Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  190 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, rawracer napisał:

Jakby ktoś ze znajomych Waszych szukał kolumn ,czy to na start czy docelowo mam do sprzedania F2 .

Za 3tys forumowo oddam.

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-bmn-f2-monitory-stereo-CID99-IDZbIEr.html

Kiedy je kupiłeś?

Nie tylko handlarze szukają okazji. Ostatnio kiedy życie drogie to każdy szuka takiej okazji. Poza tym Ci, którzy chcą dla siebie głośniki to sprawdza ostatnio zakończone aukcje i oferty. Kiedy ktoś wystawia prawie o połowę drożej niż ostatnio sprzedane identyczne przedmioty to nie ma się co dziwić później, że nie ma nikogo zainteresowanego lub dostaje śmieszne oferty 

Edytowane przez raiwan

Każdy robi wg uznania, pytanie tylko czy chce się sprzedać czy sprzedawać, Tu jak widać od dlugiego już czasu sprzedajesz, może Ci się nie spieszy, może na ten model nie ma chętnych a może to cena jest za duża. Ja moje BMN sprzedawałem niecały tydzień… wzmacniacze podobnie, zawsze sprzedaje taniej niż kupiłem, bo chcę iść dalej a nie stać w miejscu. Myślisz że jak je potrzymasz rok czy dwa to zyskają na wartości? 

Edytowane przez LOBO_M
1 minutę temu, LOBO_M napisał:

Każdy robi wg uznania, pytanie tylko czy chce się sprzedać czy sprzedawać, Tu jak widać od dlugiego już czasu sprzedajesz, może Ci się nie spieszy, może na ten model nie ma chętnych a może to cena jest za duża. Ja moje BMN sprzedawałem niecały tydzień… wzmacniacze podobnie, zawsze sprzedaje taniej niż kupiłem, bo chcę iść dalej a nie stać w miejscu. Myślisz że jak je potrzymasz rok czy dwa to zyskają na wartości

Kazdy ma wlasny pomysl na sprzedaz, wlasne doswiadczenia biznesowo-handlowe itp. Moje doswiadczenie podpowiada mi ze gdy chce sie sprzedac sprzet zeby isc dalej to niestety trzeba sporo opuscic zeby nie czekac miesiacami a potem i tak opuscic kwote do rozsadnych 50-70% wartosci nowego. Szkoda czasu na takie ruchy, moim zdaniem.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

U Bogdana trochę inaczej, bo to nie sklep, do którego dzwonisz i z miejsca dostajesz rabat, więc imo bliżej tych 70% to uczciwie, ale czy będzie popyt? 

No i też ważne kiedy kupione, bo zmieniał co nieco na przestrzeni czasu? Coś tak kojarzę. 

.

7 godzin temu, LOBO_M napisał:

Każdy robi wg uznania, pytanie tylko czy chce się sprzedać czy sprzedawać, Tu jak widać od dlugiego już czasu sprzedajesz, może Ci się nie spieszy, może na ten model nie ma chętnych a może to cena jest za duża. Ja moje BMN sprzedawałem niecały tydzień… wzmacniacze podobnie, zawsze sprzedaje taniej niż kupiłem, bo chcę iść dalej a nie stać w miejscu. Myślisz że jak je potrzymasz rok czy dwa to zyskają na wartości? 

Sprzedaję za 60% ceny rynkowej ,chyba dobra cena a wartość pieniądza w przeciągu tych trzech lat spadła drastycznie .

Obecne 100zl jest jak 60zl te trzy lata temu.

Nie pamiętam ,który z kolegów tu na forum napisał mi jak podjąłem decyzję o zakupie tych kolumn,że w dobie szybujących cen jeszcze zarobię na tym ,ale nie szukam zarobku ,bo chce sprzedać taniej niż kupiłem mimo wszystko a 3tys do obecnych 4800 ,to przy tej wartości 60% ceny rynkowej - obecnej wydaje mi się rozsądne.

