Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, neoeinz napisał:

?

?? ?
No i Pan Bogdan zaproponował aby zostawić po prostu s3 II i tyle, bez kombinowania ze średnio tonowym ?

Pewnie trzeba by było posiedzieć trochę nad nowym projektem i robienie komuś takich konstrukcji to trochę pole minowe. 

Co nie zmienia faktu. 

?👈

Godzinę temu, Ricardozamora napisał:

Witajcie. Czy ktoś z klubowiczów chce sprzedać swoje monitory BMN? 

Szczerze powiem, wątpię. Dlaczego? Bo w podobnej cenie nie kupisz nic lepszego. Bardziej opłaca się niższe i średnie modele kolumn BMN modyfikować do wyższych, niż zmieniać na coś innego.  Ponieważ będzie to tyko krok w bok, do 10tys raczej nie ma to sensu. Ale to tylko moje subiektywne zdanie. 

Sam zamierzam w przyszłości zrobić upgrade swoich EXII 2, ale na razie cieszę się tym co mam i jestem happy ?

Ps. dzięki LOBO_M ?

Edytowane przez urkoni
44 minuty temu, dedal75 napisał:

A ile dasz ? ?.Pzdr

Trochę dolców, flaszkę i masaż stóp. :)

26 minut temu, urkoni napisał:

Szczerze powiem, wątpię. Dlaczego? Bo w podobnej cenie nie kupisz nic lepszego.

Hmm, czy ja wiem... Całe allegro i inne aukcje zasiane są genialnymi sprzętami grającymi jak rzeczy za cenę kilkaset % wyższą od proponowanej, której nikt nie bierze. :) Audio to specyficzny rynek, który rozwija się i nie ma, że nie można lepiej za daną kasę, chyba, że przez pewien okres czasu. 

W zasadzie rynek wtórny nie zależy do końca aż tak od jakości danego sprzętu* (czyli jak sugerujesz, że nikt nie sprzedaje bo takie dobre), ale raczej od popularności, od popytu. Im więcej osób dany sprzęt kupuje, to "tym więcej" będzie potem go sprzedawało. "Tym więcej" nie dosłownie, ale na zasadzie tego samego % który trafia na rynek wtórny, ale od większej liczby osób, które coś kupiły. 

*oczywiście od niego też, ale nie w tak drastyczny sposób jak sugerujesz

Edytowane przez Ricardozamora

No i tu się mylisz. Ja zmieniałem wszystko pod koniec roku. Wzmacniacz Marantz PM16, popularny, bardzo małe zainteresowanie. Finalnie poszedł po 3 miesiacach sporo taniej niz srednia allegro.

BMN, sprzedałem chyba w tydzień, ilość składach ofert, zapytań przerosła moje oczekiwania. Chyba za tanio puściłem;-)

Spodziewałem się że będzie totalnie odwrotnie. W przeciagu roku jest doslownie kilka ofert BMN, ale ustaw sobie alerty, może coś trafisz

Wsp jakosc/cena w uzywanych BMN jest genialny, ale to nie jedyna manufaktura z dobrym graniem w jeszcze lepszej cenie;-) 

Godzinę temu, LOBO_M napisał:

dobrym graniem w jeszcze lepszej cenie;-) 

Stosunek ceny do użytych materiałów praktycznie taki sam. 

?👈

Nie mam najmniejszego zamiaru, uwierz mi.

Napisałem tylko to co napisałem.

Ale niech kolega @Ricardozamora oceni może AA Phoebe, bo znowu sie pojawiło ogloszenie, są średnio raz w miesiącu. takie dobre ze tyle osob ja ma/miało;-)

To taki przypadek dzisiaj miałem...

