę mógł jeszcze o 70 cm zwiększyć rozstaw , poczytałem trochę o ELACAch i dużo dobrych opini znalazłem o DEBUT B6 a że w sklepie gdzie miałem odsłuch nie było B6 tylko F6 do posłuchałem tego i graja bardzo ciekawie ale niestety wcześniej usłyszałem QADRAL AURUM MEGAN to poprostu sie zakochałem, graja naprawdę spoko i biły wszystko co wczesniej wysłuchałem. Nie wiem czy na mojej powierzchni to zagra choc w 80 % jak w sklepie to umowiłem sie na odsłuch w domu a jak to bedzie za mało to zdecyduję sie na mniejsze QUADRAL Chromium Style 2 w połączeniu z subem QUADRAL Qube 8 i może to zagra ciekawie i zmieszcze sie w budrzecie.

Co do wzmacniacza to też padlo na ten kombajn MCR611 gra jak na sprzet za takie pieniadze poprawnie i juz w zestawie bede miał CD-ka

więc czekam do przyszłego tygodnia i wtedy wszystko sie rozstrzygnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.