Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon 6 mk1 czy Vienna Acoustic Bach

Thrudpl

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak szukasz

Numery aukcji Allegro 6584243525

6581721529

6585886498

6586100314

6585269934

Na olx juz nie patrzę ale założenia się że znajdę więcej.

Niestety część jest z Anglii a część przekracza mój budżet. Czym się różni wersja SE od normalnej?

Ikon musisz koniecznie posluchac, najlepiej u siebie. Nie daj sie "zaczarowac" sprzedajacemu, ktory moze Ci je puscic glosno albo opowiadac o dopasowywaniu elektroniki. Jesli zabierzesz na odsluch swoje M1 zagraja lepiej niz Dali to sie nie zdziw i nie daj sobie wmowic ze jest inaczej ;)

Ja mam wlasnie u siebie wersje podstawkowa: Ikon 2 i nie wiem jak te kolumny mogly byc na tyle wycenione jako nowe. Moje wrazenia to: brak muzykalnosci (mam wrazenie ze kazdy dzwiek gra osobno), zmatowiona barwa i slaba dynamika. Testowane ze wzmakiem Bel Canto. Porownywane z: Proac Studio 125 i Mordaunt Short MS20i.

Ikon musisz koniecznie posluchac, najlepiej u siebie. Nie daj sie "zaczarowac" sprzedajacemu, ktory moze Ci je puscic glosno albo opowiadac o dopasowywaniu elektroniki. Jesli zabierzesz na odsluch swoje M1 zagraja lepiej niz Dali to sie nie zdziw i nie daj sobie wmowic ze jest inaczej ;)

Ja mam wlasnie u siebie wersje podstawkowa: Ikon 2 i nie wiem jak te kolumny mogly byc na tyle wycenione jako nowe. Moje wrazenia to: brak muzykalnosci (mam wrazenie ze kazdy dzwiek gra osobno), zmatowiona barwa i slaba dynamika. Testowane ze wzmakiem Bel Canto. Porownywane z: Proac Studio 125 i Mordaunt Short MS20i.

Kupiłeś nowe czy używane?

De gustibus non est disputandum

Uzywane z 2010r. a wlasciwie prawie nie uzywane i zastanawiam sie czy nie w tym problem. Ponoc staly sobie przez ostatnie 2 lata. Zaczynam myslec czy przetworniki sie nie "zastaly" przez ten czas, czy to mozliwe?? Graja od paru dni i wydaje mi sie, ze jest poprawa. Poza tym ustawilem zgodnie z oznaczeniem na kolumnach (lewa, prawa...), podlaczylem kable do dolnych terminali i przysiaglbym, ze jest lepiej.

Na razie to dla mnie kolumny voodoo, jeszcze nie mialem takich. Dzis sprobuje bi-cable.

Uzywane z 2010r. a wlasciwie prawie nie uzywane i zastanawiam sie czy nie w tym problem. Ponoc staly sobie przez ostatnie 2 lata. Zaczynam myslec czy przetworniki sie nie "zastaly" przez ten czas, czy to mozliwe?? Graja od paru dni i wydaje mi sie, ze jest poprawa. Poza tym ustawilem zgodnie z oznaczeniem na kolumnach (lewa, prawa...), podlaczylem kable do dolnych terminali i przysiaglbym, ze jest lepiej.

Na razie to dla mnie kolumny voodoo, jeszcze nie mialem takich. Dzis sprobuje bi-cable.

Skoro słyszysz różnice to super.Zawieszenie sie jeszcze ułoży i może będzie jeszcze lepiej.Druga wersja tej odpowiedzi..."wydaje się Tobie"Napisz o podłączeniu przez bi-cable.

De gustibus non est disputandum

Cokolwiek kupisz, przeskok cenowy bedzie ogromny a brzmieniowy podejrzewam nie proporcjonalny. Koniecznie posluchaj u siebie i zdecyduj czy warto... Byc moze kolumny za polowe ceny VA juz Cie zadowola. Brzmienia idealnego nie ma a jesli wydasz kupe forsy, bedzie Ci bardzo trudno zyc z niedociagnieciami.

Jesli masz trudna akustyke, pomysl o wzmaku z regulacja barwy. To moze duzo Ci pomoc zamiast pozniej mieszac kabelkami dla iluzorycznych zmian.

Niestety nie mam możliwość posłuchać tych kolumn u siebie. Zakup niestety musi być w ciemno. dlatego pytam na forum, zawsze usłyszeć o jakiś ogólnych właściwościach.

