Skocz do zawartości
IGNORED

maskownice strunowe a`la Sonus Faber

Thrudpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie nabyłem nowe kolumny, które zapragnąłem jeszcze dodatkowo "upiększyć" maskownicami strunowymi w stylu Sonus Faber.

Plan jest w zasadzie prosty do górnych i dolnych zaczepów maskownic daję dwie poziome listwy z mdfu 16mm wyciętego na CNC z otworkami pod "struny".

Pytanie mam do was następujące jak polakierować te listewki? Najlepszy byłby czarny połysk, ale czy w warunkach domowych jestem w stanie go osiągnąć?

Lakierowanie gotowym sprayem a może metodą zanurzeniową? Co o tym sądzicie?

W najgorszym wypadku pomaluje po prostu na matowo.

Dziękuję z góry za wszelkie sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/130227-maskownice-strunowe-ala-sonus-faber/

Tam są spore naprężenia, no i potrzebna jest duża precyzja w wykonaniu otworów, bo każde przesunięcie o ułamek milimetra będzie doskonale widać. Oprócz otworków trzeba też wyfrezować rowek (w górnych listwach od góry, w dolnych od dołu - chociaż ja zrobiłem z obu stron), żeby schować górne krawędzie gumek i węzełki na dole. Przeplatasz gumki "parami" - na dole węzełek, przekładasz przez górne dwa otwory i na dole znowu węzełek. W Sonus Faber Cremona była to czarna gumka tzw. "kapeluszowa" o średnicy 1,3mm. Raczej zrób te ramki z aluminiowych listew (gr. 10 mm) i zleć wykonanie otworów (u mnie było fi 1,5 mm w odstępie co 2,9 mm) i rowków (2,5 mm szerokości, 3 mm głębokości) frezerowi. Potem lakierowanie proszkowe - mnie zrobili tak, że farba nie weszła w otworki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ponieważ w mojej firmie jest stolarnia z CNC, chciałbym najpierw spróbować z mdfem. Zamówiłem już gumosznurek 1,5mm. Otwory zrobię na CNC Fi 2mm by łatwiej było przeciągnąć gumkę. Frezowanie górne sobię chyba daruję choć teoretycznie też można je zrobić na CNC.

Tez się obawiam naprężeń czy struny nie ściągną tych listew ale warto spróbować.

Nie mam jednak pomysłu z lakierowaniem. Ktoś może robił takie małe elementy zanurzeniowo?

Tego rozwiązania szukałem, dzięki Twonk za pomysł, widziałem go wcześniej na linkowanych przez Ciebie kolumnach, a Tobie Thrudpl za temat.

Polecam lakierowanie (aluminium) sprayem matowym - w domowych warunkach wychodzi to super. Stosuję podkład lakier czarny i lakier matowy. Przy odrobinie wprawy, a takie uchwyty nie są trudnymi elementami do pomalowania efekty są takie jak w załączonym zdjeciu.

Ukryta Zawartość

Pytanie zasadnicze - czy taką maskownicę się ściąga do słuchania, czy jest to na stałe???

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Z pomiarów wynika, że jest akustycznie niemal przezroczysta. Jedyne, co wpływa na charakterystykę (nieznacznie), to odbicie od krawędzi górnej listwy. Można jej nie zdejmować.

Tez się obawiam naprężeń czy struny nie ściągną tych listew ale warto spróbować.

Żeby założyć maskownicę w kolumnach Clockwork, potrzeba naprawdę dużej siły. Mam poważne obawy że listweka z MDF zwyczajnie się rozwarstwi. A jak się nie napnie gumek porządnie, to nawet małe różnice długości tych gumek spowodują że niektóre będą smętnie zwisały psując wizualność. Gniazda na kołki do maskownicy też IMO nie są wystarczająco mocne do takiej zabawy.

Żeby założyć maskownicę w kolumnach Clockwork, potrzeba naprawdę dużej siły. Mam poważne obawy że listweka z MDF zwyczajnie się rozwarstwi. A jak się nie napnie gumek porządnie, to nawet małe różnice długości tych gumek spowodują że niektóre będą smętnie zwisały psując wizualność. Gniazda na kołki do maskownicy też IMO nie są wystarczająco mocne do takiej zabawy.

O rozwarstwianie mdfu bym się raczej nie martwił, bardziej obawiam się jedynie tego czy kołki mocujące nie puszczą i nie wyskoczą z kolumn.

Zobaczymy :) mdf mam za darmo więc warto spróbować.

Zastanawia mnie również to dlaczego nie przeciągałeś linki od początku do samego końca i tam dopiero supełki tylko na dole za każdym razem robiłeś supełek?

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania!