A nie jest też to byle co ,więc jakośćiowe produkty też na rynku trzymają swoją cenę adekwatnie porównam tu marki aut ,gdzie jedne szybciej,drugie wolniej tracą na wartości a BMN traktuje jako te lepsze jakościowo brzmienie.

I nie spieszy mi się z ich sprzedażą,bo ciągle miło mi się ich słucha i mimo że nowe paczki już stoją i korcą,to nadal jeszcze nie wyciągnięte z kartonów nawet 😉

7 godzin temu, J4Z napisał:

U Bogdana trochę inaczej, bo to nie sklep, do którego dzwonisz i z miejsca dostajesz rabat, więc imo bliżej tych 70% to uczciwie, ale czy będzie popyt? 

No i też ważne kiedy kupione, bo zmieniał co nieco na przestrzeni czasu? Coś tak kojarzę. 

Nie w tym modelu ,bo śledziłem na bieżąco.

Kontaktowałem się nawet z nim i podałem cenę za którą chciałbym je sprzedać,to mówił żeby niżej nie schodzić,bo elektronika i przetworniki są tyle warte.

AVM Inspiration 30.3... i sprostowanie…

Minęły wakacje, troszkę sprzętów się nasłuchałem, ale kiedy słuchałem u siebie droższego modelu AVM Inspiration CS 2.3, to moje przyzwyczajenia do dźwięków z Yamahy AX-892, jak i podobnej klasy wzmacniaczy były tak duże iż wówczas stwierdziłem brak emocji w słyszanej muzyce w moim pokoju poprzez BMNy Bergesy 3 z Crescendo. Jednak po czasie – słuchając u innych ich „systemów grających” – doszedłem do wniosku, że AVM CS 2.3 – jak na taki sprzęt – grał naprawdę bardzo wyrównanymi dźwiękami (o czym poniekąd pisałem…), ale ja niestety nie będąc przyzwyczajony do takich dźwięków tak właśnie je oceniłem… Być może, gdyby tam zastosować „klasyczne wzmocnienie”, a nie w klasie D, to być może te dźwięki były by także inne – ale tego się nie dowiem…

Zatem, kiedy dotarł do mnie tańszy w ofercie AVM CS 30.3, z dwoma wystającymi pokrętłami po bokach i troszkę mniejszym, ale centralnie umieszczonym wyświetlaczem, pod którym są fizyczne przyciski funkcyjne (opisane na wyświetlaczu) ze szczelinowym odtwarzaczem CD, oferujący tą samą ilość wejść, zarówno analogowych i cyfrowych wraz z możliwością podłączenia gramofonu z wkładką MM lub MC, a także podobne możliwości w odtwarzaniu, tj. HiResAudio i Webradio wraz z DACiem na pokładzie i także podobnym poziomem wzmocnienia, to myślałem iż usłyszę bardzo zbliżone brzmienie lub o zgrozo gorsze… Okazało się jednak, że brzmi inaczej i to bardzo ciekawie dla większości takich „melomanów”- jak ja, przyzwyczajonych do brzmienia z dobrego, ale budżetowego sprzętu… Aplikacja jest ta sama i ten sam przemyślany sposób sterowania AVMem. Wystające pokrętła dużo bardziej przypadły mi w sprawniejszej, ręcznej obsłudze sprzętu i to się chwali…

Można by w skrócie napisać, że większość średniego i wysokiego pasma tonalnego brzmi dosyć podobnie – do droższego AVM 2.3 – ale jednak dało się usłyszeć pewne różnice na korzyść tego droższego. Natomiast od dolnej średnicy i cały, delikatnie podbity zakres niskich tonów różnił się już znaczniej. Niskie tony były wyraźniej eksponowane, z lekkim przeciągnięciem – co dawało efekt większej ilości basu i co mi się już bardziej podobało brzmieniowo. Zwłaszcza dobry pop, rock i blues zyskały na basie, ale także muzyka poważna…

Wysokie tony z AVM 30.3 prezentowane przez Bergesy 3 z Crescendo zagrały z dużą ilością informacji, łagodniej, subtelniej i naprawdę dobrze w porównaniu do mojej Yamahy. Wszystko było prezentowane na wysokim poziomie w tymże zakresie tonalnym, a instrumenty smyczkowe, blaszane/metalowe miały wyraźniejszy wydźwięk, klarowny i nigdy nie kłuły w uszy. Bardzo ciekawie brzmiały talerze i różne, zwłaszcza metalowe przeszkadzajki.