Na szczęście obie kolumny sa raczej łatwe do ewentualnego późniejszego odsprzedania.

Różnią się zwrotnica i cokolem. Wersja se jest mocniejsza mimo tych samych przetowrnikow. W dźwięku różnica subiektywna.

Thrudpl źle nie zrobisz kupując jedne lub drugie.

Pozdrawiam

Ponieważ z przyczyn zdrowotnych jeszcze nie kupiłem tych kolumn i mając czas na przeglądanie różnych ofert zauważyłem jeszce kolumny Klipsch RP-260F. CO o nich sądzicie? Mają wysoką skuteczność.

Mocne granie góra pasma. Wyeksponowana na prawdę mocna gora. Średnica raczej z tyłu. Twardy bas potrafi zejść nisko. Różnorodny. Dobre przetworniki. Dźwiękowo góra podobna do ikonow. Jednak reszta inna.

Do blues i jazz nie.

Każde grają inaczej. I chodzi o to aby uzyskać dźwięk dla siebie. Tannoy, elaci, dali zensor to z tych tańszych konstrukcji kokumny w miarę neutralne. Które sprawdzają się w większym lub mniejszym stopniu w każdym typie muzyki.

Pozdrawiam

wersja SE ma jeszcze wieksze magnesy, unowocześniony system double magnet zarowno w glosnikach dual concentric jak i basowym.

Mam instrukcję, pisze to jak byk.

stąd pewnie większa moc wersji SE, 100W, a bez SE bodajże 87W.

Zwrotnice ulepszone, inne cokoły jak kolega pisał no i napis Special Edition na pierścieniu wokół glosnika..:-)

do oryginalnej instrukcji dc6t jest dodawana wkładka informująca o różnicach w wersji SE, te 4 są wymienione, szczegółów nie przytoczę bo to po angielsku...

Jestem już na etapie finalizacji zakupu, ale zauważyłem jeszcze jedną opcję. Co myślicie o kolumnach SWANS 4.2F. wyglądają obłędnie tylko jak grają?

Tylko do odsłuchu i wtedy sam będziesz mógł ocenić.

Swansy są mało popularne i mało audiofilskie.

Ja sluchalem dwóch różnych modeli (niestety nie tych które wymieniasz) i były warte kazdej złotówki jakiej żądał sprzedający.

Mi zawsze marka Swans kojarzyła się właśnie audiofilsko, choć rzeczywiście nie jest chyba zbyt popularna. Niestety nie ma zbyt wiele recenzji odnośnie tego modelu. Na minus przemawia to że to budżetowe głośniki zestawu kina domowego, a na plus na pewno super wygląd i wykonanie oraz bass reflex z przodu.

Tylko pozostaje pytanie czy gra to porównywalnie do pozostałych wymienionych kolumn?

Nie wiem czy pisałeś, ale z czym to będzie grać?

Na tę chwilę gram na NAD 3020 ale w planach mam przesiadkę na coś innego.

Wczoraj kupiłem kolumny. Wybrałem jednak Swans Diva. Może nie grają tak muzykalnie jak Vienny (a może tak) ale i tak jestem bardzo zadowolony. maja idealną jak dla mnie górę - mocno zarysowaną ale nie agresywną. A bas! - tego się najbardziej obawiałem bo sądziłem że to małe kolumienki z 13cmm głośniczkami takimi jak w Tannoyach M1. Gdy jednak odpaliłem na pierwszy ogień Metallicę z nowego albumu, to po prostu wgniotło mnie w kanapę. Przy Tannoyach miałem we wzmacniaczu lekko powiększony bas a tu czym prędzej musiałem go wyrównać do neutralnego poziomu. Sprawdziły się wyczytane recenzje że nadają się do każdego rodzaju muzyki co przy moich szerokich horyzontach było bardzo istotne.

I przy okazji co dla mnie bardzo ważne - super wyglądają. Już przed zakupem planowałem je "upiększyć" o nowe maskownice strunowe w stylu Sonus Faber. Założyłem nawet wątek na DIY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dziękuję wszystkim za pomocne uwagi i porady

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość numik

(Konto usunięte)

z tych 2 VA bez 2 zdań wg mnie, swoje przeszedłem z Ikonami, ciężko je uporządkować i ogarnąć górę, całą scenę. Odradzam.

Polecam Studio 16hertz, Xaviany Neox1. Obie wg mnie jeszcze ciekawsze od VA, które i tak uważam za bardzo bardzo ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.