Nie rydzykowałbym wykonania takich uchwytów z MDF, amelinium i po sprawie!

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

>Thrudpl

Miałem przez kilka lat SF Cremona, to podpatrzyłem. ;-) Zastanów się, co się stanie jak "zaciągniesz" jedną taką gumkę (np. guzikiem - czasem to się zdarza), albo któryś fragment będzie słabszy i pęknie (np. oplot gumki). Musiałbyś wtedy wymieniać wszystkie (albo tylko wyregulować ich równomierny naciąg - z góry współczuję). A montując "po dwie", w razie potrzeby wymieniasz tylko te dwie.

>Thrudpl

Miałem przez kilka lat SF Cremona, to podpatrzyłem. ;-) Zastanów się, co się stanie jak "zaciągniesz" jedną taką gumkę (np. guzikiem - czasem to się zdarza), albo któryś fragment będzie słabszy i pęknie (np. oplot gumki). Musiałbyś wtedy wymieniać wszystkie (albo tylko wyregulować ich równomierny naciąg - z góry współczuję). A montując "po dwie", w razie potrzeby wymieniasz tylko te dwie.

To ma sens :) nie pomyślałem o tym.

Niestety pierwsza próba nieudana.

Ustawiłem za krótkie linki, pierwsze wydawały mi się że maja dużo luzu i łatwo się naciągną ale jak założyłem wszystkie siłą była już bardzo duża. udało się założyć ale po chwili listwa wystrzeliła. okazało się że otwory w kolumnie mają luz i kołki się przekrzywiają i wylatują.

Nie wiem czy przy słabszym naciągu również nie wylecą, przy chwili wolnego czasu ponowie próbę.

Jedna maskownica wykonana:

e05ba15e1f1ac411med.jpg

Niestety nie jestem zadowolony z wyniku.Otwory w kolumnach według mnie są za duże i bolce się lekko przekrzywiają stad cala listwa również. Wystarczy tylko ją dotknąć by wypadła.

Tam są spore naprężenia, no i potrzebna jest duża precyzja w wykonaniu otworów, bo każde przesunięcie o ułamek milimetra będzie doskonale widać. Oprócz otworków trzeba też wyfrezować rowek (w górnych listwach od góry, w dolnych od dołu - chociaż ja zrobiłem z obu stron), żeby schować górne krawędzie gumek i węzełki na dole. Przeplatasz gumki "parami" - na dole węzełek, przekładasz przez górne dwa otwory i na dole znowu węzełek. W Sonus Faber Cremona była to czarna gumka tzw. "kapeluszowa" o średnicy 1,3mm. Raczej zrób te ramki z aluminiowych listew (gr. 10 mm) i zleć wykonanie otworów (u mnie było fi 1,5 mm w odstępie co 2,9 mm) i rowków (2,5 mm szerokości, 3 mm głębokości) frezerowi. Potem lakierowanie proszkowe - mnie zrobili tak, że farba nie weszła w otworki.

Wreszcie coś ładnego. Twonk jakie mocowanie w kolumnie zastosowałeś? W jakim stopniu ta listwa się ugina u Ciebie?

A teraz pytanie trochę z innej beczki. Ponieważ moje kolumny są trochę chybotliwe i przy małych dzieciach mogą się przewrócić. Postanowiłem je wiec upiększyć i przy okazji zabezpieczyć montując wystające (jak w Sonusach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wystające "nóżki" pod kolce. NNIe wiecie jaka tu jest potrzebna blacha? Grubość 2,5mm wystarczy czy trzeba grubszą?

Ukryta Zawartość

>Szymon1

Listwy z otworkami mają wkręcone po dwa stalowe bolce, które wystają na ok. 20mm. W górnej i dolnej krawędzi kolumn są wstawione 30-mm metalowe tulejki, w które te bolce wchodzą. Gdyby nie tuleje, to przy takich naprężeniach MDF prawdopodobnie dawno by już pękł. Niestety, spasowanie tych otworów było z dokładnością do 0,5 mm (dla stolarza to i tak dużo), więc żeby nie siłować się przy wkładaniu i wyjmowaniu listew, musiałem minimalnie rozwiercić tuleje. No i przez ten luz listwy (górne) trochę się "przechylają" w dół - ale o mniej niż milimetr, więc praktycznie tego nie widać. Następnym razem przednią ściankę dam po prostu do zrobienia na CNC, żeby była idealna dokładność.

>Thrudpl

Ja bym dał grubszą (4-5 mm), ale chyba bardziej ze względów estetycznych niż wytrzymałościowych. Chociaż istnieje takie inżynierskie powiedzenie: "co oko lubi, to wytrzymałość też lubi". ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.