Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo rz900 vs 1100

Yamashi

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał może okazję porównywania tych dwóch modeli amplitunerów Onkyo? Chodzi mi głownie o stereo, bo przecież w sieci krąży wiele dobrych opinii o modelu rz900 i jestem ciekawy czy model tak wysoki jak rz1100 dorównuje mu jakością w stereo, czy też w tym roku jednak rz900 nie ma godnego następcy w tej kwestii ?

Rz900 ma troidalny transformator a chyba rz1100 nie ma. Czy to się przekłada na jakość dźwięku ? Waham się w kwestii zakupu jednego albo drugiego modelu stąd moje pytanie. Zastanawiam się też nad tym czy nie poczekac jeszcze tych kilka miesięcy i nie zobaczyć co wyjdzie w 2017 roku nowego bo Onkyo chyba tak koło marca wypuszcza nowe modele.

https://www.audiostereo.pl/topic/129750-onkyo-rz900-vs-1100/

Mam bluray z którego po hdmi puszczam muzykę z plyt cd ale mimo wszystko przede wszystkim korzystam ze spotify i tidal podłączając laptop do amplitunera po hdmi. Obecnie mam juz dość leciwego Onkyo 605 podlaczone do jbl e80 ale wlasnie zastanawiam się ad zmianą najpierw amplituneta a potem kolumn. Co do kolumn myslalem np nad Tannoy Revolution x6f Chciałbym aby to dosc dobrze zagralo w stereo jednoczesnie nie chcialbym rezygnowac z kina.

Przez HDMI dźwięk w muzyce nie będzie niestety tak miły dla ucha jak przez połączenie analogowe. Mam RZ900 i nawet dźwięk z integry na płycie głównej w komputerze po analogu wychodzi znacznie milszy i czystszy na tym Onkyo niż przez SPDIF, a zwłaszcza przez HDMI, z odtwarzaczami blu-ray to samo - testowane na takich od 250 do 8000zł.

Znasz brzmienie tych nowych Onkyo? RZ900 gra dociążonym dźwiękiem, a starsze ponoć (bo nie słyszałem) wręcz przeciwnie, więc pytanie, czy chcesz takiej zmiany w brzmieniu? Mogę zwrócić uwagę w kierunku Yamahy (np 2050), która jest mniej dociążona, ale gra precyzyjniejszym dźwiękiem, mniej ingerującym w barwę, gładszym przez połączenia cyfrowe, a zwłaszcza przez analogowe, i z bardziej zwartym basem.

Nie słuchałem RZ1100, ale wiedząc, jak niewiele się zmienia w brzmieniu po dodaniu nawet kilku tys zł do droższego amplitunera różnych marek poza pułap jaki prezentuje RZ900 wnoszę, iż lepiej taki tys zł przeznaczyć na DAC-a do tego odtwarzacza blu-ray (odtwarzacz --> połączenie cyfrowe do DAC-a --> połączenie analogowe do amplitunera), albo odtwarzacz CD, albo w ogóle kupić tańszy amplituner i do tego jakąś końcówkę mocy/integrę.

Dziękuję za odpowiedź. Mam też odtwarzacz dvd Onkyo dv-sp405 i on ma chyba wyjście audio analogowe. W nowych sieciowych amplitunerach zaś spotify czy tidal zdaje się że odtwarza się bezpośrednio amplitunera. Nie słyszałem nigdy rz900 i nie mam porownania odnośnie starszych i niższych serii jak np mój 605. Yamahy nie brałem mówiąc szczerze pod uwagę. Tak w ogóle czy jesteś zadowolony ze swojego Onkyo rz900? Czy faktycznie gra on jak sredniej klasy wzmacniacz stereo? Ja wolałbym z różnych przyczyn ograniczyć się do jednego urządzenia i nie rozdzielac tego oddzielnie na dac czy tez wzmak z dac i amlituner. Wolalbym zostac przy amplitunerze ktory dobrze tez zagra w stereo.

Mam jasno grające kolumny, i dlatego wybrałem RZ900, ale gdybym nie był tym ograniczony, zdecydowanie brałbym Yamahę. W Onkyo brakuje mi separacji instrumentów w dolnych pasmach brzmieniowych, za bardzo się to wszystko zlewa, brudzi, więc im więcej się tam dzieje w muzyce, tym gorzej (powiedzmy, im więcej partii instrumentalnych tam jest na raz). Werbel gra bardzo nienaturalnie, mimo chudości moich monitorów, Onkyo go nienaturalnie pogrubia i spowalnia, dodając brzydką barwę. I choć w Yamasze nie ma o tym mowy o takich przebarwieniach, to ze słuchania Onkyo też bywa sporo przyjemności. Bo i tak przebarwienia są mniejsze niż u konkurencji.

Jak duże masz pomieszczenie? Bo w związku z tymi przebarwieniami, Onkyo słucha mi się lepiej z większej odległości. Z bliska przeszkadzają, a z daleka można włączyć głośniej i ukazują się inne plusy, jak niezła dynamika, przyćmiewając z lekka niedostatki w barwie.

