Skocz do zawartości
IGNORED

burczący bas-reflex

squid

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwna recz sie dzieje z bas-reflexem w moich kolumnach, przy wiekszym natezeniu dzwieku burczy, skrzeczy, nie wiem jak to nazwac. kolumny i tuby sa orginalne quadrala jak wyjme tube to problem znika za to wszyscy chyba wiedza jak brzmi bas :) wiecie z czym to moze byc problem ?? i jak sobie z nim poradzic??

https://www.audiostereo.pl/topic/13037-burcz%C4%85cy-bas-reflex/

A Jakie to Quadrale? Chodzi ci o "furczenie". Powietrze wydobywa sie z dużym impetem z kolumny i to jest przyczyna. Jak wyjmiesz rurę zmienisz poziom basu i pozbędziesz się problemu.

ja mam qlx 135 ale nie obserwuję problemu, moze dlatego, ze nie słucham zbyt głośno.

heh QLX 110 skąd wiedzialeś :). Nie jestem specjalistą jeśli chodzi o kolumny, porónywac moge tylko z koda, tannoy M1 i różniastymi tonsilami. Jestem raczej zadowolony, szczegułowość dzwieku b. duza, bas schodzi bardzo nisko, nie słuchałem bardzo dobrych jakosciowo konstrukcji ale tu bas jest najlepszy z tego co do tej pory mialem okazje, oczywiście do pewnych granic głośności. Tony wysokie są ale sie nie narzucają, kable narazie mam noname w miare pożądne ale tez ograniczaja pelna recenzje kolumn. Kupilem je za 490 półroczne w stanie idealnym i chyba lepiej bym nie wybrał. M1 prezentują sie fajnie ale nie do tej muzyki którą lubie(metal, industrial, rock, jak mnie zbierze czasem to tekno), 13cm na głośnik basowy to troche za mało.

Co do problermu to jak wyjme bas-reflexy to buczą niemiłosiernie. A problemy z basem są przy naprawde wielkich głośnościach, zreszta mój pokuj jest malutki 8m2 i o dziwnym układzie - tramwaj z wnęką, to chyba nie jest przyczyną bo moge chodzić po domu z kolumną a ona dalej burczy.

I jeszcze jak ktoś pomugł by mi rozmieścić kolumny, stoją tak jak na obrazku maxymalnie jak sie da odsunie od sciany 40cm z kazdej strony. jak by bylo najlepiej??

Kolumny są oznaczone na czerwono jedna stoi na biurku a druga na szafce sofa jest na niebiesko, nie wiem czy nie przesadzilem z rozstawem kolumn bo najlepszy dzwiek jest jak sie przykleje do oparcia sofy, no i to pytanko z bass-reflex. A jescze jedno na moich QLX jest takie coś wkoło głośnika wysokotonowego prostokąt w koloże marmuru ktoś wie co to, po co to, i z czego to:). Sorki ze tak dużo pytan ale moze wreszcie do końca dojde z tym sprzętem grającym do ładu.

[obrazekLUKASZ-212842_1.GIF]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

plik graficzny za bardzo sie dodac nie chce a to gif maly 4kb

[obrazekLUKASZ-212844_1.GIF]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skąd wiedziałem , ze qlx 110 - przeczytałem w "O mnie " :)

Co do ustawienia - pogmeraj w wyszukiwarce. Był podany nawet link do pregramiku, który Ci wirtualnie rozstawi kolumny w pokoju. Krucho stojez czasem dlatego nie szukam tego wątku.

Pozdro.

Sorki za kombinacje ale nie wiem jak z tymi obrazkami K1 i K@ to kolumny proporcje pokoju w miare zachowane, moze sofa troche za duza

| szafka | biurko |

|_K1____________________|_____ _____K2_ |

| |

| |

| _______________________ ________|

| | | |

| | sofa | |

| | | |

| |_______________________| |

|_____________________________|

Sorki za kombinacje ale nie wiem jak z tymi obrazkami K1 i K@ to kolumny proporcje pokoju w miare zachowane, moze sofa troche za duza

| szafka | biurko |

|_K1____________________|_____ _____K2_ |

| |

| |

| _______________________ ________|

| | | |

| | sofa | |

| | | |

| |_______________________| |

|_____________________________|

sorki za tamto moze teraz sie uda

[obrazekLUKASZ-212850_1.GIF]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorki za tamto moze teraz sie uda

[obrazekLUKASZ-212851_1.GIF]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.