Skocz do zawartości
IGNORED

Rozpracowanie zestawu Dali 505 + Pioneer 400X

zaworotko

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

jakiś czas temu złożyłem mój nowy zestaw stereo. Jako źródło robi karta dźwiękowa aim 808 z wymienionymi opampami na 2x LME49720 + LM4562NA, dalej jest kabel RCA Prolink Exclusive do wzmacniacza Pioneer 400X, niemodyfikowanego. Ze wzmacniacza do kolumn Dali 505 prowadzą kable Melodika MDC2250. Dysponuję jeszcze jednym źródłem - tunerem Yamaha TX-670 RDS, ale ten jest jeszcze nie podłączony z powodu chwilowego braku okablowania. Zestaw znajduje się w pokoju o wymiarach około 3,5m X 5m, gdzie cały czas pozostają otwarte drzwi na bardzo małą kuchnię (kawalerka). Wysokość mieszkania to około 2,6m. Kolumny są ustawione mniej więcej pośrodku dłuższej ściany, w odległości mniej więcej 45 cm od niej. Z innych stron kolumn przestrzeń nie jest zbyt zagracona. Kolumny stoją na dość cienkich, ze sklejki wykonanych podstawkach (właściwie są to regały ze starej szafki :/), pod podstawkami jest wykładzina. Głośniki rozstawione są w odległości 1,8m od siebie, lekko przekręcone w kierunku miejsca odsłuchu, które znajduję się około 2,5m dalej, na miejscu bardzo niskiej kanapy. Siedząc na tejże moje uszy znajdują się jakieś 20cm - 30cm powyżej poziomu membran wysokotonowych. Kolumny najlepiej dla mnie grają, kiedy moje uszy znajdują się około 10 cm ponad poziomem tych membran, ale to w sumie detal, mam z tym zestawem większy problem. Bas potrafi dudnić i zlewać się. Słyszę do tylko w niektórych kawałkach, ale w miarę słuchania ich liczba stale rośnie. Moje pomysły: z rozstawieniem kolumn i/lub miejsca odsłuchu jest coś nie tak, badziewne podstawki, źle dobrane kable. Te Dali mają z tyłu bax-reflexy. Zaglądając w ich otwory zważyłem wewnątrz kolumn (nie samych otworów) spore ilości waty, w jednej jakby trochę więcej, kolumny kupiłem używane. Może tutaj jest coś pochrzanione? Jakie są Wasze pomysły?

Pozdrawiam,

Robert

Ten model DALI to niestety bardzo liche kolumny. Spróbuj je odsprzedać dalej i kup sobie jakieś monitory. A-400X dobrze grał z EPOS'ami, poszukaj np m12, m12i.

Ten model DALI to niestety bardzo liche kolumny. Spróbuj je odsprzedać dalej i kup sobie jakieś monitory. A-400X dobrze grał z EPOS'ami, poszukaj np m12, m12i.

Kurcze te Dali miały być dobre, kupiłem je na podstawie wielu pozytywnych opinii w internecie, a wzmacniacz A-400X miał to nich fajnie pasować. I powiem, że jak dla mnie ten zestaw potrafi świetnie zagrać, problem z basem pojawia się w niektórych kawałkach, w niektórych miejscach.

Smiem watpic ze to wina kolumn, bardziej to jakas fala stojaca czyli problemy z akustyka.

Jeśli tak, to co konkretnie mogłoby być przyczyną? Złe ustawienie kolumn? Akustyka samego pomieszczenia?

Trochę więcej udało się mi ustalić samemu. Większe odsunięcie kolumn od ściany zmniejszyło niechciany efekt dudnienia, podobnie zadziałało szersze rozsunięcie kolumn. Modyfikacje te nie wyeliminowały jednak efektu całkowicie. Poza tym ustawienie kolumn niemal pośrodku pokoju i jednej w zasadzie w drzwiach jest raczej nieakceptowalne. Zatkanie otworów bass-reflex nic nie zmieniło w dudnieniu, ale zmniejszyło trochę ogólną ilość basu. Być może jednak to nie jest wina zestawu, a może tylko źródła. Podobny efekt dudnienia ustało się mi usłyszeć w moich słuchawkach, po podkręceniu basów w equalizerze i przy bardzo dużym poziomie głośności. Być może więc kolumny tylko podkreśliły wadę nagrania lub słabość źródła. Przykład gdzie słyszę zlewający się bas:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od około 39-40s i potem regularnie co jakiś czas. Moja prośba: czy możecie sprawdzić czy na Waszych zestawach na tym kawałku słyszycie podobny efekt jak ja na moim?

Jeszcze jedna obserwacja: kiedy słucham siedząc do kolumn bokiem, blisko jednej z nich, dudnienie praktycznie już nie ma.

