Skocz do zawartości
IGNORED

DAC - odsłuch, porównanie - ŚLĄSK

Lagravis

Rekomendowane odpowiedzi

Temat przeznaczony głównie dla właścicieli DACów ze Śląska, którzy mieliby ochotę na testy własnego DACa w moim systemie.

Przymierzam się do zakupu DACa, ale mam trochę wątpliwości:

1. Czy słyszalne różnice (zakładam, że na plus) będą adekwatne do wydanej kasy?

2. Czy w ogóle usłyszę jakieś różnice (Jakiś czas temu robiłem porównanie z MICROMEGA DUO BS2. Różnice w dźwięku były zaniedbywalne)?

3. Co wybrać?

Mój obecny system to:

- kolumny INFINITY Kappa 8.2,

- końcówka ROTEL RB-981,

- pre NAKAMICHI CA-5E,

- źródła to SONY DVP-S715 (CD, DVD) oraz MEDE8ER MED500X2 (pliki cyfrowe)

Na chwilę obecną nie planuję podłączać komputera przez USB, ale kto wie, może to się kiedyś zmieni. Fajnie byłoby mieć taką możliwość.

Czy są na terenie Śląska jacyś forumowicze, którzy chcieliby przyjechać do mnie ze swoim DACem na odsłuch? Celuję w produkty w granicach 1000-1500 zł (używane).

Duża różnica między DAC Nuforce (mikro DAC) a DAC wbudowany w Oppo 105 na plus dla tego drugiego. Podobnie duża różnica między tym drugim a DAC wbudowanym w H80 i H160 też na plus dla Oppo 105. Teraz celuję w H25. Zamawiam do odsłuchu u siebie. W tych porównaniach najbardziej zaskoczył mnie DAC Nuforce gdyż według mnie gra lepiej niż DAC-i w H80 i H160, a jego cena to tylko 499 zł.

Jeśli w tych pieniądzach to zdecydowanie polecałbym posłuchać coś z Audio GD.

Niszowy sprzęt ale myślę, że znajdziesz info iż potrafi zagrać lepiej niż Hegel.

Jeśli na Sabrze to NFB1 a jeśli na PCM to DAC 19. W tej kasie dostaniesz coś w pełni zabalansowanego, dodatkowo z montażem przewlekanym.

* w sumie odpowiedniki starsze :) bo jesli chodzi o nowy sprzęt to się możesz ciut nie zmieścić :)

Dzięki za odpowiedzi.

Słyszałem różnicę między Cambridge Audio DAC Magic Plus a dwa razy droższym Hegel HD12, na tyle mocno, że wziąłem Hegla.

Tak jak napisałem w pierwszym poście, celuję w sprzęt używany w cenie do 1500zł. Zdaję sobie sprawę, że (przynajmniej w teorii, im drożej tym lepiej) droższy sprzęt powinien zagrać lepiej, ale czy nie ograniczy go pozostała część mojego toru?

Testowałem DAC Micromega i różnicy właściwie nie było (w porównaniu do DVD Sony, które nota bene gra bardzo dobrze). Ostatnio porównywałem Sony (interkonekt Audioquest Diamondback) i Mede8er (interkonekt Camil Professional A/V Cable) i grały bardzo podobnie, różnice zaniedbywalne.

Być może po drodze jest jeszcze jakiś element, który "blokuje" poprawę dźwięku. Mogą to być kable głośnikowe, zwykłe OFC za 8zł/m.

Nie żebym narzekał na obecne brzmienie, wręcz przeciwnie - jest super. Zastanawiam się tylko, czy i który DAC jest w stanie je jeszcze poprawić.

Duża różnica między DAC Nuforce (mikro DAC) a DAC wbudowany w Oppo 105 na plus dla tego drugiego. Podobnie duża różnica między tym drugim a DAC wbudowanym w H80 i H160 też na plus dla Oppo 105. Teraz celuję w H25. Zamawiam do odsłuchu u siebie. W tych porównaniach najbardziej zaskoczył mnie DAC Nuforce gdyż według mnie gra lepiej niż DAC-i w H80 i H160, a jego cena to tylko 499 zł.

Pod uwagę biorę tylko odsłuch u siebie. Na zupełnie innym zestawie, w innym akustycznie pomieszczeniu rezultaty mogą być zgoła odmienne. Sprawdzę w necie urządzenia, o których piszesz, ale na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że mają za mało wejść.

Niszowy sprzęt ale myślę, że znajdziesz info iż potrafi zagrać lepiej niż Hegel.

