Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM8005 - jakie kolumny?

Szeryf79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Witam,

Zakupiłem wzmacniacz marantz pm8005. Sprzęt kupiłem w Anglii ze sklepu internetowego. Z przesyłką kosztował mnie 3050pln. U nas sprzęt ten jest nawet 2000pln droższy. Sklep internetowy polecił mi forumowicz.

Do zestawu dziś posiadam kolumny stereo dali concept 10, jednak są one za duże do mojego pomieszczenia (około 25m2), są za głośne. Chciałbym kupić nowy zestaw kolumn stereo. Zależy mi na tym aby bas był soczysty i słyszalny już przy cichej muzyce, Kolumny nie muszą być nie wiadomo jak głośne, średnie tony nie powinny być mocno słyszalne. Jeżeli chodzi o rodzaj muzyki to jest ona różna, ale nie jest to muzyka klasyczna .

Zestawów jest tak wiele, że na prawdę ciężko coś wybrać. proszę o porady i propozycje. Nie chciałbym wydać więcej jak 4tys pln.

https://www.audiostereo.pl/topic/129858-marantz-pm8005-jakie-kolumny/
  • Moderatorzy

Jak dobry sklep internetowy to podaj nazwę może ktoś skorzysta.

Jeśli są za głośne to gałka wzmacniacza w lewo i powinno trochę pomóc.

A na poważnie , to może rzeczywiście 10 z dużymi woferami się duszą.

Na OLx masz Harpie Fresco za 5500 cena wywoławcza, trochę urwij z ceny, sprzedaj Dali i powinno być ok, choć nie wiem jak sygnatura dźwięku Maranza (dla mnie przynajmniej seria 7... brzmi ostro).

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość

(Konto usunięte)

Ja, po wyprobowaniu kilku kolumn (pokoj ok. 25m), doszedlem do Triangle Elara LN05, jestem zachwycony pod kazdym wzgledem. Z upustem powinienes sie prawie zmiescic w budzecie a poczytac mozesz tutaj http://www.hifichoice.pl/triangle-elara-ln07-test,69,12 Test jest omodelu wiekszym, ale spokojnie mozna go odniesc do LN05

PS. U mnie wyglada to tak. Jak brzmi, niestety nie moge pokazac ;-) ale jest soczyscie, tak z mieskiem a co dla mnie najwazniejsze mozna sluchac godzinami i nie meczy. Oczywiscie bez odsluchu lepiej sie nie decydowac, kazdy ma inny gust i sluch :-)

30104501593_9ebe4a986c_b.jpg[/url]

Witam,

Witam,

Zakupiłem wzmacniacz marantz pm8005. Sprzęt kupiłem w Anglii ze sklepu internetowego. Z przesyłką kosztował mnie 3050pln. U nas sprzęt ten jest nawet 2000pln droższy. Sklep internetowy polecił mi forumowicz.

Do zestawu dziś posiadam kolumny stereo dali concept 10, jednak są one za duże do mojego pomieszczenia (około 25m2), są za głośne. Chciałbym kupić nowy zestaw kolumn stereo. Zależy mi na tym aby bas był soczysty i słyszalny już przy cichej muzyce, Kolumny nie muszą być nie wiadomo jak głośne, średnie tony nie powinny być mocno słyszalne. Jeżeli chodzi o rodzaj muzyki to jest ona różna, ale nie jest to muzyka klasyczna .

Zestawów jest tak wiele, że na prawdę ciężko coś wybrać. proszę o porady i propozycje. Nie chciałbym wydać więcej jak 4tys pln.

To nie chodzi o to, ze kolumny przez swoja wielkosc sa za duze tylko zapodaja dzwiek meczacy dla uszu.

System powienen grac tak, zebysmy mieli ochote robic glosniej i glosniej. Taki efekt osiaga sie w dobrze skonfigurowanycj systemach grajacych dzwiekiem naturalnym i muzykalnym zarazem. Obecna produkcja dali i ta troszeczke starsza odbiega od takiej sygnatury dźwięku. NIestetu maranatz pm8005 rowniez. Mialem go pol roku.

Efekciarskie granie jest meczace. Jak do tego dojda jakies znieksztalcenia to ciezko sie slucha takiego systemu nawet przez mmiei niz minute.

Jak dobry sklep internetowy to podaj nazwę może ktoś skorzysta.

Jeśli są za głośne to gałka wzmacniacza w lewo i powinno trochę pomóc.

A na poważnie , to może rzeczywiście 10 z dużymi woferami się duszą.

Na OLx masz Harpie Fresco za 5500 cena wywoławcza, trochę urwij z ceny, sprzedaj Dali i powinno być ok, choć nie wiem jak sygnatura dźwięku Maranza (dla mnie przynajmniej seria 7... brzmi ostro).

jeżeli chodzi o sklep to :https://www.hifix.co.uk/

tak jak mówisz, duszą się

Sorry,ale to Twoje "EFEKCIARSKIE", powtarzane w kazdej wypowiedzi, tez jest juz meczace...

