Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM8005 - jakie kolumny?

Szeryf79

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące później...

Witam wszystkich. Stwierdziłem że nie będę zakładał kolejnego tematu gdyż podobnych jest już kilka. Na początek co mam a potem czego szukam...

Mam:

Pokój o powierzchni około 20m2.

CD Marantz CD6006 -> Van den hul The name -> Marantz pm8005 -> Van den Hul CS-122 Hybrid -> Monitor Audio BX6

Załączam rysunek pokoju ( zielone gwiazdy to kwiaty a ciemno brązowe kwadraty obok komody z TV to kolumny MA ). Sprzęt posiadam od grudnia 2016.

ta3j9y.jpg

No a teraz czego szukam:

Szukam basu. Postanowiłem więc zmienić kolumny głośnikowe. Pozostałe pasma ( środek, góra ) są idealne. Niczego mi nie brak. Czystość dźwięku itp..dla mnie jest OK. Tylko ten nieszczęsny bas. On jest ale w czerwonym obszarze na rysunku albo gdy gałka potencometru wędruje w granice godziny 11:00 ... 12:00 ale tak to słuchać mogę gdy nikogo nie ma w domu i sąsiada lepiej też nie...

Na rysunku jest zaznaczony czerwony obszar gdzie bas jest najlepszy ( głęboki, mięsisty ale ani na chwilę nie dudniący... nigdy przy żadnej głośności czy rodzaju muzyki ) jest idealny. Niestety tylko na tym małym obszarze. Próbowałem zdjąć kolce z kolumn .. NIC ... dać je bliżej... oraz dalej ściany NIC. Nie ma za bardzo możliwości zmiany ustawienia... A więc może wymiana kolumn coś da... i właśnie .... proszę o pomoc. Na jakie?

Po przesudiowaniu kilku tematów i wątków na temat kolumn do PM8005 moim faworytem są:

Tannoy Revolution XT 6f lub Tannoy Revolution XT 8f.

Przede wszystkim dlatego żę otwory bas-reflex są na dnie komory i nie bedzie im szkodziło położenie blisko ściany bo u mnie jak widać ciasno...

Ale czy to dobry wybór??? Czy uzyskam ta zmianą "lepszy bas" względem moich BX6???

A może powinienem zwrócić uwagę na inne kolumny które zapewnią lepszy i przede wszystkim bardziej

"przestrzenny" bass słyszany w całym pomieszczeniu i nawet przy normalnym słuchaniu ( nie wspomnę o super cichym bo to by był już mega prezent na gwiazdkę :) ) Nadmienię tylko że mieszkam w Irlandii a tu wybór jest dość ograniczony jeśli chodzi o odsłuch

( bo zamówić online w ciemno zawsze można ale tak nie chcę ). Jeśli to nie grzech forumowy zamieszczę link do sklepu który ma w ofercie kilka kolumn włączając Tannoy Revolution i dysponuje pomieszczenie odsłuchowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Budżet w granicach powiedzmy 1500 euro +/- 200.

Bardzo proszę o pomoc... krzyczcie... przeklinajcie... ale błagam POMÓŻCIE.

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam

Przemek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapomniałem dodać:

-Na podłodze mam dość gruby dywan 2x3m

-Na ścianie za dużą sofą wisi gruba sztuczna skóra o wymiarach 2,3m x 1,5m

-kominek jest cały wyłożony kamieniem o bardzo nie równej strukturze ( duże niereguralne wystające kamloty )

- na sofach i fotelu leży łącznie 12 'misiowatych' poduszek

Może mogę coś dołożyć lub zmienić??

Gość

(Konto usunięte)

Mam podobny zestawi dobralem do niego Triangle Elara LN05. Slucham glownie jazzu, niczego mi nie brakuje, pokoj podobny. Naturalnie to co dla mnie jest dobrym basem, nie musi spelniac Twoich wymagan, dlatego jesli mialbys możliwość odsluchu, zrob to ;-) Jest tez wyzszy model z mocniejszym basem LN07 i tez miesci się w budżecie. Ogolnie bardzo fajne, niemeczace kolumny z tekstylnymi kopulkami wysokotonowymi i ladnym designem.

Witek.K czytałem Twój wątek. Bardzo mnie zaciekawił. Problem w tym że nie mam ich gdzie posłuchać. Znalazłem nawet sklep w Północnej IRL który ma w ofercie zarówno LN05 jaki LN07. Już bym odżałował €€ na 800 kilometrów w dwie strony ale ten sklep nie dysponuje pomieszczniem odsłuchowym :( ... a nie chcę kupować w ciemno. Jedyne wyjście to się wstrzymać kilka miesięcy na wizytę w PL... posłuchać i wtedy kupić.

.... chociaż szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się czekać tak długo :(

Gość

(Konto usunięte)

Doskonale Cię rozumiem i absolutnie nie kupuj nic w ciemno, potraktuj to jedynie jako jakiś trop. Gusta, szczególnie w audio są tak różne, że aż strach ;-) Badz wytrwały, masz na czym słuchać, wiec pospiechu nie ma.

Według mnie bas jest spowodowany włożeniem prawej kolumny do "obudowy".

Jedne i i drugiej strony szafka. Nie daleko twardy kominek. Ten bas się tam odbija i gromadzi.

Te kolumny specjalnie ilością basu nie grzeszą.

A xt8f jest od nich o 2 klasy lepsze. To bez dwóch zdań.

Ale nie kupował bym ich w ciemno, nawet nie oo odsłuchu w salonie.

Wypozycz je i sprawdź u siebie inaczej każda wymiana może być na prawdę problematyczna

Pozostaje do dyspozycji

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.