Ukryta Zawartość

Trochę więcej udało się mi ustalić samemu. Większe odsunięcie kolumn od ściany zmniejszyło niechciany efekt dudnienia, podobnie zadziałało szersze rozsunięcie kolumn. Modyfikacje te nie wyeliminowały jednak efektu całkowicie. Poza tym ustawienie kolumn niemal pośrodku pokoju i jednej w zasadzie w drzwiach jest raczej nieakceptowalne. Zatkanie otworów bass-reflex nic nie zmieniło w dudnieniu, ale zmniejszyło trochę ogólną ilość basu. Być może jednak to nie jest wina zestawu, a może tylko źródła. Podobny efekt dudnienia ustało się mi usłyszeć w moich słuchawkach, po podkręceniu basów w equalizerze i przy bardzo dużym poziomie głośności. Być może więc kolumny tylko podkreśliły wadę nagrania lub słabość źródła. Przykład gdzie słyszę zlewający się bas:

Ukryta Zawartość

Od około 39-40s i potem regularnie co jakiś czas. Moja prośba: czy możecie sprawdzić czy na Waszych zestawach na tym kawałku słyszycie podobny efekt jak ja na moim?

Jeszcze jedna obserwacja: kiedy słucham siedząc do kolumn bokiem, blisko jednej z nich, dudnienie praktycznie już nie ma.

Pionek nie potrzebuje korektora graficznego....posłuchaj bez tego ustrojstwa.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Pionek nie potrzebuje korektora graficznego....posłuchaj bez tego ustrojstwa.

Zdecydowanie słucham bez korektora. Korektor użyłem na potrzeby sprawdzenia problemu na słuchawkach, podpiętych bez pośrednictwa wzmacniacza z resztą, a który to wejścia na słuchawki i tak nie ma.

• 3 tygodnie później...

Ostatecznie udało się mi ustawić te Dali 505 tak, że przestały dudnić, jednak wciąż trochę kręcę na nie nosem. Zajmują mi teraz pół pokoju, a dostosowanie umeblowania pod kolumny to, jak dla mnie przynajmniej, lekkie przegięcie. I chyba zdecyduję się na monitory. Szukałem poleconych przez Tomka 1685 EPOSów, ale niestety nie znalazłem. Zastanawiam się więc też nad innymi monitorami, może nawet nowymi. I z tych nowych mam na oku Monitor Audio BX2 oraz Castle Knight 2. Czy któreś z nich to dobre połączenie z Pioneerem 400X i dość jasnym źródłem, jakim jest Aim808? Jakieś inne propozycje?

Zrób próbę, ale tylko próbę, bo pewnie na stałe nie da rady; wykorzystaj ścianę krótką.

Miałem podobne problemy, co prawda przy jeszcze węższym pokoju, ale długim na 5m.

Po tej operacji - jak ręką odjął a odległość kolumn od ściany z tyłu to ok 45 cm.

Bas nie miał się gdzie rozwinąć i dudnił, do tego następowała jakaś kompresja

na niskich tonach; ciężko to opisać. W każdym razie przestawiłem na próbę

i tak już zostało. To tylko w ramach "burzy mózgów"...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zrób próbę, ale tylko próbę, bo pewnie na stałe nie da rady; wykorzystaj ścianę krótką.

Miałem podobne problemy, co prawda przy jeszcze węższym pokoju, ale długim na 5m.

Po tej operacji - jak ręką odjął a odległość kolumn od ściany z tyłu to ok 45 cm.

Bas nie miał się gdzie rozwinąć i dudnił, do tego następowała jakaś kompresja

na niskich tonach; ciężko to opisać. W każdym razie przestawiłem na próbę

i tak już zostało. To tylko w ramach "burzy mózgów"...

Myślałem o takim rozwiązaniu, jednak to faktycznie byłoby tylko na próbę - takie ustawienie zepsułoby całą koncepcję pokoju. Póki co są rozstawione są bardzo szeroko (jakieś 2,7-2,8 metra) wzdłuż dłuższej ściany i to w znacznym stopniu naprawiło dźwięk. Myślę, że przy monitorach obyłoby się bez większych kombinacji. Bardzo kuszą mnie Castle Knight 2.

• 1 rok później...

Ciekawy wątek, może już nieaktualny ale ponieważ testowałem zestawienie Pioneer A400X z Castle Knight 2, to coś skrobnę. Problem tylko w tym że ja wymieniłem we wzmaku scalaki, bo oryginalne 5520 czy jakoś tak grały koszmarnie. Teraz z kolumnami Castle jest pełna synergia. Bas jędrny i bardzo niski, wspaniała stereofonia i ogólnie dźwięk dociążony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.