Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

2150 euronow wydaje sie zaporowe jak za male 4315 ale gdybym mial tyle to i tak pewnie bym je kupil :-)

Ten woofer to niezly wariat, ma chyba taki sam magnes jak 2231H

2203H:

093.JPG

Minusem jest to ze to unikat, tak samo jak midbass 2108.

W razie uszkodzenia lezymy i kwiczymy bo trzeba szukac zamiennika, 2203 to chyba najrzadziej spotykany ze wszystkich vintage'owych przetwornikow basowych JBLa (nie wspominajac o field coilach) poniewaz byl stosowany tylko w 4315.

Edytowane przez Marek.S

Robota dzisiaj byla. Strojenie.

Marku, koniecznie po zwrotce na basie zastosuj korekcję nieskich tonów korektorem parametrycznym. Ale musi miec trzy punkty korekcji do 200 Hz. Dwa może być za mało. A najlepiej cztery na wszelki wypadek.

Efekt jest spektakularny.

Zrobilem to na drodze cyfrowej bo taki mialem "wolny" sprzet ... dbx 480, he, he. I chyba nawet nie trzeba na analogowej bo poszatkowany i złożony z powrotem bas nie powinien być do odróżnienia w całym przekazie muzycznym. Za scenę, wymiar, głębię odpowiadają wyższe częstotliwości.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

2150 euronow wydaje sie zaporowe jak za male 4315 ale gdybym mial tyle to i tak pewnie bym je kupil :-)

Ten woofer to niezly wariat, ma chyba taki sam magnes jak 2231H

2203H:

093.JPG

Minusem jest to ze to unikat, tak samo jak midbass 2108.

W razie uszkodzenia lezymy i kwiczymy bo trzeba szukac zamiennika, 2203 to chyba najrzadziej spotykany ze wszystkich vintage'owych przetwornikow basowych JBLa (nie wspominajac o field coilach) poniewaz byl stosowany tylko w 4315.

Czyli wybór mało bezpieczny i cena jest przeszacowana (pewnie dlatego ze rzadko się pojawiają z drugiej ręki). A jak grają, ktoś Słuchał?

Strojenie basu zakończone.

Tak wygląda mój bas teraz:

ZXB9uT.jpg

O szczegółach, wraz ze wszystkimi wykresami, jak zwykle poczytacie na moim blogu.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Strojenie basu zakończone.

Tak wygląda mój bas teraz:

ZXB9uT.jpg

O szczegółach, wraz ze wszystkimi wykresami, jak zwykle poczytacie na moim blogu.

Pozdro

Witam

Widzę że na potęgę zająłeś się basem....rozumie ....też go lubię...

Ale chciałem zapytać o coś innego . Nie brakuje Ći soczystości i ciepła średnich tonów z harbetha....Bo zalety JBL-a jako nośnika emocji to znam lecz jest to inne podejście ...osobiście tą firmę szanuję....

Ale do tego ciepła i klimatu Ci nie tęskno...

Naprawdę lubisz mieć tak wszystko OBNAŻONE...

...nie pytam złośliwie....powaga

To bardzo dobre pytanie. Rzeczywiscie na poczatku po sprzedazy Habethów bardzo brakowało, a teraz juz tylko troszkę brakuje mi srednicy, klimatu i duszy przekazu Harbethów.

Ale ...

po pierwsze zbudowana przeze mnie zwrotnica pasywna na glosniki HF i UHF, a przede wszystkim zastosowane kondensatory Duelunda i grafitowe rezystory pozwoliły na ucywilizowanie góry w krzykliwym hornie. Góra i wysoka średnica 1-2 kHz brzmi teraz w sposob stonowany. Nie cieply, nie Harbethowy, z barwą pomiędzy Harbethem a stokowym JBLem.

Po drugie konstrukcja JBLa pozwoliła mi rozpoczecie bezproblemowej zabawy z biampingiem i aktywną zwrotnicą. I to byla droga w dobrym kierunku. Te glosniki grają teraz tak ze dwa razy lepiej niz stokowe 4343. Zapanowalem nad kazdym aspektem brzmienia kolumn, o ktory mi chodzilo i zlikwidowalem ich wady i ich wady w moim pomieszczeniu. Nie dodalem oczywiscie slodyczy Harbetha bo to niemozliwe z papieru JBLa. Ale z koncowego efektu jestem super zadowolony.

Obawiam sie, ze 40.1 Harbetha zadawalałby mnie barwą ale inne aspekty jak czystosc przekazu, bas, dynamika i w skali macro i micro, potęga dzwięku, glosnosc grania, swoboda, rozmach byłyby nieosiagalne.

Do tej pory wzorcem dźwięku w domu byly dla mnie kolumny JBL 4343, zmodyfikowane przez KBL Sound, ktore slyszalem wraz z dobrą elektroniką u Roberta w poprzednim mieszkaniu.

