Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz czy amplituner

eminem6305

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich:) Otóż zastanawiam się nad kupnem czegoś co będzie napedzac moje mission mx5. .zastanawiam się nad wzmacniaczem onkyo th8150 albo amplitunerem yamaha rx-a2010 ,wszystko ma grać na około 30m2. Wiem ze onkyo będzie miało lepsze stereo ale czy nie będzie za słabe? Dodam że posiadam również suba aktywnego bk monolith plus. Dużym plusem wzmacniacza onkyo jest to ze można go podłączyć dlatego mój wybór padł właśnie na ten model...a yamaha wydaje się być troszkę mocniejsza ..z góry dziękuję za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/128748-wzmacniacz-czy-amplituner/

Dużym plusem wzmacniacza onkyo jest to ze można go podłączyć dlatego mój wybór padł właśnie na ten model...

Możesz to wyjaśnić? To zdanie kompletnie pozbawione jest sensu :)

Do stereo wzmacniacz zawsze będzie górował nad amplitunerem - i to nie tylko takim, który jest z tej samej klasy cenowej.

Podstawowe pytanie.Słuchasz radia i czy jest dla ciebie ważne.Wzmacniacz jest niewątpliwie konstrukcją mniej złożoną i przez to lepszą w danym pułapie cenowym.osobiście jak by mi na radiu zależało to na pewno wolał bym kupić wzmacniacz i tuner osobno .Na pewno pomoże parę informacji jak np budżet ?

Ja do nich mimo wszystko kupiłbym czysty wzmacniacz stereo np Nada C326BEE (tylko twój sub nie ma wejścia High Level i po tym wejściu suba podpinamy pod terminale głośnikowe), ale jeżeli faktycznie zależy Ci na subie to może jednak Yamaha RN602, przyznaje nie słuchałem ale może będzie lepszym wyborem niż Onkyo. Wzmacniacz stereo da na pewno lepszą jakość muzyki.

Ja do nich mimo wszystko kupiłbym czysty wzmacniacz stereo np Nada C326BEE (tylko twój sub nie ma wejścia High Level i po tym wejściu suba podpinamy pod terminale głośnikowe), ale jeżeli faktycznie zależy Ci na subie to może jednak Yamaha RN602, przyznaje nie słuchałem ale może będzie lepszym wyborem niż Onkyo. Wzmacniacz stereo da na pewno lepszą jakość muzyki.

Kupiłem Yamahe 1050 w zeszłym tygodniu. poprzednio miałem 673. Skok jeśli chodzi o kino jest spory. funkcje sieciowe (jesli korzystasz z serwera zewn) są świetne. radia internetowe bardzo dobre mimo jakośći mp3 jakie oferują jestem pod wrażeniem. Mam porównanie do blu reja lg gdzie też ma opcje radia internetowego, ale jakośc tam oferowanych usług jest słabsza. Prawdopodobnie kompresja mp3 jest wieksza. Co do stereo też jest poprawa co do v673. Wokale są bardziej czytelne, lepiej odseparowane instrumenty, jest więcej "mięcha" bas jest potęźniejszy w miarę szybki. Sam zastanawiałem się nad modelem 2050, ale zrezygnowałem. Nagłaśniam pomieszczenie 45m2. Testowałem ją na altus 380 , a nie są łatwe do wysterowania. Testowałem na saphir 31, ale to kolumna z którą bez problemu radziła sobie 673, rx 1050 zagrał bardziej dostojnie" z większą kulturą nie tak natarczywie. Uważam ten amplituner za udaną konstrukcję (zapłaciłem 4200 i wart swojej ceny model 1060 - 5700 chyba zbyt dużo)

Słuchając tej yamahy i róźnych innych wzmacniaczów o większej mocy z tzw złotej ery audio. Uważam , że amplituner przynajmniej rx 1050 nie odstaje już tak bardzo jakością od wzmaków jak kina z lat 90-tych czy początku 2000 - do tego mogę się odnieść bo słuchałem) . Nie wiem jak zagrają twoje kolumny , jaka mają charakterystykę czy są jasne , ciemne itd. Altus jest neutralny tam nic nie krzyczy ani kłuje uszy przy głosniejszym słuchaniu. Mam porównanie z jasnym akai am 75czy ostrym techniscem v9 (który znów gra świetnie z saphir 31) gdzie przy podkręceniu już robi się hałaśliwie, co prawda przy głośnym słuchaniu, widać jest za jasny. Natomiast przy spokojnym odsłuchu przestrzeń jest o wiele większa niż na opisywanym wyżej kinie 1050. Po prostu bije yamahe na łeb. Ja polecam ten zakup zwłaszcza, że teraz można ja wyrwać sporo taniej,

