Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy serwis strumieniujący - jakość dźwięku

tiruriru

Rekomendowane odpowiedzi

Może być jeszcze Qobuz ale trzeba kombinować bo teoretycznie niedostępny na terenie Polski.

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

W Polsce nie ma wyboru na dzisiaj jedynie TIDAL oferuje jakość Hi-Fi we flac.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Nie chcem być złośliwy, ale muszem.

W każdym wątku, zawsze znajdzie się jeden taki, który wszystko słyszy. W takich wątkach, które mają tysiące wpisów i setki stron takich, co deklarują, że wszystko słyszą, słyszeli i usłyszą jest tyle, co mrówek w mrowisku. Nawet znalazł się ostatnio taki, który stwierdził, że czarny marker do zamalowywaniu rantu CD jest lepszy niż niebieski czy zielony, nie pamiętam. I on usłyszał różnicę, a poza tym wykłóca się z tymi, co mu wytykają, że to zostało obalone i wyśmiane już dekady temu. Nie, on słyszy.

Więc ludzie, zdecydujcie się. Albo wszystko słychać, albo g słyszycie.

Skoro są tacy co deklarują, że słyszą zacisk do kabla w kolumnie, to usłyszenie różnic w dźwięku w streamie to prościzna i łatwizna. Coś jakby usłyszeć przelot odrzutowca.

Póki co jakość z dobrego odtwarzacza CD jest słyszalnie lepsza niż z jakiegokolwiek serwisu. Myślę, że większość usłyszy różnicę. Piszę gdyż właśnie testuję Ayon CD07s i genialnie to gra choć to tylko dobre Hi-Fi. Porównuję do Tidal.

Który z popularnych serwisów strumieniujących muzykę, oferuje najlepszą jakość dźwięku? Czyli taką najbliższą oryginalnej płyty CD albo flac.

Kolega pisze jasno - najbliższą jakości CD - nie pisze lepszą . Ja też uważam że z płyty powinny zagrać lepiej , ale też od jakiegoś czasu używam tidal jako przebogatą bibliotekę muzyczną w której mogę poznać płyty właściwie 99 % wykonawców . Wszystkich bym nie kupił a tu mogę ocenić czy warto pójść po którąś do sklepu . Zdecydowanie jakość Tidala jest najlepsza ( np w porównaniu do Spotify )

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Jest jak piszesz, przesiadłem się ze Spotify, którego słuchałem jeszcze jak w Polsce był niedostępny. Doskonała baza do wynajdowania "perełek" wartych zakupu.

Ale porównujemy wersje pełną: Spotify, Deezer, Apple Music, Tidal? Czy Porównujemy Tidal HiFi do reszty serwisów, które nie posiadają wersji HiFi, czyli (16bit, 44.1kHz FLAC files, bitrate 1411kbps)? Przez tydzień testowałem wszystkie serwisy. Wg mnie pod względem jakości dźwięku wygląda to tak:

1. Tidal

2. Deezer

3. Spotify

4. Apple Music

Jest jak piszesz, przesiadłem się ze Spotify, którego słuchałem jeszcze jak w Polsce był niedostępny. Doskonała baza do wynajdowania "perełek" wartych zakupu.

Jakis czas temu rowiez przesiadlem sie ze Spotify na Tidal i jest zdecydowanie lepiej a baza jest dosyc duza.

-=SLAYER RUL3Z =-

Ja też przetestowałem ostatnio TIDALa HIFI, wcześniej korzystałem ze Spotify. Jakość tego pierwszego jest zdecydowanie lepsza.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Muszę się nie zgodzić z przedmówcami. W Polsce jest poza Tidalem serwis oferujący jakość bezstratną i jest to Deezer w wersji Elite. Sam korzystam z niego od prawie roku i jestem b. zadowolony. W mojej ocenie jest przede wszystkim bardziej funkcjonalny od Tidala z którego korzystałem wcześniej przez dwa lata. Niestety wersja Deezer Elite jest wyłącznie dostępna na odtwarzacz strumieniowy "Sonos". Zresztą Sonos tez jako jedyne urządzenie stacjonarne oferuje Apple Music. Ale niestety to już nie ta jakość co Deezer Elite czy Tidal. Poza tym Deezer Elite w pierwszym roku użytkowania jest dostępny w promocji 240 zł za cały rok czyli 20 za miesiąc lub 30zł miesięcznie. Potem jak w Tidal 40 miesięcznie.