Hmm. Wszedzie czytam że rz900 jest taki świetny i gra naturalnie i czysto a tu piszesz że ma problemy w dole pasma i że się tam zlewają dźwięki. Muszę w takim razie posłuchać obu amplitunerów i porównać. Dodam może jeszcze do tego porównania rz810 bo jest nowszy od 900 i ciekaw jestem czy jest slyszalna różnica miedzy nimi czy też może grają podobnie. Amplitunery w odsłuchu porównam może też z jakimś wzmakiem stereo np Nad 356bee lub 375 albo CA cxa80. Czy Ty swoj rz900 porownywales z innymi sprzetami?

Dzięki. Zatem możliwe że jest to wszystko kwestia kolumn, źródła i może też odtwarzanego materiału. Ponowie pytanie jeszcze, z czym porownywaliscie swoje 900-tki przed zakupem? Czy ktos może porownywal 810 z 900 w stereo? Zalezy mi troche na tidal a 900 go nie ma.

U mnie 900 nie ma zadnych problemow z niskimi wszystko jest na swoim miejscu i szczerze polecam ten klocek.

Wszystko jest na swoim miejscu, to znaczy że lepiej się już nie da, że lepszej separacji instrumentów w dolnym paśmie żaden sprzęt konkurencji nie zapewnia? Wg mnie zapewnia to choćby wspomniana Yamaha 2050, ale również Marantz 7010, mimo jego znacznej ingerencji w brzmienie. Jak wspomniałem - kwestia rodzaju muzyki. Bo jeśli gra sam bas z perkusją, a gdzieś wyżej są akordy (na przełomie oktawy małej/razkreślnej), to nie ma żadnego problemu, ale gdy harmonia schodzi do oktawy wielkiej, to już nie jest różowo z separacją poszczególnych instrumentów.

Ale jak wy to porównujecie ? Z subem czy bez ? Z kalibracją czy w direct ? Jak porównać kino i stereo ?

Stereo to stereo, czyli 2 kanały pure direct, bez subwoofera, i - jak wspomniałem - z naciskiem na analogowe połączenie przez RCA.

Hmm. Wszedzie czytam że rz900 jest taki świetny i gra naturalnie i czysto a tu piszesz że ma problemy w dole pasma i że się tam zlewają dźwięki.

RZ900 gra wg mojego muzycznego ucha najbardziej naturalną barwą spośród konkurencji, nie licząc Yamahy, co już napisałem, więc niech nie przerażają Cię moje opisy minusów w brzmieniu sprzętu - to Onkyo gra przyzwoicie na tle konkurencji (porównywałem m.in. z Yamahą 2050, Anthemem 310, CA751, Marantzem 7010), na tyle, że to właśnie ten model wybrałem. Każdy amplituner ma jakieś minusy w brzmieniu, jakby tak nie było, to nie miałyby racji bytu wzmacniacze stereo po kilkanaście tys zł i droższe, skoro taki RZ900 za piątkę czy szóstkę, mający na pokładzie przetworniki, dekodery, mnóstwo przedwzmacniaczy, końcówek, itd, grałby totalnie naturalnie i czysto i świetnie. Na tle konkurencji to wg mnie bardzo dobry wybór, ale jeśli nie obawiasz się o to, iż Twoje kolumny mają tendencję do przejaskrawiania wysokich tonów, to skłoniłbym się w kierunku Yamahy. Bo gra naturalniej, czyściej i precyzyjniej, przez co jednak potrafi uwydatnić minusy jaskrawych kolumn.

RZ810 natomiast to następca RZ800 - czyli amplitunera różniącego się od RZ900 zasilaniem. Powiem szczerze, że do kina domowego (korzystam z 5.1) jest bardzo dobrze z zapasem dynamiki (zapewne znaczna w tym zasługa subwoofera), natomiast w muzyce dynamika... - powiem w ten sposób, że dobrze, że nie jest mniejsza, więc bez zabawy w zewnętrzne końcówki mocy, zdecydowanie nie schodziłbym do niższego modelu (RZ800/RZ810) z gorszym zasilaniem.

Przy obu amplitunera oczekujesz znacząca różnice.

Polecam 900 gdyż jest to sprawdzony i dobry model. Można go też dostać taniej. Znaczna różnice odczujesz dopiero po wymianie kolumn. Zapraszam cię do nas na odsluch.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

dalej cisza w temacie bo moge miec rz1100 w dobrych pieniadzach a nie idzie go odsluchac ;/

znalazlem tylko takie cus

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dalej cisza w temacie bo moge miec rz1100 w dobrych pieniadzach

Czyli jakich?

Ja dalej proponuje 900 wg mnie i recenzji jest najlepsza w stereo i jesli sam mialbym wybierac dalej kupilbym rz900.

Ja tam samo chociaż mogę zmienić zdanie jak zobaczę te cyferki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.