Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel CD 971 tuning zegar i OpAmpy

T_o-m_e-k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam Rotela 971 i zastanawiam się nad sensem tuningu tego odtwarzacza. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z założeniem do niego zestawu, np LC Audio, który zmiania zegar i wzmacniacze operacyjne. Może ktoś coś takiego robi usługowo. Ja nie jestem elektronikiem. Czy po takiej zmianie jest wyraźna poprawa, czy raczej w tym odtwarzaczu nie ma sensu niczego zmieniać. Głównie chodzi mi o poprawę wysokich tonów, są zbyt szorstkie.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/12878-rotel-cd-971-tuning-zegar-i-opampy/

Ten cedek jest dość trudny do ztuningowania....

Sam zegar tam niewiele pomoże.

Ma niezłe DAC PCM63,więc warto w nim podłubać.

W Rotelach ich pięntą Achillesową jest tor analogowy po DAC.

Dopiero po zrobieniu analogówki można..nawet należy zrobić cyfrę.

darkul

Rotela 971 ma Kruszyniak,wstawił zegar(Garmin) ,Ad825 i kondensatorki BG.

Efekt bardzo dobry,czystsza i szersza scena,bardziej skonturowany bas,no i najaważniejsze to ładniejsza barwa.

Grzebać się w tym cedeku jest warto.

Pozdr.

Witam wszystkich na forum

Jest to moj pierwszy wpis chodz w sposob bierny sledze forum od poczatku funkcjonowania

Ale do rzeczy.Mam takiego Rotela 971 od 2 lat i trochesie z nim bawilem w miare posiadanego wolnego czasu.

Na poczatek wstawilem zegar od Garmina a nastepnie po kilku miesiacach wersje z podwojnym zasilaniem oraz ze stabilnym kwarcem ( ktore Garmin gdzies zamawial specjalnie)

Po wstawieniu zegara dzwiek sie zdecydowanie polepszyl( ilośc szczeglow oraz kontur basu oraz jakosc wysokich tonów)

Dalej przyszła pora na eksperymenty z OPamp-ami ( AD825 , LM6172, LT 1364, OPA2134 OPA 627) i w plyte wsadzilem podstawke aby mozna eksperymentowac bez uszkodzen druku. Po wielu testach wybor padł na OPA627.

Nastepnie z toru analogowego wylecialy kondensatory szeregowe oddzielajace skladowa stałą .Przy zasilaniu wzmacniaczy operacyjnych pojawily sie kondensatory tantalowe oraz ceramiczne odsprzegajace.

Po nastepnym okresie czasu w cd zagoscil drugi toroid do zasilania sekcji analogowej z dodatkowymi stabilizatorami dla ApAmpow oraz nowe szybkie diody we wszystkich zasialczach.

Na ta chwile musze juz konczyc opis ale dysponuje dla chetnych pelnym schematem tego CD. Reszte opisu przerobek zamieszcze jutro

Pozdrawiam wszystkich

Opis przeróbki części analogowej tego cedeka był opisany w Re 4/2002. Komentarz był rzeczywiście taki, że przerobienie tej części przyniosło nadspodziewane wyniki. Przeróbka jest stosunkowo prosta i oparta na rewelacylnym nowym wo ze zdecydowanie niższym wzmocnieniem i co za tym idzie płytszym sprzężeniu zwrotnym. Zastosowano również strojenie filtru wg Bessela z minimalnym poziomem opóźnienia grupowego. Pomiar jittera w tym cd nie wykazał złych wyników.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Witam ponownie

Scemacik wlasnie sie skanuje ( osoby chetne prosze o info na [email protected] to dzis wysle po poludniu)Mam tez opis plytek drukowanych z rozmieszceniem elementow ( taka pełna serwisowka)- moze ktos chce??

A wracajac do dalszych zmian Wykorzystalem zmiane filtra wg opisu radioelektronika RE4/2002 ( elementy z Elfy +precyzyjne rezystory) - to jest to jesli chodzi o poprawe dzwieku Dzwiek stal sie czysty realny wyrazny pod kazdym wzgledem z duża ilosci szczególów i powietrza ( naresczie słychac duzo niuansow i oddechy muzyków)

Na koniec jeszcze wstawiłem gniazdo IEC z wbudowanym filtrem sieciowym + dodatkowe kondensator przeciwzakłoceniowy na wyjsciu filtra oraz kabel zasilajacy produkcji Garmina . Po tej operacji znowu krok do przodu w jakości dzwieku.

Aktyalnie zakupilem pare typow kondensatorow ( Panasoni FC Nichicony ...) i zamierzam troche poeksperymentowac z zamiana ich w czesci analogowej. Moze macie jakies sprawdzone typy ??

