Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o poradę

marcinp

Rekomendowane odpowiedzi

tu masz zdjęcie:

Z tyłu jest napisane 55W

To się wstrzymaj i dozbieraj.

Szkoda, że nigdzie nie ma zdjęcia środka zobaczylibyśmy co w nim siedzi.

A nie masz możliwości zwrotu? Najlepiej byłoby odsłuchać go z tymi Twoimi kolumnami w domu. A nóż ci przypasi.

Zwróć jeszcze uwagę na impedancję te opal mają 4 Ohma a na marantzie pisze 6-8 Ohma. Żeby ci czasem wzmak nie poszedł. Chociaż ja swego czasu miałem klocek, który obsługiwał tylko 8 ohm-owe kolumny ale miałem podpięte szóstki na pewien okres no nic się nie stało ale też zbyt głośno na nich nie czadziłem. Chociaż teraz wzmacniacze mają zabezpieczenia, które powoduję samoczynne wyłączanie się.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No właśnie mam możliwość zwrotu - 14 dni (zakup przez internet) a ze sklep duży to nie bedzie z tym problemu.

Opale też moge jeszcze zwrócić gdyby coś, ale z nimi bedzie pewnie kłopot bo jak to cholerstwo spowrotem zapakować :)

Przesłucham w domu, na spokojnie - nie spodziewam się fajerwerków, ale ciekaw jestem jak to się zgra u mnie w pokoju.

Co do imp to ma 6ohm, opale 4 a noty dzieki zwrotnicy pracują ze wzmakami 4-8ohm (choć dzisiaj na odsłuchach też były 4ohmowe kolumny i nawet sie nie zagrzał)

Osłucham to w domu w "swojskich" warunkach i podziele sie wrażeniami

Ten amplituner ma S\N tylko 86db stąd wnioskuję,

O kolega wróżbita i wnioskuje jak gra na podstawie parametrów hmm pewno z elektrody. Pewnie jeszcze oceniasz charakterystykę brzmienia na podstawie podanego pasma w instrukcji, szacun ;)

Panie kolego zrób sobie listę sprzętu ze wskaźnikiem S/N poniżej 86dB i przeczytaj ją, będziesz zaskoczony, a potem zastanów się o czym piszesz.

Panie kolego zrób sobie listę sprzętu ze wskaźnikiem S/N poniżej 86dB i przeczytaj ją, będziesz zaskoczony, a potem zastanów się o czym piszesz.

Panie kolego wielkość S/N czyli inaczej stosunek sygnał szum (signal noise to ratio) określa różnicę miedzy sygnałem użytecznym a szumami toru audio i podawany jest w db. Im parametr ten jest większy tym urządzenie lepsze. I nie wiem tego z elektrody tylko z doświadczenia. I z doświadczenia też wiem, że klocki o parametrach np. S/N 80db są mniej dynamiczne niż klocki o współczynniku S/N 100db. Co innego ma się do damping factor gdzie współczynnik tłumienia na przykładzie 500 dla niektórych uważany jest za jednostkę oznaczającą szybkość im większy współczynnik tłumienia tym szybszy wzmacniacz. Ale to mit i w niego nie wierzę. Więc Panie kolego daj Pan sobie spokój i nie zaczepiaj forumowiczów, którzy piszą o konkretnym wątku. Chcesz coś zaproponować koledze marcinp ? Bo jak nie to... Szacun.

Panie kolego wielkość S/N czyli inaczej stosunek sygnał szum (signal noise to ratio) określa różnicę miedzy sygnałem użytecznym a szumami toru audio i podawany jest w db. Im parametr ten jest większy tym urządzenie lepsze.

Moje doświadczenie tego nie potwierdza. Miałem np. Denona PMA-710ae. W teście 91dB.

Ukryta Zawartość

Potem miałem wzmacniacze z gorszym parametrem i finalnie miały znacznie lepsze brzmienie. Nie twierdzę, że stosunek szumu do sygnały nie ma znaczenia, ale nie jest to decydujący parametr.

Co Marantz M-CR510 nie ma co się cudów spodziewać. Słyszałem u znajomego w "małym zestawie" do sypialni i grało całkiem nieźle. Tak jak napisał S4Home Melody to udana seria. Z Opal 23 na pewno wszystkiego nie wyciśnie. Poczekamy aż Marcinp odsłucha i da znać.

Ukryta Zawartość

Posluchaj sprzetu w domu skoro juz wybrany. Będziesz wiedzial czego mozesz sie spodziewać i co ewentualnie jest do poprawy.

Przy niewielkim jak napisałeś naciągnięciu budżetu mozna isc w Yamahe RN500 czy Onkyo 8130.

Jednak odsłuchaj sprzęt i wróć do nas po 4 dniach odsłuchu. Daj znać czy to Twoje granie.

I nie ma szans żeby on miał 60W na kanał. To tak na marginesie.

Pozdrawiam

I nie ma szans żeby on miał 60W na kanał. To tak na marginesie.

Niby w Audio wyszło im 2x50w (przy 8 omach) tylko przy CR610. To chyba taki CR510 + CD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(signal noise to ratio) określa różnicę miedzy sygnałem użytecznym a szumami toru audio i podawany jest w db. Im parametr ten jest większy tym urządzenie lepsze.

Książek tutaj nie cytuj, ochłoń.

Dla mnie urządzenie mające lepsze parametry to urządzenie mające lepsze parametry, a nie lepiej grające z założenia;). Powtarzając to jak mantrę widać jak mocno tkwisz w teoretyzowaniu wyuczonym z poziomu technikum, że parametry wzmacniacza , czy cd wynoszą je na nadzwyczaj wysoki poziom .

