Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C515 cd nie działa - prośba o radę

kissinger

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Od jakiegoś czasu mój CD szwankuje.

Objawy są takie, że po włożeniu płyty, na wyświetlaczy pojawia się "disc error".

Rozkręciłem obudowę, żeby przyjrzeć się z bliska co się dzieje i wygląda to tak, że po zamknięciu szuflady z płytą, sprzęt próbuje ruszyć płytę, a ona drgnie, potem staje i wtedy pojawia się error.

Ciekawe jest to, że jak sprzęt próbuje ruszyć a ja w odpowiednim momencie pomogę palcem zakręcić tę płytę, to już jest ok, czyli płyta się rozpędza, a na wyświetlaczu pojawia się ilość kawałków i czas.

Cały czas myślałem, że to kwestia uszkodzonego/zużytego lasera, ale w momencie kiedy przy małej pomocy, płyta jest w stanie się rozkręcić, to pomyślałem z kolei, że to może kwestia samego napędu, silniczka, napięcia...albo coś...kurde sam nie wiem.

Zdarzyło się też ostatnio, że po włożeniu płyty odczytał parametry, ale jak chciałem posłuchać, to już nie mógł ruszyć. Zawiesił się na starcie, ale nie wyświetlił "disc error" tylko było słychać, że próbuje ruszyć.

I moje pytanie: czy wystarczy wymienić napęd? laser? czy w ogóle jest to opłacalna sprawa?

Będę wdzięczny z jakiekolwiek sugestie :-)

dziękuję

pozdrawiam

Napęd wysiadł. To samo miałem rok temu jak kupiłem c546. Na drugi dzień wysiadł. Na szczęście q21 od razu przysłał mi inny.

A orientujesz się może jaki jest koszt takiego napędu? :)

nie mam pojęcia. Pytanie czy taki niski model cedeka opłaca się naprawiać

Oczywiście, że się opłaca.

Tam siedzi laser SONY KSS-213C, do kupienia za grosze (klon lub oryginał).

Do wymiany potrzebujesz 15 minut i 2 śrubokręty krzyżakowe (lub jeden i dwa bity).

Po kolei:

-wysuń szufladę

-odłącz zasilanie

-zdejmij pokrywę obudowy

Widzisz napęd, z górnym elementem (z dociskiem płyty) przykręconym w 2 miejscach.

Odkręć ten element i odłóż na bok.

Teraz widzisz nieco opuszczony w dół(patrząc od przodu CD'ka) mechanizm lasera.

W tylnej części jest przykręcony w 2 punktach.

Odkręcasz te 2 wkręty i wyjmujesz mechanizm z laserem i silnikami.

Jest przykręcony w 4 punktach narożnych do plastikowego elementu nośnego.

Odkręcasz te wkręty, wyjmujesz sprężynki i gumki ze starego napędu.

Wszystko przekładasz do nowego i montujesz w odwrotnej kolejności.

Proste?

No i przed demontażem, nie zapomnij kupić nowego KSS-213C (z silnikami).

Z góry przepraszam, jeśli komuś zepsułem biznes.

Oczywiście, że się opłaca.

Tam siedzi laser SONY KSS-213C

Z góry przepraszam, jeśli komuś zepsułem biznes.

Zakładają że siedzi tam KSS-213 choć ja widziałem tam SFP-101N ............

Poza tym biznes się uda właścicielowi tylko wtedy kiedy trafi na dobry egzemplarz i będzie potrafił go zamontować. Wiedząc że w przypadku KSS jak i SFP jeden na trzy działa a reszta to szrot -czarno to widzę. Oby nie było tak że kupi niesprawny jakich wiele i będzie się bujał ze zwrotem i placił za przesyłkę.

Po co wymieniac laser? Przeciez wszystko wskazuje na to, ze tam jest problem z silniczkiem.

Witam

Spindle motor mozna wymienić tylko skad laik ma go wziaść skoro cały mech kosztuje grosze czy to KSS czy SF-P101. Najlepiej wymienić cały napęd a laser jesli oryginalny można przełożyć ze starego mechanizmu do nowego.

Witam

Spindle motor mozna wymienić tylko skad laik ma go wziaść skoro cały mech kosztuje grosze czy to KSS czy SF-P101. Najlepiej wymienić cały napęd a laser jesli oryginalny można przełożyć ze starego mechanizmu do nowego.

W moim egzemplarzu jest laser Sony jakby co :-)

Dzięki za pomoc. Spróbuję to rozwiązać we własnym zakresie, ale obawiam się, że może być kłopot z kupnem tego napędu :-)

Zobaczymy...

W każdym razie dziękuję wszystkim za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.