Średnie tony także zaprezentowały wysoką kulturę wybrzmień przeróżnych instrumentów i także wokali. Pasmo to Bergesy 3 poprzez AVM CS 30.3 zagrały bardziej poprawnie i z dużym przekazem informacji muzycznej, niż mój AX-892. Bardzo dobrze zagrały fortepiany, pianina, trąbki, skrzypce, a także instrumenty drewniane i blaszane oraz te dęte. Wokale zyskały na detaliczności, swobodzie i lekkości. Zarówno dolna średnica, jak i ta środkowa część tego pasma były poszerzone i całe to pasmo zyskało na prezentacji tychże wybrzmień. Średnie pasmo było bardzo poprawne, ale z lekkim przesunięciem w kierunku dolnej średnicy – co sprawiało wrażenie bardziej ocieplonych dźwięków…

Niskie tony Bergesy 3 za pomocą AVM 30.3 zagrały bardziej ciekawymi dźwiękami, bas był bardziej kontrolowany, z większą paletą w wybrzmieniach i ciut bardziej sprężysty, niż w AX-892. Kontrola wybrzmień była dobra i mi bardziej przypadła do gustu. Bardzo ciekawie zagrały instrumenty akustyczne, także perkusje, czy gitary, kontrabasy i wiolonczele. Sprężystość, dynamika, kontrola były na wysokim poziomie i to mi się podobało bardziej, niż u droższej wersji – takie to właśnie moje przyzwyczajenie.

Zmiana kabelków zasilających także spowodowała poprawę wybrzmień z AVM 30.3, gdzie PAD Muzaeus oraz Oyaide Tunami V2 sprawiły, że skala wszystkich zakresów tonalnych poszerzyła się, co mi jeszcze bardziej „przypadło do uszu”. Świetnie słuchało się wszystkich odmian rocka, bluesa, popu, czy muzyki poważnej…

Mając około 18000 – lub troszkę mniej –  do zakupu ciekawie i dobrze grającego sprzętu pt. „wszystko w jednym” tzn.: CDek, streamer, DAC i wzmacniacz, na pewno AVM Inspiration CS 30.3 jest godny uwagi, a na dodatek pobiera bardzo mało prądu, tj. około 30W przy normalnym poziomie głośności do słuchania codziennego… Moim zdaniem jest bardziej uniwersalnym sprzętem – niż AVM 2.3 – gdyż większa ilość niskich tonów oraz mniejsza kontrola wszystkich zakresów bardziej przypadnie do ucha zdecydowanej większości tych słuchaczy, którzy nie są melomanami z portfelem wypchanym setkami tysięcy złotych. Słuchanie muzyki na sprzęcie z wysokiej już półki, często o bardzo specyficznym podejściu do prezentacji tonalnej jest – tak uważam – mało lubiane i często określane, jako suche/surowe granie, którego przysłowiowy Kowalski nie preferuje… Jednak ten bardziej wybredny słuchacz powinien zdecydowanie posłuchać droższego AVM 2.3, bo prezentuje muzykę na bardziej wyrównanym poziomie tonalnym, co z kolei przypadnie do ucha bardziej wyrafinowanym słuchaczom… Bardzo mło wspominam AVMy !!!