Generalizujesz ze w kazdej. Poza tym wypowiadam sie na temat w poszczegolnych watkach, nie spamuje.

Ty niczego tu nie wniosle swoja wypowiedzia. Nie odnosisz sie merytorycznie z argumentami do mojej wypowuedzi.

To jest forum audio a nie psychologiczne zebys plakal co Cie boli.

Gość

(Konto usunięte)

Generalizujesz ze w kazdej. Poza tym wypowiadam sie na temat w poszczegolnych watkach, nie spamuje.

Ty niczego tu nie wniosle swoja wypowiedzia. Nie odnosisz sie merytorycznie z argumentami do mojej wypowuedzi.

To jest forum audio a nie psychologiczne zebys plakal co Cie boli.

Wystarczy poczytac twoje kolejne wypowiedzi a wniosek nasuwa sie sam. Ciekaw jestem, kto cie zmusil do kupienia i sluchania przez pol roku tego Marantza, skoro go tak nie lubisz. Mowisz, ze moja wypowiedz nic nie wniosla, a co wniosla twoja w kontekscie pytania o kolumny do ZAKUPIONEGO juz Marantza? I co? Kolega ma go teraz sprzedac, bo wedlug ciebie gra efekciarsko? Wyglada na to, ze ten twoj wspanialy Baltlab jest po prostu nudny i starasz sie usprawiedliwic sam przed soba ten marny wybor. Ciekawe co bedziesz o nim pisal za pol roku...mam cie na oku ;-)

Wystarczy poczytac twoje kolejne wypowiedzi a wniosek nasuwa sie sam. Ciekaw jestem, kto cie zmusil do kupienia i sluchania przez pol roku tego Marantza, skoro go tak nie lubisz. Mowisz, ze moja wypowiedz nic nie wniosla, a co wniosla twoja w kontekscie pytania o kolumny do ZAKUPIONEGO juz Marantza? I co? Kolega ma go teraz sprzedac, bo wedlug ciebie gra efekciarsko? Wyglada na to, ze ten twoj wspanialy Baltlab jest po prostu nudny i starasz sie usprawiedliwic sam przed soba ten marny wybor. Ciekawe co bedziesz o nim pisal za pol roku...mam cie na oku ;-)

sprzedać to go raczej nie sprzedam, dopiero wczoraj go rozpakowałem:)

Poszukuje czegoś bardziej subtelnego jak dali concept 10, są za ordynarne, nadaj się na dyskotekę :), ale też nie jestem audiofilem, nie będę wyszukiwał dźwięków :). Chcę aby po prostu dźwięk był głęboki z dobrym bassem ale bez buczenia.

A co myślicie o Tonsil maestro III. wiem, że jest to niższa półka, jednak kiedyś miałem kolumny Tonsil i grały bardzo fajnie - no chyba, że mi się wydawało :)

Spróbuj posłuchać z Tannoy DC6T SE, Tonsil może i Ci się kiedyś podobał ale uważam, że to bardzo słaba kolumna.

Przy Tannoy na pewno nie powiesz, że to dyskoteka, powinny dobrze zgrywać się z Marantzem.

Ja, po wyprobowaniu kilku kolumn (pokoj ok. 25m), doszedlem do Triangle Elara LN05, jestem zachwycony pod kazdym wzgledem. Z upustem powinienes sie prawie zmiescic w budzecie a poczytac mozesz tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Test jest omodelu wiekszym, ale spokojnie mozna go odniesc do LN05

PS. U mnie wyglada to tak. Jak brzmi, niestety nie moge pokazac ;-) ale jest soczyscie, tak z mieskiem a co dla mnie najwazniejsze mozna sluchac godzinami i nie meczy. Oczywiscie bez odsluchu lepiej sie nie decydowac, kazdy ma inny gust i sluch :-)

30104501593_9ebe4a986c_b.jpg[/url]

Audiofilski szezlong....miłe wnętrze.Nie za pusto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

De gustibus non est disputandum

Spróbuj posłuchać z Tannoy DC6T SE, Tonsil może i Ci się kiedyś podobał ale uważam, że to bardzo słaba kolumna.

Przy Tannoy na pewno nie powiesz, że to dyskoteka, powinny dobrze zgrywać się z Marantzem.

dzięki, ok o tonsilach zapominam :)

Jakbys czytal ze zrozumieniem to bys rozumial jak moj wpis ma sie do tematu autora.

