Skocz do zawartości
IGNORED

Czym napędzić JBL Studio 280

vinovajca

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu mam te 280-ki podłączone do leciwego, wysłużonego amplitunera stereo Yamaha Rx-750 (1991r). Jestem zadowolony z tego połączenia. Gra to dobrze, wszystko jest na miejscu, jest dociążenie, odpowiednia dynamika i barwa którą lubię. Jednak chcę przejść na coś nowszego, co zagra o na wyższym poziomie.

W ramach testów miałem okazję przetestować Yamahe AX-596. Pomyślałem sobie: świeższy model, mocniejszy,z tej samej stajni, na pewno zagra w tym samym klimacie jak mój RX tyle że pewnie lepiej.. Zdziwiłem się mocno gdy włączyłem tego AX-a. Moc była, dynamika, stereofonia i scena OK. Jednak brzmiał jakość sucho i chudo. Cały zakres tonalny był przesunięty mocno w górę. Bas zrobił się jakiś nijaki, wysokie za bardzo dominowały. Nie było tego klimatu i "mięsa" co na starym poczciwym RX-ie. Ten AX-596 pograł u mnie kilka godzin i wylądował w kącie. Jestem zdziwiony, że ten AX tak słabo gra.

Gdybyście mieli jakieś pewne typy do 2500 zł to dajcie znać.

• 5 miesięcy później...

Tak, to klasa D. Nie byłem za bardzo przekonany do tej klasy, ale tylko do czasu gdy go posłuchałem. Sprawdza się znakomicie. Bardzo uniwersalny, dynamiczny a jednocześnie neutralny wzmacniacz. Zdążyłem już podłączyć go pod kilka par innych kolumn, z wyższej półki i dopiero na nich pokazał co potrafi. Nie oszukujemy się, jbl280 to budżetówki. Budowa tego Onkyo też imponująca: 18 kg masy, 2 trafia, przód cały w aluminium łącznie z wszystkimi gałkami, 150 watt na kanał przy 8 omach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.