AVM30.3(2).thumb.jpg.75baccd5527fc73f99bcd5c9a9a7b58e.jpgAVM30.3(5).thumb.jpg.8f17182085d7fbc47481decf7f62e377.jpgAVM30.3(17).thumb.jpg.57ecbdd867ebe98097af084c150e6039.jpgAVM30.3(18).thumb.jpg.d6910f4f37ef563bcfd1f979e3f47939.jpgAVM30.3(21).thumb.jpg.3fe67505ada0dc637941945ac7eb027c.jpgAVM30.3(22).thumb.jpg.b969632476eaf828d13261a285b730f7.jpgAVM30.3(23).thumb.jpg.e0ed2fabcea96b25712ab77189caa53f.jpgAVM30.3(25).thumb.jpg.f35ef376b9ee6e786d9344116ff26308.jpgAVM30.3(28).thumb.jpg.ba5b9e534e8211f3cbccad6ab260df5b.jpgAVM30.3(29).thumb.jpg.6d69bf0783f1030414fc9ea0ef9805ee.jpgAVM30.3(30).thumb.jpg.f50c41875b4acbc6fb3630e24e4e8cc6.jpgAVM30.3(31).thumb.jpg.376558904dedc31537a0ae6715a6769f.jpgAVM30.3(32).thumb.jpg.3761b7e11a06e5bfd012e07188a3d34d.jpgAVM30.3(33).thumb.jpg.f77bff008a4da57c8451f1fb772ff4a1.jpg

Ciekawe urządzenie. Kiedyś miałem wzmacniacz AVM jeszcze gdy produkowali prostrze graty. Przypominały bardziej manufakture, teraz to już inna liga. 

W sumie ta wersja chromowana wygląda bardzo podobnie. 

?👈

Ja też dzisiaj zrobiłem  małe testy. Od dłuższego czasu chciałem sprawdzić czy zmiana DAC w moim zestawie coś by wniosła. Niestety nie ma dużo DAC z HDMI IN, a ja gram z APPLE TV z wyjściem HDMI (tak wiem mało koszerne, ale mnie to nie rusza, tym bardziej po tym jak nie słyszałem różnicy na zestawie znajomego za grubo ponad 100kPLN apple tv vs. accuphase CD). 

Dzisiaj pożyczyłem od sąsiada OPPO UDP-205 na kości ESS9038PRO, swego czasu topowy model, ktory do dzisiaj używany chodzi za >10kPLN. 

Na początku podpiąłem Apple TV po HDMI do Oppo i analogowo podłączyłem do GATO, posłuchałem kilka moich sztandarowych kawałków do testów i pomyślałem, jest lepiej, bardziej detalicznie, bas jakby niżej schodził...

Zacząłem więc naprzemiennie słuchać appleTV->Oppo->GATO  vs. apple tv->konwerter HMDI-COAX->GATO mieszałem kabelkami co zajmowało chwilkę, ale nadal wydawalo mi sie ze z uzyciem oppo lepiej.

kolejna próba zrobiona w układzie appleTV po HDMI do OPPO z OPPO analogiem do GATO, ale jednocześnie wyjście HDMI z oppo na konwerter HDMI-COAX i do wejscie coax w gato wiec wykorzystując teoretycznie gorszy DAC w GATO i po drodze konwerter (choc z pomiarow jest on w 100% przezroczysty). Tym razem puszczałem muzykę i tylko na pilocie od GATO zmieniałem wejścia, co kilka sekund, albo 10-15 sekund, albo poczatek utworu zmiana na pilocie i znowu te same 10-15sekund. No i wniosek jednoznaczny, totalnie zero roznicy, nic a nic, to co mi sie na poczatku wydawalo ze jest duzo lepiej z oppo calkowicie zostalo obalone, nie musialem nawet oczu zamykac, bo zmiana wejscia w GATO nic nie powodowala. 

Z jednej strony zdziwienie, boto przeciez inne kości DAC, bo ESS powinno byc bardziej "techniczne" szczegolowe itd. 

Potwierdziło się tylko to co testowaliśmy z kolegą wcześniej, kiedy to nie slyszeliśmy u niego roznicy miedzy appleTV+oppo vs CD accuphase.

