Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki godny następca starej dobrej Yamahy?

marchec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich na forum!

Obecnie posiadam:

- kilkunastoletni model Yamahy RX-V520RDS (zaczyna powoli niedomagać, więc szukam godnego następcy)

- fronty Paradigm Monitor 7 S.7

- głośniki tylne Eltax Linear Response (małe, trójkątne, nie pamiętam modelu…)

Nie posiadam głośnika centralnego (w systemie 5.1 przekierowuję central na fronty)

Sprzęt stoi w pokoju ok. 25mkw.

Użycie sprzętu: 70% muzyka, 30% filmy

Ponieważ odpowiada mi brzmienie stereo obecnie posiadanego amplitunera, zmieniając na inny model, nie chciałbym pogorszyć wrażeń odsłuchowych. Słyszałem jednak, że nowsze modele Yamahy już tak dobrego brzmienia nie mają…

I teraz pytanie – jaki ampituner możecie polecić z dobrym brzmieniem stereo? Preferuję Yamahę, bo po prostu lubię dźwięk produkowany przez te sprzęty (oprócz wspomnianego amplitunera w innym pokoju gra PianoCraft RX-E410). Lecz jestem też otwarty na innych producentów. Zależy mi na funkcjach sieciowych (Spotify, Bluetooth, radio internetowe). Dobrze byłoby, żeby tuner miał wbudowany mikrofon do automatycznej kalibracji (nie wiem czy jest to standardem?).

Nie nazwałbym siebie audiofilem, nie mam w domu osobnego stanowiska do słuchania muzyki. Ale lubię czasem siąść i wsłuchać się w dobrą płytę. I myślę że nie mam całkiem drewnianego ucha;)

Kilka dodatkowych pytań:

Czy amplituner 7.1 można używać w systemie 5.1?

Czy standardem jest możliwość skierowania dźwięku z kanału centralnego na 2 frontowe głośniki?

Czy Yamaha z serii Aventage to zauważalnie lepsza jakość dźwięku w stereo?

Budżet, jaki sobie założyłem to ok. 4000zł. Mogę go lekko rozciągnąć;)

Z góry dziękuję za sugestie!

Witaj!

Czy amplituner 7.1 można używać w systemie 5.1?

Tak, to normalne wykorzystanie amplitunera.

Czy standardem jest możliwość skierowania dźwięku z kanału centralnego na 2 frontowe głośniki?

Można przekierować dźwięk kanału centralnego na dwa frontowe, jednak będzie się to odbywało za ingerencją elektroniki amplitunera, przez co nie uzyskamy tak czystego dźwięku jak w trybie Pure Direct. Prędzej czy później więc serdecznie polecam dokupić kolumnę na kanał centralny.

Czy Yamaha z serii Aventage to zauważalnie lepsza jakość dźwięku w stereo?

Yamaha Aventage to konstrukcje o naprawdę znacznej rozpiętości cen, i - co za tym idzie - walorów dźwiękowych. A850 będzie grało podobnie do V779, dopłacamy chyba właśnie za znaczek "Aventage", natomiast duży przeskok jakości słychać w modelach "czterocyfrowych", począwszy od A1050. W 850-tce brzmienie jest naprawdę porządne, dynamiczne, z energią, ale bardzo odznacza się rozwlekły bas, jakby grał z urządzenia o kilka klas niższego niż reszta instrumentów. W wyższych modelach nie ma o tym mowy - bas jest tak energiczny i precyzyjny jak reszta pasma, a dodatkowo - całość pasma gra precyzyjniej i czytelniej, co przyda się nie tylko w muzyce ale i w filmach. Zatem - praktycznie biorąc, albo seria V7XX, albo A10X0. :) W obu modelach basu nie ma mało! Kwestia jednak ogromnych różnic w jego jakości, oraz dużych różnic w czytelności i równomierności w przekazie dźwiękowym w całym paśmie - całe gra z tą samą energią.

Posiadasz subwoofer do swojego zestawu?

Subwoofer do filmów to bardzo dobra rzecz, ale fakt, że warto żeby był porządny by efekty były naprawdę powalające.

