Skocz do zawartości
IGNORED

Powitanie:) oraz kolumny głośnikowe ATL.

debeo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Piszę pierwszy raz chociaż HI-FI interesuje się od ponad dziesięciu lat, czyli od pobytu w technikum, gdzie "jaraliśmy się" każdym wydaniem Audio czy też TV/Sat/Audio.

Ostatnio po kilku ładnych latach posuchy udało mi się nieoczekiwanie i bardzo okazyjnie (gdyby nie to to podejrzewam, że mój "marazm" trwałby dalej) nabyc końcówkę NAD 2150, a co za tym idzie dalej NAD1020 oraz Denona DCD-1520 w bardzo dobrym stanie. Do tego oczywiście poszukiwałem odpowiednego zestawu głośników. Świdrując allegro natknąłem się na zestaw ATL 707Pro/II, a należąc do "dłubaczy internetowych" przewertowałem sieć i nie znalazłem prawie nic ale to co znalazłem było na tyle interesujące, że zdecydowałem się na ich zakup (chociaż jechały przez całą Polskę). Nie zawiodłem się. Kolumny dotarły prawie nietknięte, widać ktoś kulturalnie się z nimi "obchodził". W moim zestawie kolumny te brzmią niesamowicie potężnie, dźwięk jest po prostu dominujący, fundament basowy jest niesamowity - zwarty, głęboki, szybki ale nie narzucajacy się, średnica jest soczysta, ciepła ale nie miękka, góra jest ... jeszcze do odsłuchu:) - udało mi się na razie odsłuchać tylko godzinkę (czas, małe dziecko, chwilowy brak miejsca) ale to co usłyszałem zrobiło na mnie spore wrażenie. Nie jestem za bardzo doświadczonym słuchaczem, raczej biegłym teoretykiem ale ten dźwięk bardzo mnie przekonał. Nawet mojemu szwagrowi posiadającemu cokolwiek drewniane ucho oraz plastikowy nos (astma) opadła szczęka.

Z tego co znalazłem to firma ATL w latach dziewięćdziesiątych dla Hansa Deutscha konstruowała głośniki serii HD, które miały świetnie opinie w prasie zachodniej, w Polsce była wówczas prawie wcale nieznana. Kolumny charakteryzowały się bardzo wysokim standardem wykonania, dopracowanymi innowacjami oraz stosowaniem bodajrze tylko własnych głośników. Trójdrożne 707Pro/II były w latach ok. 95' uważane za jedne z najlepszych w klasie do 2000DM.

Po tym długim wywodzie moje pytanie brzmi: czy ktoś z Was wcześniej miał styczność z produktami tej firmy i ewentualnie posiada informacje na temat innych produktów ATL? Z tego co udało mi się znaleźc to firma ta chyba już nie istnieje albo istnieje pod inną marką i nie bardzo mam mozliwość doszukać się jakichkolwiek innych informacji.

Dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.