Ja się cieszę, bo byłem skłonny wydać 10kPLN na jakieś zmiany w systemie.

Sorry ale ten test pokazał mi kolejny raz jak działa autosugestia, kiedy to na poczatku byłem święcie przekonany że z oppo gra lepiej pod każdym względem i 30 sekundowa przerwa na przelaczenia wystarczyla ze nie bylem w stanie zauwazyc ze jest tak samo, ale mozg wiedzial ze zmienilem konfiguracje i sobie wmowil ze jest inaczej.

Utwierdza mnie to też w przekonaniu że testy trzeba robić rownolegle, że trzeba dosłownie zmieniać A-B-A-B inaczej słyszymy co chcemy.

Sorry, ale mowienie ze pamietam jak cos gralo tydzien, miesiac dwa temu, to jest samooszukiwanie.

Pamiętam jak testowałem Tidal vs. apple music, wtedy roznica była kolosalna, teraz żadna. 

Zaoszczędzone pieniądze wydam na inne hobby, na latawiec i deskę do Kite surfingu, bo nie samym audio człowiek żyje;-) 

8 godzin temu, LOBO_M napisał:

Od dłuższego czasu chciałem sprawdzić czy zmiana DAC w moim zestawie coś by wniosła

To moze sprawdzilbys jakis prawdziwy dac, a nie przeszczepy z daca integry czy odtwarzacza blurey? 

Upierasz sie na apple music ktore poprzez konwertery naklada ci swoje ograniczenia, no ok, kazdy decyduje co i jak slucha. Ale prosze Cie nie sugeruj ze zmiana daca nic nie wnosi. 

Mam od tygodnia czy dwoch nowy transport Auralica do mojego Pontusa i to robi roznice na tyle duza ze sprzedalem SA m1t. Nawet znany tobie Maciej byl u mnie posluchac tych slyszalnych roznic. Nie chcialem grac po kablu usb, ale gra to lepiej niz po coax czy aes/ebu. Ty wykorzystujesz tylko coaxa przez brak elastycznosci w podlaczeniu apple tv i to moze stanowic jakas bariere. 

Masz swietne kolumny, jest potencjal. Pozycz swietnego daca ze streamerem w jednym - Auralic Vega S1. Za cene cirka 7500zl masz dwa w jednym, a jakosc grania powala. Ba, obsluzysz to jedynie Iphonem czy ipadem. Te roszady ktore robiles nie umywaja sie do grania tego jednego nieduzego klocka.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

10 godzin temu, Kuki12325 napisał:

Przecież to słabej jakości Blu-ray (do muzyki) więc się nie dziwię. 

A co w nim słabego? Znasz czy piszesz z czapy?

Na tym forum wystarczy zmienić kabel zasilający i zacząć pisać o koherencji, planktonie i scenie jak marzenie. Po roku ludzie pamiętają jak co im grało.Tutaj były dwa inne tory dźwięku na totalnie innych kościach i zero różnicy. 

Przeczytaj co napisałem, że na początku byłem pewien że jest dużo lepiej, jak podpiąłem Oppo i słuchałem wielu utworów, różnica magicznie zniknęła przełączając na pilocie

8 minut temu, Mikelas76 napisał:

To moze sprawdzilbys jakis prawdziwy dac, a nie przeszczepy z daca integry czy odtwarzacza blurey? 

Upierasz sie na apple music ktore poprzez konwertery naklada ci swoje ograniczenia, no ok, kazdy decyduje co i jak slucha. Ale prosze Cie nie sugeruj ze zmiana daca nic nie wnosi. 

Mam od tygodnia czy dwoch nowy transport Auralica do mojego Pontusa i to robi roznice na tyle duza ze sprzedalem SA m1t. Nawet znany tobie Maciej byl u mnie posluchac tych slyszalnych roznic. Nie chcialem grac po kablu usb, ale gra to lepiej niz po coax czy aes/ebu. Ty wykorzystujesz tylko coaxa przez brak elastycznosci w podlaczeniu apple tv i to moze stanowic jakas bariere. 