Natomiast z obecnych potrzeb - wygląda na to, że spokojnie nie przekraczając zakładanego budżetu zmieści się zakup V779 i kolumny centralnej Paradigm Monitor, do kompletu z Twoimi frontami. Chyba że od razu założysz sobie nagięcie budżetu o jakim wspomniałeś, i dołożysz do A1050. Bez centralnej szacuję, że w kinie zagra to w miarę podobnie jak V779 (bo będzie wyłączony tryb Pure Direct, ale za to A1050 ma lepszą elektronikę i mniej popsuje dźwięk, właśnie szacuję, iż nieco poniżej jakości możliwej do uzyskania z V779 w Pure Direct), i z A1050 będzie znaczna poprawa w stereo. Oraz w perspektywie (a może się uda, że nie tak długiej? ;) ) - kolejna znaczna poprawa nastąpi w filmach po dokupieniu kolumny centralnej, przez wielu uważanej za najważniejszą w KD.

kolejna znaczna poprawa nastąpi w filmach po dokupieniu kolumny centralnej, przez wielu uważanej za najważniejszą w KD.

Najważniejszą do dialogów natomiast do efektów dzwiękowych a raczej do ich fundamentu subwofer, uwierz, żadna kolumna nie da takiego kopa w najniższych rejestrach jak subwofer , żadna. Poza tym powinienes wiedziec, że podstawowa konfiguracja kina domowego to 5.1 i, ze po kropce ta jedynka oznacza kanał dla subwofera więc po coś on jest , wiem , wiem, zaraz "powiesz", że można przekierować bas na kolumny frontowe jak centralnego na fronty ale powtórzę jeszcze raz, żadna kolumna nie przetworzy tak tych najniższych dzwięków jak subwofer chociazby z uwagi na techniczne możliwości samych głośników kolumn. Nawet nie ma co porównywać i nawet nie wiesz co przez ten cały czas straciłes, z subwoferem śmiem twierdzić oglądniesz niejedną pozycję jakbyś pierwszy raz ja oglądał. Przyjrzyj się takiemu moim zdaniem nie drogiemu mając na uwadze jego mozliwości oraz dane techniczne (12" głosnik, 300W wzmak i to, że ma taki mocny wzmak nie oznacza wcale łomotu w domu :) i wcale nie jest za duzo, ja w swoich 25 metrach mam 350W a zastanawiam się nad 600W)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A patrzyłeś na Onkyo i serię RZ i np model RZ800

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hehe, przeczuwałem, że na kolegów można liczyć i zaraz ktoś zaproponuje subwoofer bardziej stanowczo niż ja to zrobiłem. ;) Popieram kolegę w całej rozciągłości, kwestia jedynie kompromisu, bo najlepiej w tym przypadku widziałbym rzeczywiście lepszy amplituner + centralną + sub, natomiast po podliczeniu wychodzi mi za wszystko 8 tys, zamiast zakładanych 4. Załatwiałoby to i kwestię dobrego stereo i dobrego kina domowego. Przyznam, iż tylko zadeklarowane proporcje "70% muzyka, 30% filmy" skłoniły mnie do braku stanowczości pod kątem subwoofera - bo mógłby być np gorszy amplituner i do niego subwoofer, ale za to stereo na tym ucierpi, no.. a przynajmniej nie będzie na tyle dobrze, na ile mogłoby być. Ocena własnych potrzeb po stronie autora tematu. Na pewno nie rezygnowałbym z kolumny centralnej do filmu - jak wspomniałem, dzięki Pure Direct poprawi się czytelność i jakość dźwięku ze wszystkich kanałów, nie tylko z tego jednego.

Dzień dobry.

Jeśli lubisz brzmienie amplitunerów Yamaha, spójrz na aktualną serię urządzeń serii Aventage. W Twoim przypadku optymalny będzie model Yamaha RX-A860 Aventage (http://q21.pl/yamaha-rx-a860-aventage.html). To nowoczesny amplituner, który oferuje dobre brzmienie także w stereo. Oczywiście połączenie RX-A860 z Paradigm zaoferuje bardzo dynamiczny, otwarty, szczegółowy dźwięk z wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma. Jako alternatywa spójrz na amplituner Onkyo TX-RZ800 (http://q21.pl/onkyo-tx-rz800.html).

Oczywiście możesz podłączyć system bez głośnika centralnego czy subwoofera, system kalibracji dopasuje brzmienie do konkretnej konfiguracji. Z mojej strony jednak bardzo namawiam na zakup głośnika centralnego. To bardzo ważny kanał podczas odsłuchów wielokanałowych, to wokal przy koncertach i dialogi przy filmach. Subwoofer także wpłynie bardzo korzystnie na efekty, natomiast najpierw centralny!

W przypadku pytań oraz oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych modeli.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Koledzy mają rację że nieco tracisz przy braku subwoofera i centralnego.

Jest to jednak tylko 30 procent twojego wykorzystania. Więc najpierw faktycznie dobry amplituner. Onkyo rz800, rz810 ewentualnie Yamaha 781 z zewnętrznym wzmacniaczem.

