Skocz do zawartości
IGNORED

Blaupunkt LAB 405 - 4x alnico, jak grają grają germańskie pudła z lat '70?

peludito

Rekomendowane odpowiedzi

Hej hej, składam sobie graty do sypialni i jakoś na spontanie kupiłem te Swarzędze :) Celowałem w osławione alnico, chociaż nie mam bogatego doświadczenia w odsłuchach głośników na takich magnesach. Tutaj siedzą 4 Isophony i wygląda to obiecująco, jak na zdjęciu. 4Ohm, ale zamierzam ożenić te pudła ze znanym Dualem CV441, który daje bodaj 240W na stronę, także o brak wydajności prądowej nie ma co się martwić. Docelowo zestaw jest pod gramofon, a repertuar to w przewadze dżaz oraz muza z Brazylii i Kuby. Czy ja jestem na dobrej ścieżce do melodyjnego, emocjonującego grania, chłopaki? W salonie mam Elac FS-207.2, Sansui AU-919 i Duala CS-5000. Nawet nie marzę o tym, że w sypialni zdubluję brzmienie tej klasy, to ma być zestaw raczej budżetowy, ale taki, żeby się w ogóle chciało słuchać. Jeżeli macie doświadczenia z brzmieniem starych Niemców na alnico - chętnie coś poczytam,

pozdrawiam Was.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hej

Sam zastanawiałem się czy je licytować, mam LAB 208 i LAB 206

Najbardziej w nich podoba mi się średnica.

Co do samych kolumienek to wykonanie jest naprawdę imponujące, po odkręceniu tylnej ścianki na niej powinien być wklejony schemat zwrotnicy. Możesz zrobić pomiar pojemności kondensatorów.

Ja swoje zwrotnice przerobiłem na C-V-C ( LAB 208 ).

Hej

Sam zastanawiałem się czy je licytować, mam LAB 208 i LAB 206

Najbardziej w nich podoba mi się średnica.

Co do samych kolumienek to wykonanie jest naprawdę imponujące, po odkręceniu tylnej ścianki na niej powinien być wklejony schemat zwrotnicy. Możesz zrobić pomiar pojemności kondensatorów.

Ja swoje zwrotnice przerobiłem na C-V-C ( LAB 208 ).

Dzięki za odpowiedź! No tam nie ma co eksplozji basowej oczekiwać, w końcu to zamknięte, małolitrażowe konstrukcje :) Chociaż pomieszczenie przeznaczone pod te kolumny mam niewielkie, koło 10m, więc może nie będę miał niedoboru. Zapewne nie będzie mi się chciało wylutowywać i mierzyć kondów, o ile kolumny będą grały na ucho ok. A tam i okablowanie wewnątrz pewnie można by wymieniać jakby się uprzeć, bo to wszystko na jakichś śmiesznych drucikach polutowane.

Co do basu to nie jest on może monstrualny ale jest precyzyjny i szybki. (Lab308), a u Ciebie będzie lepiej - większe głośniki.

Ja od jakiegoś już czasu mam do swoich wspomaganie basowe w postaci 2X15" Beyma też w zamkniętych obudowach i to zasilane jest osobną końcówką mocy. I na razie nie planuję niczego już zmieniać. A dodatkowe basy bo lubię sobie posłuchać czasami głośniej i bardziej koncertowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.