Masz swietne kolumny, jest potencjal. Pozycz swietnego daca ze streamerem w jednym - Auralic Vega S1. Za cene cirka 7500zl masz dwa w jednym, a jakosc grania powala. Ba, obsluzysz to jedynie Iphonem czy ipadem. Te roszady ktore robiles nie umywaja sie do grania tego jednego nieduzego klocka.

Nim doszło do testu wczoraj, wielokrotnie porównywaliśmy u sąsiada w jego zestawie, Oppo+apple vs versus accuphase CD. Płyta CD taka sama jak na Apple TV i przełączanie źródeł na wzmacniaczu.

jego tor to kef reference 5, wzmacniacz i cd accuphase kupione z dwa lata temu za jakieś 80tys modeli nie pamiętam, do tego kable PAD POSEJDONY . Zasilające listwy itd

to też jest zle?

dlatego darujcie sobie uwagi że Apple jest ograniczeniem, każdy wydaje jak chce , ja wydaje jak słyszę różnice a nie jak mi się po miesiącu wydaje że coś słyszałem bo to samooszukiwanie

Edytowane przez LOBO_M

Różnica to jest między cd a sacd, bo to też testowaliśmy, niestety ale ten sacd kosztuje ponad 60tys używany i po restartach wrócił do sklepu. 
jak coś słyszę przełączając bezpośrednio to słyszę i tak było z sacd.

Co najlepsze sacd różnice słuchać było też grając z Oppo. Co dobitnie pokazuje że źródło to podstawa, ale źródło mam na myśli plik/cd/sacd jakość tego co jest nagrane w studio, remaster 16 vs24bit, a nie Yamaha/Aurelic itd

W sumie to każdy z nas ma inne doświadczenia. Ja tam różnicę miedzy dac a i b słyszę dość wyraźnie. Miedzy transportami również. Niekoniecznie między tymi tańszymi i droższymi. Bardzo fajnie było słychać różnice charakterów pomiędzy SOTM SMS 200 oraz IFI ZEN STREAM. Ta sama półka cenowa, a brzmienie inne. Mi do systemu wtedy bardziej pasował Ifi i to jego sobie zostawiłem. Nie oznacza,  że był lepszy- po prostu inny.

Edytowane przez Kuki12325

Z wczorajszej sytuacja dla mnie najważniejszy jest wniosek jak ułomny jest nasz umysł i jak wielka jest siła autosugestii. Ignorowanie tego jest dużym błędem 

Muzykę odbierzemy inaczej od pory dnia ,zmęczenia czy nastroju i to jest faktem .

Autosugestia i podniecenie po podpięciu kabla ze milion srebrników do tego się też wlicza .

A ja nawet osmiele się stwierdzić,że nie zaścielone legowisko ,też już zmienia akustykę i zmienia się charakter brzmienia tudzież odbiór  😉

Edytowane przez rawracer

Nasz słuch ? Twój i osoby które doszły do takich, a nie innych wniosków (dla jasności- nie przekonuję Cię, że źle słyszysz itp.) Mam po prostu zupełnie inne doświadczenia.

4 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Nasz słuch ? Twój i osoby które doszły do takich, a nie innych wniosków (dla jasności- nie przekonuję Cię, że źle słyszysz itp.) Mam po prostu zupełnie inne doświadczenia.

Plecam robić audiogramy, wtedy odejdzie Wam szukanie kolumn z pasmem powyżej 15kHz😁

9 minut temu, rawracer napisał:

Muzykę odbierzemy inaczej od pory dnia ,zmęczenia czy nastroju i to jest faktem .

Autosugestia i podniecenie po podpięciu kabla ze milion srebrników do tego się też wlicza .