Jest masa świetnych wzmacniaczy, mających niski S/N i grających wybornie i masa urządzeń mających sporo wyższy S/N i grających bardzo przeciętnie. co tylko świadczy, że kierowanie się tą wartością to ślepy zaułek.

Brzmienia urządzenia niestety nie zdefiniujesz S/N, dynamiką, poborem prądu czy efektywnością.

Co innego ma się do damping factor gdzie współczynnik tłumienia na przykładzie 500 dla niektórych uważany jest za jednostkę oznaczającą szybkość im większy współczynnik tłumienia tym szybszy wzmacniacz. Ale to mit i w niego nie wierzę.

Aha, czyli taka wybiórcza wiara w cyferki, bo w to co nie wierzysz to jest mitem. A wysoki parametr wartości S/N wynosi urządzenie na piedestał, noo brawo .

aj Pan sobie spokój i nie zaczepiaj forumowiczów, którzy piszą o konkretnym wątku. Chcesz coś zaproponować koledze marcinp ? Bo jak nie to...

To co... ? Grozisz mi ?! Jak zacząłeś do dokończ, miej odwagę, pokaż swoją kulturę osobistą bycia wobec innych.

Zarejestrowałeś się tu 4 dni temu i już dajesz upust agresji i uczysz inni co mają robić, dotychczas z bejsbolem latałeś i nawracałeś?

Co do porad to pisałem już w wątku Marcinp, jak byś był łaskaw zauważyć czytając uważnie wątek. Dodatkowo ostrzeżenie przed kupowaniem sprzętu na podstawie cyferek to też porada. Więc znów mijasz się z prawdą, tylko jaki masz w tym cel ?

To co... ? Grozisz mi ?! Jak zacząłeś do dokończ, miej odwagę, pokaż swoją kulturę osobistą bycia wobec innych.

Zarejestrowałeś się tu 4 dni temu i już dajesz upust agresji i uczysz inni co mają robić, dotychczas z bejsbolem latałeś i nawracałeś?

Nie wszedłem tu by wszczynać spory, więc jeśli cię uraziłem to wybacz. Nie unoś się bo nie ma o co kruszyć kopi.

Niby w Audio wyszło im 2x50w (przy 8 omach) tylko przy CR610. To chyba taki CR510 + CD.

Ukryta Zawartość

Tak tylko wychodzi ze to perpetum mobile jest :)

Ukryta Zawartość

Nie wiem na jakiej zasadzie jest podawane zużycie prądu na tylnej ściance wzmacniaczy. Szczególnie w Japończykach się to nie zgadza. Wystarczy zerknąć na testy Denonów, Yamahy czy Marantza.

Dobra, widze że zrobiło się gorąco więc wróćmy do meritum :)

Komplet gra od piątku, słuchałem dużo i bardzo różnorodnej muzyki.

Sam amplituner pod względem ergonomii 8/10 z jednego prostego powodu 510 ma własną aplikację spotify która niekoniecznie jest cudownie łątwa do ogarniecia i jest mocno wykastrowana vs wersje androidowe a nawet ta z windows mobile. Dlatego gdy ktoś chciałby sprzet all in one to lepszym wyborem byłby model 511 (z funkcją spotify connect). Jednak przy obecnych cenach to różnica około 600PLN

Kolumny są duże vs np. noty 550 - jakościowo wykonanie super choć gdyby dołożyli maskownice to byłoby to miłe.

Brzmienie:

1. 510 max rozkreca głośność do 60 lvl - przy czym dla mojego ucha optimum głośnoći to zależnie od pory dnia 15-25, wyższe poziomu już są za głośne.

2. FLAC'i dobrej jakości grają rewelacyjnie, nie szumią , bardzo wyraźnie wokale (wyeksponowane), niskie tony dobrze oddzielone (przy szybkim graniu nie zlewa się np. dźwięk podwójnej a nawet potrójnej "stopy). Gitary brzmią bardzo ładnie, linia basu wyrażna każdy drzwięk wybrzmiewa do końca, lekko cofnięty fortepian (musze posłuchać jeszcze np. Możdzera).

3. Nie ma tego czego się obawiałem - efektu zalania słuchacza dźwiękiem, jest separacja, jak trzeba to jest subtelnie, jak trzeba to ostro przywali ale nie jest to ściana dźwięku tylko granie razem.

Technicznie - amplituner nie grzeje się (choć tego tez się obawiałem przy 4ohmowych kolumnach i 6 ohmowym wzmaku) pomimo grania bez przerwy przez 6-8 godzin. Pewnie jest to tez efekt mojego komfortu jeśli chodzi o głośność - więc pracuje na około 1/3 możliwości

Podsumowujac: osobiście jestem zadowolony, jest to dla mnie nowa jakość dźwięku i funkcjonalności, kolumny są bdb punktem wyjścia do ewentualnej zmiany wzmaka (kiedyś przy większym budżecie). Sama 510 pomimo niedoskonałości o której pisałem powyżej jest świetnym sprzętem jak na swoją cenę (zapłaciłem 1200PLN). Czeka mnie jeszcze zakup lepszych kabli bo to co na razie mam to lekka prowizorka :).

Za całość wydałem 3000PLN - co jak na taki zestaw i osiągnięty efekt uznaje za bardzo dobrze wydane pieniądze.

• 1 miesiąc później...

Witam Forumowiczow. Na wstepie zaznaczam, ze moj wpis nie bedzie na temat ale potrzebuje porady. Nie moge znalezc topika na temat naprawy odtwarzaczy cd. W moim cdku po wylaczeniu lekko swieci sie wyswietlacz, nie moge nic na ten temat znalezc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.