Skocz do zawartości
IGNORED

jaki odtwarzacz SACD używany do 1000zł

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Właściwie, sam odpowiedziałeś sobie na pytanie. Z odtwarzaczami SACD jest tak jak z każdym innym sprzętem audio. Zbyt tani nie zagra tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Ja na Audio Show trafiłem w Sobieskim do pokoju z gramofonem Bauer Audio i mnie zamurowało. Nic nie trzeszczało a dźwięk był czysty i klarowny. Płyta która grała to jakaś stara polska płyta z klasykiem jazzu. Dla mnie to było odkrycie. Niestety urządzenie jak dla mnie drogie 25-30kzł. Z SACD jest podobnie ładnie grają drogie odtwarzacze. W budżecie który podajesz nie ma super odtwarzaczy SACD. No ale jak koniecznie chcesz szukać dalej to tego co miałem Pioneer PD D6 warto wziąć pod uwagę. Na pewno jakieś używane w tej cenie się trafią.

Prawda z formatem SACD jest taka jak w studio dźwiękowiec zrobi tzw. kiche to tu nic nie pomoże, ale tak samo jest z CD - trzeba szukać dobrych nagrań i tyle. Chyba, że komuś słoń na ucho nadepnal ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Moje założenie jest takie mam dobre płyty i chce je przyzwoicie odsłuchać. Choć przyznam, że wczoraj słuchałem kilku raczej słabo nagranych płyt i zagrało to jednak lepiej niż kiedyś na poprzednim sprzęcie. Ale to akurat nie jest zasada zawsze się spełniająca.

Teraz głównie klasycy jazzu na BSCD2.

Rozumiem, że miałeś możliwość porównania łeb w łeb, choć to trochę trudne. Mi jeszcze nie udało się

takiego porównania (na tym samym tytule) przeprowadzić, a jedyne wokale jakie mam na Blu-Spec, to box

" Jazz Audiophile Voices", a tego na SACD wg.mojej wiedzy nie wydano.

Dla mnie w moim systemie BSCD2 gra lepiej, ale ja stawiam na przestrzenność i holografię. Ponadto do odtwarzania BSCD2 wystarczy zwykły odtwarzacz CD i to też jest argument. Choć na tą chwilę mój kombajn przerabia wszystko co mu się podsunie :). Płyty Blu-Spec są dla mnie inwestycją, zostawię dzieciom w spadku :)

W max. wykształcenie dzieci lub w ziemię inwestuj, a nie w wylansowane poliwęglanowe krążki. :) (żart)

A porównywałeś może BSCD2 do wydań 24/96 ?

Dlatego całkowicie zrezygnowałem z plikw i zwykłych płyt,bo płyta SACD gra zdecydowanie bardziej analogowo ...

... chciałbym coś trochę lepszego,koniecznie aby odtwarzało płyty SACD-R

SACD-ISO które wypalasz jako SACD-R, to także plik, nawet bezpieczniejszy niż każdy inny.

Dodajesz dwa zbędne procesy - wypalenie, a następnie mechaniczne odtwarzanie - a można tego uniknąć.

Nowe playery POPCORN umożliwiają czytanie SACD-ISO bezpośrednio z HDD (2ch/multich)

• 4 tygodnie później...

Mam Pioneera nowego HM72 jest to serwer muzyczny z możliwośćią odtwarzania DSD,no i powiem że nie dał sobie rady z Yamaha dvd s1800 dvd gra pliki DSD to znaczy sacd zdecydowanie lepiej,dynamicznie i bardziej przestrzennie, a za nowego pionieera dałem 1700zł więc inwestycja po byku bo wolał bym te pianiądze zainwestować w odtwarzacz DVD sacd marantz dv7001 i jeszcze by zostało na płyty,a tak to dupa blada,słucham spotyfy z jakością 128/max320kbs:)

• 4 tygodnie później...

SACD-ISO które wypalasz jako SACD-R, to także plik, nawet bezpieczniejszy niż każdy inny.

Dodajesz dwa zbędne procesy - wypalenie, a następnie mechaniczne odtwarzanie - a można tego uniknąć.

Nowe playery POPCORN umożliwiają czytanie SACD-ISO bezpośrednio z HDD (2ch/multich)

Jakie modele Popcorn-u czytają SACD-ISO z twardzieli. A może jakieś inne playery to potrafią???

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.