Muszę się nie zgodzić z przedmówcami. W Polsce jest poza Tidalem serwis oferujący jakość bezstratną i jest to Deezer w wersji Elite. Sam korzystam z niego od prawie roku i jestem b. zadowolony. W mojej ocenie jest przede wszystkim bardziej funkcjonalny od Tidala z którego korzystałem wcześniej przez dwa lata. Niestety wersja Deezer Elite jest wyłącznie dostępna na odtwarzacz strumieniowy "Sonos". Zresztą Sonos tez jako jedyne urządzenie stacjonarne oferuje Apple Music. Ale niestety to już nie ta jakość co Deezer Elite czy Tidal. Poza tym Deezer Elite w pierwszym roku użytkowania jest dostępny w promocji 240 zł za cały rok czyli 20 za miesiąc lub 30zł miesięcznie. Potem jak w Tidal 40 miesięcznie.

No coż, nam zwykłym śmiertelnikom nie posiadającym streamera Sonos nie dane jest zaznać jakości Deezer Elite. Więc musimy się obejść TIDALem :)

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Dla mnie Spotifaj wygrywa z Tidalem,ma lepszy interfejs i powtórzę po raz kolejny,można sterować zdalnie czego Tidal nie oferuje,chyba że coś przeoczyłem.

Dla mnie Tidal brzmi jakby było podrasowane brzmienie,dlatego Spotifaj ma lepszą barwę w odróżnieniu od wypranego z emocji Tidala w moim odczuciu.

Wypróbuje Qobuza niebawem,to się podzielę

Łokmen Saba

Dla mnie Spotifaj wygrywa z Tidalem,ma lepszy interfejs i powtórzę po raz kolejny,można sterować zdalnie czego Tidal nie oferuje,chyba że coś przeoczyłem.

Jest coś do sterowania Tidalem.. ale nie tak przyjemne jak w spotify..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Jest coś do sterowania Tidalem.. ale nie tak przyjemne jak w spotify..

Ukryta Zawartość

Dzięki ale w erze jednego kliknięcia rozleniwiłem się troszku :)

Ukryta Zawartość

Łokmen Saba

No to musimy ten wynik zweryfikować, bo kilku dniach słuchania Tidala znów wróciłem do Spotify.

Na początku jakość dźwięku z Tidala wydawała się lepsza. Ale po dłuższym słuchaniu ten dźwięk staje się jakiś męczący. Mam wrażenie nie jest to lepsza jakość niż w Spotfy, ale jakby dźwięk był poddany obróbce cyfrowej w wyniku której skraje pasma zostały podciągnięte. I to się robi nieprzyjemne dla ucha, choć na początku wydaje się wow!

Do tego aplikacja Tidala na komputer jest jakaś strasznie zamulająca. Może nie mam za dobrego łącza internetowego, ale Tidal u mnie potrafi dosyć często się zacinać nawet na ustawieniach niższych niż hifi, czego w Spotify nie zauważyłem.

A więc wracam do Spotify.

A więc mamy 8:2

Przy odpowiednio szybkim internecie TIDAL działa bez zarzutów, jakość lepsza niż w spotify. Jak internet słaby to tylko spotify ale trudno oceniać jakość dźwięku jeśli platforma internetowa jest za słaba. A generalnie najlepsza płyta CD albo winil:)

Cóż może mój internet nie wyrabia. Więc dla mnie nie ma sensu płacić 40 zł/mies. za jakość hifi.

8:3

Nie porównywałem, ale programowo jestem za Spotify.

PS. W sumie to porównałem na słuchawkach: Spotify jest płynny jak lampowiec, a Tidal szczupło i bezbarwnie. Niby lepiej (więcej detalu), ale po całości ma mniej czadu.

Jestem po porównaniach dwóch serwisów i wniosek podobny jak wyżej, tidal ma więcej góry ale gra dość technicznie (jasno) natomiast muzyki ze spotify słucha się znacznie przyjemniej przez to długie odsłuchy nie męczą do tego sterowanie tego drugiego jest bardziej dopracowane.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

...co do jakości to nie ma co dyskutować.Wiadomo jaki będzie werdykt.Ale i tak wolę Spotify,może się przyzwyczaiłem?Jeśli byłby konkurs,cena za jakość ,to Spotify bije wszystkich na głowę...:)

Uparty jestem, ale po tygodniowym odsłuchu dobrego odtwarzacza CD, tylko płyta CD!

No CD to CD ale rozmawiamy o stream obecnie testuje 6170 Onkyo i jestem zadowolony z jakosci oczywiscie Tidal, fakt Spotify ma bezkonkurencyjna jakosc uzytkowania.

-=SLAYER RUL3Z =-

Uparty jestem, ale po tygodniowym odsłuchu dobrego odtwarzacza CD, tylko płyta CD!

Stwierdzenie dotyczy słuchania odtwarzacza (sprzętu).. ale jeśli słuchamy muzyki to wygrywają serwisy streamujące.. :)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.