Stawiam dolary przeciwko orzechom, że teraz moj setup zje tamten na śniadanie :).

Otrzymany efekt to 6 miesięcy pracy, koncepcji, wykonania, prób, błędów, zakupionego dodatkowego sprzętu i ... mnóstwa kasy. Ale dziś uważam, że jestem w stanie stawać w porównanie z niejedną polską referencją. Nawet ostatnio, jeszcze przed modami z basem, dokonaliśmy jednego porównania na tym samym materiale muzycznym, tymi samymi zestawami uszu ;).

Ale nie o zawody tu chodzi tylko o pryjemność w obcowaniu z muzyką. Jest teraz niesamowita a efekt upgrade'u stokowych 4343 uważam za spektakularny.

PS. chcialbym kiedyś zaprosić do siebie do domu Harbethy 40.1 i sprawdzić, czy jednak tej ich magii nie brakuje.

Bo SHL5 mialy za dużo wad.

Jeszcze jedno.

Jesli porownam Orkiestre Glenna Millera pod kierownictwem Wila Saldena na żywo do odtwarzanej u mnie w domu to przekaz JBL zabija przekaz Harbetha. A co roku mam okazję dokonywać takich porównań, scena vs. dom. Szczególnie w tym roku gdzie sluchałem na scenie Teatru Wielkiego w Łodzi.

JBL oddaje atmosferę i brzmienie instrumentów na żywo, a Harbeth ... oszukuje.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

No dobrze, popełniłem już wypracowanie mające na celu zrobienie rzeczy niemożliwej do zrobienia czyli przelanie emocji słuchania muzyki na papier :).

A co z tego wyszło ?

Pozdro

Nie wiem co jest, nie moge sobie poradzic z 'brzeczacymi' wysokimi....nigdzie nie ma juz srebra w systemie a mimo to dalej jest zle. Zastanawiam sie czy to nie te Crosscapy...

"Słabe" kondy i rezystory w zwrotnicy?

Co rozumiesz przez brzęczenie?

Dla mnie horn na stokowej zwrotce byl zbyt ostry i musialem go ucywilizować :).

Pozdro

Nie wiem co jest, nie moge sobie poradzic z 'brzeczacymi' wysokimi....nigdzie nie ma juz srebra w systemie a mimo to dalej jest zle. Zastanawiam sie czy to nie te Crosscapy...

rike audio, polecam.

No dobrze, popełniłem już wypracowanie mające na celu zrobienie rzeczy niemożliwej do zrobienia czyli przelanie emocji słuchania muzyki na papier :).

A co z tego wyszło ?

e.. u... a jakie masz kable ?

a na serio, to tak powinno wyglądać to forum

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Sygnalowe to Transparent Audio MusicLink Super i stare MITy dedykowane do lampy, nie pamietam typu, pisalem gdzies o nich na blogu.

Kable phono to MIT Phono Reference też z tych starych.

Glosnikowe na basie i na gorze to Transparent Audio Super, na srednicy i z pasywnej zwrotki do HF i UHF to Belden 9497.

W srodku w kolumnach także Belden 9497. Wszystkie terminale glosnikowe w kolumnach i w zwrotnicy pasywnej to czysta miedź.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość cybant

(Konto usunięte)

Crosscapy ...

Rozwiązaniem są ...

Duelundy

Jupitery Besswax

I tanio Vitamine Q ;)

rike audio, polecam.

Raczej nie Rike..to świetny kond sam je mam do wstęgi , ale bardzo przejrzysty taki czysty...;)

Crosscapy ...

Rozwiązaniem są ...

Duelundy

Jupitery Besswax

I tanio Vitamine Q ;)

Duelundy mam wlasnie w zwrotnicy, 6 sztuk ... bolało, długo myslalem ale nie żałuję.

Jupitery i Jenseny mam w pre.

To są moje trzy ulubione marki.

Jako sprzęgające używam też malo u nas znane Multicap RTX, a czasem NOSowe Sprague Black Beauty.

Z tego co wiem Jantzeny to raczej do sprzętów z niższej półki i wtedy zamieniając stokowe zamulone rozwiązania ofrują poprawe. W dobrych zrownowazonych czy jasnych klockach będą ostrzyć.

Pozdro

mam u siebie w focal aria 948, nic nie ostrzy. a daje max rodzielczość. długo sie wygrzewa ok 2 miesięcy.

co do okablowania kolumn na górę i średnice (podwójnie) polecam jupitera, a na bas neotech. czysta krystaliczna miedź

Edytowane przez panerai_47

mam u siebie w focal aria 948, nic nie ostrzy. a daje max rodzielczość. długo sie wygrzewa ok 2 miesięcy.

co do okablowania kolumn na górę i średnice (podwójnie) polecam jupitera, a na bas neotech. czysta krystaliczna miedź

Co masz bo nie zrozumialem, Jantzeny?