Chetnie wykorzystam czyjes doswiadczenia

Jak ktos chce moge zrobic sakan tego artykulu z Radioelektronika i tez wysłac

Tak poza wszystkim mowiac mieszkam w Warszawie i chetnie dzwiek z mojego CD bym skonfrotował z innymi urzadzeniami dobrze grajacymi ( juz to pare razy robilem i wychodzil zwyciesko z porównania)

Pozdrawiam i czekam na odzew zainteresowanych

Robus> Porownamy z moja 705 jak skoncze... na razie jestem w "fazie" kompletowania elementow... tez jestem z Wawy...

a tak btw: Jakie rezystorki polecacie dobre i bardzo dobre... ;) zeby mozna bylo nabic w PL???

• 2 tygodnie później...

może nie tak do końca na temat...ale,

pewnie niektórzy z was doświadczyli szumów w CD rotela RCD 1070 (oraz 1072), okazuję się że im lepsze elementy zastosujemy w torze sygnału tych klocków tym większe nasycenie niechcianych śmieci ( pewnie normalne, bo jak "więcej słychać" to również i tego złego...); Może ktoś już rozpracował w czym siedzi pasztet w tych modelach ?, zasilanie 15V? (regulatorki JRC 7815 (7915)), zasilanie DAC ? (Sankeny SI-3050J), czy może jakies śmieci z złego odsprzęgania ?;a może....? no właśnie co tam spieprzyli ?; nie daje mi to spokoju.

• 1 rok później...

Hmmm... Wiem że minęło już spooooooooro czasu od ostatniego wpisu, ale muszę stwierdzić, że ja również byłbym bardzo zainteresowany tymże schematem.

Jeśli zacna dusza się do mnie odezwie, będę strasznie wdzięczny...

Email: [email protected]

UWAGA:

dodanie elementu do kosztyka w TME jest równoznaczne ze złożeniem zamówienia :) Za 2 dni przychodzi przesyłka. Nie ma tam tak jak w każdym innym sklepiej ze najpierw sie wklada do koszyka a potem potwierdza zamowienie.

dzieki za cenne uwagi, pewnie bym sie zlapal na to....

ale jednak moje pytanie nadal bez odpowiedzi - rozumiem ze trzeba czekac na zalozenie konta, wypelnilem wszystko i czekam na dane konta poczta email, zgadza sie czy cos pokrecilem?

Przyjdzie Ci login, nie denerwuj się :)

Pozdrawiam

P.

PS. Czy ktoś z szanownych forumowiczów zauważył, że na schemacie brak kond. do nóg 23, 24 DAC'a? Nie wiem jak na płycie - troszkę poźno teraz na rozkręcanie...

Tak patrzę w ten schemat 971, i widzę że można odzyskać 1 bit z sygnału niekodowanego w HDCD, czyli z 95% płyt; godząc się jednocześnie na różnicę w poziomach (o +6dB) na zwykłych płytach i na płytach HDCD nieużywających peak extension.

Chodzi o to że PMD, "obcina" 1 bit ze zwykłych płyt i płyt HDCD bez peak extension (by wyrównać poziom głośności).

Wystarczy nogę 19 PMD100 (SCALE) przepiąć z masy na plusa (najlepiej przez jakieś 10k) np. do nogi 7.

Oczywiście trzeba później przetestować, czy opampy sobie z tym poradzą - myślę że przeróbka według RE powinna.

Można też wykorzystać nogę 5 z PMD (GAIN), do przełączania wzmocnienia wzmaków wyjściowych, ale komu by się chciało :P

Pozdrawiam

P.

PS. jutro będę testował

PS2. opracowane na podstawie noty katalogowej PMD100 by Pacific Microsonics Inc.

PS3. dalej mnie dziwi ten brak kondensatorów...

Gość _harry

(Konto usunięte)

spacejack - wołalem cie na forum bo twoj adres "odbija" - robilem tez Re: twojego maila - nadal nie mozna dostarczyc wiadomosci ;-(

jak chcesz sie skontaktowac - podaj inny adres lub prszeslij numer telefonu...

Kontynuując mój monolog muszę stwierdzić że 971 (po zmianie SCALE) chodzi, ma się dobrze, a różnica w głośnościach nie jest znowu taka duża.

Wracając do noty katalogowej PMD: zalecają tam rozdzielenie napięć Vdd1 (noga 7) i Vdd2 (noga 22), zapewniając znaczący wzrost jakości. Więc polecam wszystkim wstawienie dodatkowego zasilania (najlepiej dyskretnego) i rozpięcie nóg 7 i 22. Pamiętajcie o kond bocznikujących przy nogach (x2)!

Pozdrawiam

P.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.