Jeśli na Sabrze to NFB1 a jeśli na PCM to DAC 19. W tej kasie dostaniesz coś w pełni zabalansowanego, dodatkowo z montażem przewlekanym.

* w sumie odpowiedniki starsze :) bo jesli chodzi o nowy sprzęt to się możesz ciut nie zmieścić :)

Zupełnie nie znam tej firmy, poszukam info w necie. Ale tak napisałem w pierwszym poście, chciałbym najpierw posłuchać.

Wiem, że mój sprzęt jest raczej z gatunku przeciętnych, ale gdyby zebrało się kilka osób chętnych na testy, to można by zrobić całkiem ciekawą konfrontację DACów.

ale czy nie ograniczy go pozostała część mojego toru?

Jeśli jakość źródła nie poprawi dźwięku to trzeba wymienić coś innego.

Wszystko zależy jaki masz plan. Masz tak naprawdę dwie opcje.

1. Składasz razem kilka sprzętów, jesteś zadowolony z dźwięku i zmienisz, gdy się popsuje

2. Dążysz do uzyskania, sceny, czystego dźwięku, "planktonu" i co tam jeszcze się udziwni.

Opcja 1.

Nie kupuj niczego co Ci nie da natychmiastowej poprawy dźwięku.

Opcja 2.

Zawsze (na początku) skacz o conajmniej dwie półki cenowe - dużo zaoszczędzisz. Myślę, że dobrze jest kupić jakiś sprawdzony klocek, (źródło, wzmacniacz, albo kolumny) które będą znacznie przewyższały jakością to co jest i sukcesywnie do niego dobierać kolejne wymiany.

Jeśli jakość źródła nie poprawi dźwięku to trzeba wymienić coś innego.

Moim zdaniem (i uchem) podstawowe komponenty mojego zestawu (kolumny, końcówka mocy, przedwzmacniacz i interkonekty) grają bardzo dobrze i nie mam zamiaru ich zmieniać.

Zastanawiam się jedynie nad tym, czy jestem w stanie jeszcze poprawić dźwięk dokładając DAC i zmieniając kable głośnikowe.

Opcja 1.

Nie kupuj niczego co Ci nie da natychmiastowej poprawy dźwięku.

To jest dobra koncepcja. Dlatego chcę najpierw zrobić odsłuch kilku sprzętów i sprawdzić, czy w założonej kwocie 1000-1500zł uzyskam WYRAŹNĄ poprawę dźwięku. Jeżeli nie, to znaczy, że szkoda kasy i zostaję przy tym co mam.

Tak miałem, przeskok o troszkę nie daje satysfakcji, mówię o poziomie Hi Fi bo tam wyżej przeskoki zwykle wiążą się z niuansami.

Moim celem jest zbudowanie możliwie najlepiej grającego zestawu audio w założonym wcześniej budżecie. Nie chcę spędzić reszty życia na pogoni za "najlepszym" brzmieniem, ani mnie na to nie stać, ani nie mam na to czasu. Zamiast czytać o sprzęcie, nowinkach, studiować fora chciałbym wreszcie złożyć wszystko do kupy i móc wreszcie cieszyć się tym co mam, a nie zastanawiać się co by tu jeszcze poprawić.

Mam nadzieję, że mi się to uda i nie wpadnę w wir audiofilizmu :)

Lagravis skąd jesteś dokładnie?

Wysłałem Ci wiadomość.

Z tym Audio-GD jest jeden problem. Znalazłem taki opis aukcji na Allegro:

"Wizualnie sprzęt jest w stanie dobrym, jak na zdjęciach. Przełącznik "Gain" nie działa do końca. Mianowicie wzmocnienie jest cały czas ustawione na HIGH (dla słuchawek o wysokiej impedancji) bez względu na przełączanie i wskazanie na wyświetlaczu. Czasami zaskakuje i przełącza na LOW. Mi to nie przeszkadzało, bo i tak skala głośności zarówno na wysoko jak i niskoohmowych słuchawkach jest bez zastrzeżeń. Jeszcze jedna wada - po przekręceniu potencjometru na minimum, wciąż słyszalny jest dźwięk. Bardzo bardzo cicho, aczkolwiek słyszalny. Może da się to w jakiś prosty sposób wyregulować, ew. wymienić potencjometr."

Sądząc po tym, może to być sprzęt lichy jakościowo (przynajmniej w niższych modelach). Jeżeli ktoś często zmienia sprzęt, to może nawet tego nie zauważyć, ale ja chcę mieć coś na dłużej. Tak czy inaczej poszukam jeszcze więcej info na ten temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.