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za rady i sugestie!

Zapomniałem o jednym drobnym, ale istotnym szczególe (proszę się nie śmiać) - liczą się gabaryty sprzętu...

Moja szanowna małżonka z dużą niechęcią patrzy na kolejne "klocki", co poniekąd determinowało brak centrala i suba. Do centrala z resztą się zniechęciłem, jak miałem budżetowy komplet 5.1 Jamo (fatalnie to grało) i central był jakiś taki przytłumiony i w zasadzie nie widziałem dla niego celu. Paradigmy z dialogami radzą sobie o niebo lepiej.

I jeszcze gabaryty amplitunera - półka w szafce ma wysokość 19cm, więc max wysokość, jaką sobie założyłem to 17cm (zostawiam ok. 2cm na wentylację). Stąd proponowane powyżej Onkyo odpadają w przedbiegach...

Można przekierować dźwięk kanału centralnego na dwa frontowe, jednak będzie się to odbywało za ingerencją elektroniki amplitunera, przez co nie uzyskamy tak czystego dźwięku jak w trybie Pure Direct.

Czy Pure Direct w kinie domowym działa analogicznie jak w stereo, tzn wyłącza wszystkie "ulepszacze"? Pomijany jest wtedy procesor dźwiękowy Yamahy?

W Twoim przypadku optymalny będzie model Yamaha RX-A860 Aventage

Czy występują istotne i zauważalne różnice brzmieniowe między A860 a V781? Bo cenowe występują;) Jak rozumiem V779 to poprzednik V781?

Chyba będę się skłaniał do przyzwoitego ampa i mocno się zastanowię nad centralem (pod warunkiem że nie będzie wielkim klocem...)

Czy Pure Direct w kinie domowym działa analogicznie jak w stereo, tzn wyłącza wszystkie "ulepszacze"? Pomijany jest wtedy procesor dźwiękowy Yamahy?

Pure Direct zostawia ustawienie głośności poszczególnych kanałów oraz odległości wykrytych podczas autokalibracji. Zwłaszcza w niższych modelach amplitunerów poprawa dźwięku jest znaczna względem innych trybów, ale również te po kilkanaście tys zł grają lepiej w Direct.

A860, A1060 i V781 to po prostu następne generacje A850, A1050 i V779, więc dopóki są w sprzedaży te starsze - warto zaoszczędzić sobie te okolice tysiąca zł. ;) Tylko sprawdź, czy wybrany przez Ciebie model ma wszystkie interesujące Cię funkcje sieciowe, mnie to nigdy nie ciekawiło.

Panowie ile powinno być wolnej przestrzeni nad górną obudową Yamahy? Nigdzie w instrukcjach dostępnych online nie mogę znaleźć tej informacji...

Przy wyborze a1050 zostaje mi w szafce niecały 1cm luzu - wystarczy na chłodzenie?

Ja nigdy nie pakowałem ampli czy wzmaków w otwory w szafkach....zawsze stały na komodzie i nigdy , powtarzam nigdy żaden mi nie nawalił. ..

Przestrzeni powinno być jak najwięcej i to nie tylko od góry ale także z boku...

Brak odpowiedniej cyrkulacji powietrza prowadzi pośrednio do różnych awarii lub skrucenia życia sprzętu...

Powyższe dotyczy każdego rodzaju sprzętu elektronicznego....

Do centrala z resztą się zniechęciłem, jak miałem budżetowy komplet 5.1 Jamo (fatalnie to grało) i central był jakiś taki przytłumiony i w zasadzie nie widziałem dla niego celu.

i to samo będzie z subem gdy kupisz jakiś budżetowy a gdy zakupisz dobrej jakości i suba i centrala to będzie git.

Przy wyborze a1050 zostaje mi w szafce niecały 1cm luzu - wystarczy na chłodzenie?

nie przesadzaj, 1 cm ! ! ! absolutnie nie pakuj go w tą szczelinę.

Chyba będę się skłaniał do przyzwoitego ampa i mocno się zastanowię nad centralem (pod warunkiem że nie będzie wielkim klocem...)

zawsze możesz kupić centrala, który będzie "płaski" czyli o małej głębokości i możesz go powiesić na ścienie pod tv

1 cm to zdecydowanie za mało. Ugotujesz amplituner. A kupowanie wersji skim mija się z celem jeśli szukasz czegoś z dobrym stereo.

To że jamo cię zrazilo nie znaczy że wszystko gra tak słabo.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.