Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebuje rady przy wyborze kolumn .

mar.s

Rekomendowane odpowiedzi

Pomieszczenie nie jest profesjonalnie przygotowane akustycznie .

Nie jestem basolubem . Do tej pory miałem kilka monitorów i Adamantes ma najmniej basu z nich . Słuchałem ich w pomieszczeniu bardziej poprawnym akustycznie z innym wzmacniaczem , jak również u siebie z 2 wzmacniaczami i basu jest po prostu mało. Już pisałem że są to świetne moim zdaniem monitory , grają potężnym dźwiękiem jak na swój rozmiar, ale basu jest mało.

To masz nie teges akustykę...albo jesteś basolubem ;-)

.

20m2 i mało Ci basu?.... to jednak troszkę jesteś basolubem.

Nie lubię dużej ilości basu , nigdy nie lubiłem. Ale nie lubię też jego braku . Nie mam zamiaru przekonywać was jak grają i mnie Diapasony bo wygląda na to że wiecie lepiej.
Gość

(Konto usunięte)

Nie lubię dużej ilości basu , nigdy nie lubiłem. Ale nie lubię też jego braku . Nie mam zamiaru przekonywać was jak grają i mnie Diapasony bo wygląda na to że wiecie lepiej.

Nie próbujemy Cię przekonywać...raczej zastanawiamy się w czym problem...

Pozdrawiam serdecznie :-)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Jak to w czym ? W basie ;) było za mało jest za dużo.

Bas jest częstotliwościami od 16 do " piarazyoko" do 150 Hz ;)

Jakiej częstototliwości jest za dużo ?

Może masz jakieś mody pokoju ..np. podbicie przy 35 - 40 Hz ..problemu wcześniej nie było , bo Diapazony nie schodzą tak nisko .

Zrób sobie pomiar , jakoś nie chce mi się wierzyć , że te Logany tak ładują basem ;)

No na pewno jakieś mody . Co do tego nie mam wątpliwości. Nie mam sprzętu pomiarowego , czekam aż znajomy będzie w okolicy to pomierzy co i jak

Bas jest częstotliwościami od 16 do " piarazyoko" do 150 Hz ;)

Jakiej częstototliwości jest za dużo ?

Może masz jakieś mody pokoju ..np. podbicie przy 35 - 40 Hz ..problemu wcześniej nie było , bo Diapazony nie schodzą tak nisko .

Zrób sobie pomiar , jakoś nie chce mi się wierzyć , że te Logany tak ładują basem ;)

.

No na pewno jakieś mody . Co do tego nie mam wątpliwości. Nie mam sprzętu pomiarowego , czekam aż znajomy będzie w okolicy to pomierzy co i jak

.

zawsze możesz policzyć mody i ich rozkład graficznie używając dostępnych kalkulatorów na necie - przy ich pomocy będziesz mial wyobrażenie o ich rozłożeniu i późniejszej interpretacji z pomiarów, a przy okazji pogłębisz swoją wiedzę w temacie...

Wczoraj przetransportowalismy Vantage do znajomego ktory ma Odyssey. Ku mojemy zdziwieniu Vantage okazaly sie bardziej wymagajace w doborze wzmacniacza . Graja ciemniej niz Odyssey i potrzebuja zdecydowanie mocniejszego i jasniejszego towarzystwa . Niestety moj Octave sie nie nadaje, Z Manley NEO250 duzo lepiej. Male logany to nie poziom Odyssey, zreszta tego sie nikt nie spodziewal. Zagraly mniejszym dzwiekiem z gorsza separacja i mniejsza scena,lecz nadal oddaja wyrazny charakter foli.

Dzis wpadl znajomy zrobic pomiary i przy okazji przywiozl Accuphase A46. Wieczorem przesle mi plik z pomiarami to wkleje tutaj.W skrocie wyszlo ze mam gorke na basie i obcinke na wysokich , co ciekawe po zmianie wzmacniacza na Accuphase wszystko uleglo znacznej poprawie . Nadal nie bylo idealnie , ale slyszalnie lepiej i pomiary rowniez poprawe pokazaly.

