Skocz do zawartości
IGNORED

Czy film odtwarzany przez tuner będzie kompresował dźwięk ?

dominikzw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad kupnem tunera telewizyjnego do telewizji kablowej. Oczywiście jest więcej nie wiadomych niż wiadomych. Interesuje mnie żeby spełniał takie funkcje:

- możliwość nagrywania tv z timerem i bez

- możliwość odtwarzania z dysku zewnętrznego dowolnego filmy.

Posiadam kino domowe pionera 5 + 1 (głośniki yamo).

Jeszcze nie wybrałem konkretnego modelu ale zastanawia mnie jedna rzecz.

Jeśli będę chciał obejrzeć film nagrany w jakości blu-ray czyli dźwięk 5.1 + obraz wiadomo dobry. Film będzie na dysku zewnętrznym, dysk podłączam pod tuner który obsługuje formaty vob, a tuner podłączony jest pod amplituner

To czy przypadkiem urządzenie tunera nie spowoduje kompresji (czy jak to inaczej nazwać) że np. dźwięk zostanie skompresowany z 5.1 do stereo i analogicznie jakość obrazu poleci i cała przyjemność pójdzie w łeb.

Znalazłem np. takie urządzenie Ferguson Ariva 253 Combo na stronie producenta, to jest tylko przykład

Reasumując chodzi mi oto czy jakość dźwięku i obrazu będzie taka sama jeśli ten sam filmy oczywiście na tym samym sprzęcie i tych samych ustawieniach odtworzę raz na odtwarzaczu blu-ray a dwa przez ten tuner który byłby połączony z amplitunerem.

dziękuje za pomoc

Witaj,

Jeśli film odtwarzany będzie przez fergusona podłączonego po HDMI do kina to nic nie stracisz. To kwestia odpowiedniego ustawienia wyjścia audio. Już nie pamiętam jak jest w ferdkach. Dawno tego nie robiłem, ale ustawisz dźwięk i amplituner rozpozna sygnał dolby lub dts.

Pozdrawiam

Ferguson to tylko przyklad bo nawer nie wiem co wybrać zeby bylo dobrze i nie zalowac, np ze względu na jakość dźwięku, tuner bylby po hdmi podłączony

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Jedyna różnica między tunerem krzak za powiedzmy stówę, a jakimś "wypaśniętym" to możliwość nagrywania dźwięku z tv w systemie wielokanałowym.

Bo odtwarzają praktycznie wsio. I nie da się tu dorobić żadnego voodoo...

Kompromitują się tutaj natomiast producenci tv którzy są bardziej papiescy niż papież. Np, na niektórych samsungach - nie wiem może wszystkich. Nie da się obejrzeć materiału nagranego na jednym tv, na drugim. Nawet jeśli są identyczne (model seria)

Shrek777

Dziękuje za odpowiedź, a jesteś w stanie odpowiedzieć na moje pytanie:

Czy będzie możliwość odtworzyć (podłączając dysk zewnętrzny do tego tunera) np. film w jakości dvd albo wyższej (czyli formaty vob).

Jeśli to się uda i uruchomię kino domowe to czy przypadkiem tuner ten nie powoduje kompresji obrazu i dźwięku ? CHodzi mi o to że filmy dvd i wyżej nagrywane są w jakości dźwięku 5.1 i zastanawia mnie kwestia czy przypadkiem tuner nie będzie kompresował tego sygnału na stereo? i cały efekt z oglądania filmu pójdzie w łeb? Analogicznie z jakością obrazu czy przypadkiem nie będzie jakość pogorszona ? (tuner z tv i apmlitunerem połączone byłyby przez hdmi).

Czy jakość dźwięku i obrazu będzie w obu przypadkach taka sama czy może jest różnica (zakładając że odtwarzam zarówno na tych samych ustawieniach czyli uruchomione kino domowe i ten sam filmu) -

A. jeśli filmy jest odtwarzany z płyty blu-ray na odtwarzaczu blu-ray

B. jeśli ten sam film zgrany z płyty blu-ray na dysk twardy i odtwarzany przez tuner.

Czy będzie możliwość odtworzyć (podłączając dysk zewnętrzny do tego tunera) np. film w jakości dvd albo wyższej (czyli formaty vob).

Listę odtwarzanych formatów masz zawsze podaną przy danym tunerze. (ciocia google Ci pomoże jak coś)

Ja podłączałem pena pod USB i dysk 3.5 - ale już w oddzielnej kieszeni i z oddzielnym zasilaczem i szło wsio, w full HD i dźwiękiem 5.1 - dawno to było i nie pamiętam czy odtwarzałem też 7.1, ale pewnie też, acz tu głowy nie dam.

Jeśli to się uda i uruchomię kino domowe to czy przypadkiem tuner ten nie powoduje kompresji obrazu i dźwięku ? CHodzi mi o to że filmy dvd i wyżej nagrywane są w jakości dźwięku 5.1 i zastanawia mnie kwestia czy przypadkiem tuner nie będzie kompresował tego sygnału na stereo? i cały efekt z oglądania filmu pójdzie w łeb? Analogicznie z jakością obrazu czy przypadkiem nie będzie jakość pogorszona ? (tuner z tv i apmlitunerem połączone byłyby przez hdmi).

Sygnał z tunera idzie albo po HDMI, albo coaxial (analogu się w sumie nie używa, chyba że na penie masz muzykę i przez tuner do wzmacniacza - ale na tym forum to już świętokradztwo) Czyli jak weszło tak wyjdzie.

Nic nie jest kastrowane, czy wycinane.

Tuner mnie potrafił zaskoczyć tym iż dawał sobie radę z kodekami przy których markowe tv spuszczały mnie na drzewo...

;P

A. jeśli filmy jest odtwarzany z płyty blu-ray na odtwarzaczu blu-ray

B. jeśli ten sam film zgrany z płyty blu-ray na dysk twardy i odtwarzany przez tuner.

W takie rzeczy to się nie bawię, po prostu kupuję płyty BR i używam odtwarzacza. Naprawdę jak się pomyśli to spokojnie można kupić film na br za 20-30 max. (legalnie, nowy)

Różnica między takim za 100 zł a za 300 ???

Ten za 300 zł nagra Ci dźwięk 5.1 Nagra podkreślam.

Mój - Korr nagrywał z multipleksów tylko stereo. A leży w pudełku - nie sprzedaję, leży "na czarną godzinę" bo nie ma co nagrywać w Tv to raz, a dwa w odtwarzaczach (sony) mam USB i net, także tuner to taka ciekawostka....

Acz tuner + monitor i mamy tv ;P

Znalazłem że ferguson 4k com odtwarza vob ale już nie ma informacji czy poradzi sobie z bdmv, więc raczej nie???

pytanie czy np. taki by sobie poradził??? vu+ solo se v2.

A Ty u siebie vob odtwarzałem czy jaki format z usb /dysku

Mam "starego" GoClevera, piszę tak, ale ma chyba aż 3, czy 4 lata. Nagrywa, odtwarza, ale uwaga- można odtworzyć w komputerze (też dowolnie obrobić) nagrany nim z tv film. Teraz b. często (może zawsze) film nagrany na jednym klocku można odtworzyć wyłącznie na nim. Chyba postarały się o to organizacje autorskie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.