Skocz do zawartości
IGNORED

adaptacja pokojó z ciekawy "sklepieniem"

mcn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie to mój pierwszy post na tym zacnym forum. Liczę na wyrozumiałość bardziej doświadczonych użytkowników. Dziękuje :)

Chodzi o to że ten pokój ma służyć jako pokój do nagrań wokali. Odsłuch mixu na razie mało mnie interesuję ma drugorzędne znaczenie. Prosił bym o porady pod tym kontem. Nagrywania.

*

*

*

pokój jest idealnym kwadratem o wymiarach 250cm x 250 cm. gdyby nie sufit który jest zaokrąglony był by idealnym sześcianem. Od podłogi do najwyższego punktu tego "łukowatego" sufitu jest 275 cm. jak na rysunku dwie ściany są grube (kilka warstw cegieł). jedna cienka działowa (grubość na jedną cegłę). ostania ścianka zostanie zrobiona z dwóch regipsów z przestrzenią pomiędzy gdzie wsadzę jakąś wełnę mineralną.

zrobię kilka paneli z isover pt 80 (jak w końcu uda mi się dostać), może jakieś panele akustyczne z gąbki żeby wyłapać też wyższe częstotliwości ale nie wiem czy będzie taka potrzeba. w narożniki coś w stylu bass trapów też z wełny mineralnej (teraz nie wiem czy we wszystkie czy tylko na ścianie za wokalistą tam gdzie będzie skierowany mikrofon o charakterystyce kardioidalnej). Na okno zrobię dopasowany panel taki który można będzie ściągać gdy nie będzie sesji. no i z drzwiami trzeba będzie się rozprawić w podobny sposób. na podłogę pójdzie jakaś gruba wykładzina/dywan.

Pytanie co do sufitu który "idzie po łuku" ktoś mi kiedyś powiedział że taki sufit to zaleta. Co dzieję się z dźwiękiem kiedy spotyka na swojej drodze taki kształt? Powinienem wieszać tam panele?

Chętnie wysłucham też wskazówek na temat gdzie ustawić mikrofon. I wtedy zgodnie z jego pozycją którymi ścianami się zająć w szczególności... w których miejscach powiesić panele.

pok_j.png

Wprawdzie różni autorzy podają różne najlepsze proporcje wymiarów pomieszczenia, ale zawsze kwadrat jest niekorzystny dla poprawnego rozkładu drgań własnych. Zaokrąglony sufit (zakładam że wypukłość do góry) to przeciwieństwo układu rozpraszającego więc również jest niekorzystny. Podsumowując dużo pracy przed Tobą. Poczytaj Altona Everesta "Podręcznik akustyki" jest tam sporo o akustyce studia nagraniowego i inne ciekawostki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.