Otóż będąc na zabiegach i rozmawiając z Panią rehabilitantką (ok. 35 lat) o tym, że warto nie oglądać TV z wiadomych powodów, a zdecydowanie lepiej posłuchać radia, muzyki, to na moją odpowiedź pani odrzekła, że trzeba mieć w miarę dobry sprzęt i właściwie Ona takowy - a raczej mąż - ma i dodała, że najbardziej zadowoleni są z kolumn. Zaciekawiony tematem potwierdziłem, że muzyka daje o wiele więcej, niż oglądanie telewizji - pominęliśmy dobre filmy, których mało w TV, z czym oboje się zgodziliśmy - i zapytałem o kolumny i... Pani ma w domu BMNy - nie pamięta modelu - lakier fortepianowy i najzabawniejsze, że znajomi męża zazdroszczą brzmienia, a wielu pożyczało do siebie i kilku kupiło nowe...

Coś w tych BMNach jest, a pewnie by mogło być lepiej, ale w tych czasach to nie łatwa konfrontacja.

@LOBO_M czy Ty już masz nowe kolumny, jak grają? Jestem ciekawy konfrontacji z Beszelami PRO??? (sic!)

7 minut temu, Marko Polo napisał:

@LOBO_M czy Ty już masz nowe kolumny, jak grają? Jestem ciekawy konfrontacji z Beszelami PRO??? (sic!)

Dla mnie to dźwięk o jakości jakiego wcześniej nie słyszałem. Słuchałem Kef reference 5, z Arcam A49 (on bez szału) PAD Posejdon.  Co do konfrontacji z Beszele Pro, nie wiem nie słyszałem, ale 2way vs. 3way to też inny świat. 3 way to był główny powód zmiany. Na tym koniec, bo to temat BMN.

1 godzinę temu, LOBO_M napisał:

Nie mam najmniejszego zamiaru, uwierz mi.

Napisałem tylko to co napisałem.

Ale niech kolega @Ricardozamora oceni może AA Phoebe, bo znowu sie pojawiło ogloszenie, są średnio raz w miesiącu. takie dobre ze tyle osob ja ma/miało;-)

Nie, nie chcę AA teraz. Ja ogólnie 2 pary kolumn mam (moje główne to s16Hz Credo), ale chciałem kupić kolejne i m.in. BMN mnie ciekawią. Teraz planuję coś pod lampę, ale nie musi mieć ogromnej efektywności, 89dB starczy. Tak by pp na el84 z 12W je uciągnął czy SET na 845 i 300b (on na bank uciągnie, 3drożne Credo normalnie ujeżdża bez kompleksów). 

Jakby ktoś swoje BMN monitory chciał sprzedać niech pisze, bo mogę być zainteresowany. Zwłaszcza średnie i wyższe serie BMN.

16 minut temu, LOBO_M napisał:

Co do efektynosci, to jak mam byc szczery to moim zdaniem BMN nie maja efektywnosci 89. Nie wiem jak p. Bogdan to zmierzył,wyliczyl. 

Twoje zdanie vs obliczenia i pomiary to raczej chyba dobry żart. :)

2 minuty temu, Ricardozamora napisał:

Twoje zdanie vs obliczenia i pomiary to raczej chyba dobry żart. ?

Sluchalem kilku kolumn na tych samych wzmacniaczach i widzialem ile musze „odkrecic” w bmn.

Yhym i jesteś w stanie organoleptyczno-intuicyjnie stwierdzić czy coś ma skuteczność 89 czy 88 czy 87dB i jest to "wiedza" pewniejsza niż pomiary czy obliczenia. :-)

Edytowane przez Ricardozamora

Masz rację, dB to nie kable sieciowe że słyszy się różnicę. Skoro i tak nie słyszymy różnicy miedzy 86 a 89dB, to po co sobie zaprzątasz nią głowę. Bierz na pewnika to co jest napisane na tabliczce znamionowej i tyle.

Przyjacielu @Ricardozamora po co te sprzeczki , zadzwoń do producenta, na odsłuch lub wypożyczenie się umow ,to powinno rozwiać Twoje wątpliwości . Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 godzin temu, Marko Polo napisał:

To taki przypadek dzisiaj miałem...

Otóż będąc na zabiegach i rozmawiając z Panią rehabilitantką (ok. 35 lat) o tym, że warto nie oglądać TV z wiadomych powodów, a zdecydowanie lepiej posłuchać radia, muzyki, to na moją odpowiedź pani odrzekła, że trzeba mieć w miarę dobry sprzęt i właściwie Ona takowy - a raczej mąż - ma i dodała, że najbardziej zadowoleni są z kolumn. Zaciekawiony tematem potwierdziłem, że muzyka daje o wiele więcej, niż oglądanie telewizji - pominęliśmy dobre filmy, których mało w TV, z czym oboje się zgodziliśmy - i zapytałem o kolumny i... Pani ma w domu BMNy - nie pamięta modelu - lakier fortepianowy i najzabawniejsze, że znajomi męża zazdroszczą brzmienia, a wielu pożyczało do siebie i kilku kupiło nowe...

@LOBO_M

Heh, ciekawa historia. 

?👈

No ciekawa ale była by bardziej spektakularna ? jak akcja toczyła by się np w Katowicach nie w Bydgoszczy ?. Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 godzin temu, LOBO_M napisał:

Sluchalem kilku kolumn na tych samych wzmacniaczach i widzialem ile musze „odkrecic” w bmn.

Ja nawet na słabych wzmacniaczach "odkręcam nisko". Zresztą zależy to od konstrukcji danego wzmacniacza. To że na jednym gra na godz 9 ciszej lub głośniej niż inny nie jest zależne tylko od mocy ale też chociażby od samego potka itd. 

Ja napędziłem BMN bez problemu nawet podstawowym Marantzem 2x50W. Ale wiadomo że są pewne granice. Jak ktoś podłączy 30W tranzystor to nie ma co oczekiwać cudów. BMN są zbudowane na zwrotce I rzędu. 

?👈

Tak masz rację. Tyle że ja mówie o różnych kolumnach a tym samym wzmacniaczu, ale ja już temat zamykam, bo ja głuchy jak pień

Edytowane przez LOBO_M
50 minut temu, LOBO_M napisał:

Masz rację, dB to nie kable sieciowe że słyszy się różnicę. Skoro i tak nie słyszymy różnicy miedzy 86 a 89dB, to po co sobie zaprzątasz nią głowę. Bierz na pewnika to co jest napisane na tabliczce znamionowej i tyle.

Mój znajomy ma Focale o efektywności 86dB i mój wzmacniacz (2x80W) nie potrafił ich wysterować W OGÓLE. Grało to jak radyjko z bazaru. Bas - NULL. W porównaniu do BMN to jest przepaść jeśli chodzi o wysterowanie. 

?👈

4 godziny temu, dedal75 napisał:

Przyjacielu @Ricardozamora po co te sprzeczki , zadzwoń do producenta, na odsłuch lub wypożyczenie się umow ,to powinno rozwiać Twoje wątpliwości . Pzdr

Odnośnie kolumn (a raczej podawanej skuteczności) raczej nie mam wątpliwości (choć może się różnić nieco od pomiarów laboratoryjnych); mam je odnośnie wyczuwania dB przez @LOBO_M.

Przejrzałem ofertę BMN i  ma wysoki stosunek wkładu materiałowego do ceny ogólnej. Obudowy budżetowe, ale wkład głośnikowy imponujący w stosunku ich ceny do ceny produktu. 

Muszę przejrzeć dokładniej wątek. Interesuje mnie np. połączenie monitorów BMN z pp na kt88 i SET na 845. O skuteczność się nie martwię, bo nawet i 86dB bez problemu sterują, bardziej ciekawe jak (i czy) się to zgrywa pod względem dynamiki i barwy.

Musisz być człowiekiem większej wiary;-)

Ps. z innej beczki, ale dB te same:-) właśnie skończyłem pomiary transformatorów mocy, trzy identyczne jednostki (ta sama skutecznosc, hehehe), przy 200MW obciążenia, generują hałas w granicach 81-85dB. To już bardzo nieprzyjemny poziom, słuchawki ochronne wskazane, jeśli chcesz potem słyszeć kable zasilające;-) różnicę miedzy np 82dB a 85dB nawet głuchy słyszy;-)

Edytowane przez LOBO_M
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.