Stoje przed kolejnym krokiem , jesli chce zachowac Logany to koniecznie musze zmienic wzmacniacz bo raczej sama wymiana lamp na mocniejsze tu duzo poprawy nie wniesie.Bede wdzieczny za sugestie .

Wczoraj przetransportowalismy Vantage do znajomego ktory ma Odyssey. Ku mojemy zdziwieniu Vantage okazaly sie bardziej wymagajace w doborze wzmacniacza . Graja ciemniej niz Odyssey i potrzebuja zdecydowanie mocniejszego i jasniejszego towarzystwa . Niestety moj Octave sie nie nadaje, Z Manley NEO250 duzo lepiej. Male logany to nie poziom Odyssey, zreszta tego sie nikt nie spodziewal. Zagraly mniejszym dzwiekiem z gorsza separacja i mniejsza scena,lecz nadal oddaja wyrazny charakter foli.

Dzis wpadl znajomy zrobic pomiary i przy okazji przywiozl Accuphase A46. Wieczorem przesle mi plik z pomiarami to wkleje tutaj.W skrocie wyszlo ze mam gorke na basie i obcinke na wysokich , co ciekawe po zmianie wzmacniacza na Accuphase wszystko uleglo znacznej poprawie . Nadal nie bylo idealnie , ale slyszalnie lepiej i pomiary rowniez poprawe pokazaly.

Stoje przed kolejnym krokiem , jesli chce zachowac Logany to koniecznie musze zmienic wzmacniacz bo raczej sama wymiana lamp na mocniejsze tu duzo poprawy nie wniesie.Bede wdzieczny za sugestie .

Mocna lampa do elektrosatu kosztuje majątek. Z Odyssey i Prodigy grałem z VTL MB 450, dawały radę.

Moim zdaniem lepiej zakupić ascenty lub odyssey, używki nie są tak drogie a klasa grania dużo lepsza.

Taniej to DCS Puccini na źródło + proszę się nie śmiać Xindak A600E lub A600P lub PA20 jako końcówka. To sprawdzona kombinacja.

Kamil ma pewnego DCSa. W razie czego dam namiar. Wchodzisz już na poważny poziom i trzeba dokonywać przemyślanych zmian.

Mocna lampa do elektrosatu kosztuje majątek. Z Odyssey i Prodigy grałem z VTL MB 450, dawały radę.

Moim zdaniem lepiej zakupić ascenty lub odyssey, używki nie są tak drogie a klasa grania dużo lepsza.

Taniej to DCS Puccini na źródło + proszę się nie śmiać Xindak A600E lub A600P lub PA20 jako końcówka. To sprawdzona kombinacja.

Kamil ma pewnego DCSa. W razie czego dam namiar. Wchodzisz już na poważny poziom i trzeba dokonywać przemyślanych zmian.

dzięki. Myślałem o końcówce mocy Xindak zanim kupiłem Octave . Tyle że to 80w . Co prawda klasa A , lecz czy to wystarczy na logany . Nie chciałbym mieć już wątpliwości jak co teraz kupię ;)

dzięki. Myślałem o końcówce mocy Xindak zanim kupiłem Octave . Tyle że to 80w . Co prawda klasa A , lecz czy to wystarczy na logany . Nie chciałbym mieć już wątpliwości jak co teraz kupię ;)

Sam napędzam taką obecnie Odyssey w drugim systemie. To ma w klasie AB ponad 300W na 4 Ohm. Gra to lepiej od moich poprzednich 600W Maków za kilka razy większe pieniądze. Potrzebuje tylko świetnego pre i przejrzystego źródła. Jakbyś mieszkał bliżej to bym Ci pożyczył na próbę. 10W w klasie A ma wygar jak 200W z amplitunera :) Steruję je z topowego Jeffa Rowlanda z lat 90. Piękna dzielonka w A klasie.

Xindak zawsze zaniża moc na papierze, w pomiarach 100W PA20 wypluła 145W w klasie A na 8 Ohm.

One zawsze przechodzą w klasę AB na niższych impedancjach.

