Skocz do zawartości
IGNORED

Lekki brum po zmianie lampy

jackk

Rekomendowane odpowiedzi

Czolem

Taki problem zaobserwowalem na swoich monoblokach Cayina (9084D). Przy zmianie 300B z Cayinowskich (TJ FullMusic) na Repliki Psvane WE 300B wzrasta brum. Przy pierwszych musze praktycznie przylozyc ucho do glosnika (92dB) od jakis 20/30cm brumienie znika. Przy replikach slychac tak do 3/4m. Oczywiscie z pozycji odsluchowej problem znika zreszta gdy gra muzyka nawet cicho tez nie ma problemu nawet z bliska. Ale mnie to meczy dlaczego sie tak dzieje? Lampy dosc nowe, sprawdzone i sparowane.

https://www.audiostereo.pl/topic/128698-lekki-brum-po-zmianie-lampy/

Odpowiedź jest prosta, chińczycy potrafią malować ładne napisy na bańkach lamp ale nie potrafią ich robić tak jak za dawnych czasów.

Wydanie nawet dużych pieniędzy na współczesne produkty nie gwarantuje, że te nowe lampy dorównają oryginałom za które trzeba zapłacić ogromne kwoty.

Miałem ten sam problem gdy zmieniłem z TJ 300B/N na Shuguang Treasure Series 300B-Z. Przy TJ była kompletna cisza. Natomiast przy Treasure 300B-Z ,był znaczny brum,którego w żaden sposób nie mogłem się pozbyć. Shuguang Treasure Series 300B-Z nie pograły za długo. Jedna z lamp padła po około 2 tygodniach grania,a kupiłem je nowe.Brzmieniowo były ciekawe,ale żywotnością nie grzeszyły -niestety.

Lampy grzane AC czy DC ?

Brum jest ze złej symetryzacji grzania ,powinna być wewnątrz regulacja na pot. lub w inny sposób.Nie ma to związku z jakością lamp. Każda lampa może brumieć nawe WE i każda może nie brumić kwestia regulacji.

Panowie dziekuje za rady. Na wszelki wypadek zalaczam zdjecie wnetrza. Chodzi wam zapewne o tzw. 'hum balance pot' (to o czym pisze zelo7 I cir).

U gory 300B, na dole z prawej 845 sa jeszcze 6SL7 i 6SNY po lewej stronie u dolu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Regulacja hum pota powinna załatwić sprawę. Schemat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj sie za to zabralem i problem zostal rozwiazany do tego stopnia ze jest absolutna cisza (nawet przykladajac ucho do glosnika). Troche sie trzeba zmachac bo ciezkie te monobloki - ponad 30kg.

Piekne dzieki zelo7, cir i McGyver za rady. A inny kolegom radze nie zabierac glosu jak nie znaja tematu.

No to co sugerowali. Krecilem lekko potkiem (na zdjeciu u gory) az zniknal brum (jest wyrazna granica ale potem jeszcze troche krecenia - polecam aby ktos przylozyl ucho do kolumny, ja uzylem syna). Pewnie ze mozna lepiej i po prostu to zmierzyc jesli ktos wie jak. Bedzie jeszcze dokladniej choc byc moze niekoniecznie lepiej jesli chodzi o 'slyszalnosc'. Na razie jest absolutna cisza ale byc moze powinienem to zrobic z 845?

Czyli nikt nie podpowie? Sa dwa potki (zdjecie powyzej) przy lampie 845 na dole. Ten z prawej (chyba) to humpot ale ten z lewej to co to jest?

Patrz na schemat, to raz:

(...) Schemat:

Ukryta Zawartość

A dwa:

Jeżeli masz absolutną ciszę, to po jaką cholerę chcesz kręcić??

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.