Nie wiem skad wniosek , ze bylem lub jestem wlascicielem baltlaba. nigdy nie pisalem ze kupilem wzmak tej marki

Ja, po wyprobowaniu kilku kolumn (pokoj ok. 25m), doszedlem do Triangle Elara LN05

Firma Triangle nie jest zbyt często polecana przez użytkowników tego forum. Możesz napisać z jakimi kolumnami je porównywałeś ? Wizualnie prezentują się bardzo ładnie.
Gość

(Konto usunięte)

Firma Triangle nie jest zbyt często polecana przez użytkowników tego forum. Możesz napisać z jakimi kolumnami je porównywałeś ? Wizualnie prezentują się bardzo ładnie.

Nie sa polecane, bo swoimi wysokimi tonami kaleczyly uszy i starsze/wyższe modele robią to do tej pory. Dopiero w tej serii Triangle zdecydowal sie na dużą 28mm kopulke tekstylna, co zaowocowało bardzo przyjemną w odbiorze górą. Wczesniej miałem B&W CM1, potem CM6S2, testowalem całą masę innych kolumn CM8, CM9 CM10 803D2 804D2 różne Focale, Kudosy, KefR300, 700 i nawet 900, bylo tego trochę. Zawsze coś w tych dostępnych cenowo było nie tak, a te drozsze zazwyczaj były zbyt potężne do mojego salonu. Nie twierdzę, że Elary beda dla kazdego idealne, ale jesli ktoś szuka niedrogich, ładnych i nieprzeszkadzajacych w sluchaniu muzyki kolumn, ale przy tym niepozbawionych charakteru, powinien się nad nimi pochylić.

,.. a co sądzicie o takim stereo?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Również polecam Tannoy Revolution dc6t nawet bez SE :) Tannoy dobrze zgrywaja sie z Marantz.

a jaka jest różnica między se a brakiem se? bo w cenie dość duża?

kolejne pytanie, bo zapewne większość z Was ma o tym pojęcie a mianowicie pasmo przenoszenia - akurat ten tannoy zaczyna się od 34Hz. Zależy m na głębokim basie i automatycznie w doborze kolumn zwracam na to uwagę aby było około 20Hz, czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie na wysłyszalność niskich tonów?

jeszcze jedno pytanie co do kolumn firmy polk a mianowicie:

Ukryta Zawartość

miał ktoś z tym do czynienia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Le corbusier równie uniwersalny co zestaw marantza :-) - swoją drogą nieźle namieszał ale tak to jest z uczciwymi klockami bo konkurencja wpada w popłoch - czy Triangle porównywałeś do QA concept 40 ? - szukam niedużych podłogówek do swojego 8005 - tannoy dc6t podobałY mi się bardzo za wyjątkiem basu xt6f zaś nie podobały mi się wcale concepty grają trochę gęściej i muzykalniej niż tannoy - po której stronie są triangle ?

W przypadku Marantza szedłbym w ciemniejszą stronę mocy...np.Dynaudio.Nie są to kolumny "ciemne"ale ich charakter brzmienia jest bardziej uniwersalny.

De gustibus non est disputandum

Gość

(Konto usunięte)

Le corbusier równie uniwersalny co zestaw marantza :-) - swoją drogą nieźle namieszał ale tak to jest z uczciwymi klockami bo konkurencja wpada w popłoch - czy Triangle porównywałeś do QA concept 40 ? - szukam niedużych podłogówek do swojego 8005 - tannoy dc6t podobałY mi się bardzo za wyjątkiem basu xt6f zaś nie podobały mi się wcale concepty grają trochę gęściej i muzykalniej niż tannoy - po której stronie są triangle ?

Szkoda, że audio klasykiery nie są tak żywotne jak ich meblowe odpowiedniki ;-) Z QA concept 40 nie porównywałem, ale Triangle umiescilbym raczej po gęstej stronie.

W przypadku Marantza szedłbym w ciemniejszą stronę mocy...np.Dynaudio.Nie są to kolumny "ciemne"ale ich charakter brzmienia jest bardziej uniwersalny.

,.. o czym tu mowa,...? za średniej klasy dynaudio można kupić średniej klasy auto :)

Możesz posłuchać jeszcze KEF Q700 (jeżeli brakuje Ci w Tannoy DC6T basu), lub R700 i tu będziesz miał bardzo dobry dół i pomimo membran metalowych brak metaliczności i granie po ciemniejszej stronie ale bliższe neutralnemu. Triangle słuchałem tylko Antal i do Marantza, tego modelu bym na pewno nie polecał. Spróbuj jeszcze Elac ale z modeli FS 197 lub powyżej serii 200.

Wszystko zależy o zestawienie sprzętu i komponentów. W jakimś zestawieniu może słaba jak jakiś wzmacniacz gra skrajami pasma. A z drugiej strony zależy od słuchającego. Bo w innym przypadku jakby były tylko te jedne najlepsze kolumny w danej kategorii cenowej to tylko one by się sprzedawały a inne nie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.