Szymon1

Te Xindaki co wymieniłeś to straszne "kible" granie bez klasy skrajami pasma a ich moc prądowa to kpina takie "wydmuszki".Mam nadzieję że żartowałeś? No i są zdecydowanie za drogie

Tak to za drogie wydmuszki i grają skrajami pasma jak to A klasa ma w zwyczaju :) Powinny kosztować 1kzl a Pass 2kzl. Cały ten hiend jest mocno przereklamowany chyba se kupie amplituner Pioneer.

Nic nie wysterują bo to chińska oszukana moc. Nie taka jak z austriackiego Jajona.

Idealnie określiłeś widełki cenowe -). Sam jakieś 1.5 roku temu przepłaciłem mocno za nowego xindaka a600p i jakoś nie myślę o jego wymianie. Mój poprzedni wpis to taka mała prowokacja .Mam nadzieję że wybaczycie -)

Powinny kosztować 1kzl a Pass 2kzl.

Czasami wydaje mi się że chyba tyle powinny kosztować.Pała dla Nelsona i lanie na goły tyłek mokrym passem. Nie oceniam brzmienia tylko niektóre komponenty. Rozbebeszałem Alepha 4 i wiem co potrafił naładować. Gniazdo prądowe za pół dolara, gniazda XLR Neutrick za 2 dolary, fuse holder za dolara, a to co do niego wchodzi na zdjęciu widać, to woła o pomstę do nieba. Zwykła rurka do tego aluminiowa, z tandetnym plastykiem do wkręcania, do tego wsadzamy bezpiecznik. Wszystko poszło won i zastąpiono topowymi Furutechami. Czy producenci sprzętu mają choć odrobinę wstydu i szacunku dla nas. Sami oceńcie, przecież żądają cen z kosmosu. Porządniejsze Passy to cena 30-50 tys.US dolars i to z takimi gniazdami i neutrikami jak tu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18481-0-67755800-1487842356_thumb.jpg

post-18481-0-39209400-1487842409_thumb.jpg

post-18481-0-19833700-1487842477_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i co? Na gniazdach XLR odnotowałeś aż taką różnicę?

Tego nie wiem gdyż wymieniłem 3 elementy jednocześnie, a właściwie 4 więc mogę ocenić tę całą operację tylko jako całość. Jednocześnie wywaliłem bezpiecznik Hi Fi Tuning Supreme Silver i zastąpiłem lepszym pod każdym względem X i czasami wstawiam też X2 Verictuma(różnice między nimi już opisywałem) Po bardzo długim wygrzewaniu się tych komponentów transformacja dźwięku zaskoczyła mnie ogromnie. Praktycznie zmianie uległo wszystko. Przestrzeń, barwa, czystość, wybrzmienia, szybkość ataku dźwięku. Po prostu poprawa jakości toru elementów zasilania silnie determinuje pracę całego urządzenia. Tu nie ma dwóch zdań.

Stawiam na to że wymiana samych XLRów była pomijalna

Rozumiem, że wypowiadasz się na podstawie własnego doświadczenia?

Wg Ciebie wymiana tego co poniżej zamieszczam też będzie pomijalna, prawda?

Ukryta Zawartość

Wymieniłem banany na wysokich na kablu Prince Siltecha z bardzo dobrych Furutecha(na zdjęciu poniżej) na jeszcze lepsze Acoustic Revive RBN 1(na zdjęciu powyżej) i mam pełen komplet 12 sztuk. Zmiana bardzo udana. Acoustic Revive to klasa sama w sobie. Problemem dla Ciebie może być to, że trzeba je nabyć w większej ilości niestety.

post-18481-0-00365900-1487934408_thumb.jpg

Radziłbym by nie przesądzać czy coś jest skuteczne czy nie, jeśli samemu nie przeprowadziło się eksperymentu u siebie w systemie. Można stracić nawet spore pieniądze ale można też zyskać dużo więcej niż byśmy się spodziewali. Gdybym nie zaryzykował tych Duelundów i jeszcze szeregu innych zmian to bym nigdy nie miał takiego dobrego dźwięku wyciśniętego z tych niezłych przetworników starego DALI. Porównywałem z SOPRA3 i pod pewnymi względami mam lepszy dźwięk, oprócz masy i potęgi dźwięku. Sopry3 są trójdrożne.

