Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do zastąpienia kina domowego Sony DAV DZ-560-3.000-3500zł.

kuku

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

Napiszę po krótce o co mi chodzi. Więc tak, do dziś korzystam z kina domowego Sony DAV DZ-560 które podłączone mam pod telewizor Sony kdl 43w809, oczywiście chciałbym je godnie zastąpić wzmacniaczem i dwoma kolumnami podłogowymi, które dostarczą mi zdecydowanie lepszych wrażeń niż obecne kino Sony.

Mój gust muzyczny nie ogranicza się do jednego gatunku muzyki, ogólnie słucham wszystkiego co wpadnie mi w ucho, począwszy od metalu przez punk,hip-hop,jazz, do pop. Zestaw będzie używany również do oglądania sportu w telewizji, w związku z tym chciałbym aby miał wystarczjąco dużo mocy aby z potęgować doznania dźwiękowe. Pokój gdzie będzie zestaw ma 25m. i jest umeblowany. Nie podałem swoich propozycji z prostej przyczyny, wszystko mi się miesza, przeczytam jeden temat potem drugi i trzeci i się zaczyna mętlik, więc wolę postawić na Wasze propozycje na których z pewnością się nie zawiodę.

Chciałbym z góry podziękować za poświęcenie Waszego czasu na odpowiedź.

Co do ceny, to podałem w tytule 3000-3500tys.

Skłaniałbym się bardziej ku nowemu, ale jeśli używany będzie w stanie bardzo dobrym i na gwarancji, to czemu nie, byle by nie wpaść na minę.

Kolumny polecam Tannoy DC6T bardzo uniwersalne i super grające, można kupić za ok. 2000-2500 zł (tylko ściągane z UK, bo tam były wyprzedawane za śmieszne pieniądze, a u nas kosztują dużo więcej, wg mnie żadne nowe w Polsce w cenie do 4 tys. nie zagrają tak dobrze jak te Tannoy, jakby się udało np DC6T SE to byłyby jeszcze lepsze) i do tych kolumn poleciłbym np nowego NAD C326 lub Cambridge Audio C651A (w UK tez można tanio kupić nowy).

Dzień dobry.

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, uniwersalność systemu, wielkość pomieszczenia oraz założony budżet, zwróciłbym uwagę na jeden z modeli amplitunerów sieciowych stereofonicznych. Poza dźwiękiem z TV urządzenie takie zaoferuje Ci dostęp do plików na zewnętrznym dysku, setek internetowych stacji radiowych oraz serwisów streamingowych.

Spójrz proszę na amplituner Yamaha R-N500 (http://q21.pl/yamaha-r-n500.html). To wystarczająco mocne urządzenia do prawidłowego nagłośnienia Twojego salonu, w pełni wyposażone, dodatkowo dające możliwość wprowadzenia także sygnału cyfrowego. Amplituner oferuje brzmienie dynamiczne, swobodne, szczegółowe, eksponując skraje pasma. Jest to jednak moim zdaniem charakterystyka, która będzie Cię satysfakcjonowała.

Kwestia kolumn - na pewno bardzo dobrym rozwiązaniem będzie elegancki zestaw Audio Pro Black Diamond v3 (http://q21.pl/audio-pro-black-diamond-v3.html). To mocne, grające lekko ocieplonym i dobrze wypełnionym dźwiękiem, oferujące mocny, nisko schodzący bas. Moja rekomendacja.

Jako alternatywa spójrz proszę na dwie polskie konstrukcje - Pylon Audio Pearl 25 (whttp://q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html) oraz STX Electrino 250 (http://q21.pl/stx-electrino-250.html). Obydwie kolumny grają dynamicznie, przestrzennie. Pylon jest trochę łagodniejszy, cieplejszy w tej konfrontacji.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak jak branża podała trzeba szukać amplitunera stereo z wejściami cyfrowymi , obowiązkowo optycznymi . Rozwiąże to podłączenie TV do amplitunera .

Prosty dac z wejściami cyfrowymi rozwiąże ten problem, a zwykły wzmacniacz stereo może lepiej zagrać od amplitunera stereo.

Witajcie ponownie.

Na wstępie chciałbym podziękowac Wszystkim za odpowiedzi.

Q21, bardzo się cieszę, że trafiłem również na Ciebie i mogłem liczyć na Twoją pomoc, ponieważ z poleconym aplitunerem Yamaha RN500 trafiłeś w dziesiątke i zmiażdżyłeś system, to jest po prostu to czego potrzebuję, sam w moim kinie najczęściej korzystałem z odtwarzania muzyki z pena, bo było to dla mnie wygodniejsze rozwiązanie niż grzebanie w stercie płyt w poszukiwaniu kawałka którego mam ochotę akurat posłuchać, a trochę tego mam, osobiście nie wspominałem o sprzęcie który ma możliwość słuchania muzyki po przez wejście usb, po prostu myślałem, że we wspomnianej przeze mnie kwocie nic takiego się nie znajdzie, a Ty polecasz mi sprzęt, który w 100% spełnia moje wymagania, szacun.

Z tego co widzę po zdjęciach Yamaha RN-500 posiada dwa wejścia optyczne, dla mnie rewelacja, bo podłączam osobno telewizor i dekoder NC+ i teraz już nie ma problemu, czy mam ochotę posłuchać muzyki z You Tube, czy po prostu telewizji, dodatkowo posiada dużo możliwości ustawień o których czytałem tak po krótce i jeszcze z braku czasu nie zagłębiałem się zbytnio w temacie, ale z pewnością się przydadzą.

W wolnej chwili muszę jeszcze poczytać o wspomnianych przez Ciebie kolumnach, żebym później nie żałował, choć pewnie dzięki Waszej pomocy nie będę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.