A ja nawet osmiele się stwierdzić,że nie zaścielone legowisko ,też już zmienia akustykę i zmienia się charakter brzmienia tudzież odbiór  😉

to nie miało wpływu bo słuchałem dwóch rzeczy w tym samym czasie

1 godzinę temu, LOBO_M napisał:

Nim doszło do testu wczoraj, wielokrotnie porównywaliśmy u sąsiada w jego zestawie, Oppo+apple vs versus accuphase CD. Płyta CD taka sama jak na Apple TV i przełączanie źródeł na wzmacniaczu.

Ja pisze o osobnym dacu. To on zrobi roznice. Zanim zmienilem na Pontusa2 porownywalem go z innymi na tych samych i roznych transportach. 

A ten cedek accu robil za daca? 

Nie sluchalem nigdy jakiegos mega drogiego cedeka, ale w moim systemie porownywalem mojego tanszego pioneera bezposrednio do wzmaka oraz po coaxialu do Pontusa. Gluchy by uslyszal roznice na korzysc polaczenia z Pontusem. 

Nie obraz sie, ale dac zintegrowany (tez mam taki w moim Shanlingu), czy tez taki z Oppo czy tanszy Wimm lub eversolo, nie moze byc porownywany do lepszych, drozszych dacow jak Audio GD, Gustard, Denafrips czy Auralic. Tam jest po prostu mniejsza czy wieksza przepasc w brzmieniu.

13 minut temu, LOBO_M napisał:

lecam robić audiogramy, wtedy odejdzie Wam szukanie kolumn z pasmem powyżej 15kHz😁

Napisałem Ci, że ja słyszę zmiany. Napisałem też, że rozumiem i wierze, że Ty tych zmian nie słyszysz i ok.

Nie rozumiem powyższego komentarza.

Swoją wypowiedź odnośnie odbioru opisuje na sobie .

Ten sam system a dziś mi się fajnie słucha i szczegółowo a innego dnia gra to swoim charakterem,ale muzyke odbieram blado,bo jestem zmęczony ,w złym nastroju .

O to mi chodzi.

Każdy zestaw buduje swój indywidualny charakter,DAC może dużo wpłynąć,ale nie zapominajmy też najistotniejszego że gra najsłabsze ogniwo i je właśnie słychać najwięcej 😉

2 minuty temu, rawracer napisał:

2 minuty temu, rawracer napisał:

Każdy zestaw buduje swój indywidualny charakter,DAC może dużo wpłynąć,ale nie zapominajmy też najistotniejszego że gra najsłabsze ogniwo i je właśnie słychać najwięcej 😉

Najbardziej z moich doświadczeń słychać akustykę 🙂 

No akustyka najważniejsza i najtrudniejsza do ogarnięcia ,dlatego też kolejna niepodwazalna kwestia grania tego samego zestawu w dwoch pomieszczeniach może być kolosalna.

A w klockach typu DAC też dojdzie się do ściany i co by nie modzic ,złote ścieżki w PCB dać,to schemat i elementy nie wyczarują już więcej niż tego samego alladyna z tej lampy 😉

34 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Napisałem Ci, że ja słyszę zmiany. Napisałem też, że rozumiem i wierze, że Ty tych zmian nie słyszysz i ok.

Nie rozumiem powyższego komentarza.

Sorry coś może źle zrozumiałem.

Ja też słyszę, jeżeli są, ci opowiem na powołaniu sacd i cd przy przełączaniu w czasie rzeczywistym. Tidal vs Apple Music to samo, wczoraj jednak nic nie słyszałem, może byłem nie wyspany😉

3 godziny temu, LOBO_M napisał:

Z wczorajszej sytuacja dla mnie najważniejszy jest wniosek jak ułomny jest nasz umysł i jak wielka jest siła autosugestii. Ignorowanie tego jest dużym błędem 

Może akurat oba urządzenia mają podobny charakter brzmienia. Wpływ samego DACa jest spory i to slychac. Czasami mniej, czasami bardziej. Ja np Hegla u siebie znieść nie mogłem. Był suchy jak wiór bez basu. 

?👈

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.