Wyznaję zasadę: kto nie ryzykuje ten nie wie. Oczywiście to może wiązać się ze stratami, ale przecież w życiu nic nie jest za darmo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że wypowiadasz się na podstawie własnego doświadczenia?

Nie, na podstawie twojego. Pytałem o gniazda XLR w Passie. Ale w tym przypadku też doświadczenia nie masz bo nie wiesz co wniosła zmiana. Wymieniłeś za dużo elementów na raz. To twoje słowa. Z teorii i doświadczenia wiem że wymiana wtyków Cinch daje więcej niż wtyków XLR.

Ale w tym przypadku też doświadczenia nie masz bo nie wiesz co wniosła zmiana.

To prawda. Musiałem jednocześnie to zrobić, wbrew mojej zasadzie: jedna zmiana, wygrzewanie przez miesiąc, kolejny miesiąc dokładny odsłuch i dopiero następne zmiany gdyż operacja wiązała się z rozwiercaniem obudowy pod fuse holdera i XLRy więc trzeba było odciąć całe okablowanie by przenieść tył w odpowiednie miejsce. Wymiana tylko jednego elementu i składanie wszystkiego do kupy i ponownie ciecie przewodów pod następną zmianę byłaby głupotą. Co wnoszą XLR CF Furutecha i Vampiry opiszę gdy ostatecznie wygrzeją się RBN1

Zapewniam Ciebie, że topowe produkty Furutecha to pierwsza liga(mówię o serii CF), mam ich sporo i jestem pewien, że XLRy ich to produkt pierwsza klasa w porównaniu z Neutrikami. Jaki sens byłoby wymieniać biżuterię na kablach gdy badziewne gniazdo byłoby nadal w końcówce mocy? Przez takie wąskie gardło można byłoby wszystko zepsuć. Jak widzisz jedne zmiany wymuszają inne zmiany by miało to jakiś sens.

wymiana wtyków Cinch daje więcej niż wtyków XLR.

Nie używam Cinchów gdyż narzut takiego lampowego, welwetowego nalotu na dźwięku jest w Alephie większy niż po XLRach. Jest więcej chłodu po XLRach.

Gość

(Konto usunięte)

Chochla...brawo Ty...dlaczego każdą wątpliwość adwersarzy odbierasz jako atak...?

A może najlepiej będzie jak Cię odwiedzę i się przekonam jak wygląda scena z DAli po upgradzie...?

Piszę to naprawdę bez złośliwości...szacunek za wiedzę i cierpliwość.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Chochla...brawo Ty...dlaczego każdą wątpliwość adwersarzy odbierasz jako atak...?

A może najlepiej będzie jak Cię odwiedzę i się przekonam jak wygląda scena z DAli po upgradzie...?

Piszę to naprawdę bez złośliwości...szacunek za wiedzę i cierpliwość.

Ziko , ściągnij majty pokaż co tam masz ...porównamy do systemu Chochli.

Chochla wsadził tyle pracy , pasji , pieniędzy i wiedzy w swój system , że nawet ja nie mam serca tego krytykować .

Jak patrzę na płytotekę , pasję to najwyźej mogę mu kurz pościerać z dyfuzorów ;)

Gość

(Konto usunięte)

Ziko , ściągnij majty pokaż co tam masz ...porównamy do systemu Chochli.

Chochla wsadził tyle pracy , pasji , pieniędzy i wiedzy w swój system , że nawet ja nie mam serca tego krytykować .

Jak patrzę na płytotekę , pasję to najwyźej mogę mu kurz pościerać z dyfuzorów ;)

Grzesiek...Ciebie też ogarnęła mania prześladowacza...

Przecież poważnie pytam...

Qrwa...ludzie co z Wami?

Kiedyś pisał, że po upgradzie jest lepsza scena, itd. więc pytam...

Czepiłem się go w innym wątku ale nie o upgrade i bezpieczniki...on dobrze Wie o co...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.