Pozdro

Co masz bo nie zrozumialem, Jantzeny?

Pozdro

góra i srednica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bas

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cybant

(Konto usunięte)

Rike tak gra jest bardzo holograficzny , ale bez wyostrzeń.

Duelundy mam wlasnie w zwrotnicy, 6 sztuk ... bolało, długo myslalem ale nie żałuję.

Jupitery i Jenseny mam w pre.

To są moje trzy ulubione marki.

Jako sprzęgające używam też malo u nas znane Multicap RTX, a czasem NOSowe Sprague Black Beauty.

Z tego co wiem Jantzeny to raczej do sprzętów z niższej półki i wtedy zamieniając stokowe zamulone rozwiązania ofrują poprawe. W dobrych zrownowazonych czy jasnych klockach będą ostrzyć.

Pozdro

Tak wiem jak boli ... na średnicy mam Jupitery ....pojemność 22 uF...cenowo masakra...

Góra Rike.

Wywaliłem kasę, bo moja średnica to 300 - 6000 Hz...ale nie żałuję...

na średnicę polecam kondy mundorf evo oil albo wyżej mundorf evo gold silver oil

ja mam 75uF na średnicy, ale warto było evo oil.

A tak cos z normalnego pulapu cenowego? :-)

Rike S-cap to 30 funciakow za sztuke a ja potrzebuje 10, 4x1uF do supertweetera no i 15+1uF na srednicy.

Czerwone Jantzeny, dobre to? Slyszalem tez wiele dobrego o Audyncapach Plus.

Edytowane przez Marek.S
Gość cybant

(Konto usunięte)

Rike S-cap to 30 funciakow za sztuke a ja potrzebuje 10, 4x1uF do supertweetera no i 15+1uF na srednicy.

Rike na średnicę niekoniecznie..

Wystarczy Mundorf Supreme , albo faktycznie tanie Evo Oil.

Janzteny absolutnie nie ...to są takie " krzykacze";)

nikt nie obiecywał, że bedzie tanio :)

na tweetera weź rike audio, (mundorf supreme, może byc krzykliwie)na średnice mundorf evo oil

i bedzie nirvana :)

ja nie lubie kondów jantzen. to do ciemnych systemów

Czyli nie iść w stronę Jantzenów, dzięki!

Mundorfy EVO OIL Alu. są cenowo OK.

A pro pos, wywaliłem całkowicie L-pady, ciekaw jestem jak teraz będzie wyglądał pomiar REW.

Ostatnim razem z l-padami na 50% miałem ostry spadek powyżej 10KHz.

Edytowane przez Marek.S

Tak wiem jak boli ... na średnicy mam Jupitery ....pojemność 22 uF...cenowo masakra...

Góra Rike.

Wywaliłem kasę, bo moja średnica to 300 - 6000 Hz...ale nie żałuję...

U mnie srednie tony to 224 do 1250 Hz i tam robi zwrotka lampowa.

A wyzej dalem te 6 x Duelund i podzial przy 9 KHz pomiedzy HF i UHF i jest nirvana. łagodnie i aksamitnie i z horna i z piszczałki.

Pozdro

Czyli nie iść w stronę Jantzenów, dzięki!

Mundorfy EVO OIL Alu. są cenowo OK.

A pro pos, wywaliłem całkowicie L-pady, ciekaw jestem jak teraz będzie wyglądał pomiar REW.

Ostatnim razem z l-padami na 50% miałem ostry spadek powyżej 10KHz.

Ja zmierzylem w 5-u punktach liniową charakterystykę l-Padów i zamiast nich wstawiłem stale wartosci rezystorow. Na HF -2dB a na UHF 0dB. Zawsze moge podmienic wartosci.

Mam zmierzone chatakterystyki l-Padów 8ohm i 16ohm jak by co.

Pozdro

Rozumiem ze zmierzyles rezystancje pomiedzy pinami 1-2 i 2-3 na l-padach tak?

Tak. dla pada 8-o i 16-o ohmowego. Zmierzylem w kilku punktach i mam wykresy wartości obu rezystancji w zaleznosci od polozenia potencjometru.

Pozdro

Tak. dla pada 8-o i 16-o ohmowego. Zmierzylem w kilku punktach i mam wykresy wartości obu rezystancji w zaleznosci od polozenia potencjometru.

Pozdro

Piotr może jakieś odsłuchanko u Ciebie, przytaszczę z dwie pary staroci 103DB i 97DB obydwa na Hornach. Razem jakieś 260 kg

Edytowane przez lukag72

A zonę zakopiemy w ogródku przed czy po ???

Ale bez tych klamotów zapraszam.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi