Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + kolumny podstawkowe do 1000-1200zł

adamura88

Rekomendowane odpowiedzi

Często solidna szafka daje lepsze efekty, niż "jakiś" nawet dedykowany statyw.

Ważna jest solidność plus pozycja tweetera - ma być na wysokości uszu słuchającego.

Tego Sony "730" nie mogę polecić, mam podobny "600" i bez tuningu nie grał ;-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Myślę, że preferuję miękkie, ciepłe dźwięki

Tak się składa, że znam zarówno tą Yamahe 520 jak i Mb Quarty i od powyższych typów brzmień są dalekie.

Każdy, praktycznie każdy podaje na początku by szukać czegoś z dźwiękiem ciepłym, miekkim i w kółko klepane są podobne propozycje.

Ciepło, łagodnie będzie zawsze kojarzyć się z lepszym dźwiękiem niż zimnym i jasnym, otwartym i każdy raczkujący w dziedzinie audio szukający sprzętu będzie podawał w wymaganiach zawsze 1 opcje, a z moich obserwacji wynika, że większość osób preferuje drugi typ dźwięku.

Tannoy'e wałkowane są już do obrzydzenia i zdecydowanie nie są to uniwersalne kolumny.

Spróbowałbym w tym budżecie z Arcusami z serii AS, tylko ta yamaha mi się nie podoba i w tym zestawieniu pewnie zbyt mocno sypało by górą.

Jeden z nielicznych wzmacniaczy który mnie drażnił przy odsłuchu.

Tak się składa, że znam zarówno tą Yamahe 520 jak i Mb Quarty i od powyższych typów brzmień są dalekie.

Każdy, praktycznie każdy podaje na początku by szukać czegoś z dźwiękiem ciepłym, miekkim i w kółko klepane są podobne propozycje.

Ciepło, łagodnie będzie zawsze kojarzyć się z lepszym dźwiękiem niż zimnym i jasnym, otwartym i każdy raczkujący w dziedzinie audio szukający sprzętu będzie podawał w wymaganiach zawsze 1 opcje, a z moich obserwacji wynika, że większość osób preferuje drugi typ dźwięku.

Tannoy'e wałkowane są już do obrzydzenia i zdecydowanie nie są to uniwersalne kolumny.

Spróbowałbym w tym budżecie z Arcusami z serii AS, tylko ta yamaha mi się nie podoba i w tym zestawieniu pewnie zbyt mocno sypało by górą.

Jeden z nielicznych wzmacniaczy który mnie drażnił przy odsłuchu.

W takim razie, jeszcze nie do końca potrafię definiować to co mi się podoba, a co nie.

Tak czy inaczej, z Yamahy i MB Quartów byłem więcej niż zadowolony. Dynamika odpowiednia, bas był fajny, chyba dość głęboki, góra nie raziła w uszy, średnica słyszalna. Grało to przyjemnie, a jak trzeba było zagrać coś mocniejszego, albo rockowo, albo basowo to dawały radę;)

Nie było mnie przy PC, więc dopiero teraz mogę napisać tak:

Będzie nieźle i z tą Yamahą, byle nie podłączać czegoś w rodzaju

Monitora Paradygma - to dość żywiołowe kolumny i w połączeniu z tym wzmacniaczem

będzie za duży, niekontrolowany bas i nieciekawa góra.

Tannoy M2 byłby dobry, Eltax'y 3+ czy niektóre modele Wharfedale'a.

Zresztą tu i tak zadecyduje, czego szukasz w dźwięku, więc nie sądzę,by był

to zakup na lata; raczej rozpoznanie tematu i gdyby coś było nie tak - wtedy

kolejne poszukiwania i może już drugi zakup będzie bliższy "ideału" ;-)))

Czytaj sąsiednie tematy - zobaczysz jakie są plusy i minusy paru modeli

kolumn w różnych zestawieniach i repertuarze.

To może się bardzo przydać...

Można pomyśleć o starych Cyrusach....duża skrzynka,duży basowiec...

De gustibus non est disputandum

• 5 miesięcy później...

Witajcie,

Wracam do Was z tematem zakupu kolumny podstawkowych. Kryteria się trochę zmieniły. Poszukuję kolumn nowych lub prawie nowych ( kwestie wizualne narzucone przez partnerke).

Skoro podobało mi się brzmienie MB Quartzów i Yamahy, to jak rozumiem podoba mi się wyraźne, analityczne brzmienie z fajnym głebokim basem ( to będzie trudno osiągnąc z kolumnami podstawkowymi).

Wybrałem sobie parę typów i nie mogę się zdecydować:

1) Monitor Audio BX2 - dość słabo dostępne, cena powyżej 1k

2) Magnat Quantum 673 - po opinii wnioskuje, że bardzo spoko, ale Bass Reflex z przodu, a ja będe miał około 20cm od ściany.

3) Wharfedale Diamond 220 - dobre anglojęzyczne recenzje, nagrody itp, ale głośniki średnio-nisko tonowy mniejszy niż w reszcie, co może sygnalizować słaby dół?

4) Pylon Audio Monitor - podobno mało wyraźne brzmienie

Na ten moment kolumny będą grać z Yamaha A-520, ale on jest do zmiany na coś nowocześniejszego i niższego - czyli pewnie padnie na jakiegoś Rotela z pilotem lub NAD 316.

Dla przypomnienia, pomieszczenie zbliżone do kwadratu o powierzchni 18m^2.

Co polecacie?

Witajcie,

Wracam do Was z tematem zakupu kolumny podstawkowych. Kryteria się trochę zmieniły. Poszukuję kolumn nowych lub prawie nowych ( kwestie wizualne narzucone przez partnerke).

Skoro podobało mi się brzmienie MB Quartzów i Yamahy, to jak rozumiem podoba mi się wyraźne, analityczne brzmienie z fajnym głebokim basem ( to będzie trudno osiągnąc z kolumnami podstawkowymi).

Wybrałem sobie parę typów i nie mogę się zdecydować:

2) Magnat Quantum 673 - po opinii wnioskuje, że bardzo spoko, ale Bass Reflex z przodu, a ja będe miał około 20cm od ściany.

3) Wharfedale Diamond 220 - dobre anglojęzyczne recenzje, nagrody itp, ale głośniki średnio-nisko tonowy mniejszy niż w reszcie, co może sygnalizować słaby dół?

Na ten moment kolumny będą grać z Yamaha A-520, ale on jest do zmiany na coś nowocześniejszego i niższego - czyli pewnie padnie na jakiegoś Rotela z pilotem lub NAD 316.

Dla przypomnienia, pomieszczenie zbliżone do kwadratu o powierzchni 18m^2.

Co polecacie?

Kolumny już kupiłem. Zdecydowałem się na Magnat Quantum 673. Teraz chciałbym wymienić wzmacniacz na coś nowocześniejszego, z pilotem. Kryteria: barwa dzwieku podobna do Yamahy, pilot, oraz poniżej 9cm wysokości.

Dość krytycznie z tą wysokością a jednak wzmacniacz się grzeje, mimo to jest nawet nówka

sztuka z pilotem, USB itp 7 cm za niewielkie pieniądze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bo z używanych trzeba szukać w tym formacie np. Cambridge Audio albo np:

Ukryta Zawartość

ten z kolei 8 cm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

wzmacniacz dobrze jak ma swobodny opływ powietrza z każdej strony

pchanie go ciasno pomiędzy półki nie będzie zdrowe

żarcik:

może od razu go wstawić do piekarnika

To już zależy od watów, przy niskich poziomach mocy myślę, że nie będzie tak źle. Poza tym największym ograniczeniem jest wysokość. Reszta w miarę ok.

A co byście powiedzieli o CAMBRIDGE AUDIO AZUR 340A SE?

Co polecacie?

Zdecydowanie polecam Wharfedale 220. Rewelacja!!!

Ta kambodża to dobry wzmacniacz na dobrych LM 3886.

Powinno spoko zagrać; jak masz wątpliwości posłuchaj,

ale to jest bezpieczny wybór do Magnatów.

Ok, a jak byś miał uszeregować od najlepszego, biorąc pod uwagę CA, Rotel, NADa i Onkyo, którego podałeś?

Dodam, że mam kable QED RUBY ANNIVERSARY EVOLUTION.

Obecnie na Yamaha A-520 jest dużo basu i raczej nie chciałbym, żeby było go więcej;)

Rotel, Onkyo, NAD, CA.

Yamaha ma podkreślone skraje pasma; już Sony gra bardziej liniowo.

Ale z drugiej strony to wszystko stereotypy, bo są różne modele i to się

nie zawsze w taki sposób sprawdza. Wystarczy, że masz lekki niedobór

basu w kolumnach i Twoja ocena ulega zmianie o 180 stopni...

Dlaczego NAD 316? Jak ma się on do np. Rotel RA 04? Lub podanego wyżej Onkyo?

I jak one wypadają na tle Yamahy A-520?

Gdyby kryterium wysokości półki nie odgrywało roli to jaki wzmacniacz byście polecili?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.