Budżet to około 4000tys radia słucham ale bardziej będzie to muzyka z iPoda

Spróbuj zestawić ją ze swoimi kolumnami w salonie i czy ci się spodoba. Ja jak odbierałem swoją gość mi podłączył do monitor audio. Nie wiem jaki model, ale bardzo słabo to brzmiało, Sklep nie wielki, a basu jak na lekarstwo. Nie wiem czemu taki zestaw wybrał, a miał jeszcze cos obok. Jakbym sugerował się odsłuchem w sklepie nie kupiłbym. Sklep nie był za wielki prawdopodobnie sprzedawali to co idzie najlepiej. Jak dzwoniłem pierwszy raz akurat do innego sklepu z zapytaniem o tą yamahę to sprzedający powiedział mi, że wzmacniacz yamahay model 1xxx będzie grał bardziej analitycznie i że ten amplituner ma więcej mięcha. HMM to też kwestia kolumn jak sie zestawi bo to dość istotna sprawa, ale jak faktycznie wzmacniacz ma zagrać tak jak mówił to nie wiem czy bym chciał mieć dla siebie. ( ale nie wiem nie słuchałem powtarzam tylko to co usłyszałem, sugeruj się najlepiej odsłuchem i jak juz będziesz zdecydowany. Ja mam wybranych kilka kawałków i wiem jak brzmią z róznym zestawieniem w róznych pomieszczeniach jakie mam i do tego sie odnosze, a nie do tego co Ci ktos puści jakieś demo itp) RX 1050 owszem ma trochę miecha , ale bez przesady nic w nadmiarze, Dzielona Yamaha mx50 z c45 z 1988 ma go o wiele więcej. W budźecie 4tys nie kupisz 2050, a co najwyżej będziesz blisko 1050. Bez problemu wrzucisz muzykę z gadźeta. Wcześniej ją trzeba jeszcze poustawiać. Ypaq fajnie kalibruje kolumny do punktu w którym siedzisz. Ja zwykle stereo słucham w pure direct. Nie lubię podbarwień, Poza tym wzmacniacz to chyba nie ma wyjścia na subwofer :-) bo i po co ? mówie o normalnych, nie o tandecie. Spokojnie starcza basu do stereo jak masz kolumny i wzmacniacz dobrane do metrażu. Chyba, że chodzi ci o dudnienie ... Pozdrawiam

Pierwsze co przeczytałem o Twoich Mission MX-5 to to, iż mają masywne brzmienie i głęboki bas, a Ty szukasz do nich amplitunerów bo mają wyjścia na subwoofer? Jeśli prawdą jest ten znaleziony przeze mnie opis, to tylko odpowiedniej klasy i odpowiedniej mocy wzmacniacz dzieli Cię od takich doznań ze swoich kolumn, bez potrzeby dokładania subwoofera do muzyki. A może będziesz chciał składać na nich kino domowe? Wtedy zaproponowana przez Ciebie Yamaha powinna ładnie z nimi zagrać, A1050 o której wspomina przedmówca, jak najbardziej również - to pełen energii dźwięk, na moich kolumnach bas akurat był naprawdę mocno konturowy i świetnie nadający rytm (a nie jedynie w miarę szybki), więc to pewnie kwestia kolumn (w porównaniu z Altusami przedmówcy), a nie samego amplitunera.

Zatem - jeśli myślisz o kinie domowym, jestem za wymienionymi tu Yamahami, bo to świetne sprzęty na tle konkurencji (i piszę to jako posiadacz Onkyo), subwoofer masz, więc kwestia dołożenia w przyszłości kolumny centralnej i tylnych, a w muzyce radzą sobie naprawdę dobrze. Natomiast jeśli zostajesz przy stereo, to odstawiłbym subwoofer do piwnicy/na sprzedaż, i szukał przyzwoitego wzmacniacza.

W trybie Pure Direct jest go tyle ile potrzeba. W trybie straight z podbiciem basu na plus 3 robi sie konturowo. Żebyśmy się dobrze zrozumieli pomieszczenie 45m to nie 30m. Akustyka jest zupełnie inna i kolumna oddaje dźwięk inaczej. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co oczkuje od amplitunera bo jak tylko stereo to faktycznie może poszukaj wzmacniacz, a jeśli używasz kina no to sprawę masz rozwiązaną. Yamaha na dzień dzisiejszy robi na prawdę przyzwoity sprzęt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.